facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Δυσπιστία τρόικας για τη διαθεσιμότητα

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνεργασία του κλιμακίου της τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνάντηση η οποία αναμένεται να επαναληφθεί... ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.

Παρότι από ελληνικής πλευράς διαμηνύεται ότι το ενδεχόμενο απολύσεων δεν έπεσε στο τραπέζι, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμειναν ιδιαίτερα, στα όρια της ανοιχτής δυσπιστίας, για το μέλλον του σχήματος της διαθεσιμότητας, επικαλούμενοι κυρίως την δικαστική τύχη της εφεδρείας, όπου πολλοί υπάλληλοι κατάφεραν να επανέλθουν στις θέσεις τους κατόπιν σχετικών αποφάσεων.

Η ελληνική πλευρά παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση αφού όποιος δεν δέχεται την υπαγωγή του στο καθεστώς θα απολύεται αυτομάτως.

Την συνάντηση Μανιτάκη – τρόικας απασχόλησαν επίσης ζητήματα τεχνικής φύσεως για τις προαπαιτούμες δράσεις ενόψει της δόσης του Μαρτίου, μεταξύ των οποίων τα νέα οργανογράμματα και για τα τελευταία τέσσερα υπουργεία, για τον καθορισμό των οποίων θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσπιστία τρόικας για τη διαθεσιμότητα"

Παραιτήθηκε ο Στρατής Λιαρέλλης από Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1

Αλλαγή φρουράς στη Γενική Διεύθυνση Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με την real ο Στρατής Λιαρέλλης που κατείχε τη θέση μέχρι σήμερα παράλληλα με τα καθήκοντα του ως Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης, αποφάσισε να παραχωρήσει την ευθύνη του τομέα των ειδήσεων στον Βασίλη Πελεκη.

Η αναβάθμιση του δημοσιογράφου ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής σύνταξης των δελτίων, ανακοινώθηκε σήμερα στα στελέχη του ΑΝΤ1.

Παράλληλα, στη νέα οργανωτική δομή του ενημερωτικού τομέα του καναλιού, διευθυντής ειδήσεων παραμένει ο Ανδρέας Παναγόπουλος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Στρατής Λιαρέλλης από Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1"

Spiegel: Ανίκανες οι ελληνικές εφορίες

Κατακεραυνώνει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Ελλάδας το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υπό τον τίτλο «Ανίκανοι εφοριακοί».

«Οι ελληνικές εφορίες δεν είναι ικανές και δεν θέλουν να εισπράξουν ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών οφειλών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εσωτερική τους έκθεση», σημειώνει το περιοδικό.

«Ως εκ τούτου οι ελεγκτές συστήνουν για αυτό το λόγο μεγάλο μέρος των φορολογικών ελέγχων να οργανωθούν ως ημικρατικές επιχειρήσεις. Μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να προσληφθούν 200 και μέχρι το τέλος του 2014, 500 ιδιωτικοί ελεγκτές. Διότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν από τους κρατικούς ελεγκτές κινούνται 50% κάτω από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα: Εισπράχθηκαν μόνο 1,1 αντί 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Για το 2013 η Αθήνα υπολογίζει μια μικρή μόνο αύξηση».

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως και οι ειδικές υπηρεσίες που έχουν συσταθεί είναι αναποτελεσματικές και καταλήγει: «Ακόμα μια κατηγορία: 130 εφοριακοί, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καλύφθηκαν από συναδέλφους τους. Επιπλέον, πολλοί υπάλληλοι κρίθηκαν «ανεπαρκείς» και «μεγάλοι σε ηλικία».

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Ανίκανες οι ελληνικές εφορίες"

Γάλα με αφλατοξίνες σε πέντε βαλκανικές χώρες

Εδώ και μία εβδομάδα, δεκάδες εταιρείες παραγωγής γάλακτος σε πέντε βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία) αποσύρουν γάλα από τα ράφια, λόγω κινδύνου επιμόλυνσης με αφλατοξίνες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 μυστηριώδης ασθένεια «θέρισε» 100.000 γαλοπούλες στη Βρετανία. Ήταν η πρώτη γνωριμία της επιστήμης με τις αφλατοξίνες, (a.fla.toxins - τοξίνες παραγόμενες από τον μύκητα aspergillus flavus). Μισό αιώνα αργότερα, η ανθρωπότητα έχει επιτύχει τη μετατροπή των εξαιρετικά τοξικών αφλατοξινών σε βιολογικά όπλα, αλλά όχι και την απομάκρυνσή τους από τη διατροφική αλυσίδα.

Οι αφλατοξίνες είναι ο κρίκος που συνδέει επιφανειακά άσχετα μεταξύ τους φαινόμενα, όπως η ξηρασία του 2012 στις ΗΠΑ και ο καρκίνος ή οι τεχνικές ανοίγματος των ξηρών καρπών στο Μαλάουι και η ηπατική ανεπάρκεια.

Εδώ και μία εβδομάδα, δεκάδες εταιρείες παραγωγής γάλακτος σε πέντε βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία) αποσύρουν γάλα από τα ράφια, λόγω κινδύνου επιμόλυνσης με αφλατοξίνες.

Η πρώτη «βόμβα» έπεσε στις 19 Φεβρουαρίου από τον γραμματέα γεωργίας της σερβικής επαρχίας της Βοϊβοντίνα, Γκόραν Ζέσιτς, ο οποίος ανακοίνωσε υψηλές συγκεντρώσεις αφλατοξινών σε 30 δείγματα γάλακτος δέκα διαφορετικών εταιρειών. Οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν από 10% έως και 200% άνω του επιτρεπόμενου ορίου. Εν συνεχεία το σκάνδαλο διευρύνθηκε σε πολλές βαλκανικές χώρες. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο ΕΦΕΤ δεν είχε εντοπίσει δείγματα γάλακτος με αφλατοξίνες στην ελληνική επικράτεια.

Το 2012 ήταν έτος μεγάλης ξηρασίας στη Σερβία, στοιχείο που συνέβαλε στην ανεξέλεγκτη διάδοση του μήκυτα aspergillus. Τα μολυσμένα σιτηρά χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές με αποτέλεσμα να περάσουν στο γάλα των αγελάδων, με μορφή αφλατοξίνης Μ1. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ώς και το 70% της περυσινής παραγωγής σερβικού καλαμποκιού είναι μολυσμένο. Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, όπου η ξηρασία του 2012 οδήγησε στην προσβολή του 50% της σοδειάς καλαμποκιού του Μιζούρι από aspergillus. Το 2011 το ποσοστό ήταν 8%.

Το πρόβλημα με τον aspergillus είναι ότι δεν διακρίνεται από τους άκακους πρασινωπούς μήκυτες που προσβάλλουν τις καλλιέργειες σιτηρών, παρά μόνο με εργαστηριακούς ελέγχους. Αυτό οδηγεί στη συχνή κατανάλωσή του από τους πολίτες χωρών με διάτρητους ή ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών εκτιμά ότι ως και 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (επί συνόλου παγκόσμιου πληθυσμού 7 δισεκατομμυρίων) κινδυνεύουν από έκθεση σε αφλατοξίνες.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, αν εντοπιστούν 100 μολυσμένα σπυριά καλαμποκιού σε μία νταλίκα, το φορτίο θεωρείται αυτομάτως μολυσμένο και καταστρέφεται. Στις φτωχές χώρες, άνθρωποι και ζώα απλώς καταναλώνουν τις αφλατοξίνες, υποφέροντας από τις συνέπειες. Σε ακραίες περιπτώσεις πεθαίνουν ακαριαία, όπως συνέβη το 1974 στην Ινδία και το 2004 στην Κένυα, αλλά συνήθως οι τοξίνες δρουν σωρευτικά, προξενώντας μεταξύ άλλων καρκίνο του ήπατος, ανοσοκαταστολή και μεταλλάξεις.

Τα τελευταία χρόνια ο παγκόσμιος διάλογος γύρω από τις αφλατοξίνες δεν επικεντρώνεται στο πώς θα εξαλειφθούν από την τροφική αλυσίδα ώστε να βελτιωθεί η υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά στο αν πρέπει να ανεβούν τα επιτρεπτά όρια, προκειμένου να ενισχυθεί το διεθνές εμπόριο. Οι εναρμονισμένοι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν επιτρεπτό όριο αφλατοξίνης στα τρόφιμα 4 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Αντίθετα, ο Διατροφικός Κώδικας Codex Alimentarius είναι πολύ πιο ελαστικός, ανεβάζοντας στο όριο στα 15 ppb. Λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για την επίλυση εμπορικών διαφωνιών στον ΠΟΕ, ο Codex Alimentarius κινδυνεύει να γίνει ο μοχλός για να «λυθεί» παγκοσμίως το πρόβλημα των αφλατοξινών μέσω της αύξησης των επιτρεπόμενων ορίων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γάλα με αφλατοξίνες σε πέντε βαλκανικές χώρες"

Τσοχατζόπουλος: Απαράδεκτη η απόφαση με άνωθεν πολιτική εντολή

Λίγη ώρα μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε κάθειρξη 8 ετών, πρόστιμο και δήμευση του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζει την απόφαση απαράδεκτη.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνέχεια της πολιτικής δίωξης που υφίσταται και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Αναλυτικά, η δήλωση του Ακη Τσοχατζόπουλου έχει ως εξής:

«Πρόκειται περί απόφασης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι δύο προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρονιάς που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης.

Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατίας. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσοχατζόπουλος: Απαράδεκτη η απόφαση με άνωθεν πολιτική εντολή"

Π. Μπόφινγκερ: “Όχι” σε νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

Τη διατήρηση των μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα, αλλά όχι τη λήψη νέων, τουλάχιστον μέχρις ότου ξεπεραστεί η ύφεση, προτείνει ο γνωστός Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο τού Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς», που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος τού αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ».

Παράλληλα, όπως λέει, θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός κοινού ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, για την τόνωση τής οικονομίας στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Προσθέτει δε, πως ο ίδιος επισημαίνει εδώ και αρκετό καιρό, ότι η κατάσταση στις χώρες τής κρίσης χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο και πως οι προγνώσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, ενώ στην πραγματικότητα η πολιτική λιτότητας δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε καμία θετική εξέλιξη σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην κατάσταση της οικονομίας, εάν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει νέα πολιτική.

Σε σχέση με την πραγματική οικονομία, ο κ. Μπόφινγκερ δεν βλέπει «δυστυχώς» καμία βελτίωση της κατάστασης και -κατά την άποψή του- η ύφεση, η οποία τώρα επικρατεί, θα συνεχιστεί και το 2013, ενώ η σταθεροποίηση στις χρηματαγορές επιτεύχθηκε χάρη στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε το θάρρος να αναμετρηθεί πειστικά με τις χρηματαγορές.

Όπως συμπληρώνει, με την επίδειξη σύμπνοιας και ικανότητας δράσης δεν είναι τόσο δύσκολο να εντυπωσιάσει κανείς και να αποκρούσει τις χρηματαγορές, καθώς θεωρεί, πως αυτές έχουν «πολλά κοινά με κοπάδι προβάτων που ακολουθεί ως επί το πλείστον τυφλά την παρότρυνση τού βοσκού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη το 2007 ήταν εμφανές ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικά προβλήματα και ότι ασκούσε μια ασταθή οικονομική πολιτική, κάτι στο οποίο οι χρηματαγορές δεν αντιδρούσαν για χρόνια και μόνον το 2010 «ξύπνησαν» αντιδρώντας πανικόβλητα, ενώ τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Ντράγκι βρέθηκε απέναντί τους και τις ακινητοποίησε άμεσα.

Στη συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό, ο κ. Μπόφινγκερ αξιολογεί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της υπερβολικής λιτότητας που οδηγεί τους ψηφοφόρους σε επιλογή ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων και, κατά την άποψή του, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υπερέβαλε, ενώ αν είχε ασκήσει προσεκτικότερα την μεταρρυθμιστική πολιτική θα μπορούσε να επιτύχει στο τέλος, το στόχο του.

Συγχρόνως, προειδοποιεί πως, αν οι αγορές αρχίσουν να αποφεύγουν τις χώρες που κάνουν στροφή στην πολιτική τους, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «υπαρξιακό πρόβλημα» και το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΚΤ, όμως, μέχρι τώρα εμφανίζεται πρόθυμη να εγγυηθεί μόνο για χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

antinews
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Μπόφινγκερ: “Όχι” σε νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα"

Νέα πρόκληση από τους υπαλλήλους της Βουλής δια χειρός Μεϊμαράκη: "Αν η κυβέρνηση δεν πληρώνει η Βουλή θα κλείνει"

- Κανένας άλλος δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να ξεπεράσει το όριο των 52 ωρών ως υπερωρία
- Ο Μεϊμαράκης ουσιαστικά παρότρυνε τους υπαλλήλους να μην δουλεύουν εάν ξεπερνούν τις ώρες τους
- Ο Πρόεδρος της Βουλής "πετάει" το μπαλάκι στον Στουρνάρα για να υπογράφει τις παραπάνω υπερωρίες
- Οι υπάλληλοι της Βουλής μόλις την 1η Μαρτίου 2013 έχουν το ίδιο καθεστώς με το υπόλοιπο δημόσιο

Οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν επιπλέον υπερωρίες, καθώς δεν θα ισχύσει για αυτούς το όριο των 52 ωρών που ισχύει για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Κατά την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, που ψηφίστηκε νωρίς το βράδυ από την Ολομέλεια, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Μειμαράκης «πέταξε το μπαλάκι» στον Γιάννη Στουρνάρα για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου…

Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του πως «αν η Κυβέρνηση θέλει οι υπάλληλοι να δουλεύουν παραπάνω από τις 52 ώρες και να φέρνει νομοσχέδια τα μεσάνυχτα ή τα βράδια να βγάλει Φ.Ε.Κ. και να της πληρώσει. Αν θέλει κάθε μέρα να συνεδριάζει η Προανακριτική Επιτροπή μέχρι τις 2 τα ξημερώματα να πληρώσει. Αν μου φέρεις νομοσχέδιο το Σάββατο και δεν έχεις βγάλει Φ.Ε.Κ. τότε η Βουλή θα είναι κλειστή".

Δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής προτρέπει τους υπαλλήλους να σταματούν τη δουλειά τους όταν συμπληρώνονται μηνιαίως το όριο των 52 ωρών υπερωρίας;

Ο κ. Μειμαράκης θεωρεί πως οι 52 ώρες υπερωρίας είναι λίγες για τους υπαλλήλους της Βουλής, πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν πάνω από το ωράριο τους, αρκετές ημέρες της εβδομάδας. Έτσι, κατά την τροποποίηση του Κανονισμού του Κοινοβουλίου περιέλαβε διάταξη που προβλέπει «να αυξάνεται ο αριθμός των υπερωριών και για χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει ους 6 μήνες κατά έτος». Απαραίτητη προϋπόθεση; Η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Επιπλέον, θυμίζουμε πως οι αποδοχές, τα επιδόματα και αποζημιώσεις των υπαλλήλων της Βουλής εναρμονίστηκαν με αυτές των… «προνομιούχων» υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών - έναρξη ισχύος: 01/03/2013 – και όχι με το καθεστώς που ισχύει για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση από τους υπαλλήλους της Βουλής δια χειρός Μεϊμαράκη: "Αν η κυβέρνηση δεν πληρώνει η Βουλή θα κλείνει""

Ρομά δάγκωσε το αυτί αστυνομικού στο Αγρίνιο!

Ασυνήθιστη τροπή πήρε σήμερα ένα επεισόδιο μεταξύ Ρομά και αστυνομικών στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr ένας Ρομά ηλικίας 25 περίπου ετών δάγκωσε το αυτί αστυνομικού προκαλώντας του θλαστικό τραύμα. Ο ρομά αναζητείται καθώς ο αστυνομικός υπέβαλλε μήνυση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το μεσημέρι αστυνομικοί (στην περιοχή του ξενοδοχείου Αlexander ) προσήγαγαν κάποιες γυναίκες Ρομά ύποπτες για κλοπή.

Στον οικισμό των Ρομά -στη θέση Λαγκάδα -η είδηση της προσαγωγής προκάλεσε αντιδράσεις και αρκετοί ρομά έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στους αστυνομικούς. Ένας εξ’ αυτών και ο νεαρός που ‘ξέφυγε” και δάγκωσε το αυτί του αστυνομικού…

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομά δάγκωσε το αυτί αστυνομικού στο Αγρίνιο!"

Υπερψηφίστηκε η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής

Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ


Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση τροποποίησης διατάξεων του Κανονισμού λειτουργίας του Κοινοβουλίου, που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σώματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Με την πρόταση, επιχειρείται ένας συγκερασμός της ανάγκης τήρησης του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Βουλής, με περικοπές στις απολαβές των υπαλλήλων της - και της ανάγκης εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, για την οποία διαπιστώνεται πως απαιτείται υπερωριακή απασχόλησή τους.

Έτσι, η τροποποίηση του Κανονισμού προβλέπει τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων κατά 30 (στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης γίνεται λόγος για 14) και την εξίσωση των αποδοχών, των επιδομάτων και των αποζημιώσεων των υπαλλήλων της Βουλής, με τις αντίστοιχες που ισχύουν για τους υπαλλήλους του υπουργείου των Οικονομικών. Οι ώρες της υπερωριακής απασχόλησής τους επίσης, καθοριζόμενες από αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 52 το μήνα. Τέλος, επιχορηγήσεις της Βουλής προς μη κυβερνητικές οργανώσεις, αναρτώνται για λόγους διαφάνειας στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων εντός πέντε ημερών από την λήψη της σχετικής απόφασης.

Από την άλλη ωστόσο, στην τροποποίηση προβλέπεται ότι «για την εξυπηρέτηση ιδιαίτερων αναγκών λειτουργίας του Κοινοβουλίου» και με «αιτιολογημένες» τις σχετικές αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, είναι δυνατή η απασχόληση του προσωπικού ακόμα περισσότερο, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του προϋπολογισμού της Βουλής εντός των ορίων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016 και εφόσον το χρονικό διάστημα της εντατικοποίησης αυτής, δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες κατ' έτος. Όπως ανέφερε ο Ευ. Μεϊμαράκης σε διευκρινίσεις του προς κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιθυμεί την εργασία των υπαλλήλων «τα Σαββατοκύριακα, ή τα Χριστούγεννα» θα πρέπει να εκδώσει πρώτα ΦΕΚ με τις υπερωρίες τους, «αλλιώς η Βουλή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».

Στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, το επίμαχο άρθρο 1 για τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ: Ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε πως το κόμμα του καταδικάζει την αντικανονική διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να επιφέρει τις αλλαγές αυτές (ξεκίνησε με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε αντίθεση με τις επιταγές του Συντάγματος που προβλέπουν τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής), αλλά και αντιτίθεται στο «νέο πτωχολόγιο» του δημοσίου τομέα. Ο κος Δρίτσας εξήρε την παραγωγική εργασία των υπαλλήλων της Βουλής και κατήγγειλε τη «χυδαία επίθεση» που δέχθηκαν, με τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που ακολούθησε.

Ο Σ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) με τη σειρά του, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στη λογική του διαχωρισμού των εργαζομένων σε «ρετιρέ και υπόγεια» και στην «πολιτική που μέσω προνομίων οδηγεί στην εξαγορά ή στη χειραγώγηση εργαζομένων». Από την άλλη ωστόσο, εκφράζει την αντίθεσή του και σε κάθε περίπτωση μείωσης μισθών σε όλους τους κλάδους, διακρίνοντας ως στόχο της κυβέρνησης «την προς τα κάτω εξίσωση όλων των αμοιβών των εργαζομένων».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής"

Νέες κακουργηματικές διώξεις κατά του Παναγιώτη Ψωμιάδη

Αντιμέτωπος με νέες κακουργηματικές διώξεις βρίσκεται ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αυτή τη φορά για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια», έργα προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, τα οποία η πρώην διοίκηση της Νομαρχίας φέρεται να ανέθετε απευθείας σε εργολάβους στήνοντας πρόχειρους διαγωνισμούς.

Μαζί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 4,1 εκατ. ευρώ, είναι ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης, καθώς επίσης τουλάχιστον 30 νομαρχιακοί σύμβουλοι και υπάλληλοι της Νομαρχίας της περιόδου 2006-2011, αλλά και τοπικοί εργολάβοι.

Με βάση το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή που έκανε την έρευνα, η εισαγγελέας Ιωάννη Κατσή άσκησε τη Δευτέρα ποινική δίωξη In Rem για δύο κακουργήματα, συγκεκριμένα απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ΄ εξακολούθηση και από κοινού με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608 Περί Καταχραστών του Δημοσίου, εις βάρος υπαλλήλων της πρώην Νομαρχίας, που ενέκριναν τα «αμαρτωλά» έργα.

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στα παραπάνω κακουργήματα, ασκήθηκε σε βάρος των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, του πρώην γενικού γραμματέα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Λευκόπουλου, καθώς και τουλάχιστον δέκα τοπικών εργολάβων.

Το σκάνδαλο αφορά συνολικά 456 έργα της περιόδου 2006-2011. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μεγάλα έργα της πρώην Νομαρχίας «έσπαζαν» σε μικρότερα προϋπολογισμού 45.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες, όπου συνήθως παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%), γίνονταν απευθείας αναθέσεις με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου κι έτσι οι εκπτώσεις κυμαίνονταν τελικά μεταξύ 2 - 4%, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Δημόσιο.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κακουργηματικές διώξεις κατά του Παναγιώτη Ψωμιάδη"

Δύο νέοι σταθμοί του Μετρό από τον Απρίλιο

Δύο νέοι σταθμοί στην κεντρική πλατεία του Περιστερίου και στην Ανθούπολη θα εξυπηρετούν τους επιβάτες του Μετρό από τις αρχές Απριλίου.

Οι δύο νέοι σταθμοί του Μετρό θα εξυπηρετούν περιοχές του Περιστερίου καθώς και κατοίκους από τα Λιόσια, την Πετρούπολη και την Κηπούπολη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, τα δοκιμαστικά δρομολόγια για την επέκταση του Μετρό μέχρι τη Λεωφόρο Θηβών θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μεταφορων, τον Ιούλιο αναμένεται να λειτουργήσουν και οι τέσσερις νέοι σταθμοί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης: Ελληνικό, Άλιμος, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, ενώ ο σταθμός Αγία Μαρίνα αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο νέοι σταθμοί του Μετρό από τον Απρίλιο"

«Τον Απρίλιο η επανεξέταση της φορολογίας στο πετρέλαιο»

Ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου από Σταϊκούρα

Την επανεξέταση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο, με ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» τονίζει πως η φετινή εμπειρία από την εξίσωση του φόρου των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης θα πρέπει να αξιολογηθεί τον Απρίλιο ως προς την οικονομική της αποτελεσματικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται πλέον προσοχή λόγω της περιορισμένης φοροδοτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας, τόσο ως προς τις πολιτικές όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας και απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξει «κούρεμα» των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες σημείωσε:

«Στο πλαίσιο του σχεδίου αποπληρωμής του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών λαμβάνουμε στοχευμένες δράσεις ώστε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί και να "πέσει" το ταχύτερο δυνατόν ρευστότητα στην αγορά. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και ο καθορισμός ποσοστών εκπτώσεων για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, με πρόσφατη τροπολογία διευθετήθηκαν και αρκετά τεχνικά ζητήματα, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποπληρωμής. Συνεπώς, υπάρχει ένα ιδιότυπο "κούρεμα», όπως το αναφέρετε, στο πλαίσιο, όμως τόσο των αντοχών των ιδιωτών, όσο βέβαια και της επιτακτικής ανάγκης αποπληρωμής των οφειλών».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Τον Απρίλιο η επανεξέταση της φορολογίας στο πετρέλαιο»"

Αναβολή για την Πέμπτη 7 Μαρτίου η δίκη Κασιδιάρη

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, θα συνεχιστεί η δίκη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη για την υπόθεση της επίθεσης και ληστείας σε βάρος πολίτη από αγνώστους δράστες.

«Πείτε στα κανάλια σας ότι το θέμα αφορά μια αστυνομική ταυτότητα και ότι υπάρχει μόνο μία ψευδομάρτυρας που με εμπλέκει σ' αυτή την κακοστημένη υπόθεση, η οποία μάλιστα τυγχάνει να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι κατηγορούμενη για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση», δήλωσε για τη δίκη του ο κ. Κασιδιάρης.

Σε δήλωσή του για την υπόθεση και αφού σημειώνει ότι η εκδίκασή της αναβλήθηκε και πάλι παρά την πρόθεσή του να δικαστεί και «να φύγει από πάνω» του «η σκιά της υποδικίας», επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς και κακαστημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής υποστηρίζει τα εξής:

«1ον) Στην εν λόγω γελοία υπόθεση με εμπλέκει μία μόνο μαρτυρική κατάθεση γεμάτη αντιφάσεις, κενά και καταφανή ψεύδη. Όλως τυχαίως, το πρόσωπο που έδωσε αυτή την κατάθεση (2 ολόκληρες εβδομάδες μετά το επίδικο συμβάν) είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Σύριζα και συγκεκριμένα μέλος της εκλογικής του επιτροπής. Σημειώστε ότι κατηγορείται για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση.

2ον) Η περιβόητη "ληστεία" στην οποία δήθεν συνέδραμα κάποιους αγνώστους (παραχωρώντας τους το αυτοκίνητό μου και χωρίς να είμαι παρών!) αφορά ένα δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Με απλά λόγια, έδωσα το αυτοκίνητό μου σε κάποιους αγνώστους για να πάρουν την ταυτότητα από κάποιον που εγώ δεν γνωρίζω (ούτε εκείνος με αναγνωρίζει) χωρίς κανένα λόγο και κίνητρο.

3ον) Για όλα τα παραπάνω βαρυσήμαντα στοιχεία δεν έχουν πει λέξη τα κανάλια της διαπλοκής. Προβάλουν μόνο το συκοφαντικό: "εμπλέκεται σε ληστεία ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής!". Ο ελληνικός λαός όμως, καταλήγει, δεν τρώει κουτόχορτο και έχει αντιληφθεί πως η όλη υπόθεση αποτελεί μία κακοστημένη σκευωρία εις βάρος της Χρυσής Αυγής και εμού προσωπικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας σε ληστεία, αδίκημα που αφορά επίθεση την οποία είχε δεχθεί μεταπτυχιακός φοιτητής το 2007 (πριν εκλεγεί ο βουλευτής ο Ηλίας Κασιδιάρης) στην Πολυτεχνειούπολη από πέντε δράστες.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δικάζεται μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, κάτι που ζήτησε και ο ίδιος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρείχε συνδρομή στους άγνωστους που χτύπησαν με γκλομπς και μαχαίρωσαν τον φοιτητή, αφαιρώντας του και την αστυνομική του ταυτότητα.

Η εμπλοκή του στην υπόθεση προέκυψε από κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που ανέφερε στις αρχές ότι οι δράστες αμέσως μετά την επίθεση διέφυγαν με αυτοκίνητο το οποίο ανήκε στον νυν βουλευτή.

Ο ίδιος αρνείται ότι συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στο περιστατικό και υποστηρίζει ότι την επίμαχη ημέρα και ώρα βρισκόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο ως ιατρικός επισκέπτης και ότι το αυτοκίνητό του ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ της κλινικής.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβολή για την Πέμπτη 7 Μαρτίου η δίκη Κασιδιάρη"

8 χρόνια φυλάκιση στον Τσοχατζόπουλο - Χάνει το "μέγαρο" της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών χωρίς αναστολή, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τον Ακη Τσοχατζόπουλο στην υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες

Προηγουμένως, κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας καταλόγισε στον πρώην υπουργό δόλο για την απόκρυψη περιουσιακών του στοιχείων από το πόθεν έσχες του 2006.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού που φτάνει στο ακροατήριο, κι ενώ αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σχετικά με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για την οποία βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Απρίλιο του 2012.

Στην αγόρευσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης Γ. Παγορόπουλος και Π. Κοτσαλής επικαλέστηκαν την αναλογία δικαίου και αναφέρθηκαν εμμέσως στην υπόθεση Μπακογιάννη-Κούβελου και πως αυτοί απηλλάγησαν.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την υπόθεση των προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας, καλείται να λογοδοτήσει για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν τα έτη 2006 έως και 2009.

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν: Την παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ. Αντίστοιχα, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.

Τέλος, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.

Με το ένα χέρι στην τσέπη και το άλλο να δίνει τον τόνο ο Ακης Τσοχατζόπουλος άρχισε να μιλά όταν τον διέκοψε ο εισαγγελέας.

"Παρακαλώ βγάλτε το χέρι από την τσέπη. Δείξτε λίγο σεβασμό στον χώρο", είπε ο εισαγγελέας.

Τότε, αντέδρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος και απάντησε ότι ο σεβασμός δεν φαίνεται από το αν έχεις το χέρι στην τσέπη.

Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και αντιτείνει στο «κατηγορώ» της δικαιοσύνης ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010, για τη χρήση του 2009, ενώ υποστηρίζει ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "8 χρόνια φυλάκιση στον Τσοχατζόπουλο - Χάνει το "μέγαρο" της Διονυσίου Αρεοπαγίτου"

Αχαΐα: Η «Ολυμπία Οδός» τον μήνυσε για φθορές... στους κώνους!

Η παραλίγο τραγωδία που απασχόλησε την κοινή γνώμη της Πάτρας την περασμένη εβδομάδα, με θύμα τον 39χρονο Θάνο Αγγελόπουλο, έχει και... ασύλληπτη συνέχεια. Όπως είναι γνωστό, ο οδηγός σώθηκε από του χάρου τα δόντια όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου στο ύψος της Ακράτας, καρφώθηκε στο τσιμεντένιο διαχωριστικό που έχει τοποθετηθεί λόγω των... έργων που εκτελούνταν στο σημείο.

Όμως δεν γλίτωσε από την... «Ολυμπία οδό», καθώς, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, με το που βγήκε από το νοσοκομείο παρέλαβε το ειδοποιητήριο για τη μήνυση που υπεβλήθη εναντίον του από την εταιρία για τις φθορές που προκάλεσε στο χώρο! Και φυσικά ο κατά τα άλλα τυχερός οδηγός, ο οποίος σώθηκε από θαύμα, έκανε το σταυρό του αφού όπως μας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν φτάνει που έπαθα ό,τι έπαθα με αυτόν τον δρόμο καρμανιόλα, αλλά εκεί που σκεφτόμουν να υποβάλλω εγώ μήνυση για την κατάσταση της εθνικής οδού του κινδύνου και του θανάτου, τελικά πάω εγώ κατηγορούμενος. Ήμαρτον!».

Θυμίζουμε επίσης, ότι το πρώτο απίστευτο κι όμως τραγελαφικό το βίωσε όταν έφθασαν στο σημείο του τροχαίου οι αστυνομικοί. Οι οποίοι επειδή δεν ήταν δυνατόν να ανοίξει το ντουλαπάκι του οχήματος για να δουν την άδεια, την ασφάλεια και το δίπλωμα, έκοψαν δύο κλήσεις των 500 ευρώ για... τυπικούς λόγους. Σε περίπτωση που ο οδηγός προσκομίσει τα έγγραφα θα διαγραφούν, ενώ διαφορετικά θα αναγκαζόταν να πληρώσει το πρόστιμο. Και στη μία, και στην άλλη περίπτωση, μία φράση σου... έρχεται στο μυαλό: «Ελλάς το μεγαλείο σου!...».

Απαντά με μήνυση Ο 38χρονος δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να περάσει έτσι. Δηλώνει μάλιστα ότι δεν πτοείται από τη μήνυση που του έκανε η «Ολυμπία οδός», αλλά απεναντίας αυτό αποτέλεσε τη «σπίθα» για να κινηθεί και ο ίδιος δικαστικά. «Ίσως τελικά να μην προχωρούσα σε υποβολή μήνυσης, σκεπτόμενος την ταλαιπωρία. Αφού όμως μου έκαναν μήνυση, θα κάνω κι εγώ για να καταδείξω ότι ο δρόμος είναι στο κακό του χάλι και άκρως επικίνδυνος», τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

dete
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Η «Ολυμπία Οδός» τον μήνυσε για φθορές... στους κώνους!"

Καταρρέει το ΕΣΥ! Πόσα χρήματα λείπουν από τους προϋπολογισμούς;

Μετά τον ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των ασθενών τώρα και τα νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Πόσα λείπουν από τα Ταμεία.

Με τα τα πιο γκρίζα χρώματα περιγράφουν οι νοσοκομειακοί γιατροί την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι ασθενείς να βασανίζονται αναζητώντας γιατρειά.

Με βάση τις εκτιμήσεις από τα ταμεία των νοσοκομείων για το 2013 λείπουν κοντά στα 484 εκατ. Ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι και ο περσινός προϋπολογισμός ήταν μειωμένος.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας στην εισήγησή του για το 8ο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που πρόεκυψε μετά από γενική συνέλευση του κλάδου: "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%. Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ. Ο ΕΟΠΥΥ κατεδαφίζεται, τα χρέη του ανέρχονται σε 2,6 δις. ευρώ".

Μ αυτά και μ αυτά και με την οικονομική δυσπραγία να κάνει τους Έλληνες κάθε μέρα και φτωχότερους, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 6 στους 10 αναβάλλουν επισκέψεις σε γιατρός και υπηρεσίες επειδή δεν έχουν να πληρώσουν, όπως πρόεκυψε από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταρρέει το ΕΣΥ! Πόσα χρήματα λείπουν από τους προϋπολογισμούς;"

Η συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν (Βίντεο)

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για το κυπριακό μετά την εκλογή του Ν. Αναστασιάδη.

Αναλυτικά ο κ. Ερντογάν για το θέμα της σχέσης Ελλάδας-Τουρκίας τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε βήματα, έτσι ώστε ο 21ος αιώνας να γίνει αιώνας της ειρήνης. Πιστεύω ότι αν το επιτύχουμε, όλοι μας οι δεσμοί, στρατιωτικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, εμπορικοί, πολιτιστικοί θα πάρουν μια νέα κατεύθυνση».



Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για όλα τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και για τα θέματα του Αιγαίου, αρκεί οι δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τα θέματα με καλή προαίρεση. Αν τα αντιμετωπίζουν έτσι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει αποτέλεσμα».

Επίσης, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να συνδράμει στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση: «Λέμε στους επιχειρηματίες μας, κοιτάξτε, στην Ελλάδα γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, πηγαίνετε και συμμετάσχετε. Κατά τον ίδιο τρόπο κάναμε κι εμείς ιδιωτικοποιήσεις και είχαμε καλέσει τότε τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ο λαός να ενοχλείται όταν στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα συμμετέχουν επιχειρηματίες από την Τουρκία ή από τρίτες χώρες».



Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι η εκλογή του Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για πρόοδο και λύση στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κι ούτε θα έχουμε προκατάληψη και εύχομαι ο νεοαναδειχθείς κ. Αναστασιάδης που αναλαμβάνει καθήκοντα – με τις θετικές συζητήσεις που θα έχει με την Ελλάδα – θα βρουν μία θετική ανταπόκριση από τη βόρεια Κύπρο. Αν υπάρξει μία απροκατάληπτη διαδικασία και αν τα Η.Ε. την ξαναρχίσουν με σοβαρό τρόπο, τότε η δική μας επιθυμία είναι να συμβάλλει η βόρεια Κύπρος στην εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης».



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν (Βίντεο)"

Αποσύρονται φάρμακα από την Ελλάδα λόγω τιμών! Ποια εξαφανίζονται

Ο φόβος που υπήρχε το τελευταίο διάστημα ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την ελληνική αγορά λόγω της δραστικής μείωσης των τιμών τους, φαίνεται ότι δυστυχώς επαληθεύεται.

Χωρίς απαραίτητα φάρμακα για την επιβίωση τους μένουν σοβαρά πάσχοντες καθώς ήδη η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία αποσύρει δύο βασικά σκευάσματα από την ελληνική αγορά με το επιχείρημα ότι έχουν πλέον πολύ χαμηλές τιμές μη συμφέρουσες για τη διάθεσή ίτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλες εταιρείες απειλούν με απόσυρση φαρμάκων και μάλιστα έχουν αποστείλει και σχετικές επιστολές στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, η φαρμακευτική εταιρεία Actelion από τις 25 Φεβρουαρίου αποχώρησε από την ελληνική αγορά αποσύροντας τα "ορφανά" φάρμακα tracleer και zavesca.

Πρόκειται για άκρως σημαντικά φάρμακα για τη ζωή ασθενών με σοβαρές παθήσεις όπως είναι η πνευμονική υπέρταση και μεταβολικά νοσήματα αντίστοιχα. Μάλιστα όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του στον Μάριο Σαλμά τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα.

Η εταιρεία αποσύρει τα σκευάσματα καθώς έχει ενστάσεις με την τελευταία τιμολόγηση και το νέο δελτίο τιμών που εξεδόθη με την υπογραφή του Μάριου Σαλμά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό ζητά να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες καθώς αν εξαφανιστούν τα φάρμακα από την αγορά θα αναγκαστεί ο Οργανισμός να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ, διαδικασία αρκετά πιο δαπανηρή.

Να σημειωθεί ότι όσα φάρμακα δε βρίσκονται στην ελληνική αγορά εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ αλλά συνήθως με τριπλάσια τιμή.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρονται φάρμακα από την Ελλάδα λόγω τιμών! Ποια εξαφανίζονται"

Τι ζήτησε η τρόικα στην Υγεία! Όλες οι αλλαγές

Οι πιο δύσκολες εβδομάδες είναι αυτές που θα ακολουθήσουν για το υπουργείο Υγείας καθώς θα κληθεί είτε να αλλάξει γνώμη στην τρόικα και σ αυτά που ζητάει, είτε να τα ακολουθήσει κατά γράμμα, γεγονός που φυσικά θα βλάψει για άλλη μια φορά την ...υγεία των ασθενών και των εμπλεκόμενων φορέων του τομέα της Υγείας.

Αλλαγές για τον τρόπο τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων μέχρι τον τρόπο που θα διοικείται ο ΕΟΠΥΥ έχουν ζητήσει οι τροικανοί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέτουν μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο χώρο της υγείας καθώς διαφωνούν σε πολλά σημεία όπως φαίνεται με την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα η τρόικα ζητά να αλλάξει άμεσα ο τρόπος που τιμολογούνται τα γενόσημα φάρμακα καθώς θεωρεί ότι σήμερα δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα που είναι της ίδιας κατηγορίας έχουν σήμερα περίπου την ίδια τιμή.

Όμως οι δανειστές μας ζητούν να εφαρμοσθεί το σύστημα της δυναμικής τιμολόγησης που έχει υιοθετηθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τι σημαίνει δυναμική τιμολόγηση; Τα πρώτα τρία γενόσημα που θα παράγονται μετά τη λήξη της πατέντας ενός πρωτοτύπου φαρμάκου θα παίρνουν την υψηλότερη τιμή. Όσα ακολουθούν θα λαμβάνουν τιμές μειωμένες κατά 10% σταδιακά με βάση το πότε βγαίνουν στην αγορά. Εκείνο που θα κυκλοφορεί τελευταίο θα παίρνει τη χαμηλότερη.

Mια τέτοια ρύθμιση ωστόσο θα έβλαπτε σοβαρά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία παράγει κυρίως γενόσημα φάρμακα. Γι αυτό ήδη ο κλάδος όπως αναφέρουν πληροφορίες ετοιμάζεται να αντιδράσει μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Άλλωστε η τρόικα ζητά τα 1200 γενόσημα που αναμένεται να λάβουν τιμή μέχρι τον Απρίλιο να τιμολογηθούν με το νέο σύστημα.

Εκτός αυτού όμως οι δανειστές μας επέμεναν στις συναντήσεις με το υπουργείο υγείας, τα φάρμακα των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν έχουν καταβάλει τα ποσά που τους αντιστοιχούν από υποχρεωτικές εκπτώσεις (claw back) να βγούνε από τη θετική λίστα φαρμάκων και να μην αποζημιώνονται από τα Ταμεία. Ωστόσο κάποιες εταιρείες δεν κατέβαλαν τα ποσά καθώς ανέμεναν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς αυτούς θα συμψηφίζονταν με όσα τους οφείλονται, ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα στη βουλή.

Παράλληλα οι τροικανοί απαίτησαν να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα μπλοκάρει κάθε γιατρό που θα συνταγογραφεί σε ασθενείς πάνω από 15% πρωτότυπα φάρμακα. Ζητούν δηλαδή το σύστημα αυτομάτως να μπλοκάρει τους συμβεβλημένους γιατρούς ώστε να μην προχωρά η διαδικασία.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ζήτησε η τρόικα στην Υγεία! Όλες οι αλλαγές"

Πατραϊκός: Και η Ολλανδική Shell ενδιαφέρεται για το πετρέλαιο

Εκδήλωσε ενδιαφέρον ν' αγοράσει τα στοιχεία από τις γεωφυσικές έρευνες

Ένας ακόμα πετρελαϊκός κολοσσός, η Ολλανδική Shell εκδηλώνει ενδιαφέρον να αγοράσει τα στοιχεία από τις γεωφυσικές - σεισμικές έρευνες που ολοκλήρωσε στο Ιόνιο και στην Κρήτη το πλοίο Nordic Explorer της Νορβηγικής εταιρείας PGS.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι υπάρχουν πράγματι βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιοποίησιμων υδρογονανθράκων στον Πατραικό, στο Κατάκολο, στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Όπως έχει γράψει το thebest.gr ήδη δύο από τους κορυφαίους ομίλους εξόρυξης υδρογονανθράκων διεθνώς, η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν στοιχεία από τα σεισμικά δεδομένα. Τώρα προστίθεται και η Shell.

Το αν το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων θα μετουσιωθεί τελικά και στην πράξη, θα είναι γνωστό προς τα τέλη του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2014, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων της PGS.

Την ίδια περίοδο άλλωστε προγραμματίζεται από την κυβέρνηση και η χάραξη των οικοπέδων μαζί με τη προκήρηξη του πρώτου γύρου των παραχωρήσεων.

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τότε το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές και θα ξεκινήσει τα προγράμματα ερευνητικών και εκτιμητικών γεωτρήσεων που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το 2018-2019.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατραϊκός: Και η Ολλανδική Shell ενδιαφέρεται για το πετρέλαιο"

Εκτός δημοσίου 12.500 ως τον Ιούνιο – Πρώτοι στη λίστα οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου

- Στη διαθεσιμότητα υπάλληλοι οργανισμών που καταργούνται
- Πάνω από 5.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν μετά από αξιολόγηση
- 4.000 οι επίορκοι που θα βρεθούν εκτός δημοσίου
- Στις 10:00 η συνάντηση Μανιτάκη - τρόικας


12.500 άτομα θα έχουν βγει σε διαθεσιμότητα ως τον Ιούνιο και πρώτοι στο στόχαστρο μπαίνουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αναλυτικά ποιοι θα φύγουν και από που:

Μετά από αξιολόγηση ως τον Ιούνιο θα βγουν σε διαθεσιμότητα 5.503 υπάλληλοι από υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς.
Οι 2.000 θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και άλλοι 800 από τις καταργήσεις 67 οργανισμών και άλλοι 2.500 από τις καταργήσεις 630 οργανισμών.
3.896 είνα οι επίορκοι υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν ποινή αργίας

Η πορεία των χρονοδιαγραμμάτων για μειώσεις οργανισμών και θέσεων θα είναι των κύριο μενού στο τραπέζι της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη στις 10 το πρωί.

Ο κ. Μανιτάκης πρόκειται να παρουσιάσει την εξέλιξη του προγράμματος διαθεσιμότητας μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, η οποία έχει ολοκληρωθεί στο 70%.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:

Από τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου που υπολογίζονται σε περίπου 54.000 άτομα κινδυνεύουν περισσότερο όσοι ανήκουν στις κατηγορίες υποχρεωτικής και δημόσιας εκπαιδευσης.

Ειδικά οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που είναι εκείνοι και με τα λιγότερα προσόντα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν άμεσα να μην βρουν νέα θέση στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και έτσι μετά την παρέλευση του 12μηνου να βρεθούν εκτός δημοσίου.

Αντί αποζημίωσης για την απόλυση αυτή θα ληφθεί υπόψη το 75% του μισθού που λάμβαναν σε αυτό το 12μηνο.
Βέβαιο είναι ότι δεν θα κινδυνεύσουν τουλάχιστον άμεσα από τη διαθεσιμότητα είναι οι υπάλληλοι που διαθέτουν ειδικά προσόντα αλλά και εκείνοι που βρήκαν μια θέση στο Δημόσιο μέσω των εξετάσεων του ΑΣΕΠ.

Επίσης θα εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί σε διαθεσιμότητα ή εφεδρεία, εκείνοι οι οποίοι έχουν σύζυγο ή παιδιά με αναπηρία από 67% και άνω αλλά και οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός δημοσίου 12.500 ως τον Ιούνιο – Πρώτοι στη λίστα οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου"

Ενας στους δύο είναι απλήρωτος

■ Oμηροι 1.000.000 εργαζόμενοι, καθώς μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις πληρώνει στην ώρα της

■ Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (περίπου 150.000) δεν έχει καταβάλει τους μισθούς εδώ και 3 μήνες

■ Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα ζουν με έναντι 100-300 ευρώ τον μήνα

■ Η λίστα με τις εταιρείες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η επιδημία των απλήρωτων εργαζομένων σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες καθυστερούν την καταβολή μισθών από 3 έως και 15 μήνες. Μετά τη στρατιά των ανέργων που έφτασε τους 1.350.181 (ΕΛ.ΣΤΑΤ., Νοέμβριος 2012), η επόμενη ανοιχτή πληγή στην αγορά εργασίας είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που ανέρχονται, σύμφωνα με υπολογισμούς των εργατικών κέντρων, σε 800.000, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος αφού υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 άτομα.

Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι περίπου 2 εκατομμύρια καταλήγουμε στην ανησυχητική διαπίστωση ότι 5 στους 10 βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, το οποίο δυστυχώς τις περισσότερες φορές τελειώνει με το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Στην πλειονότητά τους οι απλήρωτοι, κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων, δεν καταγγέλλουν τον εργοδότη τους στην Επιθεώρηση Εργασίας υπό τον φόβο της απόλυσης.

Γι’ αυτό και τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο, κακά τα ψέματα, λειτουργεί μετ’ εμποδίων, υπολείπονται της πραγματικότητας. Σύμφωνα με την καταγραφή του προηγούμενου εξαμήνου, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (περίπου 150.000) δεν έχει καταβάλει τους μισθούς για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ μόλις μία στις δέκα πληρώνει τους εργαζομένους εγκαίρως και χωρίς καθυστέρηση.

Εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις που καθυστερούν να πληρώσουν, εκατοντάδες μικρότερες, κυρίως στoυς κλάδoυς του επισιτισμού, των ξενοδοχείων, των ιδιωτικών κλινικών και του εμπορίου, έχουν μήνες να καταβάλουν έστω και ένα ευρώ στο προσωπικό τους. Ακόμα και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, είναι κοινό μυστικό ότι οφείλει πολλά μηνιάτικα στο προσωπικό του.

Τα έναντι έγιναν επιδημία


Μια άλλη μορφή επιδημίας που έχει κατακλύσει την αγορά είναι η καταβολή έναντι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που πληρώνονται έναντι από τον Σεπτέμβριο του 2010. Το τελευταίο ποσό που πήραν πριν από δύο μήνες ήταν 75 ευρώ! Χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο και στον επισιτισμό ζουν με έναντι 100-300 ευρώ τον μήνα, περιμένοντας στωικά να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές που «προστατεύουν» τους επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως και μεγάλη κατηγορία επιχειρηματιών που παρακρατούν μισθούς γιατί καταγράφουν μείωση κέρδους.

Από την Κομοτηνή μέχρι το Ηράκλειο

Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να έχει μείνει στο απυρόβλητο. Στην Κομοτηνή, όπου παρά τα κίνητρα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις έχουν απομείνει 5 εν λειτουργία από τις 99 που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Ακκά, στη ΣΕΛΜΑΝ και την Οξύμαχον Α.Ε. έχουν να πληρωθούν μέχρι και 5 μήνες. Στην Αλεξανδρούπολη οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά και σε εφημερίδες και τοπικά κανάλια είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Σε πολλές πόλεις της χώρας όπως το Ηράκλειο, η Λαμία κ.ά. οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ έχουν να πληρωθούν 7 μήνες.

Στην Ελευσίνα, όπου δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις, μεταλλουργικές, χαλυβουργίες, ναυπηγεία, χημική βιομηχανία και logistics, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι ή εργάζονται εκ περιτροπής κερδίζοντας ελάχιστα στο τέλος του μήνα. Ακόμα και η Χαλυβουργική του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 170 απολύσεις και πρότεινε στους εργαζομένους μείωση μισθού 20%. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν κηρύξει στάση πληρωμών εδώ και μήνες, ενώ στη Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση εργάζονται εκ περιτροπής 12 ημέρες τον μήνα. Το πρόβλημα εντείνεται και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου οι 1.000 εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής μία ημέρα την εβδομάδα. Το ίδιο σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ, που κατέβαλε ύστερα από μήνες καθυστέρησης «κουρεμένους» μισθούς στους υπαλλήλους του κόμματος.

«Στο Θριάσιο Πεδίο παράγεται το 45% του ΑΕΠ της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας κ. Νίκος Ηλιόπουλος και συνεχίζει: «Η εικόνα είναι απελπιστική. Αν εξαιρέσουμε τα ΕΛ.ΠΕ. και τη ΒΙΟΧΡΩΜ, όλες οι άλλες έχουν πρόβλημα. Οι απλήρωτοι, οι έναντι καταβολές και η εκ περιτροπής εργασία έχουν κατακλύσει την αγορά. Χιλιάδες οικογένειες υποφέρουν».

«Ερημο τοπίο μοιάζει πλέον η βιομηχανική ζώνη Ευβοίας και Σχηματαρίου», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας κ. Στέφανος Μπασινάς, καθώς 500 επιχειρήσεις έκλεισαν σε έναν χρόνο. «Η ΝΕΟSΕΤ, η ΣΕΛΜΑΝ και η ΒΙΟΜΕΚ είναι τα τελευταία κρούσματα στην περιοχή μας. Εργαζόμενοι, μήνες απλήρωτοι, δεν τολμούν να καταγγείλουν ούτε τη μη καταβολή του  δώρου των Χριστουγέννων, που αποτελεί ποινικό αδίκημα», λέει.





Ποιες επιχειρήσεις κρατούν ομήρους τους υπαλλήλους
Το κακό μάνατζμεντ, τα λάθη του παρελθόντος και τα χρέη του κράτους πνίγουν δεκάδες ομίλους που αδυνατούν να καταβάλουν δεδουλευμένα

Μέχρι στιγμής μιλούσαμε για το 27% των ανέργων που δημιούργησε η πρωτοφανής κρίση. Να όμως που μια νέα κατηγορία, αυτή των «εγκλωβισμένων - απλήρωτων» απασχολουμένων, αναδύεται στην Ελλάδα των μνημονίων και της έκτης χρονιάς ύφεσης. Πρόκειται για το «βουβό» 40%-50% του εργατικού δυναμικού που εργάζεται όταν οι εργοδότες του προσποιούνται πως τους πληρώνουν. Ανθρωποι δηλαδή που βρίσκονται στα όρια της υπομονής τους, καθώς από 3 έως και 15 μήνες είναι δίχως ουσιαστικό εισόδημα! Το «ΘΕΜΑ» κατέγραψε τις πιο ηχηρές περιπτώσεις της ελληνικής αγοράς όπου οι εργαζόμενοι μεγάλων ομίλων, αν και θεωρητικά δεν έχουν ενταχθεί στον πληθυσμό των ανέργων, βιώνουν μια πρωτοφανή ομηρία λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να τους πληρώσουν. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κακοδιαχείριση των διοικήσεων των εταιρικών σχημάτων, αλλά και στη μεγάλη παθογένεια που μαστίζει την αγορά: την αργοπορία στην καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Μια παθογένεια που έχει πνίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις, αν αναλογιστούμε φυσικά και τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της οικονομίας μας.
Θωμάς Λιακουνάκος
3.000 υπάλληλοι με άδειες τσέπες στη Euromedica

Εσπευσαν να τον κατατάξουν στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και να πουν πως υπήρξαν κατασχέσεις στην περιουσία του. Ο ίδιος αρνήθηκε με ανακοίνωσή του τα πάντα, όμως για ένα πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει σε διάψευση: τις οφειλές προς τους εργαζομένους του. Ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος επί σειρά ετών υπήρξε ένας διαρκώς ανερχόμενος businessman και αντάμειβε τους εργαζομένους του. Να όμως που η κρίση χτύπησε και εκείνον, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της Euromedica και του υπόλοιπου γκρουπ να είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Η κατάσταση μάλιστα οδήγησε αρκετούς από αυτούς να προσφύγουν στο ΚΚΕ, το οποίο έκανε ερώτηση για τη στάση πληρωμών σε δύο κλινικές της Euromedica. Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να κατορθώσει να μειώσει τους μισθούς, προσκρούοντας όμως στην άρνηση των σωματείων. Βέβαια η ιστορία με τις οφειλές του πάλαι ποτέ πανίσχυρου άνδρα στα εξοπλιστικά έχει και «δράκο». Αναφερόμαστε στις υπέρογκες οφειλές ύψους 145 εκατ. ευρώ του Δημοσίου προς τον επιχειρηματία, τις οποίες ο κ. Λιακουνάκος επικαλείται συχνά σε όσους τον κατηγορούν για την ασυνέπειά του. Είτε όμως φταίει ο ίδιος, είτε το αδηφάγο κράτος, ένα είναι βέβαιο: οι 3.000 εργαζόμενοί του δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται εδώ και μήνες.


ΑΓΝΟ
Χρωστάει 7 μήνες ο Νίκος Κολιός

Από τον Αύγουστο οι κτηνοτρόφοι κι από τον Οκτώβριο οι υπάλληλοι που συνεργάζονται με τη γαλακτοβιομηχανία του Νίκου Κολιού ΑΓΝΟ έχουν να πάρουν χρήματα, πληρώνοντας ουσιαστικά τη σκανδαλώδη πώληση της επιχείρησης από την Αγροτική Τράπεζα σε μια εταιρεία που δεν είχε τη δυνατότητα να σηκώσει το βάρος αυτής της αγοράς.

Οι κτηνοτρόφοι ήδη διαμηνύουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως εξαιτίας της πολιτικής του επιχειρηματία οδεύουν στον «Τειρεσία» και πως εάν δεν δοθεί άμεση λύση, ενδέχεται να κλείσουν με τη σειρά τους τους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα στην ΑΓΝΟ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 3 μήνες και για 6-8 μήνες αντίστοιχα οι κτηνοτρόφοι.

Η εργοδοσία έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 και ταυτόχρονα απειλεί με απολύσεις και μειώσεις μισθών, με «κούρεμα» των χρεών της προς τους κτηνοτρόφους κατά 85%. Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στη ΜΕΒΓΑΛ.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Υπέρογκες οφειλές έχουν γονατίσει εκατοντάδες επιχειρήσεις, που συνωστίζονται για το άρθρο 99 και οφείλουν μισθούς μηνών. Πολλαπλό το χτύπημα στη Βόρεια Ελλάδα, φέρνει στα όρια της απόγνωσης ολόκληρους νομούς

Αριστοτέλης Θωμόπουλος
Χρωστάει και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Υπήρξε ένα «μυθικό» για τη γεωγραφία της νεοκαραμανλικής ιστορίας πρόσωπο. Ο άνθρωπος τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έβλεπε πρώτον απ' όλους στις επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη: τον άτυπο βορειοελλαδάρχη και μεγαλοξενοδόχο Αριστοτέλη Θωμόπουλο. Να όμως που κι αυτό το «τοτέμ» της Ν.Δ. βρέθηκε σε δυσκολία παρά τη δεδομένη προσωπική του οικονομική άνεση. Πηγές λοιπόν του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι στις μονάδες του κ. Θωμόπουλου είναι επί επτά μήνες απλήρωτοι, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια να κορυφώνεται.  Στο «Holiday Inn» υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς -και βάσει καταγγελιών- και εικονική καταβολή του επιδόματος έκθεσης, με τους εργαζόμενους να εξαναγκάζονται να επιστρέφουν τα χρήματα.

Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνει ολόκληρος ο ξενοδοχειακός κλάδος της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα μεγάλες οικογένειες της συγκεκριμένης αγοράς να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Στο ξενοδοχείο «Capsis» οι εργαζόμενοι είναι 8 μήνες απλήρωτοι και έχει επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία, ενώ στο «Les Lazaristes» δεν αποδίδονται τα προβλεπόμενα από τον νόμο ένσημα στους υπαλλήλους που εργάζονται ως «έξτρα».

Το «Andromeda» προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις εργαζομένων που αρνούνταν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, στο «Φιλίππειο» είναι απλήρωτοι για 6 μήνες, στο «Grand Hotel Palace» και στο «Mediterranean Palace» δεν κολλάνε τα προβλεπόμενα από τον νόμο ένσημα σε εκείνους που εργάζονται ως «έξτρα», στα «Aegeon», «Εγνατία» και «Egnatia Palace» υπάρχουν μόνιμα προβλήματα με καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο «Nikopolis» όπου οφείλονται στους εργαζομένους δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, όπως και στο ξενοδοχείο «Αστόρια» όπου είναι οκτώ μήνες απλήρωτοι.


Artisti Italiani
Καταγγελίες για επιλεκτικές πληρωμές

Οταν ο Ζαχαρίας Σταμούλης και η Λένα Παπαλεξοπούλου αναλάμβαναν δουλειά στην εταιρεία ρούχων Artisti Italiani στο δύσκολο 2010 ανακοίνωναν στο προσωπικό πως «μπορεί να μη γνώριζαν από ρούχα, ήξεραν όμως από καλά deals». Δεν φάνηκε όμως όταν η εταιρεία έπεσε στα βράχια της κρίσης. Την ίδια ώρα η επιχείρηση είναι από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Πάντως στις καταγγελίες των εργαζομένων αναφέρεται πως άλλοι υπάλληλοι πληρώνονται κι άλλοι –επιλεκτικά- όχι.


ΕΒΟ Αιγίου
Πληρώνονται τρεις φορές τον χρόνο

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ Αιγίου στην ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ξεκάθαροι: «Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι θύματα μιας αδιέξοδης πολιτικής, που τα τελευταία 3 χρόνια μάς έχει καταδικάσει, εκτός από τις υπερβολικές (60% μείον) περικοπές μισθών, σε μόνιμη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων μας, με αποτέλεσμα να πληρωνόμαστε 3 φορές τον χρόνο: Πάσχα - καλοκαίρι - Χριστούγεννα. Σήμερα είμαστε ήδη δύο μήνες απλήρωτοι». Θα πρέπει να τονίσουμε πως τα ΕΑΣ είναι η τελευταία βαριά αμυντική βιομηχανία, όμως η αδυναμία πληρωμών του κράτους οδηγεί σε αδιέξοδο.


Γιάννης Ακκάς
Εργασιακή ασφυξία στα Κλωστήρια Θράκης

Είναι μία από τις πλέον επιδοτημένες επιχειρήσεις στην ελληνική βιομηχανία. Δύσκολα θα τη γνώριζε κανείς εάν η γνωστή παρουσιάστρια της τηλεόρασης Βίκυ Χατζηβασιλείου δεν είχε παντρευτεί τον ιδιοκτήτη της Γιάννη Ακκά, γιο του ιδρυτή της κλωστοϋφαντουργίας Χρήστου Ακκά. Κι αυτό διότι πάγια ήταν η άρνηση προς τη δημοσιότητα της γνωστής βιομηχανικής οικογένειας του ελληνικού Βορρά. Να όμως που η παραδοσιακή αυτή οικογένεια πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας για την αδυναμία πληρωμής του προσωπικού της σε μονάδα της Θράκης, αλλά και εξαιτίας των παγιωμένων πλέον προβλημάτων που οδηγούν σε ασφυξία τους εργαζομένους της και επιβάλλουν διαρκείς μειώσεις μισθών από το 2009 και μετά. Τόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση στα Κλωστήρια Θράκης ώστε στα μέσα Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις απαιτώντας το αυτονόητο: τα δεδουλευμένα τους. Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο όμιλος Ακκά βρέθηκε και παλαιότερα στο στόχαστρο καθώς, ενώ επιδοτούνταν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, προχωρούσε σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Τότε η Βίκυ Χατζηβασιλείου, κλαίγοντας δημοσίως, είχε μιλήσει για πόλεμο λάσπης κατά του συζύγου της και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Γιάννη Ακκά. Να όμως που οι συνεχείς δυσκολίες επιβεβαιώνουν την άλλη πλευρά, αυτή των εργαζομένων.


Γιάννης Μαρούλης
Η ΑΕΓΕΚ «πνίγηκε» στα παγωμένα έργα

Το ότι ο κατασκευαστικός κλάδος περνάει μαύρες μέρες στη χώρα μας είναι αδιάψευστο γεγονός. Από τα μεγάλα θύματά του, δε, είναι και ο όμιλος ΑΕΓΕΚ του μεγαλοεργολάβου κ. Γιάννη Μαρούλη. Ενός ανθρώπου με ισχυρές προσβάσεις στο παλιό πασοκικό σύστημα, ο οποίος είχε αναλάβει μερικά από τα σημαντικότερα έργα της προηγούμενης δεκαετίας. Να όμως που σήμερα ο γνωστός επιχειρηματίας δεν μπορεί καν να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους του, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι πρώτες γκρίνιες ξεκίνησαν στο έργο της Βόνιτσας όπου οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν πέντε μήνες χωρίς να πληρωθούν. Το ίδιο διάστημα καθυστερούν οι πληρωμές στη γέφυρα Αργοστολίου, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες του γκρουπ. Κάπως έτσι, ψάχνουν για αγοραστή οι πιστώτριες τράπεζες, αν και το τίμημα δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Πριν από τρία χρόνια, όταν τη διαχείριση της ΑΕΓΕΚ ασκούσαν οι πιστώτριες τράπεζες, ο όμιλος Μαρούλη μπήκε στην εισηγμένη ως στρατηγικός επενδυτής. Πλέον, με τον έλεγχο να έχει επιστρέψει στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών, αυτές επιδιώκουν να απαλλαχθούν. Τα έργα που εκτελεί η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική βρίσκονται σήμερα σε τέλμα. Οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης έχουν «παγώσει» οι εργασίες στον άξονα Ακτιο - Αμβρακία είναι προβληματικές, ενώ το ανεκτέλεστο της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.


Οικογένεια Χόντου
Σε κατάσταση πανικού οι «κροίσοι»


Κατάγονται από τα ηρωικά Αγραφα. Από εκεί όπου το ΚΚΕ κυριολεκτικά αλώνιζε στη διάρκεια της Κατοχής. Να όμως που το ιστορικό κόμμα βρέθηκε απέναντί τους με αφορμή ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με χρέη προς τους εργαζομένους που οι Ευρυτάνες αδελφοί Χόντοι απασχολούν. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ιδιότυπου ομίλου, οι ξεχωριστές ιδιοκτησίες στα καταστήματα Hondos Center έχουν οδηγήσει στη δημιουργία δύο ή ακόμα και τριών ταχυτήτων εργαζόμενων εντός του ομίλου. Τα πέντε αδέλφια (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης), αλλά ιδίως ο Νίκος Χόντος, που ασκεί άτυπα χρέη διευθύνοντος συμβούλου, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση όταν εργαζόμενοι του σήματός τους έμειναν απλήρωτοι λόγω συρρίκνωσης των πωλήσεων κατά 25% στην αγορά των καλλυντικών. Και πώς να μην είναι έτσι όταν οι δοκιμαζόμενοι Ελληνες κόβουν μέχρι και από το φαγητό; Μεγάλο είναι το πρόβλημα κυρίως στα καταστήματα πέριξ της Ομόνοιας λόγω των συχνών διαδηλώσεων και της υποβάθμισης της περιοχής. Προβλήματα όμως υπάρχουν και στη Γλυφάδα και στην Καλλιθέα, ενώ το μείζον πρόβλημα στην πορεία των οικογενειακών αυτών αλληλένδετων επιχειρήσεων είναι οι όχι καλές σχέσεις μεταξύ των αδελφών, τις οποίες επιμελώς κρύβουν τα πέντε αδέλφια. Επίσης, πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι πολύ καλές σχέσεις της οικογένειας με τις τράπεζες έχουν κλονιστεί.


ΒΙΟΜΠΕΤΟΝ
Χρέη και «λουκέτο» με σφραγίδα Κολιοπάνου


Απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στην τσιμεντοβιομηχανία ΒΙΟΜΠΕΤΟΝ, ιδιοκτησίας των Κολιοπάνου και Μανόπουλου. Η εταιρεία είναι στην Αρτα, έχει κλείσει ουσιαστικά αλλά όχι τυπικά και αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους για αδιευκρίνιστους λόγους. Λέμε αδιευκρίνιστους γιατί αφενός η δουλειά είχε ελαττωθεί, πλην όμως οι ιδιοκτήτες έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες προσωπικές περιουσίες. Οι Κολιοπάνος και Μανόπουλος, εκτός από βιομήχανοι, είναι και πρόσωπα εξουσίας. Ο Κολιοπάνος είναι στέλεχος-τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει και υφυπουργός του Κώστα Σημίτη.


Σάκης Ανδριανόπουλος
Ομηρος του κράτους η Helesi
Ολοι οι άνθρωποι έχουμε περάσει μια περίοδο... έκρηξης... μεγαλείου. Για τον ιδρυτή της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας στον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων Helesi, Σάκη Ανδριανόπουλο, αυτή η περίοδος ήταν το 2008, όταν στην παντοδυναμία του φίλα προς αυτόν προσκείμενου κόμματος, της καραμανλικής για την ακρίβεια Ν.Δ., ο ίδιος προχώρησε στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου: την ίδρυση μιας αεροπορικής εταιρείας, της Athens Airways. Βλέπετε, τότε, η βασική του μπίζνα, τα σκουπίδια, πήγαιναν άριστα λόγω των καλών σχέσεων της Helesi με μια σειρά νεοδημοκρατικών δήμων και τίποτα δεν φαινόταν ικανό να ανακόψει μια πορεία προς την επιτυχία. Τίποτα εκτός από την κρίση. Σήμερα η κατάσταση στον όμιλο του κ. Ανδριανόπουλου είναι πολύ διαφορετική. Ο ίδιος έζησε μια μεγάλη προσωπική περιπέτεια όταν ένας ψυχοπαθής εργαζόμενός του μόλις απολύθηκε εισέβαλε ένοπλος στο γραφείο του και τον απείλησε. Παράλληλα η αεροπορική του εταιρεία έκλεισε πριν καν ανοίξει. Ομως την ίδια ώρα, η αδυναμία πληρωμών των δήμων της χώρας και ευρύτερα του Δημοσίου πνίγει μέρα με την ημέρα τη βιομηχανία Helesi. Μια εταιρεία που ξεκίνησε από το Αίγιο, διατηρεί μονάδα στη Θράκη και έχει για πάνω από επτά μήνες απλήρωτο το προσωπικό της. Κι αφού οι υπάλληλοι της εταιρείας είδαν κι απόειδαν, στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις ζητώντας το αυτονόητο: να πληρώνονται μιας και εργάζονται. Πηγές πάντως της αγοράς αναφέρονται σε επικείμενη έλευση ξένων κεφαλαίων στην εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη και στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου.


Fintexport
Η διοίκηση Βόγκλη χρωστάει μισθούς από πέρυσι

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας Fintexport, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, όπως ισχυρίζονται τα σωματεία τους. Οι εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία Fintexport (παρασκευάζει μάλλινες μοκέτες) καταγγέλλουν τη διοίκηση Βόγκλη και απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων που ξεπερνούν τον έναν χρόνο και την επαναλειτουργία του εργοστασίου με όλα τα εργατικά τους δικαιώματα κατοχυρωμένα, καθώς το εργοστάσιο έχει σταματήσει τη λειτουργία του από τον περασμένο Ιούλιο. Με ανακοίνωσή του, το σωματείο εργαζομένων της Fintexport τονίζει ότι «η εργοδοσία βύθισε στο σκοτάδι το εργοστάσιο, αφού συσσώρευσε κέρδη τα προηγούμενα χρόνια από τον μόχθο και τον ιδρώτα μας». Σημειώνεται ότι η εταιρεία Fintexport εμφάνισε πωλήσεις 9 εκατ. ευρώ το 2011 και ζημίες 4 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012 τα δάνεια προς τις τράπεζες ανήλθαν στα 13 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 27 εκατ. ευρώ.

Προσλήψεις στις ΜΚΟ χωρίς ένα ευρώ!
Εκατοντάδες αγγελίες για εργαζομένους με μοναδική αμοιβή... την ηθική ικανοποίηση

Την ίδια ώρα που η αγορά εργασίας καταρρέει και τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας έχουν κυριολεκτικά διαλύσει την κοινωνία και την ελληνική οικογένεια, εταιρείες, φορείς, ΜΚΟ και σύλλογοι έχουν βρει ένα νέο κόλπο για να απασχολούν εργαζομένους χωρίς να τους πληρώνουν. Οχι γιατί τους οφείλουν χρήματα, αλλά επειδή τους προσλαμβάνουν ως… εθελοντές για να τους προσφέρουν ηθική ανταμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Στην Ελλάδα της πείνας και της δυστυχίας φαίνεται ότι ο εθελοντισμός όχι μόνο ιεραρχείται ψηλά στον αξιακό κώδικα κάποιων, αλλά σε ορισμένους τομείς που έχουν μάλιστα επιχορηγηθεί πλουσιοπάροχα από το κράτος περισσεύει. Στο πλαίσιο αυτό, εκατοντάδες αγγελίες δημοσιεύονται καθημερινά από εργοδότες που δίνουν απλόχερα ευκαιρίες για εθελοντική εργασία σε όσους το επιθυμούν, ουσιαστικά αναζητώντας προσωπικό που θα δουλεύει τζάμπα και με τη συγκατάθεσή του. Η νέα αυτή μόδα είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών οικονομικών και ψυχολογικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η κρίση στον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας.  Η προσέλκυση εργατικού δυναμικού με εθελοντική σχέση απευθύνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες υποψηφίων:

■ Η πρώτη δεξαμενή άντλησης δωρεάν απασχόλησης αφορά σε ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική εργασιακής αποκατάστασης όχι απλώς στον επαγγελματικό τομέα τους, αλλά ευρύτερα. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουν να εργαστούν σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσουν τουλάχιστον το βιογραφικό τους, προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στηριζόμενοι στην προϋπηρεσία τους.

■ Η δεύτερη κατηγορία σχετίζεται με ανθρώπους που είτε δεν μπορούν να βρουν δουλειά, είτε έχουν απολυθεί και πέραν της προφανούς οικονομικής δυσχέρειας βιώνουν μεγάλου βαθμού ψυχολογική πίεση σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις συνθήκες ζητούν εναγωνίως, πολλές φορές ακόμα και παρακαλώντας, να εισέλθουν σε θέσεις εργασίας αμισθί με την κρυφή ελπίδα ότι κάποια στιγμή είναι πιθανό να «ανοίξει» μία θέση εργασίας. Θέλουν το όνομά τους να είναι στην πιάτσα, όπως χαρακτηριστικά λένε, για να εξασφαλίσουν την όποια θεωρητικά ευκαιρία θα υπάρξει για επαγγελματική αποκατάσταση.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για το σοβαρό αυτό ζήτημα η εργατολόγος κυρία Μαρία Τσίπρα αναφέρει: «Πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται και στο δικό μου γραφείο και μου λένε ‘‘τουλάχιστον να έρθω εδώ, να κάνω κάτι, να ασχολούμαι με κάτι και δεν θέλω να με πληρώνεις’’. Πολλοί πελάτες μου συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για πάνω από έναν χρόνο με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα». Η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «ακόμα κι αν μιλάμε για εθελοντική εργασία έχουμε αρκετά ζητήματα κατά πόσο αυτό επιτρέπεται και κατά πόσο δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης. Με βάση τη νομοθεσία του ΙΚΑ ακόμα κι αν κάποιος εργαστεί για μισή ώρα στην επιχείρησή σου πρέπει να ασφαλιστεί». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενας στους δύο είναι απλήρωτος"

Ερχεται «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έρχονται περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών την ερχόμενη επταετία, καθώς παραμένει ακόμη ανοικτό το τελικό ύψος των άμεσων ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα ανά χώρα, παρά τη συμφωνία των 27 αρχηγών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Το «ψαλίδι» στις άμεσες ενισχύσεις που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 15%, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου και βαμβακιού, που αποτελούν μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού.
Οι αγροτικές δαπάνες χωρίζονται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις και κάποια πρόσθετα μέτρα όπως η αποθεματοποίηση, ενώ ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα διαρθρωτικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, που στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο έφεραν την ονομασία, για την Ελλάδα, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ερχεται «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις
Το απροσδόκητα ευτυχές γεγονός για τη χώρα μας σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα των γεωργικών δαπανών ήταν ότι, ενώ η συμφωνία προβλέπει τη μείωση κατά 11% σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητα» τα κονδύλια της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της επταετίας 2007-2013 ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Γυρίστε σελίδα
ΠΥΛΩΝΑΣ Ι
Το ποσοστό της μείωσης των περικοπών στα κονδύλια που προορίζονται για τις αγροτικές επιδοτήσεις προς την Ελλάδα την επόμενη επταετία εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει το 15%.
ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ
Ερχεται «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις
Η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητα» τα κονδύλια της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της επταετίας 2007-2013 ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Απώλειες έως 2 δισ. € θα έχουν οι αγρότες στην επταετία
Τα πράγματα όμως είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τα κοινοτικά χρήματα του πρώτου πυλώνα που οδεύουν για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αρχικά, η Επιτροπή είχε προτείνει μείωση των δαπανών για τον πρώτο πυλώνα της τάξης του 12,5%. Η απόφαση όμως των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ ήρθε και ανέβασε το ποσοστό της περικοπής στο 13,6%.
Ερχεται «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, κάθε άλλο παρά έκπληξη θα πρέπει να αποτελεί αν το ποσοστό της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων για την Ελλάδα, είναι μεγαλύτερο και φθάσει και το 15%.Και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα, ήταν οι πλέον ευνοημένες χώρες λαμβάνοντας τις υψηλότερες αγροτικές επιδοτήσεις ανά εκτάριο και σαφής πλέον επιδίωξη της Επιτροπής είναι να κλείσει αυτή η ψαλίδα με τις υπόλοιπες χώρες.
Στην πράξη 
Αυτή η μείωση σημαίνει ότι ενώ στη διάρκεια της επταετίας 2007-2013 οι κατ΄ έτος επιδοτήσεις προς τους Ελληνες αγρότες ανέρχονταν σε 2,3-2,4 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, οι ετήσιες άμεσες ενισχύσεις μετά το «ψαλίδι» θα ανέρχονται σε 2,14 δισ. ευρώ περίπου. Αθροιστικά δηλαδή στη διάρκεια των επτά ετών μέχρι το 2020, οι απώλειες μπορεί να κυμαίνονται από 1 έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Ευρωπαίου ευρωβουλευτή στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ότι οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι, μετά από μία μεταβατική περίοδο, θα δικαιούνται χαμηλότερες εισοδηματικές ενισχύσεις. Παρά τις περικοπές αυτές που θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αυτής της κλίμακας, η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία της χώρας που κλείδωσε τα κονδύλια αυτά για την επόμενη επταετία, δεδομένης όλης αυτής της συζήτησης που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί κατάργησης των άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων με μεταφορά των κονδυλίων στα διαρθρωτικά προγράμματα ανάπτυξης της κάθε χώρας.
Υποστήριξη 
Σύμμαχοι της Ελλάδας στη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των γεωργικών δαπανών στον πρώτο πυλώνα, ήταν κυρίως η Γαλλία και ακολούθως η Ιταλία, που αντιστάθηκαν σθεναρά στις απαιτήσεις χωρών όπως η Βρετανία και η Ολλανδία για μείωση δαπανών στις αγροτικές επιδοτήσεις.
Η άκαμπτη στάση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, ήταν αυτή που θωράκισε τα κονδύλια για τη γεωργία και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρώπης που συνέπεσε με μεγαλύτερο αριθμό κρατών-μελών, η Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει την ανάπτυξη του τομέα της Γεωργίας με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2014-2020.
Ετσι, στον πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις), παρά τις αξιοσημείωτες μειώσεις του προϋπολογισμού της γεωργίας, οι Ελληνες αγρότες θα συνεχίσουν να ωφελούνται από τις άμεσες ενισχύσεις με περισσότερα από 2,145 δισ. ευρώ ετησίως, μέσω του εθνικού μας φακέλου, που συνολικά στην περίοδο 2014-2020 διαμορφώνεται κοντά στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις
Ωστόσο, σημαντικές αλλαγές επέρχονται, όπως όλα δείχνουν, στο συνολικό καθεστώς των επιδοτήσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015, δίνοντας αναβολή για έναν χρόνο στο ισχύον καθεστώς των ιστορικών δικαιωμάτων.
Η βασική διαφοροποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020 είναι η μετάβαση από το «ιστορικό» μοντέλο ενισχύσεων στο νέο «περιφερειακό» μοντέλο. Μέχρι σήμερα οι αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που είχαν εξασφαλίσει όταν άλλαξε το σύστημα (δηλαδή την τριετία 2000-2002).
Πλέον όμως θα πληρώνονται με κριτήρια την έδρα και το είδος της εγκατάστασής τους. Ουσιαστικά, η νέα ΚΑΠ σηματοδοτεί την επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα όμως από το είδος της καλλιέργειας.
Στον αντίποδα
Πάνω από 6 δισ. € για νέες δράσεις
Στον πυλώνα ΙΙ (διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις) το ύψος των πόρων διατηρήθηκε στο ίδιο επίπεδο με αυτό που διαχειριζόμαστε στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013, δίνοντας τη δυνατότητα απορρόφησης 3,7 δισ. ευρώ προκειμένου να προωθηθούν αναπτυξιακές δράσεις για την ελληνική γεωργία και την αναδιάρθρωση της υπαίθρου στην περίοδο 2014-2020.
Εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η εθνική συμμετοχή και η ιδία συμμετοχή των ιδιωτών, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ. Στα χρήματα αυτά αναμένεται να προστεθούν πρόσθετοι πόροι όπως:
  • ποσά ύψους 150-200 εκ. κατά τη διάρκεια της νέας περιόδου, όπως συνέβη και στην τρέχουσα περίοδο, για την ενίσχυση καινοτόμων δράσεων
  • ποσά για την επέκταση επέκταση δράσεων του ΕΣΠΑ
  • ποσά από το ΕΚΤ για την απασχόληση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο.
  • ποσά από το ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της ανεργίας
  • ποσά από τον τετραπλασιασμό των χρημάτων της ΕΕ για την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση κλπ. (Πρόγραμμα ORIZON 2020).
  • τα επιπρόσθετα ποσά πού ίσως προκύψουν από την αποτίμηση των δικαιωμάτων της χώρας μας με τα σημερινά επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news