facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κι άλλο παιδί νεκρό εξαιτίας λουκέτου στο Αγία Σοφία!

Εγκληματική αποδεικνύεται η αδιαφορία των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας να ανοίξουν και πάλι την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, με αποτέλεσμα άλλο ένα νήπιο να χάσει τη ζωή του επειδή δε χειρουργήθηκε στο Ωνάσειο. Τι καταγγέλλουν οι γονείς αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας

Σε ζωές μικρών παιδιών κοστίζει το λουκέτο στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία καθώς στις 27 Φεβρουαρίου άλλο ένα μικρό παιδί έχασε τη ζωή του επειδή δεν αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα από το Ωνάσειο στο οποίο πηγαίνουν πλέον αναγκαστικά οι γονείς μετά το λουκέτο στο Αγία Σοφία. Όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, το παιδί αποτελεί το 8ο θύμα αυτής της υπόθεσης.

Το νέο θύμα ονομάζεται Ηλίας και σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, το παιδί πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου επειδή δε χειρουργήθηκε από το Ωνάσειο την ώρα που έπρεπε ενώ δε δόθηκε και η άδεια να ταξιδέψει ελληνικής καταγωγής γιατρός που ζει στην Ελβετία και είναι εξειδικευμένος, να έρθει στο Ωνάσειο για να το χειρουργήσει.

Ο κ.Καλαγκός όπως ονομάζεται ο Έλληνας γιατρός προθυμοποιείται συχνά να χειρουργεί δωρεάν παιδιά έστω και να χρειάζεται να ταξιδέψει με δικά του έξοδα στην Ελλάδα. Είναι ο ίδιος που διαπίστωσε όταν εξέτασε τον μικρό ότι ο Ηλίας θα έπρεπε να χειρουργηθεί δύο χρόνια πριν. Το άτυχο νήπιο είχε χειρουργηθεί άλλες δύο φορές αλλά υποτροπίασε και η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του κόστισε τελικώς τη ζωή όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Επίσης οι γονείς καταγγέλλουν ότι το παιδί έπεσε θύμα της ολιγωρίας και εάν το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του Αγία Σοφία ήταν ανοικτό θα μπορούσε να είχε σωθεί.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ), το άτυχο νήπιο αποτελεί την όγδοη περίπτωση παιδιού που έπεσε θύμα του εγκληματικού κλεισίματος του κέντρου που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτηση του για το δράμα που ζούνε χιλιάδες οικογένειες που έχουν καρδιοπαθή παιδιά και απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η επαναλειτουργία του «Ενιαίου Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά» του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε πλήρη ανάπτυξη και με όλη τη δυναμική του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος είχε διαμαρτυρηθεί για το θέμα κοινοποιώντας εξώδικες διαμαρτυρίες ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 προς τον τότε Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο γνωστοποιώντας την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας του.

«Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε λάβει επιστολές από γονείς παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίοι μας γνωστοποιούσαν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τα παιδιά τους» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης .

Να σημειωθεί ότι γονείς παιδιών έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διότι η διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος συντέλεσε στο θάνατο παιδιών, τα οποία έπασχαν από καρδιακά νοσήματα και ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης του τέκνου και η οικονομική αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας στο Ωνάσειο.

Το ειδικό Κέντρο του Αγία Σοφία έχει κλείσει εδώ και περίπου 2 χρόνια με το επιχείρημα ότι οι γιατροί του τμήματος διαπληκτίζονταν μεταξύ τους με συνέπεια να κινδυνεύουν οι ζωές των μικρών ασθενών. Από τότε καμία ουσιαστικά κίνηση δεν έχει γίνει για την επαναλειτουργία του.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κι άλλο παιδί νεκρό εξαιτίας λουκέτου στο Αγία Σοφία!"

Αντισυνταγματική η αναδρομική περικοπή συντάξεων δικαστών

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αμφισβητεί ευθέως την συνταγματικότητα της διάταξης που προβλέπει αναδρομικά, από 1ης Αυγούστου του 2012, «μαχαίρι» στις συντάξεις όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, με δεδομένο ότι επιβλήθηκε μόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι μειώσεις αυτές προσβάλουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου, για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αν και αντιλαμβάνονται το πνεύμα της ρύθμισης θεωρούν ότι είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου η διάταξη που προβλέπει την μη προκαταβολή σύνταξης σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους στην περίπτωση απόλυσης και αυτό γιατί εκτιμούν ότι «οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως του λόγου αποχώρησης τους από την υπηρεσία, δικαιούνται συντάξεως».

Σε ότι αφορά τη μείωση των αποκαλούμενων τιμητικών συντάξεων λογοτεχνών-καλλιτεχνών κλπ στο ποσό των 720 ευρώ αν και τη θεωρούν δικαιολογημένη εκτιμούν ότι «πέραν του ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων» ο αριθμός τους είναι μικρός και η περικοπή τους δεν παρέχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Παράλληλα, θέτει και για τις συγκεκριμένες μειώσεις θέμα αντισυνταγματικότητας κρίνοντας ότι αντίκειται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματική η αναδρομική περικοπή συντάξεων δικαστών"

Δικαστήριο αθώωσε δραπέτες λόγω άθλιων συνθηκών κράτησης!

Πρωτοφανής για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας

Ισως να αποτελεί μοναδική περίπτωση στα δικαστικά χρονικά της χώρας η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας να αθωώσει 15 κατηγορούμενους για απόδραση κρατούμενους, επειδή οι συνθήκες κράτησής τους ήταν άθλιες.

Το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι 15 αλλοδαποί κρατούμενοι που δραπέτευσαν ομαδικά στις 30 Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας δεν έπρεπε να κριθούν ένοχοι για «απόδραση κρατουμένου», γιατί διέπραξαν το αδίκημα ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης που αποκλείει τον καταλογισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου οι 15 μετανάστες είχαν στοιβαχτεί μαζί άλλους 13 κρατούμενους σε ένα χώρο 15 τ.μ. χωρίς να τους επιτρέπεται προαυλισμός, χωρίς να έχουν νερό να πιουν ή να πλυθούν, χωρίς να έχουν ούτε ένα στρώμα: «Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι΄αυτό είστε αθώοι», είπε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πλημμελειοδίκης κ. Αθ. Τερζούδης.

Στο σκεπτικό της υπ΄αριθμόν 682/2012 απόφασης του Δικαστηρίου σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα: «Η πράξη αυτή (σ.σ. της απόδρασης) είναι αρχικά και τελικά άδικη και επιπλέον αρχικά καταλογιστή σε καθένα των δραστών της. Όμως αποδείχθηκε επιπλέον ότι οι συνθήκες κράτησης που βίωναν οι κρατούμενοι μέχρι την ημέρα απόδρασής τους και ειδικότερα ο πρώτος επί εννέα μήνες, ο δεύτερος επί ένα μήνα, ο τρίτος επί 16 ημέρες, ο τέταρτος επί 17 ημέρες, ο πέμπτος επί 30 ημέρες, ο έβδομος, όγδοος και ένατος επί 18 ημέρες, ο δέκατος επί 32 ημέρες, ο ενδέκατος επί 34 ημέρες, ο δωδέκατος επί 31 ημέρες, ο δέκατος τρίτος επί 36 ημέρες, ο δέκατος τέταρτος επί 35 ημέρες και δέκατος πέμπτος επί 45 ημέρες είναι άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα».

Την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου ήδη χαιρετίζουν από το πρωί, νομικοί, δικηγορικοί σύλλογοι καθώς και σύλλογοι σωφρονιστικών υπαλλήλων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστήριο αθώωσε δραπέτες λόγω άθλιων συνθηκών κράτησης!"

Ενέκρινε η Βουλή τη συμφωνία για την ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η κύρωση της συμφωνίας του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αθανάσιος Πετράκος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν προωθεί την ενεργειακή συνεργασία των δύο λαών, και αποτελεί ένα απλό ευχολόγιο που είχε υπογραφεί για επικοινωνιακούς λόγους επί των ημερών της υπουργού Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Τίνας Μπιρμπίλη.

Επισήμανε δε ότι η σύμβαση αυτή αναφέρει ότι τα δύο μέρη, η Ελλάδα και η Τουρκία, συμφωνούν για την έγκαιρη υλοποίηση του ITGI, τον αγωγό που συμφωνήθηκε προ πενταετίας και ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα έχει «μπει στο ψυγείο».

Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επισήμανε ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI, με τον οποίο θα μεταφερόταν το προϊόν στην Ευρώπη.

Ομοίως και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι άνευ αντικειμένου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι και αυτή η συμφωνία εντάσσεται στις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή και αναδεικνύει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για αντιλαϊκές μπίζνες στην περιοχή. Κατήγγειλε δε ότι η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στους σχεδιασμούς για την απελευθέρωση της ενέργειας.

Παπαγεωργίου: Ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί

«Τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφονται μεταξύ των κρατών δεν μπορεί να επικαιροποιηθούν», διευκρίνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και σημείωσε ότι ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί από τη χώρα μας ούτε καν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

«Θα ήταν λάθος συνεπώς να ακυρωθεί από μέρους μας ένα έργο που έχει ήδη σχεδιαστεί και έχουν προχωρήσει και οι μελέτες», είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας: «Ο ΤΑΡ είναι αγωγός που συναγωνίζεται τον Nabucco για τον νότιο διάδρομο. Η επιλογή θα γίνει το καλοκαίρι από την κοινοπραξία. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός αγωγός για τον νότιο διάδρομο».

Στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το ενδεχόμενο διασύνδεσης και ενεργειακής εξάρτησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νησιά ούτε καν συζήτηση, ειδικά για ηλεκτρική διασύνδεση.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενέκρινε η Βουλή τη συμφωνία για την ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια"

Σε ιδιώτες τα ελληνικά αεροδρόμια με μακροχρόνια μίσθωση εκμετάλλευσης

Εντός Μαρτίου θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης, μέσω του οποίου οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν την εμπορική λειτουργία και τη διαχείρισή τους με μακροχρόνιες συμβάσεις. Εξαιρείται από την παραχώρηση, το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, διότι «απευθύνεται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό».

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, εξήγγειλε την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, επισημαίνοντας πως οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης «δεν γίνονται μόνον για ταμειακούς λόγους, αλλά πρωτίστως για αναπτυξιακούς».

Την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης των αερολιμένων και της τιμολογιακής πολιτικής θα παρακολουθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία θα μετεξελιχθεί σε ρυθμιστική και εποπτική Αρχή, με αρμοδιότητες σχετικές με την ασφάλεια και τον έλεγχο ποιότητας. Η ΥΠΑ ενισχύεται και αποκτά την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης και της τιμολογιακής πολιτικής.

Για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΥΠΑ θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με νόμο δέκα διευθύνσεις και 14 τμήματα της υπηρεσίας. Πάντως, όπως διεμήνυσε ο υπουργός, δεν θα θιγούν οι υπάλληλοι. «Δεν τίθεται θέμα απόλυσης ή μετάταξης των υπαλλήλων της ΥΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο των αεροδρομίων που θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες, καθώς και θα διατηρηθούν όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η διάρκεια παραχώρησης είναι, κατ΄ ελάχιστο, 30- 35 χρόνια, ώστε να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα παράτασης.

Τα αεροδρόμια θα ομαδοποιηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο εκείνων που είναι υψηλού ενδιαφέροντος, όσο και των υπόλοιπων.

Στην πρώτη ομάδα θα περιλαμβάνονται αεροδρόμια από τα νησιά του Ιονίου και ορισμένα από την ηπειρωτική χώρα, με συνολική κίνηση 9,3 εκατομμύρια επιβάτες και στη δεύτερη ομάδα θα περιλαμβάνονται αεροδρόμια από το Αιγαίο και γενικότερα από τη βορειανατολική Ελλάδα, με κίνηση, το 2011,με συνολική κίνηση 8,3 εκατ. επιβάτες, το 2011.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων και μπορεί να προστεθούν και τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Άραξου και Καλαμάτας. Στη δεύτερη ομάδα, τα αεροδρόμια Σκιάθου, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου και ενδέχεται να προστεθούν τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου και Λήμνου. Το αεροδρόμιο Αγχιάλου θα είναι «μπαλαντέρ», δηλαδή μπορεί να το επιλέξει ο επενδυτής της πρώτης ή της δεύτερης ομάδας.

Σε ό,τι αφορά τα ανταλλάγματα για το Δημόσιο, όπως είπε ο κ. Εμίρης, θα υπάρξει συμβατικό εφάπαξ αντάλλαγμα, όπως επίσης και ποσοστό από τα έσοδα, το οποίο θα πρέπει να αποδίδει ετησίως ο παραχωρησιούχος.

Για τα τέλη, προβλέπεται ότι, σε πρώτη φάση, θα παραμείνουν αμετάβλητα και, στη συνέχεια, εφόσον ο παραχωρησιούχοι επενδύσουν στην αναβάθμιση των υποδομών των αεροδρομίων- όπως θα προβλέπεται και από τη σύμβαση- τότε θα δίνεται η δυνατότητα να αυξηθούν, παραμένοντας ωστόσο στον μέσο όρο ανταγωνιστικών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα προχωρήσει μέσα στον μήνα παράλληλα με τις μαρίνες, περιφερειακά λιμάνια, αλλά και έργα που αφορούν τον τουρισμό. «Πρόκειται για έργα που «συνεργάζονται» μεταξύ τους και θα αναβαθμίσουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Εμίρης.

Τη διαχείριση των αεροδρομίων για τα οποία δεν θα επιτευχθεί η παραχώρηση χρήσης τους, θα αναλάβει μία νέα εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο (ΑΕΔΙΠΑ). Η εταιρεία αυτή θα στελεχωθεί με αποσπασμένους υπαλλήλους της ΥΠΑ και θα ξεκινήσει να λειτουργεί τρεις μήνες μετά το πέρας της διαδικασίας παραχώρησης και θα έχει αρχική διάρκεια 20 έτη, με δυνατότητα επέκτασης. Σε δεύτερο χρόνο και με στόχο να διατηρήσει την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη λειτουργία των αεροδρομίων, θα μπορεί να παραχωρήσει τη διοίκηση και λειτουργία της σε ιδιωτικό φορέα, με τη σύναψη Σύμβασης παραχώρησης της Διοίκησης και Διαχείρισης.

Η εταιρία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα χρηματοδοτηθεί από:

- Τα έσοδα από τη χρήση που θα καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρίες.

- Τα έσοδα από εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών της.

- Τα έσοδα από ένα ειδικό τέλος που θα εισπράττεται από τα αεροδρόμια, η χρήση των οποίων έχουν δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές.

«Σπατόσημο»

Σε ό,τι αφορά το «σπατόσημο», όπως είπε ο υπουργός, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου τέλους που θα το αντικαταστήσει, το 2014 και το οποίο θα επεκταθεί και στα αεροδρόμια που παραχωρούνται, προκειμένου να καλύπτουν το κόστος λειτουργίας όσων αεροδρομίων δεν αξιοποιηθούν από ιδιώτες, αλλά και το κόστος χρηματοδότησης των άγονων γραμμών.

Αεροδρόμιο Καστελίου

Το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, ο υπουργός, το χαρακτήρισε ζήτημα εξέχουσας σημασίας, επισημαίνοντας πως ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του θα γίνει μετά την ανακοίνωση λύσης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για στήριξη της χρηματοδότησής του.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε πως το Δημόσιο δεν θα βάλει χρήματα για την κατασκευή του, αλλά θα δίδεται τμήμα των τελών του αεροδρομίου Ηρακλείου «Καζαντζάκης». Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα κλείσει όταν θα είναι έτοιμο το Καστέλι.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες μέρες, θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των Υπεραστικών Οδικών Μεταφορών, ενώ ως το τέλος του μήνα θα έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα περιουσιακά στοιχεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες με την ΕΕ και το χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει κανονικά» δήλωσε, χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες και έχει δεσμευθεί.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ιδιώτες τα ελληνικά αεροδρόμια με μακροχρόνια μίσθωση εκμετάλλευσης"

“Εργολαβική” φύλαξη και καθαριότητα πολλών εκατομμυρίων στο ΔΠΘ!

-Πάνω 3 εκατ. ευρώ για φύλαξη, καθαριότητα και συντήρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ετησίως 
-Από το 2004 έως το 2009 δαπανήθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

Μια σειρά από επισημάνσεις για υπερβολικές δαπάνες στο τομέα της φύλαξης και καθαριότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατατέθηκαν ενυπόγραφα και εγγράφως προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ΔΠΘ.

Σε έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στις 18 Φεβρουαρίου καταγράφονται μια σειρά από παρατηρήσεις οι οποίες επικεντρώνονται πρωτίστως στο γεγονός πως το ΔΠΘ ξοδεύει εκατομμύρια για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας ενώ στον αντίποδα τα χρήματα που δαπανούνται για έρευνα και λειτουργία των τμημάτων χαρακτηρίζονται ανεπαρκή.

Χαρακτηριστικά αξίζει να επισημανθεί πως το μέγεθος της δαπάνης που καταγράφεται στο ΔΠΘ την περίοδο 2004 έως και 2009 ανέρχεται σε 20.982.457, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε χρόνο ξοδεύονταν πάνω από 3.000.000 ευρώ για τη φύλαξη και την καθαριότητα του Πανεπιστημίου

. Όπως είναι φυσιολογικό, η δαπάνη αυτή κρίνεται υπερβολική, καθώς ως γνωστόν τα χρήματα αυτά αποδίδονται σε εργολάβους – ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης και καθαριότητας – με τους εργαζόμενους σε αυτούς να αμείβονται με ιδιαιτέρως χαμηλές μισθοδοσίες. Τα τελευταία χρόνια αν και παρατηρείται μείωση της δαπάνης από πλευράς του Πανεπιστημίου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και φύλαξης, ωστόσο και το 2012 το ποσό που καταβάλει το ΔΠΘ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Μάλιστα κατά την ίδια εξαετία (2004-2009) το ΔΠΘ ξόδεψε 12,5 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση των φοιτητών, ενώ τα μισθώματα στέγασης άγγιξαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Στο έγγραφο των παρατηρήσεων που κατατέθηκε στον πρόεδρο του Συμβουλίου σχολιάζεται αρνητικά η ως άνω υψηλή δαπάνη, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «αν και οι δαπάνες αυτής της κατηγορίας έχουν – πολύ ορθά – μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μπορούν άμεσα να περιοριστούν δραστικότερα κα να παραμείνουν ελκυστικές σε ιδιώτες εργολήπτες, χωρίς σοβαρή απώλεια σε ποιότητα υπηρεσιών και χωρίς απώλεια σε προσωπικό». Παράλληλα στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται η ανάγκη για σημαντική αύξηση των πόρων που κατανέμονται στα τμήματα του ΔΠΘ για τη λειτουργία τους.

Η συζήτηση γύρω από τις δαπάνες των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων φυσικά και το ΔΠΘ, καθώς και ο καταμερισμός των προς διάθεση χρημάτων έχει τεθεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανταποδοτικότητα των δαπανών που παρουσιάζουν τα Ιδρύματα καθώς και το τελικό όφελος που αυτά αποκομίζουν από τα έξοδά τους. Στην περίπτωση του ΔΠΘ, προκαλεί πολλαπλά ερωτήματα το γεγονός πως το Πανεπιστήμιο δαπανά τόσο χρήματα για την φύλαξη και καθαριότητα και όχι για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τόσο των φοιτητών όσο και των εκπαιδευτικών του.

thrakiToday
Διαβάστε Περισσότερα » "“Εργολαβική” φύλαξη και καθαριότητα πολλών εκατομμυρίων στο ΔΠΘ!"

New York Times: Παράδεισος η Ελλάδα για αγορά ακινήτων σε «εκπτώσεις-φωτιά»

Ως «παράδεισο»για υποψήφιους αγοραστές ιδιοκτησίας περιγράφουν οι New York Times τη χώρα μας.

Το άρθρο αναφέρεται στην επίδραση που είχε η ύφεση στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές από 35 έως 50 τις εκατό. Ακόμη γίνεται σύγκριση μεταξύ των πωλήσεων που γίνονταν ετησίως στη χώρα μας από το 2002 έως το 2008, ο αριθμός τον οποίων έφθανε τις 150 χιλιάδες. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2011 μόνο 11 χιλιάδες ακίνητα πωλήθηκαν, αριθμός που φανερώνει συρρίκνωση της αγοράς κατά 95 τις εκατό.

Ο αρθρογράφος λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα χαρακτηρίζει την Ελλάδα της κρίσης ως «την τέλεια αγορά για τους ενδιαφερόμενους» δεδομένου ότι «όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι αγοραστές με μετρητά είναι βασιλιάδες».

Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί στους νέους φόρους ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την ανεργία και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βάζουν τις περιουσίες τους σε «εκπτώσεις-φωτιά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφει η Νίνα Ρόμπερτς, οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βόρεια Αμερική καθώς και άτομα με Ελληνική καταγωγή από το εξωτερικό. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αγοραστές δείχνουν μια προτίμηση στα νησιά, η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία ενώ η Μύκονος αφορά όλους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η αρθρογράφος δίνει ακόμη και οδηγίες για το νομοθετικό πλαίσιο αγοράς ακινήτων στη χώρα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αλλοδαπούς, εκτός από λίγες επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Για τα σπίτια που κοστίζουν περισσότερο από 104.700 δολάρια, ο αγοραστής υποχρεούται να προσλάβει δικηγόρο, συνήθως κοστίζει 1 με 1,5 τοις εκατό της τιμής πώλησης του ακινήτου. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: Παράδεισος η Ελλάδα για αγορά ακινήτων σε «εκπτώσεις-φωτιά»"

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Ηλίας Κασιδιάρης

Αθωωτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα με το σκεπτικό πως δεν αποδείχτηκε ότι το έγκλημα έχει τελεστεί από τον Ηλία Κασιδιάρη βασιζόμενος στις καταθέσεις των μαρτύρων, ενώ αμφισβητήθηκε η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας.

Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ληστεία και σωματική βλάβη.

Στο χώρο του εφετείου βρίσκονταν περισσότερα από 100 μέλη της Χρυσής Αυγής που αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα καθώς επίσης και μέλη αριστερών οργανώσεων.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε:

"Μέχρι σήμερα τα τσοντοκάναλά σας με έλεγαν ότι είμαι ληστής, μαχαιροβγάλτης και εγκληματίας. Εγώ από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι είμαι αθώος. Σήμερα η δικαιοσύνη είπε ότι είμαι αθώος. Τρίβω στα μούτρα σας αυτή την απόφαση, στα αφεντικά σας, στους εργολάβους σας, στους καναλάρχες και στους θλιβερούς πολιτικούς μας αντιπάλους, που πολλοί θα ήθελαν σήμερα η Χρυσή Αυγή να είναι στο περιθώριο. Όμως, είμαστε εδώ. Είμαστε πανίσχυροι και πολύ σύντομα θα είμαστε κυρίαρχοι".

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Ηλίας Κασιδιάρης"

Ο φόρος που θα πληρώσουν οι σκαφάτοι

Κλείδωσε το Τέλος Παραμονής και Πλόων, το οποίο θα καταβάλλουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια. Το ΤΠΠ, το οποίο θα αντικαταστήσει τον φόρο πολυτελείας, έλαβε την τελική έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και οι σχετικές ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν ίσως μέσα στην εβδομάδα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τον θαλάσσιο τουρισμό.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», το ΤΠΠ θα καταβάλλεται όπως προβλεπόταν και στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ναυτιλίας, για μηχανοκίνητα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από 12 μέτρα και άνω και για ιστιοφόρα άνω των 15 μέτρων. Οσον αφορά τα μηχανοκίνητα, οι χρεώσεις ανά μέτρο διατηρούνται στις αρχικές κατηγορίες, δηλαδή από 12 έως 15 μέτρα, από 15 έως 20, από 20 έως 24 μέτρα και άνω των 24 μέτρων, ενώ στα ιστιοφόρα μειώνεται η τελευταία κατηγορία από τα 25 μέτρα στα 24 μέτρα.

Χρεώσεις
Οι χρεώσεις που φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί είναι στα μηχανοκίνητα ιδιωτικά σκάφη μειωμένες κατά 50 έως και 100 ευρώ ανά μέτρο, ενώ δεν προβλέπονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για τα ιστιοφόρα σκάφη. Συγκεκριμένα, στα μηχανοκίνητα διαμορφώνονται ως εξής:

- από 12,01 έως 15 μέτρα 200 ευρώ ανά μέτρο
- από 15,01 έως 20 μέτρα 250 ευρώ από 300 που ήταν αρχικά
- από 20,01 έως 24 μέτρα 350 ευρώ από 400 αρχικά
- από 24,1 μέτρα και πάνω 400 ευρώ το μέτρο από 500 αρχικά.
Στα ιδιωτικά ιστιοφόρα σκάφη το ΤΠΠ θα κλιμακώνεται ως εξής:
- από 15,01 μέτρα έως 20 μέτρα 200 ευρώ ανά μέτρο
- από 20,01 έως 24 μέτρα 300 ευρώ ανά μέτρο
- από 24,01 μέτρα και άνω 400 ευρώ ανά μέτρο.

Στη ρύθμιση προβλέπονται μειώσεις μετά την πάροδο μίας πενταετίας από την κατασκευή του σκάφους, καθώς και εκπτώσεις από 5% εφόσον ο ιδιοκτήτης του προκαταβάλλει το Τέλος Παραμονής και Πλόων.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο φόρος που θα πληρώσουν οι σκαφάτοι"

Καταιγίδα παραιτήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις - Συγκέντρωση Σάββατο 9 Μαρτίου

“Καταιγίδα” παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όποιος αξιωματικός μπορεί δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά: φεύγει.

Στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσεις αποδοχής των παραιτήσεων πληθαίνουν, αλλά το ερώτημα είναι αν αυτό το κύμα φυγής απασχολεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Τα στελέχη που φεύγουν επιλέγουν τη παραίτηση κυρίως επειδή δεν πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα ελπίδας για βελτίωση της κατάστασης και προτιμούν την έξοδο από την υπηρεσία.

Για να μην κρυβόμαστε: είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς θα βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι στρατιωτικοί ακόμη είναι περιζήτητοι -είναι και καλοί και φθηνοί- και βέβαια θα είναι “μαύρη απασχόληση”, μετά τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι “εγκέφαλοι-φωστήρες” των μέτρων κατά των αποστράτων.

Εν τω μεταξύ, στους δρόμους βγαίνουν το Σάββατο (πλατεία Κλαυθμώνος, στις 16.00) οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι, εκτός από τις τρομακτικές μειώσεις που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους, δεν μπορούν πλέον να ανεχτούν τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Επίσης στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, με τα εν ενεργεία στελέχη, τα οποία φέρεται ότι είναι αποφασισμένα να κατέβουν στη συγκέντρωση με τις στολές τους, κάτι που επί της ουσίας έχει απαγορέψει με διαταγή του ο κ. Κωσταράκος.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ



Όλοι μαζί ε.α. και ε.ε. μια γροθιά!

Picture

Picture

Picture

Picture

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταιγίδα παραιτήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις - Συγκέντρωση Σάββατο 9 Μαρτίου"

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος

Αλλαγές έγιναν στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ όπως αναμενόταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος παρέμεινε στη θέση του.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, νέος αρχηγός ΓΕΣ τοποθετείται ο έως σήμερα διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, στη θέση του αρχηγού ΓΕΝ τοποθετείται ο έως σήμερα υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, και νέος αρχηγός ΓΕΑ τοποθετείται ο έως σήμερα αρχηγός ΑΤΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τους αποχωρήσαντες αρχηγούς για την προσφορά τους στη πατρίδα.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος"

Νέα μείωση της φορολογίας των ενοικίων

Νέα μείωση της φορολογίας εκμετάλλευσης των ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών υπό την πίεση της τρόικας. Την ώρα που το ΥΠΟΙΚ θέτει στο τραπέζι την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η τρόικα επιβάλει την κατάργηση ενός άλλο φόρου: του συμπληρωματικού φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για κάποια πρόθεση της τρόικας να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες. Ουσιαστικά τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μειώσουν τα ζητούμενα μισθώματα προκειμένου να γίνει πράξη η εσωτερική υποτίμηση στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με το capital.gr, το γεγονός ότι η τρόικα ποντάρει πολύ στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη από την Πρωτοχρονιά μείωσε σημαντικά για την πλειονότητα των ιδιοκτητών το φόρο εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων. Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από μισθώματα η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον εισόδημα.

Ο τρόπος αυτός φορολόγησης αν και επιβαρύνει όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα μόνο από μισθώματα καθώς χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ (προκύπτει φόρος 500 ευρώ), εντούτοις οι ιδιοκτήτες που έχουν και άλλα εισοδήματα (π.χ. μισθούς και συντάξεις) θα έχουν ελάφρυνση. Αυτό γίνεται επειδή με το καθεστώς που ίσχυε έως και το τέλος του 2012 το εισόδημα από ενοίκια αθροιζόταν με το υπόλοιπο εισόδημα του φορολογούμενου και έφθανε να φορολογείται ακόμη και με 45%.

Ας δούμε ένα παράδειγμα :

Ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα από συντάξεις 20.000 ευρώ ο οποίος εισπράττει και ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ κατέβαλε με το σύστημα φορολόγησης που ίσχυε το 2012 φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια ύψους 3.600 ευρώ. Για το εισόδημα από συντάξεις κατέβαλε φόρο εισοδήματος 2.420 ευρώ και με την προσθήκη του εισοδήματος 12.000 ευρώ από τα ενοίκια στη φορολογική κλίμακα πλήρωνε επιπλέον 3.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης αντί για 3.600 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ.

Τώρα η τρόικα θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των ενοικίων επιχειρεί νέα παρέμβαση στην κτηματαγορά με στόχο τη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων. Όπως προκύπτει από τα κείμενα της τρόικας για την έγκριση των δόσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος που θα κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο και διάταξη με την οποία θα καταργείται σταδιακά ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων. Ο συγκεκριμένος φόρος είναι 1,5% για τα μισθώματα από κατοικίες επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για μεγαλύτερες κατοικίες και τα επαγγελματικά ακίνητα. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ από την εκμίσθωση ενός καταστήματος χρεώνεται με συμπληρωματικό φόρο ύψους 300 ευρώ.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μείωση της φορολογίας των ενοικίων"

Εθνικό Πάρκο -με ΦΕΚ της ΝΔ- τα νησιά που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ στις Εχινάδες

Σε κομμάτι του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων» εντάσσεται η περιοχή που θέλει να επενδύσει ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί.

Τόσο το νησάκι Οξυά, όσο και τα υπόλοιπα πέντε που φέρεται να αγόρασε ο αλ Θανί, στο σύμπλεγμα νησιών Εχινάδες, στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, στο Ιόνιο πέλαγος, αποτελούν τμήμα των περιοχών που προστατεύονται ως Natura 2000.

Μάλιστα, το ΦΕΚ με αριθμό 477 της 31ης Μαΐου 2006, στο οποίο χαρακτηρίζονται οι λιμνοθαλάσσιες, οι χερσαίες και οι ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας και του συμπλέγματος Βόρειων και Νότιων Εχινάδων, υπογράφουν μέλη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2006 και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γεώργιος Σουφλιάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή, πέραν των προβλεπομένων, θα προκαλέσει την εμπλοκή του σεΐχη με την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς η... Ιστορία έχει δείξει πως οι προσφυγές κατοίκων ή περιβαλλοντικών φορέων είναι συχνές.

Αυτό που μένει είναι να γίνουν γνωστές οι δεσμεύσεις που, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, έλαβε ο εμίρης του Κατάρ για να επενδύσει στην περιοχή και αν αυτές θα μπορούν να τον γλιτώσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας που όπως φαίνεται θα καταλήξει η υπόθεση.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ 477

Όπως αναφέρει το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σκοπός της κοινής υπουργικής απόφασης είναι «η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες, ποτάμιες περιοχές του νοτίου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Β. και Ν. Εχινάδων του νομού Κεφαλληνίας που διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία».

Παράλληλα, με το ΦΕΚ 477, οριοθετούνται οι Ζώνες Απόλυτης Προστασίας και οι Ζώνες Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου, ενώ συγκεκριμένα η Οξεία εντάσσεται στην Ζώνη Προστασίας της Φύσης 4, ενώ περιλαμβάνεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000 [ΤΚΣ (SCI) - GR 2310001 και ΖΕΠ (SPA) - GR 2310015].

Τι είδους ανάπτυξη προβλέπει ο Φορέας Διαχείρισης

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στο νησί -η αγορά του οποίου φέρεται να κόστισε 5 εκατ. ευρώ- επιτρέπονται:

Η γεωργία στις υφιστάμενες κατά την έκδοσή της Κοινή υπουργική απόφαση 1319/1993 (ΦΕΚ 755Β) ελαιοκαλλιέργειεςΗ βόσκηση και οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις εσταυλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας. Ο τρόπος κατασκευής των εγκαταστάσεων και η αισθητική ένταξή τους στο περιβάλλον καθορίζεται από τη μελέτη βοσκοϊκανότητας.Η μελισσοκομίαΗ κατασκευή υποδομής στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειώνΗ ήπια αναψυχή για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Για το νησιωτικό σύμπλεγμα, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος και η έκδοση σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.Η εγκατάσταση υποδομής για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ., κλπ.Για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες ορίζονται κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα δέκα (10) στρέμματα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικό Πάρκο -με ΦΕΚ της ΝΔ- τα νησιά που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ στις Εχινάδες"

Από τη Ρωσία το 44% της εισαγωγής αργού πετρελαίου

Από τη Ρωσία προμηθεύονται πλέον τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία καλύπτουν περί το 70% της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, το αναλογικά συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου που κατεργάζονται για την παραγωγή καυσίμων, μετά την παύση των συναλλαγών με το Ιράν.

Συγκεκριμένα, το 2012 το 43,7% του αργού πετρελαίου που προμηθεύτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια προήλθε από τη Ρωσία, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 32% το 2011. Συγχρόνως, το ποσοστό πετρελαίου που προήλθε από το Ιράν περιορίστηκε σε 9,2%, από 31,4% που ήταν το 2011. Οι σχετικές ποσότητες ιρανικού πετρελαίου είχαν παραδοθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012, πριν τεθεί σε ισχύ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση των πετρελαϊκών συναλλαγών με το Ιράν.

Δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στα ΕΛΠΕ το περασμένο έτος ήταν η Λιβύη με ποσοστό 17,5% έναντι 8,6% το 2011, ακολουθούμενη από το Καζακστάν με 14,4% έναντι 9,1% το 2011 και τη Σαουδική Αραβία με 6,1% έναντι επίσης 6,1% το 2011. Οι υπόλοιπες ποσότητες αργού πετρελαίου (9,1% το 2012) προήλθαν κυρίως από αγορές μεμονωμένων φορτίων (5,9% από την Αίγυπτο και 6,9% από την ελεύθερη αγορά το 2011).

Η παύση της προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν, λόγω της απαγόρευσης που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμανε για τα ΕΛΠΕ όχι, απλώς, αναπροσανατολισμό της εμπορικής τους πολιτικής, αλλά και επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, καθώς προκάλεσε «αύξηση του κόστους τροφοδοσίας» του ομίλου με αργό πετρελαίου, συμβάλλοντας στη μείωση της κερδοφορίας του.

Επιπροσθέτως, η αναγκαστική παύση των κάθε είδους πετρελαϊκών συναλλαγών με το Ιράν έχει προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στις σχέσεις των ΕΛΠΕ με την ιρανική, εθνική εταιρεία πετρελαίου (NIOC - National Iranian Oil Company), λόγω αντικειμενικής, αθέλητης αδυναμίας των ΕΛΠΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές τους για τις προμήθειες ιρανικού πετρελαίου της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται κατά πληροφορίες σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και παραμένουν ανεξόφλητες λόγω της άρνησης του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να διεκπεραιώσει την πληρωμή, εν ονόματι των επαπειλούμενων κυρώσεων είτε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε από την πλευρά των ΗΠΑ, προς κάθε εταιρεία που συναλλάσσεται με ιρανικές τράπεζες και κυβερνητικές εταιρείες για πετρελαϊκά προϊόντα. Τα ΕΛΠΕ έχουν ενημερώσει τη NIOC ότι προσπαθούν συνεχώς και επιθυμούν, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του σχετικού μακροπρόθεσμου συμβολαίου και να εξοφλήσουν την οφειλή τους, καθώς αυτό οφείλεται σε «νομικές περιστάσεις, πέρα από τον έλεγχό τους».

Από τον Απρίλιο του 2012 οι εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου στην Ελλάδα έχουν μηδενιστεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Ρωσία το 44% της εισαγωγής αργού πετρελαίου"

«Υπουλο» δώρο από Σόρος! - Δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία της Θεσ/κης

Ο φιλοσκοπιανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος δωρίζει πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία της Θεσσαλονίκης! Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου έκανε αποδεκτή την προσφορά, αν και εκφράστηκαν επιφυλάξεις, λόγω της στάσης που τηρεί ο δισεκατομμυριούχος στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Η πρόταση χορηγίας έγινε επίσημα μέσω επιστολής που απέστειλε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στέλεχος της οργάνωσης του Τζορτζ Σόρος Open Society Foundations. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η οργάνωση θα παρέχει πετρέλαιο 50-90 τόνων σε δημόσια ιδρύματα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν ανέφερε στη «δημοκρατία» ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής έκαναν αποδεκτή τη χορηγία. Οσον αφορά τις φιλοσκοπιανές διαθέσεις του επενδυτή και χορηγού Τζορτζ Σόρος, ο κ. Καπόν σημειώνει ότι «το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δέχθηκε την προσφορά δεν σημαίνει ότι θα αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία» και υποστηρίζει ότι «η κίνηση της οργάνωσης του μεγαλοεπενδυτή εξετάστηκε από την ανθρωπιστική πλευρά της».

«Δεχθήκαμε τη δωρεά, αλλά με επιφύλαξη λόγω της φιλοσκοπιανής στάσης που τηρεί ο Σόρος» λέει από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Ομάδας Δημιουργίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Ως αφορμή για να διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία η οργάνωση Open Society Foundations χαρακτηρίζει τη χορηγία στα σχολεία της Θεσσαλονίκης ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη Χρήστος Μάτης. «Η οργάνωση θέλει να στήσει δίκτυα σε όλη την Ελλάδα και κάνει τα πρώτα βήματα μέσω της δωρεάς πετρελαίου σε σχολεία της Θεσσαλονίκης» τονίζει και αναφέρει ότι τα μέλη της επιτροπής δεν εξέτασαν εάν ο χορηγός τηρεί φιλοσκοπιανή στάση.

Ο κ. Μάτης καταγγέλλει επίσης στη «δημοκρατία» ότι ουσιαστικά ο δήμος εξαπάτησε την οργάνωση, καθώς το πετρέλαιο διατίθεται σε ιδρύματα που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως είναι τα σχολεία. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών απαντά ωστόσο ότι με τη χορηγία εξοικονομούνται χρήματα που οι σχολικές επιτροπές μπορούν να αξιοποιήσουν για άλλους σκοπούς.

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Υπουλο» δώρο από Σόρος! - Δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία της Θεσ/κης "

Φέρνουν τοξικομανείς από το κέντρο για έλεγχο στην Αμυγδαλέζα και τους αφήνουν στο Μενίδι

Έχουν γεμίσει οι γειτονιές άρρωστα νιάτα που περιφέρονται σαν ζόμπι. Σφύζει η πλατεία Δημαρχείου, η λεωφόρος Δημοκρατίας και ο Κάραβος. Ξαπλώνουν σε αυτοκίνητα, σκαλιά και εισόδους σπιτιών, χτυπάν κουδούνια και παρενοχλούν γυναίκες ζητιανεύοντας, κλέβουν

Είχαμε τους δικούς μας μας φέρνουν και… εισαγόμενους

Δυστυχώς, η είδηση που ανακοίνωσε στο χτεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο ο Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης Αχαρναί – Ενεργοί Πολίτες, κ. Γιάννης Κασσαβός πως μεταφέρονται στο Κέντρο Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα όλοι οι τοξικομανείς του Κέντρου της Αθήνας, επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί.

Για άλλη μία φορά το Μενίδι χρησιμοποιείται από την πολιτεία ως η «πίσω αυλή της Αττικής», αφού σύμφωνα και με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, τα ξημερώματα Τετάρτης προς Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η Επιχείρηση «Θέτις»!

Έγγραφο με την ένδειξη εμπιστευτικό, στο οποίο περιγράφεται η εν λόγω επιχείρηση, αναφέρει πως αντικείμενο της είναι «η περισυλλογή τοξικοεξαρτημένων ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα με σκοπό την καταγραφή τους»!!! Για τις ανάγκες της επιχείρησης η αστυνομία, μάλιστα, ζήτησε υγειονομική κάλυψη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας οι εξαρτημένοι θα εξαναγκάζονταν να δώσουν τα στοιχεία τους και να υποβληθούν σε εξετάσεις. Ενώ στο τέλος της επιχείρησης οι τοξικομανείς θα αφεθούν ελεύθεροι, που άλλου στο Μενίδι!!!

Κύριοι όσο κι αν πολεμάμε να διώξουμε ναρκωτικά και τοξικομανείς από το Μενίδι, όσα ρεπορτάζ ή κινητοποιήσεις κι αν κάνουμε σαν πολίτες, σαν σύλλογοι, σαν φορείς, ή και σαν Δήμος, η πολιτεία δείχνει ότι όχι απλά κωφεύει στις εκκλήσεις μας, αλλά αποδεικνύει περίτρανα πως δεν υπάρχουμε καν στο χάρτη!

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο κ. Ντούρο μας ενημέρωσε πως επικοινώνησε με τον Διοικητή της Αμυγδαλέζας ο οποίος τον ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε όλη την Αττική, συμμετείχαν 3000 αστυνομικοί, και στόχος ήταν να μαζέψουν όλους τους τοξικομανείς, να τους εξετάσουν, να τους κάνουν εμβόλια, κι έπειτα τους μετέφεραν ξανά στο σημείο απ΄όπου τους είχαν πιάσει. Ο κ. Ντούρος μας μετέφερε αυτά που του είπαν με κάθε επιφύλαξη.

Διαβάστε την ανακοίνωση… Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, διατέθηκαν χθες το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σε συνεργασία με υγειονομικές μονάδες του Υπουργείου Υγείας προέβησαν στη μεταφορά και παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε τοξικοεξαρτώμενα άτομα.

Συγκεκριμένα από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας μεταφέρθηκαν, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής, 132 άτομα, τα οποία έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα μεταφέρθηκαν 76 ημεδαποί (54 άντρες και 22 γυναίκες) και 56 αλλοδαποί (44 άντρες και 12 γυναίκες).

Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδυάζονται με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και υγειονομικής περίθαλψης.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της Πρωτεύουσας.

acharnorama
Διαβάστε Περισσότερα » "Φέρνουν τοξικομανείς από το κέντρο για έλεγχο στην Αμυγδαλέζα και τους αφήνουν στο Μενίδι"

Προκλητικές αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ για αποσπασμένους στην Κρήτη - Η ΔΕΗ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του flashnews.gr για τις υπέρογκες αποζημιώσεις εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι βρίσκονται αποσπασμένοι -μέχρι και σήμερα - στην Κρήτη.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, δια μέσου του Υπουργείου Περιβάλλοντος απάντησε στο ρεπορτάζ και κατ' επέκταση στην παρέμβαση του Ηρακλειώτη βουλευτή Λ. Αυγενάκη ο οποίος έφερε το θέμα στη Βουλή.

Με την απάντηση της η επιχείρηση επιβεβαιώνει το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων οι οποίες φτάνουν περίπου στις 5000 (!) ευρώ μηνιαίως. Συγκεκριμένα η απάντηση μεταξύ άλλων αναφέρει :

''Στην προκειμένη περίπτωση η εκτός έδρας μετακινήσεις πέντε μισθωτών των Κλάδων ΑΗΣ Μεγαλόπολης κάλυψαν επιτακτικές ανάγκες του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, ενός από τους Σταθμούς βάσης του συστήματος της Κρήτης, σε βασικές θέσεις εργασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου 87/2012 που εκδόθηκε προς υλοποίηση της με αριθ. Υ.Α. 2/36916/03.05.2012, το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης έχει καθοριστεί σε 50€ ανεξάρτητα από τη θέση και το βαθμό του μετακινούμενου και καταβάλλεται με την προσκόμιση παραστατικών εξόδων που σχετίζονται με την εκτός έδρας μετακίνηση.

Το ύψος της δαπάνης διανυκτέρευσης για την Κατηγορία των αναφερόμενων στην επερώτηση μισθωτών έχει καθοριστεί κατ’ ανώτατο όριο σε 50 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 20% κατά τη θερινή περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Καταβάλλεται στον μετακινούμενο, μόνο με την προσκόμιση δελτίου παροχής υπηρεσιών της ξενοδοχειακής μονάδας, πανσιόν ή ενοικιαζόμενου δωματίου στο οποίο διέμενε.''

Όπως φάνηκε όμως και από την απάντηση το θέμα δεν είχε εξαντληθεί εδώ. Ψάξαμε και βρήκαμε την Υπουργική Απόφαση που επικαλείται η ΔΕΗ και με έκπληξη διαπιστώσαμε πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αμείβονται με την χαμηλότερη αποζημίωση. Διαβάστε τι αναφέρει η Υ.Α. :

''Το ύψος της δαπάνης διανυκτέρευσης, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία οι προαναφερόμενοι δικαιούχοι εντάσσονται, ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο ως εξής :

Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ μέχρι 80 €

Β. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙΙ μέχρι 65 €

Γ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙV μέχρι 50 € ''

Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που εντάσσονται στην κατηγορία Α. του παραπάνω πίνακα κοστίζουν 80 ευρώ την ημέρα και τους θερινούς μήνες 96 ευρώ.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν δικαιούχοι οι οποίοι αποζημιώνονται μόνο για διανυκτερεύσεις μηνιαίως με περίπου 3000 ευρώ, εκτός τον μισθό τους και βέβαια τα 1500 ευρώ για το ''εκτός έδρας''. Σύμφωνα πάντως με την Διοίκηση της Επιχείρησης έχει ζητήσει επανειλημμένως την πρόσληψη προσωπικού χωρίς να έχει γίνει δεκτό το αίτημα της.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικές αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ για αποσπασμένους στην Κρήτη - Η ΔΕΗ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ"

Ποιος είναι ο Συμεών Μαυροειδής που έχει τα e-shop και συνελήφθη για χρέη 10 εκατ. ευρώ

Σαν ένα σύγχρονο επιχειρηματικό «παραμύθι» φάνταζε, πριν από ένα χρόνο, η ιστορία της αλυσίδας καταστημάτων e-shop. Τρεις πιτσιρικάδες, ξεκινώντας από ένα γκαράζ στο Μαρούσι, συνέλαβαν την ιδέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Πριν από δώδεκα χρόνια, ο Απόστολος Αποστολάκης «έστησε» μια πρωτότυπη εταιρία, μαζί με τον Κώστα και τον Σίμο Μαυροειδή, πολιτικοί μηχανικοί και οι τρεις.

Ωστόσο αυτό το παραμύθι διεκόπη απότομα χθες όταν συνελήφθη στο Μαρούσι από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο 39χρονος Συμεών Μαυροειδής, πρόεδρος της ηλεκτρονικής αλυσίδας e-shop για οφειλές στο Δημόσιο συνολικού ύψους 9.959.583 ευρώ.

Την ιδέα είχε ο Κώστας Μαυροειδής

Η επωνυμία της ήταν... e-shop.gr, η οποία αρχικά δραστηριοποιούνταν στην πώληση βιβλίων μέσω Internet. Το e-shop.gr παρείχε τις πρώτες ηλεκτρονικές πωλήσεις προϊόντων το 1999. Μέσα σε πέντε χρόνια, η εταιρία έγινε κερδοφόρος, φτάνοντας στο απόγειο το 2009, με πωλήσεις 128.000.000 ευρώ! Η επιτυχία απαιτεί όμως «ψύχραιμες» και σωστές αποφάσεις. Ξαφνικά οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου έγιναν και πωλήσεις μέσω φυσικών καταστημάτων, τα οποία εξαπλώθηκαν πανελλαδικά. Το www.e-shop.gr έφτασε να δέχεται καθημερινά 110.000 επισκέπτες.

Ανώμαλη προσγείωση

Η κερδοφορία των προηγούμενων ετών ή αλλιώς το «λίπος» δεν ήταν αρκετό για να απορροφήσει το πρόσθετο λειτουργικό κόστος. Το κυριότερο; Οι φιλόδοξοι νέοι λογάριαζαν χωρίς τη μεγάλη οικονομική ύφεση. Το αποτέλεσμα; Το e-shop πέρασε βίαια από την εποχή των βραβεύσεων ως «Strongest Companies in Greece» («Δυνατότερες Εταιρίες στην Ελλάδα») και τις σκέψεις για είσοδο στο Χ.Α., στο άρθρο 99. Τον Μάιο ελήφθησαν τα προσωρινά μέτρα και η αλυσίδα ειδών πληροφορικής δεν πληρώνει τόκους και παλαιές υποχρεώσεις, παρά μόνο τρέχουσες, δηλαδή προμηθευτές προϊόντων και μισθούς.

Μπήκε στο άρθρο 99

Το διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου 2011 αποτέλεσε μια πολύ σκληρή δοκιμασία. Έκλεισαν 16 καταστήματα, σήμερα λειτουργούν 54. Αποχώρησαν 150 εργαζόμενοι, σήμερα απασχολούνται 320. Το παρήγορο είναι (αν υπάρχει παρήγορο σε αυτές τις περιπτώσεις) ότι οι περισσότεροι έχουν λάβει αποζημιώσεις σε ποσοστό 70%- 80%. Ουσιαστικά, οι αποζημιώσεις προέρχονται από τη μη καταβολή των τόκων, ήτοι 2.000.000 ευρώ ετησίως, έπειτα από την προσωρινή υπαγωγή στο άρθρο 99.

Όλο αυτό το διάστημα, το τακτικό προσωπικό έχει καθυστέρηση στις πληρωμές. Παράπονα έχουν και οι πελάτες του καταστήματος, καθώς οι παραλαβές των προϊόντων, μέχρι και πριν από έναν μήνα, γίνονταν σε πέντε έως έξι ημέρες και όχι ανά δύο έως τρεις, όπως παλαιότερα.

Γκρίνια από τους πελάτες

Προβλήματα σημειώθηκαν και με τα προϊόντα. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα όλα τα είδη, ενώ τα αποθέματα ήταν λίγα. Το e-shop έχασε την υστεροφημία του, την οποία προσπαθεί να επανακτήσει τον τελευταίο μήνα. Η κύρια εκδίκαση για το άρθρο 99 θα γίνει τον Μάρτιο. Τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν «φεσωθεί» με 13.000.000 ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων, στα τέλη του 2010, είχε ξεπεράσει τα 55.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 13.000.000 αναφέρονταν σε υποχρεώσεις προμηθευτών και 13.000.000 σε πληρωτέες επιταγές.

Οι ιδιοκτήτες του e-shop θα ζητήσουν «κούρεμα» υποχρεώσεων 20% σε τράπεζες και προμηθευτές. Θα παρουσιάσουν πλάνο ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θα είναι βιώσιμη με τζίρο 60.000.000 ετησίως. Ως πρόσθετες πηγές εσόδων θα παρουσιαστούν τα φωτοβολταϊκά, οι νέες υπηρεσίες «e-food» και «e-shop-deals» αλλά και η επέκταση των e-shop στα είδη οικιακής χρήσης.

Επιχείρησαν να το πουλήσουν

Προσπαθώντας να αποφύγουν το άρθρο 99, οι ιδιοκτήτες των e-shop είχαν προχωρήσει σε συνομιλίες με ξένα funds και Ελληνες επιχειρηματίες. Μάλιστα, είχε γίνει προσέγγιση και σε γνωστή αλυσίδα προϊόντων πληροφορικής. Από την πλευρά τους τα e-shop διατείνονται ότι ο δίαυλος επικοινωνίας, αν και έχει ατονήσει, πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί.

Είχαν πάρει βραβείο από τον Αλογοσκούφη

Οπως αναφέρουν εφημερίδες της εποχής, «τα Βραβεία Κούρος 2008 που αθλοθετεί για δέκατη τέταρτη χρονιά η Λέσχη Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκαν χθες σε επίσημη τελετή παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Ανάπτυξης, Χρήστου Φώλια.

Το βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας απέσπασαν ο Συμεών Μαυροειδής και ο Απόστολος Αποστολάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της E-SHOP GR A.Ε, αντίστοιχα» [δες εικόνα]

Είχαν εμπλακεί και στα φωτοβολταϊκά

Με τη νέα φιλοσοφία της εποχής, που επιδιώκει την πλήρη εξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης με τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, συμβαδίζει και η e-shop.gr, έγραφε ο Τύπος το 2009. Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του κοινού, η e-shop.gr παρέχει στους πελάτες της ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών εξοπλισμού και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου του 2009, έβαλαν σε λειτουργία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα και στη χώρα μας

. Οι οικιακοί καταναλωτές, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις, μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως 10 κιλοβάτ σε ταράτσες, στέγες κτιρίων και άλλων χώρων και να επωφεληθούν από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ στην ενισχυμένη σταθερή τιμή των 0,55 ευρώ/kWh, που ισχύει για όσους υπογράψουν μέχρι το τέλος του 2011. Με τον τρόπο αυτό, οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν εγγυημένα και αφορολόγητα έσοδα, ύψους έως και 7.500 ευρώ ετησίως, για 25 χρόνια, ενώ, αν επιλέξουν να καλύψουν, μέσω τραπεζικού δανείου, την αρχική επένδυση, μπορούν να πετύχουν έσοδα της τάξης των 4.500 ευρώ, χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ και με το δάνειο να αποπληρώνεται αυτόματα από τα έσοδα του έργου.

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της e-shop.gr, Συμεών Μαυροειδής, δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θερμή από τις πρώτες ημέρες έναρξης της νέας αυτής υπηρεσίας. Στην ειδική υποενότητα, που δημιουργήσαμε στο site μας, πέραν από όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, υπάρχει ένας ηλεκτρονικός οδηγός επένδυσης, όπου ο χρήστης μπορεί να εισάγει τα δεδομένα του δικού του χώρου (π.χ. περιοχή υλοποίησης, έκταση επιφάνειας, ποσοστό ηλιοφάνειας, κλπ) και να έχει άμεσα μια πρώτη εκτίμηση των προσδοκόμενων εσόδων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 48ωρο, που αναρτήθηκε η πληροφόρηση στο site μας, ο οδηγός υπολογισμού της επένδυσης παρήγαγε περισσότερες από 14.000 αξιολογήσεις προτεινόμενων έργων, για λογαριασμό των επισκεπτών μας. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ηλεκτρονικά μια απλή αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ομάδα της eshop energy θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί του, για να του λύσει κάθε απορία του και να τον ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις δυνατές επιλογές του και τα στάδια υλοποίησης του έργου. Τόσο η απαραίτητη επίσκεψη του μηχανικού, που θα ακολουθήσει στο χώρο του πελάτη όσο και η κατάρτιση της ολοκληρωμένης μελέτης εφαρμογής παρέχονται δωρεάν».

Πήραν πολλά δάνεια

Η εταιρεία μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με ελληνική τράπεζα για την έκδοση ομολογιακού δανείου (είχε πάρει ανάλογο δάνειο από την Alpha Bank τετραετούς διάρκειας ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2010). Ωστόσο οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην επίτευξη της σχετικής συμφωνίας ώθησαν την διοίκηση να αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης.

Η e-Shop επιδίωξε να αντλήσει ρευστότητα ώστε να καλύψει ανοίγματα προς τους προμηθευτές της και να τονώσει τις πωλήσεις της. Στην αγορά είχαν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό οι πληροφορίες περί δυσκολίας της εταιρείας, η οποία συμπλήρωσε 13 χρόνια παρουσίας στην αγορά, να ανταποκριθεί σε ένα μέρος των υποχρεώσεών της, ωστόσο η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ούτως ή άλλως δεν βοηθά τις επιχειρήσεις, αντίθετα δοκιμάζει τις αντοχές τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως το πρόβλημα για την e-Shop παρουσιάστηκε μετά την απόφαση ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν τη δραστηριότητα της ασφάλισης πιστώσεων από τις αρχές του 2011 με αποτέλεσμα να «ψαλιδιστούν» τα πιστωτικά όρια πολλών επιχειρήσεων έναντι των προμηθευτών τους. Ως αποτέλεσμα σειρά πληρωμών έμειναν ανασφάλιστες, με τους προμηθευτές σε αρκετές περιπτώσεις να ζητούν την εξόφλησή τους και να μειώνουν το πλαφόν.

Το 2011 οι υποχρεώσεις της e-Shop ανέρχονταν σε 43 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν συνολικές οφειλές στις τράπεζες και τα 18 εκατ. ευρώ οφειλές προς τους προμηθευτές. Οι παραγγελίες που έκανε πλέον η e-Shop εξοφλούνται με μετρητά. Οι πωλήσεις ωστόσο του πρώτου πενταμήνου 2011 σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται στο -25%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος είναι ο Συμεών Μαυροειδής που έχει τα e-shop και συνελήφθη για χρέη 10 εκατ. ευρώ"

Θα δίνουν το 50% του βασικού μισθού έναντι έως ότου εγκριθεί η σύνταξη

Σχέδιο νόμου κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης με το οποίο αναμένεται να προωθήσει ρυθμίσεις για τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία οι επικεφαλής του υπουργείου στοχεύουν να αντιμετωπίσουν υπαρκτά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε πεδία του κράτους, όπως είναι το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται από τη στιγμή που καταθέτει κάποιος τα χαρτιά του για σύνταξη.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει την καταβολή του 50% του βασικού μισθού των δικαιούχων σύνταξης το οποίο αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις πολυτέκνων ή γονέων παιδιών με αναπηρία.

Παράλληλα, καθορίζεται αυστηρό πλαίσιο στο χρονοδιάγραμμα καταβολής συντάξεων για να εξαλειφθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις και θεσπίζεται η ολική απογραφή των συνταξιούχων Δημοσίου.

Επιπλέον, καταρτίζεται νομοθετικό πλαίσιο για τις αδρανείς καταθέσεις επιτρέποντας τη χρήση κεφαλαίων για κάλυψη αναγκών του Δημοσίου, ενώ δημιουργούνται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Εκτακτων Δημοσιονομικ Ελέγχων.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών:

Κεφάλαιο Α

• Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Έτσι, αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων και οι διαγκωνισμοί για προώθηση των υποθέσεών τους και αφετέρου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων.

• Καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.

• Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων και αναβάθμισης σχετιζόμενων υπηρεσιών.

• Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

• Προσαρμόζονται με τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες και αυστηροποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μια εναρμόνιση που κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αναφέρεται στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη και μάλιστα παρά την ξένη προς το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου φύση των καταβαλλομένων σχετικών συντάξεων.

• Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα με όρους διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πεδία που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των πρόσφατων μειώσεων.

• Εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται.

Έτσι στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Επίσης εξαιρούνται τόσο οι μισθωτοί όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι από την αναστολή της σύνταξής τους, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.

• Διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα του προσωπικού του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ΑΤΕ" προς τη διευκόλυνση των εργαζομένων στο πλαίσιο τόσο της περαιτέρω λειτουργίας του εν λόγω ιδρύματος όσο και του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης.

Κεφάλαιο Β

• Επικαιροποιείται, ουσιαστικά καταρτίζεται για πρώτη φορά, το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η δυνατότητα αξιοποίησης των εν λόγω πόρων προκύπτει μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Επιπρόσθετα, καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.

Κεφάλαιο Γ

• Δημιουργούνται το Μητρώο Ελεγκτών για τους Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ, το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για Δημοσιονομικούς Ελέγχους και Ελέγχους ΕΔΕΛ και η Διεύθυνση Έκτακτων Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια εδραίωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, καθώς οι απαιτήσεις για δημοσιονομικούς ελέγχους έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο σημαντικά.

Παράλληλα, ορίζεται πλαίσιο θητείας για τους υπαλλήλους που ασκούν δημοσιονομικούς ελέγχους αφενός λόγω της ανάγκης ενίσχυσης της διαφάνειας και αφετέρου προκειμένου κατά τη διενέργεια των δημοσιονομικών ελέγχων να μην εναλλάσσονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, για την ενίσχυση της θωράκισης του ελεγκτικού έργου.

Οι πρωτοβουλίες, συνεπώς, της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για τον εκσυγχρονισμό πτυχών του θεσμικού πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα δίνουν το 50% του βασικού μισθού έναντι έως ότου εγκριθεί η σύνταξη"

390.000 ευρώ όφελος ετησίως από συστεγάσεις υπηρεσιών του ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ –ΕΤΑΜ

Τη συστέγαση υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ, με στόχο την εξοικονόμηση 390.000 ευρώ ετησίως, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, όπως προκύπτει από επιστολή του Γιάννη Βρούτση προς τους διοικητές των δύο οργανισμών, Ροβέρτο Σπυρόπουλο και Γεωργία Κωτίδου.

Συγκεκριμένα, τους ζητεί εντός ενός μηνός να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συστέγαση των εξής καταστημάτων:

ΟΑΕΕ Νάξου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νάξου
ΟΑΕΕ Ηγουμενίτσας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ηγουμενίτσας
ΟΑΕΕ Καρπενησίου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καρπενησίου
ΟΑΕΕ Σάμου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σάμου
ΟΑΕΕ Ζακύνθου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ζακύνθου
ΟΑΕΕ Αμφίσσης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αμφίσσης

Ο υπουργός Εργασίας σημειώνει στην επιστολή του ότι η αναφορά στα παραπάνω καταστήματα που προτείνονται για πρώτη φορά για συστέγαση δεν είναι εξαντλητική, αλλά αποτελεί το πρώτο μέρος της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο, μέσα από τη συστέγαση, για την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των συνταξιούχων και των φορολογουμένων πολιτών.

Τονίζει τέλος ότι η πρόταση αυτή πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και θα πρέπει να αποτελέσει προς όλους το κίνητρο για να γενικευτεί η εφαρμογή της πολιτικής συστέγασης και από τους άλλους διοικητές και προέδρους στους οποίους κοινοποιείται η επιστολή για τα ακίνητα των ασφαλιστικών φορέων σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα » " 390.000 ευρώ όφελος ετησίως από συστεγάσεις υπηρεσιών του ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ –ΕΤΑΜ"

Προς ακύρωση η συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου για την ΑΟΖ

Προς ακύρωση βαίνει από αιγυπτιακής πλευράς η συμφωνία για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, η Νομοθετική Επιτροπή του Συμβουλίου της Σούρα (αιγυπτιακή Άνω Βουλή), ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, με το οποίο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία, με το δικαιολογητικό ότι βάσει των διεθνών συμφωνιών η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003, ανέφερε ο Καντέρ και υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο του αιγύπτιου βουλευτή προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς ακύρωση η συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου για την ΑΟΖ"

Τα έξι νέα οργανογράμματα των υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και της Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης

Αγώνας δρόμου από τον κ. Μανιτάκη για συγκέντρωση των στοιχείων που δείχνουν ότι επέρχεται δημοσιονομική εξοικονόμηση και μείωση του κράτους - Τι συμβαίνει με τους 7000 επίορκους

Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με συνεχείς συσκέψεις, τις τελευταίες ημέρες, για την συλλογή στοιχείων που δείχνουν ότι οι δράσεις του φέρνουν αποτέλεσμα στον στόχο για λιγότερο κράτος. Η πολιτική του ηγεσία βλέπει τον κλοιό να σφίγγει γύρω της, εν όψει νέων επαφών που αναμένεται να έχει με τους επικεφαλής της Τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), παρόντος αυτή τη φορά και του κ. Πολ Τόμσεν (εκπροσώπος ΔΝΤ), ο οποίος δεν μετείχε στην τελευταία συνάντηση του κλιμακιου της τριμερούς με τον κ. Αντ. Μανιτάκη.

Την Τρίτη (6.3.2013) και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, επιστήμονες και επιτελείο κυβερνητικών στελεχών (ομάδα υποστήριξης) βρίσκονταν επί ποδός στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ολοκλήρωναν τις αλλαγές στα οργανογράμματα των τελευταίων τεσσάρων υπουργείων στα οποία εκκρεμμούσε η αξιολογηση των υπηρεσιών τους, ώστε τις επόμενες ημέρες να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό.

Με αυξανόμενη την πίεση από την Τρόικα, που αξιολογεί στην Αθήνα τις κυβερνητικές δράσεις, αλλά και με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές και προχωρά κανονικά. Σε διελκυστίνδα , κατά τις διαπραγματεύσεις, -είτε στο επικοινωνιακό επίπεδο είτε στο πλαίσιο του τρόπου υλοποίησης ανειλημμένων υποχρεώσεων με βάση πολιτικές επιλογές- εξελίσσεται το σχέδιο κινητικότητας, η ένταξη σε καθεστώς διαθεσμότητας 12.500 υπαλλήλων ως τον Ιούνιο και άλλων τόσων μέχρι το τέλος του 2013 (συνολικά 25.000), αλλά και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις, ώστε να μειωθούν κατά 150.000 οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα το 2015.
Τι θα γίνει με τους επίορκους

Ο κ. Μανιτάκης συγκεντρώνει στοιχεία για να δείξει ότι επέρχεται δημοσιονομική εξοικονόμηση και μείωση του κράτους μέσα από τη συρρίκνωση υπηρεσιών και προσωπικού σε υπουργεία, οργανισμούς, φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιταχύνει τις διαδικασίες και εστιάζει σε στοιχεία που αφορούν επιόρκους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς προσώρας να δημοσιοποιεί τον αριθμό τους, αν και τον αναζητά, γνωρίζοντας ότι η Τρόικα θέλει συγκεκριμένες αναφορές και όχι γενικόλογες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο αριθμός των 7000 επιόρκων που κάνει το γύρο της ειδησεογραφίας, αφορά αριθμό εκκρεμών υποθέσεων, στη βάση πορίσματος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες περιλαμβάνουν και πλήθος περιπτώσεων υπαλλήλων με ήπια πειθαρχικά παραπτώματα, που δεν επισύρουν ερωτήματα οριστικής παύσης.

Ο κ. Μανιτάκης επιμένει ότι επί υπουργίας του θα γίνει τομή στο ζήτημα των επιόρκων, οδηγώντας τους στην έξοδο, «χωρίς καμμιά ανοχή», αλλά «στο πλαίσιο των κατακτήσεων του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου». Εν τω μεταξύ, στην αιχμή του δόρατος για να μεγαλώσει τη δεξαμενή των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων έχει θέσει την ενίσχυση των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και τη διερεύνηση για να οδηγήσει προς την έξοδο υπαλλήλους που δεν προσέρχονταν στην εργασία τους ή την ασκούν πλημμελώς.


Στον προθάλαμο της διαθεσιμότητας υπάλληλοι υπουργείων, λόγω νέων οργανογραμμάτων

Εδωσαν και πήραν οι πληροφορίες ότι κατέφθασε στο υπουργείο την Τρίτη εσπευσμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας για να φέρει μήνυμα της Τρόικας προς τον κ. Μανιτάκη με την απαίτηση συγκεκριμένων αριθμητικών δεσμεύσων για άμεσες απολύσεις, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν επίορκους. Τις «ξόρκισε» το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως διαρροές που δεν βασίζονται επί πραγματικού, λέγοντας ότι κυβερνητικά στελέχη έφτασαν εκεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης σχετικά με την έγκριση των αλλαγών στα οργανογράμματα των τεσσάρων υπουργείων που εκκρεμούσαν.

Εκείνη την ημέρα στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η Ομάδα υποστήριξης κατέληξε, ώστε να εγκριθεί σε επόμενη φάση από το Κυβενρητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, στη νέα δομή που θα έχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης.

Οι προσθαφαιρέσεις συνεχείς ώστε να υπολογισθεί ποιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βρεθούν στον προθάλαμο της διαθεσιμότητας από τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους από αυτούς φορείς.

Είχε προηγηθεί η έγκριση των οργανογραμμάτων, κατά σειρά των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υπουργείου Περιβάλλοντος, και ακολούθησαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης . Σε αυτά προέκυψε συνολικά μείωση στη στελέχωσή τους - κεντρική υπηρεσία και εποτευόμενοι φορείς - που κυμαίνεται από 392 έως 712 υπαλλήλους, χωρίς να περιλαμβάνονται συνταξιοδοτήσεις και άρσεις αποσπάσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Κυβερνητικό Συμβούλιο οριστικοποίησε τις αλλαγές στις δομές των υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και της Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (πρώην γενική γραμματεία Τύπου). Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη (6.3.2013) , επέλεξε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης να αναρτήσει τα στοιχεία γι αυτά τα υπουργεία στην ιστοσελίδα της (http://www.minpress.gr/minpress/index/other_pages-2/dioikitiki_metarithmisi_2013.htm).
Από τα έξι νέα οργανογράμματα (των υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και της Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης), προκύπτει μείωση διοικητικών δομών κατά 32% έως 50% και εκτιμώμενη μείωση δημοσιονομικής δαπάνης 7% έως 16% σε πρώτη φάση. Επίσης, επέρχεται μείωση στη στελέχωσή τους που κυμαίνεται από 615 έως 706 υπαλλήλους, οι οποίοι θα βρεθούν στον προθάλαμο της διαθεσιμότητας .

Οι αναδιαρθρώσεις στα έξι υπουργεία

Υπουργείο Εξωτερικών

Οι οργανικές μονάδες στο ΥΠΕΞ μειώνονται κατά το 32% (από 224 σε 153). Οσον αφορά τη στελέχωση της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ (δεν περιλαμβάνονται δηλαδή οι Αρχές του Εξωτερικού) , θα επέλθει μείωση σε προσωπικό που κυμαίνεται από 143 έως 193 άτομα (σήμερα υπάρχουν 927 υπάλληλοι και με το νέο οργανόγραμμα θα είναι 734-784 υπάλληλοι). Μάλιστα, έχει υπολογισθεί ότι η συνολική δημοσιονομική εξοικονόμηση θα φτάσει στο ποσό των 1.016.364 ευρώ (268.200 ευρώ από κατάργηση θέσεων πολιτικής ευθύνης και 748.164 ευρώ από κατάργηση θέσεων μετακλητών).

Οι κύριες αλλαγές που επέρχονται με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών συνοψίζονται στις εξής:

-Αναδιάρθρωση των ΓενικώνΔιευθύνσεων και μείωση των επιτελικών από έξι σε τρεις.

-Κατάργηση των θέσεων μετακλητών Γενικών Γραμματέων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

-Κατάργηση της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού και της Ε.Γ. Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων.

-Περιορισμός του αριθμού μετακλητών, ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών και αποσπασμένων στα πολιτικά γραφεία κατά 49%.

-Ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Επιθεώρησης.

-Συρρίκνωση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας & υπαγωγή στη νέα Δ' Γενική Διεύθυνση. Περιορίζεται στη μετάφραση εγγράφων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή, το ΥΠΕΞ και άλλα υπουργεία.



Υπουργείο Εσωτερικών

Οι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών μειώνονται από 110 σε 66 (ποσοστοό 40%), ενώ θα είναι 65 λιγότεροι οι υπάλληλοι σε σχέση με την υφιστάμενη στελέχωση (το νέο οργανόγραμμα προσδιορίζει σε 730 τους υπαλλήλους του ΥΠΕΣ από 795 που είναι σήμερα).
Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε 2.226.609 ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται από εξοικονόμηση δαπανών όσον αφορά στην κτιριακή υποδομή και τα μισθώματα Κτιρίων (1.605.609 ευρώ), λειτουργικές δαπάνες (230.000 ευρώ), μισθοδοσία και πρόσθετες Απολαβές (391.000 ευρώ).

Η αναδιάρθρωση των οργανικών δομών του Υπουργείου Εσωτερικών στηρίζεται στις εξής αλλαγές :

-Συγκέντρωση της οικονομικής διαχείρισης, εποπτείας και παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών της Κεντρικής Υπηρεσίας, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων & των ΟΤΑ σε μια ενιαία δομή.

-Απλούστευση και ανασχεδιασμός των βασικών επιχειρησιακών διαδικασιών των νέων Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με βασικό στόχο να καταστούν οι νέες δομές πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές

-Επανεξέταση για την άρση των επικαλύψεων, που δεν εντοπίστηκαν στην πρώτη φάση, μεταξύ των επιχειρησιακών αντικειμένων των νέων δομών του Υπουργείου Εσωτερικών και των δομών άλλων Υπουργείων ή/και φορέων-νομικών προσώπων.

-Εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης - πρότασης για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε σχέση με τις λειτουργίες της Κεντρικής Διοίκησης που ασκούνται από αποκεντρωμένες δομές των Υπουργείων (για παράδειγμα αποκεντρωμένες υπηρεσίες Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπ. Τουρισμού).

-Μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΥΠΕΣ σε ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο - κτίριο, με βασικό άξονα την αξιοποίηση κτιρίου του δημοσίου.


Υπουργείο Ναυτιλίας

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επέρχεται μείωση οργανικών μονάδων σε ποσοστό 34% (από 254 που είναι σήμερα οι οργανικές μονάδες γίνονται 168). Η συνολική δημοσιονομική εξοικονόμηση υπολογίζεται σε ποσό 1.970.000 ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοίας ενώ ελάχιστή είναι η εξοικονόμηση από την κατάργηση θέσεων πολιτικής ευθύνης (61.585 ευρώ ). Σήμερα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ναυτιλίας είναι 8132 (ένστολοι 7480 και πολιτικό προσωπικό 652 άτομα). Με το νέο οργανόγραμμα, η προτεινόμενη στελέχωση ορίζει ότι οι υπάλληλοι θα είναι 7890 (πολιτικό προσωπικό 590 και ένστολο 7300), δηλαδή 242 λιγότεροι εργαζόμενοι από όσους είναι σήμερα

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται στο υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου αφορούν σε :

-Επανένταξη του Λιμενικού Σώματος Υ.Ν.Α. με παράλληλη αναδιάρθρωση της δομής του

-Απλούστευση των βασικών επιχειρησιακών διαδικασιών των νέων Γενικών Διευθύνσεων - Κλάδων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου -

- Αναδιάρθρωση της δομής και της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης, εποπτείας και παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών.

-Ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών στόχων με την προσθήκη του στρατηγικού προγραμματισμού και της προώθησης ναυτιλιακών επενδύσεων, θαλάσσιας οικονομίας και θαλάσσιου τουρισμού.


Υπουργείο Υγείας

Η πρόταση αναδιοργάνωσης του υπουργείου Υγείας επιφέρει μείωση οργανικών μονάδων κατά 39% (από 131 οι μονάδες γίνονται 80). Με βάση το νέο οργανόγραμμα θα εργάζονται 65-106 λιγότεροι υπάλληλοι , καθώς από 791 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 685-720.

Η πρόταση στελέχωσης του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) εξαρτάται από τον αριθμό των αποσπασμένων υπαλλήλων και θα οριστικοποιηθεί κατά τη φάση της εφαρμογής.

Το σύνολο του δημοσιονομικού οφέλους από τις αναδιαρθρώσεις στο υπουργείο Υγείας αφορά σε 1.042.958 ευρώ, εκ των οποίων 605.758 ευρώ από έξοδα για κτιριακή υποδομή & μισθώματα κτιρίων, 250.000 ευρώ από μείωση λειτουργικών δαπανών-συντήρησης, 187.200 ευρώ από μισθοδοσία & πρόσθετες απολαβές.

Οι κυριότερες αλλαγές από την αναδιοργάνωση του υπουργείου Υγείας είναι:

-Συγχώνευση των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης & Εφαρμογής Προγραμμάτων ΕΣΠΑ Τομέα Υγείας (ΕΥΤΥΚΑ & ΕΥΕΤΥΚΑ)

-Συγκέντρωση όλων των λειτουργιών (προγραμματισμός, ανάπτυξη, διαχείριση βάσεων δεδομένων, ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών) σε μια ενιαία δομή που θα καλύπτει τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας , των εποπτευόμενων φορέων και των νομικών προσώπων του ΕΣΥ (νοσοκομεία).

-Ανασχεδιασμός της διάθρωσης και της αποστολής του ΣΕΥΥΠ με βασικό άξονα την ενδυνάμωση της λειτουργίας του Εσωτερικού Ελέγχου στους τομείς πολιτικής του Υπουργείου Υγείας.

-Αναδιοργάνωση του ΕΚΕΠΥ (Ερευνητικό Κέντρο για την Προαγωγή της Υγείας) με ανάληψη αρμοδιοτήτων διαχείρισης κρίσεων από δομές όπως η Διεύθυνση ΠΑΜ-ΠΣΕΑ και το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν συνέργειες και συνεκτική αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών - κρίσεων.

-Ανασχεδιασμός της δομής και αναβάθμιση της αποστολής της Ε.Σ.Δ.Υ. (Εθνική Σχολή Δημόισας Υγείας) με βασικούς άξονες τη διοίκηση των Υπηρεσιών Υγείας και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής για το σύνολο των επαγγελματιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου, που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, σε κτίρια ιδιοκτησίας του.

Υπουργείο Τουρισμού - ΕΟΤ

Από τις αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού επέρχεται συρρίκνωση των οργανικών μονάδων στην Κεντρική Υπηρεσία κατά 60% και στον στον ΕΟΤ κατά 81%, ενώ ως προς το στελεχιακό δυναμικό μειώνονται συνολικά οι υπάλληλοι από 875 σε 700. Εχει υπολογισθεί ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει αφορά 4.773.073 ευρώ (1.323.092 ευρώ από στέγαση και λειτουργικές δαπάνες Υπουργείου & ΕΟΤ , 1.897.665 ευρώ από Αμοιβές / Επιδόματα / Μισθοδοσία , 1.400.000 ευρώ από μείωση μονάδων Γραφείων Εξωτερικού , 152.316 ευρώ από μεταφορά αρμοδιοτήτων Διεύθυνσης Καζίνο).

Ο επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων και της δομής του Υπουργείου Τουρισμού επιφέρει αλλαγές, όπως:

-Μεταφορά της αρμοδιότητας για την επεξεργασία Προτύπων Ποιότητας και Σημάτων (labeling) σχετικά με ειδικές μορφές τουρισμού από τον ΕΟΤ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.

-Αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ), με περιοχές αρμοδιότητας αντίστοιχες με αυτές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (μείωσή τους σε επτά) και ανάληψη του συντονισμού και της εποπτείας αυτών από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.

-Δυνατότητα ποιοτικής πιστοποίησης - ποιοτικού ελέγχου τουριστικών επιχειρήσεων και σε άλλους φορείς εκτός του Υπουργείου Τουρισμού (για παράδειγμα Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο) ή στον ιδιωτικό τομέα μέσω πιστοποίησης των φορέων αυτών.

-Απλούστευση διαδικασιών για χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, για έκδοση οικοδομικής αδείας ανέγερσης τουριστικών καταλυμάτων.

-Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης , το έργο του αναλαμβάνει δομή της Κεντρικής Υπηρεσίας.

Οσον αφορά στον ΕΟΤ, ο Οργανισμός επικεντρώνει τη δράση του στην προώθηση-Προβολή Τουριστικού Προϊόντος. Προβλέπεται ενδυνάμωση του Τομέα Έρευνας Αγοράς με στόχο τη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Επίσης, ανασχεδιάζονται οι επιχειρησιακές διαδικασίες γραφείων ενώ αναθεωρείται ο κανονισμός προμηθειών με σκοπό τον εξορθολογισμό - έλεγχο της δημοσιονομικής δαπάνης.

Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης

Η αναδιοργάνωση της δομής της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης και της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οδηγεί σε μείωση των οργανικών μονάδων συνολικά κατά 49% (οι μονάδες ήταν 85 και γίνονται 43), τόσο όσον αφορά την Κεντρική υπηρεσία όσο κια τα γραφεία εξωτερικού.

Η συνολική δημοσιονομική εξοικονόμηση αφορά ποσό

1.579.800 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε 500.000 ευρώ από λειτουργικές δαπάνες - Κτιριακή Υποδομή, 79.800 ευρώ από μισθοδοσία & πρόσθετες απολαβές ενώ 1.000.000 ευρώ από μείωση δαπάνης για διακίνηση Τύπου.

Ως προς τη στελέχωση τα στοχεία που δόθηκαν δείχνουν τάση μείωσης . Ετσι, το Δεκέμβριο του 2012 είχαν καταγραφεί στη Γραμματεία 582 άτομα ενώ για το 2013 αναφέρονται 517 ενώ το 2015 υπολογίζονται σε 427.

- Ενταξη σε μια ενιαία δομή των υποστηρικτικών λειτουργιών στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής επικοινωνίας της Κυβέρνησης και προβολής της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη.

-Εκσυγχρονισμός και συγκέντρωση του επιχειρησιακού αντικειμένου της συλλογής επεξεργασίας και διανομής εντύπων και ηλεκτρονικών αποδελτιώσεων.

-Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Προβολής θα αναλάβει την αγορά διαφημιστικού χώρου - χρόνου για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

-Αναδιάρθρωση, μετονομασία και ανασχεδιασμός της αποστολής των Γραφείων Επικοινωνίας και Προβολής στο Εξωτερικό. Προβλέπεται η συστέγαση, ο διαμοιρασμός πόρων και η δημιουργία συνεργειών με τις υπηρεσίες του ΕΟΤ και άλλων φορέων του Δημοσίου στο εξωτερικό.

-Εκπόνηση «οδικού χάρτη και σχεδίου δράσης για την αξιολόγηση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της δομής, της αποστολής, των επιχειρησιακών αντικειμένων - διαδικασιών και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων ΕΡΤ ΑΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα έξι νέα οργανογράμματα των υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας και της Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news