facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ηλεκτρονικό βραχιόλι για τους κρατούμενους και στην Ελλάδα - Θα είναι σε κατ' οίκον περιορισμό - Θα αφορά και ισοβίτες

- Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης,Αντώνης Ρουπακιώτης, το νομοσχέδιο
- Σκοπός είναι να αποσυμφορηθούν οι φυλακές από τους χιλιάδες κρατούμενους (υποδίκων, καταδίκων)
- Αφορά τους κρατούμενους που έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους
- ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το «βραχιολάκι» δίνει τη δυνατότητα στα παραβατικά άτομα, στα οποία έχουν επιβληθεί ποινές, να εκτίσουν το υπόλοιπο της κράτησής τους στον τόπο κατοικίας τους (καθεστώς κατ΄οίκον περιορισμού) ή σε όποια άλλη κατοικία επιλέξουν να διαμείνουν.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να τοποθετηθεί μόνιμα στο χέρι ή το πόδι των κρατουμένων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση του «ηλεκτρονικού ευεργετήματος», το ηλεκτρονικό βραχιολάκι το οποίο εμπεριέχει μικροτσίπ.

Ο κρατούμενος φορώντας το βραχιολάκι είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή. Το μέτρο αυτό δεν αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση.

Ειδικότερα, σε δημόσια διαβούλευση έδωσε ο κ. Ρουπακιώτης το σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι καταδικάσθηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας, μπορούν, κατόπιν αιτήσεώς τους, να απολυθούν υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφ όσον έχουν εκτίσει: α) πρόσκαιρη κάθειρξη, τα 2/5 της ποινής τους και β) ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον 16 έτη.

Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά περισσότερες ποινές, ο κατάδικος θα πρέπει να έχει εκτίσει το άθροισμα των παραπάνω τμημάτων των ποινών του. Σε κάθε περίπτωση ο κατάδικος μπορεί να απολυθεί, εάν έχει εκτίσει είκοσι έτη και όταν το παραπάνω άθροισμα υπερβαίνει το όριο αυτό.

Στην περίπτωση της πρόσκαιρης κάθειρξης ο κατάδικος θα πρέπει να έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/4 της ποινής που του επιβλήθηκε, ενώ στην περίπτωση της ισόβιας κάθειρξης για χρονικό διάστημα ίσο με 14 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κατάδικος μπορεί να απολυθεί, εάν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα 16 έτη. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας.

Όσοι φέρουν «βραχιολάκι» μπορούν να βρίσκονται σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας εκτός του τόπου του κατ' οίκον περιορισμού τους αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, συμμετοχής τους σε εγκεκριμένο πρόγραμμα συντήρησης ή απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ ή και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που τους έχουν επιβληθεί.

Η απόλυση του κρατουμένου μπορεί να ανακληθεί, όταν ο κατάδικος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «για τη χορήγηση της απόλυσης υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση αποφασίζει κατόπιν αιτήσεως του καταδίκου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Ο κατάδικος δεν κλητεύεται ούτε εμφανίζεται ενώπιον του Συμβουλίου, δύναται δε να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».

Αν η αίτηση για απόλυση υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με «βραχιολάκι» δεν γίνει δεκτή, νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί ύστερα από δύο μήνες.

Οι ανήλικοι μπορούν να απολυθούν με «βραχιολάκι», εφ όσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας του καταστήματος κράτησης και έκθεση της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων. Η απόλυση υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, δεν μπορεί να χορηγηθεί αν ο ανήλικος δεν έχει παραμείνει σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τέταρτο της ποινής του.

Παράλληλα, όποιος με σκοπό να διαφύγει από την επιτήρηση των αρμοδίων αρχών: α) αφαιρεί, καταστρέφει, φθείρει ή με οποιοδήποτε τρόπο επεμβαίνει στη συσκευή ή στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, β) με οποιοδήποτε τρόπο αλλοιώνει τα συναφή με την επιτήρηση δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος, κατά το χρόνο που τελεί υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, εκμεταλλευόμενος βλάβη ή μη ορθή λειτουργία της συσκευής ή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, διαφεύγει από την επιτήρηση των αρμόδιων αρχών.

Το κόστος για το «βραχιολάκι» αναλαμβάνει ο κατηγορούμενος, εκτός εάν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι στερείται την οικονομική δυνατότητα να τo καταβάλει, οπότε αναλαμβάνει το δημόσιο.

Ακόμη, όσοι καταδικάσθηκαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, μπορούν να απολυθούν υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 18 έτη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικό βραχιόλι για τους κρατούμενους και στην Ελλάδα - Θα είναι σε κατ' οίκον περιορισμό - Θα αφορά και ισοβίτες"

Διεθνώς ρεζίλι: Τι γράφουν οι ξένες εφημερίδες για το ελληνικό σύστημα Υγείας

Εκτεθειμένη ακόμη και στα μεγάλα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πια η χώρα μας εξαιτίας της δυσλειτουργίας που υπάρχει στην αλυσίδα τροφοδοσίας των φαρμάκων. Ξένες εφημερίδες μεταφέρουν τραγικές συνθήκες που επικρατούν για τους ασθενείς που προσπαθούν να βρουν τις θεραπείες τους και δεν τα καταφέρνουν.

Η χάρη μας έφθασε ακόμη και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα εξαιτίας των τραγικών προβλημάτων στο σύστημα υγείας, τις περικοπές και τις ελλείψεις φαρμάκων, φιγουράρει ανάμεσα στα πρώτα θέματα μεγάλων ξένων εφημερίδων. Ενδεικτικό το ηλεκτρονικό δημοσίευμα του Guardian στην ιστοσελίδα της Βρετανικής εφημερίδας, που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τι περνούν οι ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων φαρμάκων.

Βασική είδηση για την εφημερίδα είναι οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση λόγω των συνεχών μειώσεων στις δαπάνες υγείας και των φαρμάκων ειδικότερα. Άνθρωποι στερούνται της θεραπείας τους επειδή το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ξένα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την Ελλάδα και το άκρως επικίνδυνο πια σύστημα υγείας. Η χώρα μας άλλωστε δίνει συχνά αφορμές εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών που συχνά δεν έχουν νόημα και το μόνο που προκαλούν είναι ταλαιπωρία στους ασθενείς.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνώς ρεζίλι: Τι γράφουν οι ξένες εφημερίδες για το ελληνικό σύστημα Υγείας"

Μετά το ναυάγιο της τακτοποίησης ετοιμάζουν νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα εντός Μαρτίου

Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που θα δίνει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες να τακτοποιήσουν ή ακόμη και να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις. Η νέα ρύθμιση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.

Η νέα ρύθμιση προετοιμάζεται καθώς τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) είναι απογοητευτικά. Όπως δείχνουν, έως τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή 17 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4014/2011 για τα αυθαίρετα, τα έσοδα από την καταβολή παραβόλων και ειδικού προστίμου είναι μόνο 785 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα από παράβολα και πρόστιμα περί τα 2 δισ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες, δε, η εισροή εσόδων είναι πολύ μειωμένη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να δώσει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις ώστε να δίδεται η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης σε κτίρια με άδεια, ενώ θα παραμείνει η «τακτοποίηση» για 30 χρόνια στις αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει κατ' αρχάς να προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Οι βασικές κατηγορίες αναμένεται ότι θα είναι τρεις:

- κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις
- αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος νομίμως υφιστάμενων κτιρίων
- μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (μπάρμπεκιου, περίφραξη κ.ά.)

Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου» που προβλέπεται στον νόμο Μπιρμπίλη για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων (3843/2010) και αποτελεί πάγιο αίτημα και του ΤΕΕ.

Εκεί θα δηλώνονται τακτοποιημένα αυθαίρετα με μικρές παραβάσεις προκειμένου να νομιμοποιηθούν αλλά και όσα έχουν ήδη τακτοποιηθεί είτε με τον 3843/2010 είτε με τον 4014/2011 (μικρές παραβάσεις).

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά το ναυάγιο της τακτοποίησης ετοιμάζουν νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα εντός Μαρτίου"

ΟΤΕ: Η αυστηρή «δίαιτα» στα κόστη αύξησε τα κέρδη του κατά 16,2% - Επενδύσεις 494 εκατ. ευρώ το 2012

Τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία, ξεπέρασαν το τζίρο της σταθερής σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι Γερμανοί της Deutsche Telekom έχουν βάλει σε τάξη τον ΟΤΕ, γεγονός που αποδεικνύουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη του 2012. Εν μέσω κρίσης και έντονου ανταγωνισμού ο ΟΤΕ εμφάνισε αύξηση κερδών κατά 16,2% και μείωση του δανεισμού κατά 1 δις.. ευρώ αφού οι ταμειακές ροές διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα των 1,3 δις. ευρώ και το 2012.

Παράλληλα, ο οργανισμός προχώρησε κατά το εξεταζόμενο διάστημα σε επενδύσεις ύψους 494 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσπάθειες μείωσης του ενδοομιλικού κόστους είχαν ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν τα τελευταία δύο χρόνια κονδύλια 600 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω πορεία δεν πέρασε απαρατήρητη από τις αγορές για αυτό και ο ΟΤΕ ήταν η πρώτη μεγάλη ελληνική επιχείρηση που η έκδοση ομολόγου της ύψους 700 εκατ. ευρώ υπερακαλύφθηκε κατά 2,7 φορές στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2013.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ (δεν περιλαμβάνονται τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση της Telekom Serbia και τα κόστη από τις εθελούσιες εξοδους) διαμορφώθηκαν το 2012 στα 363,5 εκατ. ευρώ από 312,9 εκατ. ευρώ το 2011.

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7,1% στα 4,68 δις. ευρώ.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 25% το προηγούμενο έτος σε 2,8 δις ευρώ.

Η κινητή τηλεφωνία σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεπέρασε σε έσοδα τη σταθερή τηλεφωνία του ομίλου.

Ειδικότερα, η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα είχε έσοδα το 2012 στα 1,7 δις. ευρώ και στο εξωτερικό (Ρουμανία) 620 εκατ. ευρώ. Η κινητή στην Ελλάδα (Cosmote) είχε έσοδα 1, 5 δις. ευρώ και η κινητή τηλεφωνία διεθνώς 924 εκατ. ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία ο οργανισμός συνεχίζει να χάνει πελάτες. Οι καθαρές αποσυνδέσεις στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος έφτασαν σε 305.000 PSTN και ISDN γραμμές λιανικής σημειώνοντας πτώση 8,9%.

Η υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης συνέχισε να προσελκύει νέους συνδρομητές (23.000 το τέταρτο τρίμηνο) αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους στο τέλος του 2012 στους 120.000.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Σε αγορές εξαιρετικά ανταγωνιστικές, πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει, νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας. Διατηρήσαμε υγιείς τις λειτουργικές ταμειακές ροές μας, παρά τα χαμηλότερα έσοδα, προχωρήσαμε στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μέσω ενός δυναμικού σχεδίου αναχρηματοδότησης, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, ενισχύσαμε τα χρηματοοικονομικά μας και επεκτείναμε τον ορίζοντα αποπληρωμής του δανεισμού μας.

Μειώσαμε, με επίδραση σε βάθος χρόνου, την κοστολογική βάση του ΟΤΕ, κυρίως μέσω του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο έγινε αποδεκτό από περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας στο τέλος του έτους. Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου. Η τακτοποίηση των του οίκου μας είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Το μέλλον μας βασίζεται και στην ικανότητά μας να καινοτομούμε και να επενδύουμε.

Η μεγάλη αύξηση των συνδρομητών τηλεόρασης, η ανάκαμψη των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας και η εκτεταμένη 4G κάλυψη καταδεικνύουν την έμφαση που δίνουμε σε επίπεδο καινοτομίας και επενδύσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα στηρίξει την προσπάθειά μας, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 2013, στις ήδη δύσκολες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Η αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη θέση μας, να κρατήσουμε ψηλά την κερδοφορία μας και να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική μας δομή, θα παραμείνει αμείωτη».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΕ: Η αυστηρή «δίαιτα» στα κόστη αύξησε τα κέρδη του κατά 16,2% - Επενδύσεις 494 εκατ. ευρώ το 2012"

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών θα βλέπει το Υπ. Οικονομικών

Η διασύνδεση τραπεζών-ελεγκτικών υπηρεσιών θα γίνει εντός του 2013

Απευθείας σύνδεση με τις τράπεζες ώστε να υπάρχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, θα αποκτήσει εντός του 2013 το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως αναφέρει την Πέμπτη, «στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα».

Όπως επισημαίνεται, η διασύνδεση «θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών».

Παράλληλα, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τον Ιανουάριο ήταν το Φεβρουάριο οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε σχέση με τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι σχεδόν τριπλάσιοι.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική διοίκηση, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ακόμα ότι «η πορεία είσπραξης των ληξιπροθέσμων τον Ιανουάριο ήταν πολύ ενθαρρυντική με αύξηση 70%».

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει το υπουργείο είναι οι εξής:

«Για τη φοροδιαφυγή:

1) 1789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Η πρόοδος στην ολοκλήρωση των ελέγχων είναι σημαντική και, κυρίως, επιταχυνόμενη. Η ολοκλήρωση όλων των ελέγχων αυτών, θα γίνει εντός του 2013.

2) Θεσπίστηκαν αυξημένοι και φιλόδοξοι στόχοι τόσο στον αριθμό των υποθέσεων όσο και στο μέγεθος αυτών, για την ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και για τη μονάδα ελέγχου φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε αποκλίσεις από την επίτευξη αυτών των στόχων.

3) Ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό (έτη 2009 – 2011) είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου ελέγχου. Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει από καιρό ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους. Η τελευταία φάση, ενεργοποίησης των ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου, θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.

4) Ο έλεγχος της λίστας «Λαγκάρντ», η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις, από το ΣΔΟΕ, έχει ξεκινήσει με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο έλεγχος συνεχίζεται με ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίοι καλούνται για διευκρινήσεις στο ΣΔΟΕ.

5) Οι εταιρίες που υποχρεούνται σε έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού, ελέγχονται δειγματοληπτικά για την ορθότητα του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές.

6) Βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο Η.Β. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν δείχνουν σημαντικό φορολογικό ενδιαφέρον, όμως θα συνεχιστούν μέχρι εξαντλήσεων οι έλεγχοι των περιπτώσεων αυτών.

7) Στοιχεία για τις εξωχώριες εταιρίες με ακίνητη περιουσία έχουν συγκεντρωθεί. Ο έλεγχος αυτών που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης ανατέθηκε πρόσφατα στην μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου. Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα σύντομα. Μετά την αξιολόγηση των πρώτων ευρημάτων, θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

8) Στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτή θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

9) Σημαντικές δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι σε εξέλιξη, με στόχο να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο στους επόμενους δύο μήνες:

- Ολοκληρώθηκε η νομοθεσία και επανεπιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκκροών στα πρατήρια καυσίμων

- Ολοκληρώθηκε η νομοθεσία και οριστικοποιείται το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα και τα πλοία μεταφοράς καυσίμων

- Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για την σύνταξη όλων των ΚΥΑ που απαιτούνται για την εφαρμογή του άρθρου 320 του Ν. 4072 σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

- Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η σύνταξη προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστήματος ιχνηθέτησης καυσίμων, αφού έχει ήδη περατωθεί η δημόσια διαβούλευση

- Επεκτείνεται το σύστημα εισροών-εκκροών καυσίμων στις φορολογικές αποθήκες και τα πλωτά μέσα (έτσι υλοποιείται η πρόθεση για επέκτασή του σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα).

- Ξεκινάει η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και αξιοποίησης των δεδομένων από τα συστήματα GPS στα βυτιοφόρα και τα πλοία μεταφοράς καυσίμων.

Για τη φορολογική διοίκηση:

1) Θεσπίστηκε και πληρώθηκε η θέση Ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες για το φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό.

2) Τοποθετήθηκε το 10% του προσωπικού κάθε ΔΟΥ και ελεγκτικού κέντρου, στο Δικαστικό τμήμα με στόχο την αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3) Τοποθετήθηκαν επιπλέον άτομα στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.

4) Αυξήθηκε ο όγκος των οφειλών με τις οποίες ασχολείται η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης σε όσες είναι άνω του €1,5 εκ. από €4,5 εκ. που ήταν προηγουμένως

5) Ενισχύεται με προσωπικό η Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων

6) Ενισχύθηκαν με επιπλέον ελεγκτές οι μονάδες ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων.

7) Επιλύθηκαν μια σειρά από καθημερινά προβλήματα (υποδομής, διευκρινήσεων επί της μεθοδολογίας ελέγχου κτλ.) για όλα τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα.

8) Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των ελεγκτών καθώς και των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης

Ακόμη, μια σειρά από παρεμβάσεις είναι σε τελικό στάδιο και θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

1. Οι εποπτείες των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων αυξάνονται για να διευκολύνουν την διαδικασία ελέγχου.

2. Το ελεγκτικό έργο της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και των ΔΕΚ διευρύνεται με αλλαγή ορίων.

3. Αναμορφώνονται οι διατάξεις που αφορούν στον τρόπο επιλογής υποθέσεων για έλεγχο, βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για παραγραφόμενες και μη υποθέσεις.

4. Απλοποιείται η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης σύμφωνα και με την διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στις εισπράξιμες υποθέσεις.

5. Υπογράφονται τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα κριτήρια στόχευσης καθώς και για την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

6. Αναμορφώνεται η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.

7. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 200 ελεγκτών, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι

8. Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών ως ελεγκτές για να ενισχυθεί το δυναμικό των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους

9. Οι υποψήφιοι θέσεων ευθύνης ελέγχονται για το πόθεν έσχες και επιλέγονται μετά από υπηρεσιακή εισήγηση σύμφωνα και με από πριν καθορισμένα κριτήρια. Η διαδικασία για τις κενές θέσεις σε ΔΟΥ και ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει και ακολουθούν τα τελωνεία.

10. Δημιουργούνται πίνακες «φόρτου» κάθε υπηρεσίας ώστε να αντιπαραβάλλεται το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές με τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες.

11. Συντάχτηκε και είναι στην διαδικασία υιοθέτησης το πλάνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς και ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας.»

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών θα βλέπει το Υπ. Οικονομικών"

Παράταση και με 50 ένσημα η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας

Την παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων υγείας που λήγουν σήμερα μέχρι τις 31/03/2013 για επίσκεψη σε γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων, χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε η Διοίκηση του Ιδρύματος, λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Επίσης υπενθυμίζει τις οδηγίες που έχουν δοθεί επανειλημμένα για τη θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων ή τέκνα κάτω των 18 ετών και προσκομίζουν στις υπηρεσίες υγείας και τα δύο βιβλιάρια. (Εγκ. ΙΚΑ 78/2002, Γ.Ε Α11/45/103-2006).

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δυνατότητα ανανέωσης των βιβλιαρίων ασθενείας για τους ανέργους και τους εργαζομένους που διαθέτουν 50 ένσημα, απαντά ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, μετά από παρέμβαση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό «προωθείται νομοθετική ρύθμιση ώστε και για την περίοδο 1-03-2013 έως 28-2-2014 να είναι δυνατή η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους με τη συμπλήρωση 50 ημερών ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο 15μηνο χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15μήνου, αντί των 100 ημερών που προβλέπονται με τις διατάξεις της παρ.1 του αρθ. 148 του Ν.3655/2008».

Επίσης, όπως αναφέρεται η πολιτεία έχει λάβει μέριμνα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανέργους και ειδικότερα: οι άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών και τα μέλη οικογένειάς τους, καλύπτονται για την χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, νυν ΕΟΠΥΥ. Η ασφαλιστική κάλυψη, αρχίζει μετά την εγγραφή του άνεργου στον ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δίμηνο και διαρκεί, εφόσον παραμένει άνεργος μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας.

Επιπλέον, οι άνεργοι ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών και τα μέλη οικογένειάς τους καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ασφαλίζονταν πριν τη διακοπή της εργασίας τους. Η ασφαλιστική κάλυψη, αρχίζει μετά την εγγραφή του άνεργου στον ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δωδεκάμηνο και εφόσον εξακολουθεί να παραμένει άνεργος καλύπτεται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος έως δύο χρόνια.

Όπως απαντά ο κ. Ι. Βρούτσης στην παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη: «επειδή όμως, μεγάλος αριθμός εργαζομένων συνεχίζει να παραμένει άνεργος, για να καλύπτονται για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προωθείται από το Υπουργείο διάταξη νόμου με την οποία η ασφαλιστική τους κάλυψη παρατείνεται έως 28-02-2014».

Τέλος, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών και τα μέλη οικογένειάς τους, καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, νυν ΕΟΠΥΥ. Η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει μετά την εγγραφή του άνεργου στον ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δωδεκάμηνο και λήγει με την ανάληψη εργασίας ή μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση και με 50 ένσημα η ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας"

ΔΕΚ: 310 εκατομμύρια ζητάει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 310 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, ζητά από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία) το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με σημερινή του απόφαση, η οποία δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι από το 1992 το ελληνικό κράτος χορήγησε στην Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝ) διάφορες ενισχύσεις. Σημειώνει, δε, ότι κατ' εφαρμογή μιας οδηγίας σχετικής με τις ενισχύσεις για τις ναυπηγικές εργασίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ενισχύσεις ύψους 343 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι με απόφασή του το 2006, η Επιτροπή υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει από την EN, εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών, ενισχύσεις οι οποίες κρίθηκαν ασύμβατες προς την κοινή αγορά , ύψους 310 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα όφειλε να κοινοποιήσει στην Επιτροπή, εντός δύο μηνών, το προς ανάκτηση ποσό, λεπτομερή περιγραφή των ληφθέντων μέτρων, καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ζητήθηκε από τον αποδέκτη να επιστρέψει τις ενισχύσεις. Τον Ιούνιο του 2012, το ΔΕΚ έκρινε ότι η Ελλάδα δεν εκτέλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής.

Η ΕΝ άσκησε προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο, με απόφαση που εξέδωσε το 2012, απέρριψε το σύνολο των προβληθέντων λόγων και επιχειρημάτων.

Η ΕΝ προσέβαλε την απόφαση του 2006, υποστηρίζοντας ενώπιον του ΔΕΚ ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε νομική πλάνη, καθόσον έκρινε μεν ότι από τα επίδικα μέτρα ενισχύθηκε η δραστηριότητα της παραγωγής μη στρατιωτικού υλικού, χωρίς ωστόσο να προβεί σε κατά περίπτωση εξέτασή τους προκειμένου να διαπιστώσει αν το κάθε μέτρο υπερέβαινε αυτό που ήταν αναγκαίο για την ομαλή άσκηση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ναυπηγείου. Κατά την ΕΝ, το ναυπηγείο είναι επιχείρηση μικτής φύσης και οι μη στρατιωτικές δραστηριότητες είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας παραγωγής στρατιωτικού υλικού, η οποία είναι η προεξάρχουσα δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, η πλήρης παύση της μη στρατιωτικής δραστηριότητας θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της παραγωγής στρατιωτικού υλικού.

Με τη σημερινή απόφασή του, το ΔΕΚ υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη επιτρέπει στα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα μέτρα που θεωρούν αναγκαία για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφάλειάς τους τα οποία συναρτώνται με την παραγωγή ή εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει πάντως να αλλοιώνουν τους όρους του ανταγωνισμού σε σχέση με προϊόντα που δεν προορίζονται για στρατιωτικούς ειδικά σκοπούς. Πράγματι, στη Συνθήκη γίνεται αυστηρή διάκριση μεταξύ της παραγωγής ή της εμπορίας πολεμικού υλικού και κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, ακόμη και στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση ασκεί τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ως εκ τούτου, το ΔΕΚ διαπιστώνει ότι ορθώς το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την επιχειρηματολογία που προέβαλε η ΕΝ και ότι ορθώς επιβεβαίωσε ότι η ειδική διαδικασία που προβλέπεται στη Συνθήκη έχει εφαρμογή μόνον επί εκείνων των ενισχύσεων που αφορούν τη δραστηριότητα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εξάλλου, ο επιμερισμός των δραστηριοτήτων του ναυπηγείου σε στρατιωτικές και μη στρατιωτικές (αντιστοίχως 75 % και 25 %), στον οποίο είχε καταλήξει η Επιτροπή, έγινε δεκτός από τις ελληνικές αρχές και, εν πάση περιπτώσει, οι σχετικές εκτιμήσεις του Γενικού Δικαστηρίου, στο μέτρο που αφορούν τα πραγματικά περιστατικά, δεν υπόκεινται στον αναιρετικό έλεγχο του Δικαστηρίου.

Τέλος, το ΔΕΚ τονίζει ότι ορθώς το Γενικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο της διεξαχθείσας από την Επιτροπή διοικητικής διαδικασίας, η EN δεν είχε δικαιώματα άμυνας (όπως έχουν τα κράτη μέλη), αλλά αποκλειστικώς και μόνο το δικαίωμα να μετάσχει στη διαδικασία αυτή (όπερ και συνέβη εν προκειμένω). Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΔΕΚ απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης της ΕΝ και επιβεβαιώνει, ως εκ τούτου, ότι η απόφαση της Επιτροπής ήταν έγκυρη.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΚ: 310 εκατομμύρια ζητάει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά"

“Μαύρες” εκπτώσεις για τους εμπόρους - Τώρα περιμένουν από τις προσφορές

Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων ετών καταγράφηκε στις χειμερινές εκπτώσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Καμπανάκι κινδύνου απο την ΕΣΕΕ για το μέλλον της αγοράς, αφού, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, το 80% των ερωτώμενων επιχειρηματιών δηλώνει ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ, όσον αφορά την εμπορική κίνηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι απαντήσεις ποικίλουν, με το 27% να δηλώνει πτώση της τάξης του 21- 30% και ένα 20% μείωση πωλήσεων μεγαλύτερη του 41%.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, είναι σαφες ότι οι χειμερινές εκπτώσεις αφήνουν το εμπόριο σε χειμερία νάρκη, αφού για την πλειονότητα των εμπόρων τα οφέλη από την εκπτωτική περίοδο απείχαν αρκετά από τα αναμενόμενα. «Οι Έλληνες έμποροι αποχαιρετούν τις εκπτώσεις λέγοντας «καλό μήνα» στις προσφορές, τονίζει, προσθέτοντας ότι: «Η εγχώρια αγορά παλεύει να διαχειριστεί τις φορο-πιέσεις, τα μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών και το γενικό αρνητικό κλίμα

. Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα της αγοράς δεν μπορεί να λυθεί με μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά αντίθετα με ουσιαστικές παρεμβάσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες των Μμε εμπορικών επιχειρήσεων».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μέση απόδειξη μία τυπική ημέρα των εκπτώσεων, σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων, κυμάνθηκε στα 44,3 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος και σχεδόν 50% κάτω από τη μέση τιμή απόδειξης το 2011, ενώ και η μέση επισκεψιμότητα πελατών ήταν μειωμένη κατά 42% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε ό,τι αφορά το ύψος των εκπτώσεων το ποσοστό, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα (21-40%). Επίσης, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (47%) των ερωτώμενων πραγματοποίησε εκπτώσεις 41%-50% και άνω. Οι 7 στους 10 εμπόρους υποδεικνύουν ως καλύτερη περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων το διάστημα από 15/1 έως 31/1 και το 27% την περίοδο από 1/2 έως 15/2.

Συμπεραίνεται κατά συνέπεια ότι για το διάστημα των εκπτώσεων που ακολούθησε μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα ήταν πολύ μειωμένη.

Η πλειονότητα των εμπόρων (66%) αναφέρει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει εκπτωτικές ενέργειες μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Στη συγκεκριμένη ερώτηση πολλοί είναι οι ερωτώμενοι που επισήμαναν ότι οι εκπτωτικές ενέργειες θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς, δηλαδή το 54% του δείγματος, αξιολογούν αρνητικά την πολιτική προσφορών ορισμένων εμπορικών καταστημάτων πριν την περίοδο των επίσημων εκπτώσεων. Θετικά βλέπει τέτοιου είδους ενέργειες το 22% των ερωτώμενων και ένα σημαντικό τμήμα (24%) δήλωσε ότι δεν τις αξιολογεί ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά.

Τέλος, το 83% των εμπόρων παρατήρησε «έντονα» και «πολύ έντονα» το φαινόμενο των λουκέτων εμπορικών επιχειρήσεων έως την τελευταία μέρα του προηγούμενου χρόνου ενώ κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων δεν παρατηρείται το φαινόμενο με την ίδια ένταση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Μαύρες” εκπτώσεις για τους εμπόρους - Τώρα περιμένουν από τις προσφορές"

Ποια ταμεία εντάσσονται στον νέο φορέα επικουρικής ασφάλισης...!!!

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση οι ασφαλιστικοί φορείς επικουρικής ασφάλισης οι οποίοι εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή εξαιρούνται.

Η δημιουργία του νέου ταμείου, έχει στόχο την απλοποίηση του πολύπλοκου και κατακερματισμένου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, την εφαρμογή ενιαίων ομογενοποιημένων κανόνων για το σύνολο των ασφαλισμένων και την εξάλειψη δημιουργίας ελλειμμάτων με απώτερο σκοπό την βιωσιμότητα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος, προς διασφάλιση και όφελος των νέων ασφαλισμένων κυρίως, όμως, των επόμενων γενεών.

Στο νέο ταμείο που λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση, εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών και συνεπώς στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ υπάγονται υποχρεωτικά όλοι οι ασφαλισμένοι τους καθώς και οι νεοπροσλαμβανόμενοι.

Ειδικότερα στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012:

α) Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).

β) Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).

γ) Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ».

δ) Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

ε) Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ’ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Ορισμένοι φορείς επικουρικής ασφάλισης είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν εξαίρεση από την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ και να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης μετά από σχετική αξιολόγηση και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2013.

Οι φορείς που αιτήθηκαν εξαίρεση και πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης, είναι οι εξής:

1. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ).

2. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ).

3. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΥΦΕ).

4. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ).

Οι φορείς που αιτήθηκαν εξαίρεση αλλά εξαιτίας της οικονομικής και δημογραφικής τους κατάστασης δεν δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) για τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης είναι οι εξής:

1. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).

2. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).

3. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια ταμεία εντάσσονται στον νέο φορέα επικουρικής ασφάλισης...!!!"

Αποζημίωση σε μοτοσικλετιστή που τραυματίστηκε λόγω… λακκούβας

Οι λακκούβες και η κακή κατάσταση του οδοστρώματος πληρώνονται! Αυτό είναι και το «δια ταύτα» απόφασης που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με την οποία υποχρεώνει την περιφέρεια Αττικής να αποζημιώσει με 7.000 ευρώ οδηγό μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε ενώ οδηγούσε στη Λεωφόρο Παιανίας – Μαρκοπούλου.

Το περιστατικό συνέβη το 2003 και ενώ ο μοτοσικλετιστής βρίσκονταν στην Λ. Παιανίας – Μαρκοπούλου. Οδηγούσε με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα και ενώ βρίσκονταν στο ύψος του νεκροταφείου Μαρκοπούλου, μόλις βγήκε από δεξιά στροφή το οδόστρωμα είχε υποστεί καθίζηση. Παράλληλα, είχαν δημιουργηθεί λακκούβες και εξογκώματα. Το αποτέλεσμα ήταν η μοτοσικλέτα να ανατραπεί και ο οδηγός της να συρθεί στο αντίθετο ρεύμα και να προσκρούσει σε αυτοκίνητο. Από την πρόσκρουση τραυματίστηκε στο δεξί του χέρι και η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε ούτε με το χειρουργείο ούτε με φυσικοθεραπεία που ακολούθησε επί μακρόν.

Η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Διοικητικό Πρωτοδικείο ενώπιον του οποίου προσέφυγε ο οδηγός αποφάνθηκε ότι η πρόκληση του επίδικου τροχαίου ατυχήματος οφείλεται αποκλειστικά στην παράνομη συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα πρέπει να αποζημιώσει τον οδηγό με 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να παρακολουθεί την κατάσταση του οδοστρώματος και να παρεμβαίνει για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, όφειλε να είχε λάβει προληπτικά μέτρα και να έχει τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες σε περίπτωση κακής κατάστασης του οδοστρώματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Αποζημίωση σε μοτοσικλετιστή που τραυματίστηκε λόγω… λακκούβας"

Αμετανόητος ο φονιάς των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ

Ψυχρός και αμετανόητος εμφανίστηκε στην απολογία του ο Ανδρέας Ποφίδης, ο οποίος είναι ένας από τους κατηγορούμενους για την διπλή δολοφονία των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, Γιώργου Σκυλογιάννη, 22 ετών από τα Τρίκαλα και Γιάννη Ευαγγελινέλη, 23 χρονών, το βράδυ της 1ης Μαρτίου στην περιοχή του Ρέντη.

Ο κατηγορούμενος, αν και παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι εκείνος πυροβόλησε, εν τούτοις δεν είπε ούτε μία λέξη συγγνώμης προς τους συγγενείς των θυμάτων που τον παρακολουθούσαν από το ακροατήριο. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εισαγγελέα της έδρας ο οποίος ρώτησε τον κατηγορούμενο: «Αισθάνεστε ότι πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη;». Και εκείνος με τη σειρά του άφησε άφωνους όλους τους παράγοντες της δίκης λέγοντας: «Συγνώμη από ποιον; Δεν το αισθάνομαι...».

Στην απολογία του, ο Ανδρέας Ποφίδης περιέγραψε καρέ-καρέ όσα έγιναν κατά τη διάρκεια εκείνης της συμπλοκής. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αλλαγή της στάσης του σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στις αρχικές καταθέσεις του για την αιματηρή καταδίωξη. Σε ερώτηση του εισαγγελέα για ποιον λόγο διαφοροποιείται τόσο πολύ καθώς αρχικά δεν είχε παραδεχτεί ούτε ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο ούτε ότι πυροβόλησε, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Ήθελα να πω την αλήθεια για να μην πάρουν την ευθύνη αυτοί που δεν πρέπει».

thessalianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετανόητος ο φονιάς των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ"

Μπουλντόγκ πυροβόλησε το αφεντικό του

Ο Διοικητής Steve Carr, δήλωσε στο Sky News ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι το θύμα του πυροβολισμού σκαρφίστηκε την απίστευτη ιστορία ότι "σκύλος πυροβόλησε το αφεντικό του".

Ο Gregory Lanier,35 ετών, δήλωσε στην αστυνομία πως είχε μείνει με την εντύπωση ότι το 9 χιλιοστών ημιαυτόματο πιστόλι του, το οποίο βρισκόταν στο πάτωμα του φορτηγού του, ήταν άδειο, όταν το σκυλί του ράτσας Μπουλντόγκ, πάτησε πάνω στο όπλο και εκπυρσοκρότησε.

Η σφαίρα χτύπησε το "άτυχο θύμα" στο αριστερό του πόδι. Ο Gregory Lanier, έσπευσε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί περιποιήθηκαν την πληγή, δηλώνοντας ότι το τραύμα δεν ήταν κάτι το σοβαρό.

"Δεν σπαταλήσαμε πολύ χρόνο στην υπόθεση. Είναι όπως λέει! Δεν υπάρχει κάποια εγκληματική πράξη", δήλωσε ο Steve Carr.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουλντόγκ πυροβόλησε το αφεντικό του"

Απελευθέρωση στην ακτοπλοΐα, ζητά η τρόικα

Πλήρη απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών σε όλες τις γραμμές, με κατάργηση των υποχρεωτικών δρομολογήσεων, αλλά και της παρεχόμενης ναυτικής εργασίας, ζήτησαν εκ νέου τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Αθανάσιο Μπούσιο και στελέχη του υπουργείου.

Πηγές από τα υπουργεία ανέφεραν ότι τα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας επικαλέστηκαν τον ιδιόμορφο χώρο του Αιγαίου, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις για την ανταγωνιστικότητα του ακτοπλοϊκού κλάδου που λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απελευθέρωση στην ακτοπλοΐα, ζητά η τρόικα"

Η Μονή Εσφιγμένου προσφέρει πολύτιμο πίνακα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας

Σε μια ξεχωριστή κίνηση προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα προχωρούν οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι αποφάσισαν να παραχωρήσουν ένα από τα πιο ιστορικά κειμήλια που κατέχουν, την περίφημη «Σκηνή του Ναπολέοντα» στη Γαλλία.

Οι σκληροπυρηνικοί μοναχοί της μονής Εσφιγμένου προχωρούν σε μια ξεχωριστή κίνηση, προκειμένου να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν τους Ελληνες πολίτες παραχωρώντας στη Γαλλία τη «Σκηνή του Βοναπάρτη», ένα χρυσοποίκιλτο αριστούργημα υφαντουργίας που βρίσκεται στην κατοχή τους εδώ και 194 χρόνια, με μοναδικό όρο να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να ορθοποδήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιος δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν ζητούν κανένα απολύτως αντάλλαγμα για το μοναστήρι και ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει ήδη γίνει γνωστή η σκέψη αυτή στην ελληνική κυβέρνηση και αναμένονται εξελίξεις.

Για τους Γάλλους, η «Σκηνή του Ναπολέοντα» αποτελεί σημαντικό ιστορικό κειμήλιο και έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να την αποκτήσουν, ενώ το 2009 ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να μεταβεί ανεπίσημα στο Αγιο Ορος προκειμένου να δει από κοντά τη Σκηνή.

Η Σκηνή του Βοναπάρτη:

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μονή Εσφιγμένου προσφέρει πολύτιμο πίνακα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας"

O μικρός Ηλίας έφυγε από τη ζωή:Καλό ταξίδι Λιάκο

Θλίψη και απογοήτευση σκόρπισε η είδηση της απώλειας του μικρού μαχητή Ηλία Αλεξάνδρου από το Βλαχιώτη, του οποίου το πρόβλημα υγείας και η αποκατάσταση απασχόλησε το πανελλήνιο.

Ο Ηλίας, νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, όπου μετά από επτά επιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις, είχε τεθεί υπό μηχανική υποστήριξη. Όμως, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η καρδιά του δεν άντεξε. Παρά τη δύναμη που επέδειξε ως το τέλος -παράδειγμα για χιλιάδες ανθρώπους- ο μικρός Ηλίας έφυγε από τη ζωή.

Η συμπαράσταση του κόσμου που προσπάθησε με κάθε τρόπο να βοηθήσει για την αποκατάσταση της υγείας του είναι τώρα στο πλευρό της οικογένειας που αντιμετωπίζει τον πόνο.

Κάθε μέρα για εφτά χρόνια έδινε τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δυστυχώς η καρδούλα του δεν άντεξε.

Ο μικρός Ηλίας Αλεξάνδρου , που έδινε μαθήματα ψυχικού μεγαλείου με το θάρρος του και το χαμόγελό του έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τους γονείς του και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του αλλά και όλη την τοπική κοινωνία που τον αγαπούσε και έκανε ό, τι μπορούσε για να τον βοηθήσει.

Ο Λιάκος , όπως τον φώναζαν όλοι, από πολύ νωρίς, μόλις 6 μηνών, παρουσίασε αναπτυξιακά προβλήματα και στη συνέχεια αναγκάστηκε να υποβληθεί σε τραχειοτομή. Αργότερα, εκδηλώθηκε νέο πρόβλημα με την καρδούλα του που όμως ήταν αδύνατο να το αντιμετωπίσει σε νοσοκομείο της Ελλάδας. Αν και χάθηκε αρκετός χρόνος λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας, ο μικρός Ηλίας τελικά ταξίδεψε στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης Cantonal, όπου και συνάντησε τον διάσημο παιδοκαρδιουχειρουργο, Αυξέντιο Καλαγκο. Από τότε έκανε 7 επεμβάσεις.

Μετά τις επεμβάσεις ο μικρός Ηλίας τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη και το μεσημέρι της Τετάρτης η καρδούλα του τον πρόδωσε.

Η σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook, «Το τελευταίο λεύκωμα του μικρού Λιάκου μας» έχει πλημμυρίσει από μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στην οικογένειά του.

Καλό ταξίδι μικρούλη είσαι παλικάρι...

pelop
Διαβάστε Περισσότερα » "O μικρός Ηλίας έφυγε από τη ζωή:Καλό ταξίδι Λιάκο"

130 υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό

Έλεγχοι στα «πόθεν έσχες» και των συζύγων των εφοριακών με εντολή Θεοχάρη

Λεφτά στην Ελβετία και σε τράπεζες του εξωτερικού έβγαζαν την περίοδο της μεγάλης κρίσης (2010-2012) υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που «έσφιγγαν» οι έλεγχοι για διαφθορά -λόγω Τρόικας- και η πολιτική ηγεσία καλούσε τον ελληνικό λαό να δείξει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των διευθυντών και ελεγκτών εφοριών και τελωνείων, όπως απαιτούσε η Τρόικα, διέταξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η Τρόικα όμως ζητούν τώρα να επεκταθούν οι έλεγχοι και να επιβληθούν κυρώσεις που θα φτάνουν έως και την απόλυση.

Τα στελέχη της Τρόικα τονίζουν επί λέξει στην έκθεση για την κατάσταση της Φορολογικής Διοίκησης, ότι «ο νέος Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) να διενεργήσει, με τη βοήθεια της Οικονομικής Επιθεώρησης, ελέγχους όλων των δηλώσεων πόθεν έσχες όλων των διευθυντών αρχίζοντας από τις μεγάλες ΔΟΥ (ΜΕΦΟ, ΦΠΜΠ, ΔΕΚ και τις μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ)».

Η έκθεση αποκαλύπτει έτσι ότι «η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα. Οι έλεγχοι των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των εν λόγω υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και θα καλύψουν τόσο τις φορολογικές τους δηλώσεις όσο και τις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους».

Ωστόσο οι έλεγχοι καθυστερούν κυρίως λόγω της δυστοκίας στην παροχή στοιχείων από τις εμπλεκόμενες τράπεζες.

Τα στελέχη του ΔΝΤ και της Κομισιόν τονίζουν ότι «για να είναι οι ανωτέρω έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, οι οποίες θα φτάνουν έως και την ποινή της απόλυσης».

Επισημαίνει όμως την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς «η Οικονομική Επιθεώρηση δεν γνωρίζει τις ενέργειες, εφόσον γίνονται, κατά των υπαλλήλων» για τις υποθέσεις που παραπέμπονται. Η Τρόικα ζητά ενημέρωση ανά μήνα για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "130 υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό"

ΥΠΑΝ: Θα βρεθεί λύση για τη ρύθμιση των δανείων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα για την αναμόρφωση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων καταναλωτών -νοικοκυριών, με σκοπό να κατατεθεί το νέο σχέδιο νόμου στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναζητείται τρόπος ρύθμισης που να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών και παράλληλα να μην υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κονδυλίων της επανακεφαλαιοποίησης.

«Δεν έχουμε καμία απάντηση από την Τρόικα» ανέφεραν μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρούμε λύση».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, οι επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζονται για να δημιουργηθεί μια επιχειρηματολογία που θα διευκολύνει τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς και θα ενισχύσει την διαπραγματευτική της τακτική.

Επί της ουσίας, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει τη γραμμή άμυνάς της έναντι των ενστάσεων της Τρόικας, με στόχο να υπάρξει ένα ισοζύγιο το οποίο δεν θα επιβαρύνει τις Τράπεζες.

Στη σημερινή συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συζήτησε με τα στελέχη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, εκτός από το θέμα των δανείων, και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, το ΕΤΕΑΝ αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης των αυτοκινητόδρομων. Ειδικότερα για τα κεφάλαια κίνησης του ΕΤΕΑΝ υπάρχει δέσμευση ότι οι τράπεζες θα τα τρέξουν, ενώ για το «Jeremie» τέθηκε το θέμα πως μπορούν να μεταφερθούν και να αξιοποιηθούν πόροι.

ysterografa

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑΝ: Θα βρεθεί λύση για τη ρύθμιση των δανείων"

Αποσύρουν από τα σούπερ μάρκετ κεμπάπ και βοδινό σαλάμι με κρέας αλόγου

Δύο ακόμα προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου ανακαλούν από την αγορά τα στελέχη του ΕΦΕΤ, έπειτα από τους ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το πρώτο είναι το κατεψυγμένο «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο», με εμπορική την ονομασία ΑΡ-ΚΑΣ, σε συσκευασία του 1 κιλού. Υπεύθυνη, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, είναι η εταιρεία «Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου», και το προϊόν με DNA αλόγου βρέθηκε σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε σούπερ μάρκετ στην Καβάλα.

Το δεύτερο προϊόν είναι σαλάμι βοδινό με εμπορική την ονομασία Destan, σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων που παρασκευάσθηκε από την Ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο στη Ροδόπη.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά.

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε σήμερα από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά την αποκάλυψη ότι... τρεις εταιρίες προμηθεύτηκαν και πιθανότατα διακίνησαν ποσότητες κρέατος στις οποίες ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

Όπως έγινε γνωστό η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Φωτεινή Κρεωνίδου διέταξε να διενεργηθεί έρευνα σε τρεις εταιρείες, δύο που έχουν έδρα τη Σταυρούπολη και μία την Ιωνία, στις οποίες φέρεται να κατέληξαν οι ύποπτες ποσότητες κρέατος. Η εισαγγελέας ζήτησε να ελεγχθούν όλα τα παραστατικά, να διαπιστωθεί αν και που διακινήθηκαν οι συγκεκριμένες ποσότητες καθώς και να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος για την ασφάλεια των τροφίμων.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί εάν τελέστηκαν συγκεκριμένα αδικήματα του Αγορανομικού Κώδικα προκειμένου να επιβληθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που θα προκύψουν στα εμπλεκόμενα΄άτομα. Η εισαγγελική παραγγελία για την έρευνα ανατέθηκε στους αστυνομικούς της ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Μέχρι σήμερα ο ΕΦΕΤ έχει λάβει 84 δείγματα που αφορούν διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 33 δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει συνολικά τέσσερα θετικά δείγματα

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρουν από τα σούπερ μάρκετ κεμπάπ και βοδινό σαλάμι με κρέας αλόγου"

Στο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών του Παπακωνσταντίνου

Στα περιουσιακά στοιχεία 63 φυσικών προσώπων της λίστας Λαγκάρντ εστιάζει το ΣΔΟΕ, προκειμένου να βγάλει ένα πρώτο πόρισμα για το ύψος της πιθανής φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για τους τρεις συγγενείς του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που «εξαφανίστηκαν» από την αυθεντική λίστα, καθώς επίσης και τα 60 πρόσωπα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Επιχειρησιακής διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, έχει δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο των προσώπων που συνδέονται με τον πρώην υπουργό και σε εκείνα που εμφανίζουν καταθέσεις από 550 εκατομμύρια ευρώ (είναι το μεγαλύτερο ποσό) έως τρία εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την ταχύτητα των ερευνών και αυτό γιατί, όπως είπε, οι τράπεζες δεν τους έχουν αποστείλει ακόμα πληροφορίες για τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων.

Πέραν αυτών, ο επικεφαλής της έρευνας άφησε αιχμές και για την κεντρική διοίκηση του υπουργείου, λέγοντας ότι «έχουμε επιφορτιστεί με τον έλεγχο προσώπων που περιλαμβάνονται σε πέντε λίστες, μεταξύ των οποίων και αυτή με τα 54.000 άτομα που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Ζητήσαμε να μας στείλουν 100 ελεγκτές για να σχηματιστούν πέντε ειδικές ομάδες και να τρέξουν οι έλεγχοι. Όμως μόλις πριν από δύο ημέρες μας έστειλαν δύο υπαλλήλους».

Να σημειωθεί ότι στην αυριανή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να καταθέσει ο κ. Νίκος Λέκκας, πρώην διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, ο οποίος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, Στέλιο Στασινόπουλο, είπε ότι «πίσω από το λογαριασμό των 550 εκατ. ευρώ βρίσκεται η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου».

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών του Παπακωνσταντίνου"

Εκκεντρικός Αυστραλός χτίζει τον Τιτανικό ΙΙ, αλλά δεν προκαλεί την τύχη του!

Όλα έχουν σχεδιαστεί για να θυμίζουν το τραγικό παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού. Από τα πιάτα στο εστιατόριο της πρώτης τάξης έως την περίτεχνη κεντρική σκάλα, τα τουρκικά λουτρά, τα ρούχα εποχής στις ντουλάπες κάθε καμπίνας και την ειδική αίθουσα όπου οι άνδρες επιβάτες μπορούν να απολαύσουν το πούρο τους. Ο εκκεντρικός Αυστραλός επιχειρηματίας Clive Palmer, που χτίζει τον Τιτανικό ΙΙ και σχεδιάζει ήδη το πρώτο του ταξίδι, το 2016, ωστόσο, δεν θέλει να προκαλέσει την τύχη του.

Κατά την φαντασμαγορική παρουσίαση του υπό κατασκευή κρουαζιερόπλοιου, απέφυγε να δηλώσει ότι ο Τιτανικός ΙΙ είναι αβύθιστος, όπως πίστευαν οι δημιουργοί του προκατόχου του. “Κάθε πλοίο θα βυθιστεί εάν του ανοίξετε μια τρύπα”, αρκέστηκε να πει.

Το πλοίο που χτίζει ο Palmer είναι σχεδιασμένο ώστε τουλάχιστον εξωτερικά, να αποτελεί πιστό αντίγραφο του Τιτανικού. Στο εσωτερικό του, ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Το πλοίο τηρεί τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και ευθυγραμμίζεται με τις πρακτικές της σύγχρονης ναυπηγικής. Και βέβαια, είναι εξοπλισμένο με ανέσεις που στερούνταν ο προκάτοχός του, πριν από 100 χρόνια, όπως είναι ο κλιματισμός και το ασύρματο ίντερνετ.

Παρά το τραγικό τέλος του Τιτανικού Ι, ήδη, 40.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ΙΙ.

Ξέρουν, άλλωστε, ότι αυτή τη φορά, το πλοίο έχει αρκετές σωσίβιες λέμβους για κάθε επιβάτη, αλλά και περισσότερες σκάλες διαφυγής. Η φινλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει το σχεδιασμό του, η Deltamarin, κάνει λόγο για το ασφαλέστερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου.

Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, όμως, όπως συνέβη και στον πρώτο Τιτανικό, οι επιβάτες θα είναι χωρισμένοι σε τρεις θέσεις. Μάλιστα, οι επαφές ανάμεσα στους επιβάτες της τρίτης θέσης και τους... αριστοκράτες της πρώτης, αποθαρρύνονται!

Αυτό στο οποίο ο Palmer αρνείται να απαντήσει, είναι το πόσο κοστίζει το εκκεντρικό project του. “Δεν είναι ζήτημα χρημάτων. Έχω αρκετά χρήματα για να το φτιάξω, και μόνο αυτό έχει σημασία”, λέει.

Ο Αυστραλός επιχειρηματίας αυτοαποκαλείται δισεκατομμυριούχος, αν και το Forbes υπολογίζει την περιουσία του στα 795 εκατ. δολάρια.

Σε μία ακόμα ένδειξη των καιρών, ο Τιτανικός ΙΙ δεν κατασκευάζεται στα περίφημα ναυπηγεία του Μπέλφαστ, αλλά στο ναυπηγείο Jinling της Κίνας.

Ποιος είναι ο Clive Palmer

Ο Αυστραλός επιχειρηματίας είναι γνωστός για την προτίμηση που δείχνει σε τέτοια παράξενα εγχειρήματα. Παρότι είναι μεγάλος παίκτης στην εξορυκτική βιομηχανία, έχει στην κατοχή του γήπεδα γκολφ και τουριστικά θέρετρα. Στο παρελθόν, είχε “φλερτάρει” με την ιδέα της κατασκευής αεροσκαφών Zeppelin. Το πολυτελές lifestyle του περιλαμβάνει 100 αυτοκίνητα – αντίκες,150 άλογα κούρσας, 5 ιδιωτικά τζετ και μια μεγάλη συλλογή απολιθωμάτων δεινοσαύρων.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκεντρικός Αυστραλός χτίζει τον Τιτανικό ΙΙ, αλλά δεν προκαλεί την τύχη του!"

Τι αλλαγές φέρνει το ΠΕΙ (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας) στους επαγγελματίες οδηγούς;

Είναι πλέον υποχρεωτικός ο κωδικός 95 στην άδεια οδήγησης κατηγοριών Γ, Γ+Ε, Δ, Δ+Ε (C,CE,D,DE) για να μπορεί ο επαγγελματίας οδηγός να συνεχίζει να εργάζεται ως οδηγός.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών είναι η Πιστοποίηση Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) που αποδεικνύεται με την καταχώρηση στη στήλη 12 σε ισχύουσες άδειες οδήγησης του κοινοτικού αριθμού «95» και της ημερομηνίας λήξης ισχύος ΠΕΙ δίπλα στην κατηγορία Δ1 ή Δ ή Δ+Ε / Γ1 ή Γ ή Γ+Ε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας (Υ.Μ.Ε.Π.Ε.) όπως προβλέπεται στο π.δ. 74/2008 (Α΄112).

Σημειώστε ότι, η απόκτηση των Π.Ε.Ι. από τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών σκοπεύει στην:

• αύξηση της οδικής ασφάλειας,

• ενθάρρυνση της επικαιροποίησης και της διαρκούς αναβάθμισης των γνώσεων και ικανοτήτων των οδηγών,

• αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών ικανοτήτων των οδηγών,

• αναβάθμιση και κατοχύρωση του επαγγέλματος των οδηγών λεωφορείων και φορτηγών.

zografos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλαγές φέρνει το ΠΕΙ (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας) στους επαγγελματίες οδηγούς;"

Mάχη χαρακωμάτων για να αγοραστεί η ΣΕΚΑΠ

«Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που τα δεδομένα αλλάζουν κάθε πέντε ώρες». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν κύκλοι κοντά στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας τις εξελίξεις γύρω από την πώληση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Με την προθεσμία για επικύρωση του διαγωνισμού, για την μεταβίβαση του 50,36% που ελέγχει η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, να καταλήγει και το πολιτικά ευαίσθητο ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί σε κοινοπραξία που ελέγχει τουρκική εταιρεία, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Τόσο η κήρυξη του διαγωνισμού (είναι ο 2ος) ως άγονου όσο και η επικύρωση του στην κοινοπραξία της τουρκικής Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S με την ΕΛΓΕΚΑ συμφερόντων Αλέξανδρου Κατσιώτη ή, τέλος, η επικύρωση σε εταιρεία συμφερόντων του Ιβαν Σαββίδη ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκδήλωσε ενδιαφέρον εκτός διαγωνισμού. Ενδιαφέρον που όμως ο εκκαθαριστής φέρεται να του ζήτησε να το μετουσιώσει σε αμετάκλητη δεσμευτική προσφορά συνοδευόμενη, σύμφωνα με τις πληροφορίες με τραπεζική εγγυητική επιστολή ώστε να καταστεί δυνατόν εφόσον έχει καλύτερη προσφορά να γίνει αποδεκτή σε δεύτερη φάση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της Donskoy Tabak, μίας από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Ρωσίας και είχε στις αρχές του χρόνου συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στην συνάντηση πληροφορίες θέλουν όμως να συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Άλλες πληροφορίες, που από τη φύση τους είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, θέλουν την κυβέρνηση να μην είναι ευχαριστημένη με την κήρυξη ενός διαγωνισμού ως άγονου την ώρα που ευαγγελίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ταυτόχρονα να μην επιθυμεί να κατηγορηθεί και ότι μια ιστορική ελληνική επιχείρηση περνά σε τουρκικά χέρια. Για το λόγο αυτό λέγεται ότι παρέχεται, ως ένα βαθμό όμως, ευελιξία στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ ο οποίος καλείται να διεκπεραιώσει due diligence σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να κάνει επίσης μια καλή προσφορά.

Εν τω μεταξύ η ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας) βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Ο τελευταίος ισολογισμός που δημοσίευσε, για τη χρήση του 2011, έδειξε πτώση πωλήσεων 18,1% από τα 36 εκατ. ευρώ το 2010 στα 29,5 εκατ. ευρώ ενώ παρουσίασε προ φόρων ζημία 15,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 13,2 εκατ. ευρώ το 2010. Τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά, στα -32,537 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων της ανερχόταν στα 108 εκατ. Τα 70 σχεδόν εξ’ αυτών αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την ATE. Η εικόνα αυτή εκτιμάται ότι έχει επιδεινωθεί το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι το management είχε προτείνει αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 30 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012 υπέρ του νικητή του τότε διαγωνισμού πώλησης, την ινδική καπνοβιομηχανία Bommidala. Η αύξηση όμως δεν εγκρίθηκε. Συγκεκριμένα όπως γνωστοποίησε τότε η ATEbank, δεν λήφθηκε απόφαση για την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ στην γενική συνέλευση της 6/3/2012 καθώς αναβλήθηκε υποχρεωτικά κατά το νόμο με αίτημα του άλλου βασικού μετόχου της ΣΕΚΕ Α.Ε η οποία ελέγχει το 34,18% του μετοχικού κεφαλαίου. Ουσιαστικά η ΣΕΚΕ μπλόκαρε την πώληση, αναφέρουν κύκλοι της Αγροτικής.

Η ΣΕΚΕ είναι η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος με αποκλειστικούς μετόχους τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών των πιο σημαντικών καπνοπαραγωγικών περιφερειών της χώρας. Πρόεδρός της είναι ο πρώην βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.

Ο ένας εκ των σημερινών διεκδικητών η κοινοπραξία Seba- ΕΛΓΕΚΑ. Η ΕΛΓΕΚΑ, έχει μνημόνιο συνεργασίας με την Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat για την από κοινού εξαγορά μεριδίου της ΣΕΚΑΠ και εν συνεχεία την ανάθεση υπηρεσιών και της πώλησης προϊόντων της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα στην ελληνική εταιρεία.

Συγκεκριμένα το MOU αφορά την από κοινού σύσταση συμμετοχικής εταιρίας, με αρχικό κεφάλαιο 50 χιλ. ευρώ, με στόχο την απόκτηση αρχικά του 50,36% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ με βάση τη δεσμευτική προσφορά της τουρκικής εταιρίας, όπως αυτή κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012 προς τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας.

Το ποσοστό συμμετοχής της ΕΛΓΕΚΑ ή θυγατρικής αυτής στο κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας εταιρίας θα ανέρχεται σε 19%. Επίσης το μνημόνιο προβλέπει τη δέσμευση της τουρκικής εταιρίας για την ανάθεση αφενός του έργου της παροχής 3PL υπηρεσιών των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ και αφετέρου της αποκλειστικής εμπορίας των εν λόγω προϊόντων εντός της ελληνικής επικράτειας σε εταιρίες του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι η SEBA είναι επί χρόνια συνεργάτης και πελάτης της ΣΕΚΑΠ.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η ΣΕΚΑΠ απασχολεί περί τους 300 εργαζομένους οι οποίοι αναφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις στην μισθοδοσία τους ενώ η χρηματοδότηση της καπνοβιομηχανίας από την Αγροτική έχει, βέβαια, διακοπεί.

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Mάχη χαρακωμάτων για να αγοραστεί η ΣΕΚΑΠ"

Ετοιμάζεται ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό

Απαγορεύει το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες να κάνουν... λάστιχο των κατώτατο μισθό και να καταρτίζουν συμβάσεις κάτω από τα 586 ευρω μεικτά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega ο Γ. Βρούτσης υπογράφει το απόγευμα ή την Παρασκευή υπουργική απόφαση η οποία βάζει φρένο στις «ορέξεις» των εργοδοτών και τους απαγορεύει να απασχολούν εργαζόμενους με μισθό μικρότερο από τον κατώτατο.

Ο ίδιος είπε πως θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες δεν θα μπορούν από την 1η Μαρτίου να κάνουν τις δηλώσεις των επιχειρήσεών τους στο ΙΚΑ και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εάν σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοί κατώτεροι των 586 ευρώ για υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.

Η παρέμβαση Βρούτση πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια να κοπάσει ο νέος θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, ειδικά με τις απανωτές δηλώσεις Δαμανάκη ότι η Κομισιόν βάζει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από τις δηλώσεις Μέργου και Δαμανάκη είχαν αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προβεί σε προσωπική παρέμβαση με συνέντευξη στη Real, στην οποία απέκλειε το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζεται ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό"

Εκθεση – χαστούκι από την Τρόικα: ΣΔΟΕ και ΔΟΥ είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί μηχανισμοί[έγγραφο]

Σοβαρές ελλείψεις στον φοροεισπρακτικό τομέα διαπιστώνει η έκθεση της Τρόικας, καταγράφοντας τις μεγάλες αδυναμίες των ελληνικών υπηρεσιών τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή για τη διενέργεια των ελέγχων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί.

Λίγες ημέρες προτού προσγειωθούν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας δείχνουν τις άγριες διαθέσεις τους, καθώς η έκθεση – καταπέλτης που συνέταξαν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «κουνάει το δάχτυλο» με έντονο τρόπο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, με τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως να είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αιχμής χαρακτηρίζονται υποστελεχωμένες, ενώ οι περισσότεροι ελεγκτές στις ΔΟΥ δεν έχουν το δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ τονίζει ότι οι αμοιβές των νεοεισερχομένων ελεγκτών είναι μόλις 700 ευρώ και ζητάει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.

Τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση είναι άκρως αποκαλυπτικά, καθώς το 2012 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών, εμφανίστηκε ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 16,4 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 80,53 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εισπράχτηκε το 2012 ανήλθε σε 1,099 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων απασχολούνται 37 άτομα από 50 που θα έπρεπε να είναι και χωρίς την κατάλληλη μηχανογραφική υποστήριξη.

Η Τρόικα σημειώνει, ακόμη, ότι το 2012 ολοκληρώθηκε μόνο το 25% των ελέγχων που είχαν προγραμματισθεί κυρίως λόγω έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά, αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπραχθεί και για αυτό προτείνεται η διαγραφή αυτών των οφειλών.

Μάλιστα, ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται για τη βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης είναι και η αυστηροποίηση ποινών, αλλά και η άσκηση ποινικών διώξεων και σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εξοφλεί το φόρο που βεβαιώνεται.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται η δέσμευση που έχει αναληφθεί βάσει μνημονίου να μη γίνει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικά να μην υπάρξουν άλλες φορολογικές αμνηστίες οι οποίες δεν απέδωσαν στο παρελθόν όταν εφαρμόστηκαν.

Προτείνεται επίσης η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, ενώ επισημαίνεται ότι η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων έχει ήδη παραλάβει στοιχεία 130 υπαλλήλων του υπουργείου που ερευνώνται για εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η έκθεση προτείνει επίσης μεταξύ άλλων:

Την ένταξη του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη Γενική Γραμματεία Εσόδων
Την πρόσληψη έως το τέλος Μαρτίου 200 ελεγκτών καθώς και άλλων 500 σε ετήσια βάση την περίοδο 2013- 2015
Η μονάδα των μεγάλων οφειλετών να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες οφειλές.
Σημαντικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι και η μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς στο τέλος του 2012 δεν είχε επιστραφεί 1,74 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των χρονοβόρων ελέγχων που γίνονται στον τομέα αυτόν. Οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ανέρχονται σε 7.523. Προτείνεται μάλιστα να τιμωρείται το Δημόσιο για την καθυστέρηση των επιστροφών προς τους φορολογούμενους.

Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή επιστρέφουν οι εκρόσωποι των δανειστών - εταίρων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μπαίνει ξανά στην πρέσα.

Η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της παράταξης «Ανανεωτική Κίνηση Εφοριακών» και μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση – χαστούκι από την Τρόικα: ΣΔΟΕ και ΔΟΥ είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί μηχανισμοί[έγγραφο]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news