facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Πάτρα: Ειδοποιητήρια της Εφορίας και προάσκηση ποινικών διώξεων σε οφειλέτες του Δημοσίου

Πάτρα: Ειδοποιητήρια της Εφορίας και προάσκηση ποινικών διώξεων σε οφειλέτες του Δημοσίου - Φωτογραφία 1Βροχή πέφτουν οι ειδοποιήσεις από τις Εφορίες της Πάτρας προς τους οφειλέτες του Δημοσίου, βάσει των σχετικών εγκυκλίων που αποστέλλει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Νewsplus ήδη το Δικαστικό Τμήμα της Εφορίας Πατρών έχει κινητοποιήσει τις διαδικασίες προάσκησης ποινικών διώξεων κυρίςς σε οτι αφορά οφειλέτες που χρωστούν ποσά άνω των 75.000 ευρώ.

Η προάσκηση ποινικής δίωξης σημαίνει ουσιαστικά προειδοποίηση για το επόμενο βήμα που είναι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος εκείνων που δεν θα σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να καταβάλλουν εφάπαξ τις οφειλές τους.

Παράλληλα χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης και η διαδικασία μπλοκαρίσματος του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων ή των εκπροσώπων Οργανισμών που οφείλουν.

Όπως τονίζουν κύκλοι της Εφορίας προς το παρόν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά οφειλετών, οι οποίοι ως επί το πλείστον σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους υπό τον φόβο άσκησης διώξεων που πιθανόν να 'χουν και κακουργηματικό χαρακτήρα.


newsplus


Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Ειδοποιητήρια της Εφορίας και προάσκηση ποινικών διώξεων σε οφειλέτες του Δημοσίου "

Τριτοκοσμική η περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, λένε οι γιατροί της Αθήνας

Για δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του ασθενή από τις περικοπές που προβλέπονται στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές σε βοηθήματα, φυσικοθεραπείες, γυαλιά και άλλες βασικές παροχές αποτελούν «ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον να κόβει ακόμα και τα φάρμακά του γιατί δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή».

Σημειώνει, επίσης, ότι η πρόθεση για μείωση των συμβεβλημένων γιατρών κατά 10% θα αποτελέσει μία ακόμα σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον ούτε γιατρό να βρει για να εξυπηρετηθεί.

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η εικόνα της τριτοκοσμικής περίθαλψης που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ αποτυπώνεται και στις μαύρες σακούλες των σκουπιδιών μέσα στις οποίες φυλάσσονται τα παραστατικά των δεδουλευμένων των γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για τα έτη 2010 και 2011.

«Οι περικοπές έχουν στόχο να μετακυληστεί το κόστος της περίθαλψης στην τσέπη των ασθενών», καταλήγει ο ΙΣΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τριτοκοσμική η περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, λένε οι γιατροί της Αθήνας "

Λαθροϋλοτομία: κακούργημα η πρόκληση ζημιάς στο δάσος με το νέο ν/σ του ΥΠΕΚΑ

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων σχέδιο νόμου, με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 268 και 271 του Δασικού Κώδικα (Ν.Δ. 86/1969) προβλέπεται η αυστηροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων.

Με συγκεκριμένη διάταξη, το όριο, μέχρι του οποίου τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος, μειώνεται από τα εξακόσια (600) στα διακόσια (200) ευρώ, με την υπέρβαση του οποίου πλέον τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Επίσης μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα εκείνα που προκαλούν στο δάσος ζημία που υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται επιβολή διοικητικής κύρωσης προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας.

Σημαντική είναι η αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η κατάσχεση όχι μόνο των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία (και μεταφορά) αλλά, επιπλέον, τόσο της άδειας κυκλοφορίας όσο και του διπλώματος οδήγησης του οδηγού.

Το τελευταίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου επιστρέφεται μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του προστίμου.

Σημειώνουμε ότι ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης εξέδωσε στις 21 Δεκεμβρίου 2012 κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής.

Την ίδια ημέρα ο Υπουργός Αναπληρωτής ανακοίνωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για την αυστηροποίηση των ποινών, η οποία, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου σήμερα, υλοποιείται. Επιπλέον, στο πλαίσιο των λύσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε στις 24 Ιανουαρίου 2013 απόφαση για την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013».

Με την απόφαση αυτή, καθορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2013 ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία συμβάντων λαθροϋλοτομίας για το έτος 2012, τα οποία βρίσκονται ανερτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ

econews
Διαβάστε Περισσότερα » " Λαθροϋλοτομία: κακούργημα η πρόκληση ζημιάς στο δάσος με το νέο ν/σ του ΥΠΕΚΑ "

Guardian: Η Ελλάδα «έσωσε» τη Γερμανία, η Γερμανία την καταστρέφει

Στη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν από 60 χρόνια, και στις «εγκληματικές» πρακτικές που ακολουθούνται σήμερα για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αναφέρετι δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

«Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, η συμφωνία του Λονδίνου διέγραφε το μισό μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας. Αυτή η διαγραφή, με τον τρόπο που έγινε, ήταν ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, μετά τον πόλεμο. Βρίσκεται δε σε πλήρη αντίθεση με τις δοκιμασίες που υφίστανται σήμερα οι λαοί της Ευρώπης, στο όνομα του χρέους», τονίζει η εφημερίδα.

Στους πιστωτές της Γερμανίας περιλαμβάνονταν η Ελλάδα και η Ισπανία, μεταξύ άλλων. «Η Ελλάδα και η Ισπανία βοήθησαν στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας. Βρείτε τις διαφορές», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

«Επειδή μια ισχυρή Δυτική Γερμανία ήταν αναγκαία ως ανάχωμα στον κομμουνισμό, οι πιστωτές της χώρας συναντήθηκαν στο Λονδίνο και έδειξαν ότι κατανοούν πώς βοηθάς μια χώρα, που θέλεις να ανακάμψει από την καταστροφή. (...) Χώρες όπως η Ελλάδα πρόθυμα πήραν μέρος στη συμφωνία, για να βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια σταθερή Δυτική Ευρώπη της ευημερίας, παρά τα εγκλήματα πολέμου που είχαν διαρπάξει οι Γερμανοί κατακτητές μερικά χρόνια πριν».

Μετά τη συμφωνία του Λονδίνου, στη Δυτική Γερμανία συντελέστηκε ένα «οικονομικό θαύμα». Ωστόσο, η συνταγή που ακολουθήθηκε για τα υπερχρεωμένα κράτη τα τελευταία 30 χρόνια ήταν τελείως αντίθετη. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, η πρακτική ήταν αυτή των συνεχών δανείων ελεημοσύνης, με τον ταυτόχρονο εξαναγκασμό των χωρών αυτών σε σκληρή λιτότητα και φιλελευθεροποίηση των οικονομιών τους, ώστε να γίνουν «πιο ανταγωνιστικές».
«Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν, από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική το '80 και το '90, μέχρι την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία σήμερα, να αυξηθεί η φτώχεια και η ανισότητα». «Στην Ελλάδα σήμερα, η οικονομία έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 20%, ενώ ένας στους δύο νέους είναι άνεργος».

«Αν δεν είχαμε κανένα στοιχείο για το πώς λύνεται μια κρίση χρέους δίκαια, τότε ίσως να θεωρούσαμε ότι η πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών είναι λανθασμένη. Όμως, έχουμε το θετικό παράδειγμα της Γερμανίας 60 χρόνια πριν και το καταστροφικό αποτέλεσμα της κρίσης χρέους στη Λατινική Αμερική πριν από 30 χρόνια. Οι πράξεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι απλά εγκληματικές», καταλήγει το δημοσίευμα.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » " Guardian: Η Ελλάδα «έσωσε» τη Γερμανία, η Γερμανία την καταστρέφει "

Άταφη γυναίκα επί τρεις ημέρες στο Σχιστό λόγω οικονομικής ανέχειας συγγενών της

Μια άλλη πτυχή της οικονομικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια οι Γιατροί του Κόσμου, αυτή της... αδυναμίας συγγενών νεκρών να ανταποκριθούν στα έξοδα της κηδείας.

Οπως είπε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, μια 62χρονη γυναίκα που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο πριν από τρεις ημέρες παραμένει άταφη στο νεκροταφείο Σχιστού, καθώς ούτε η ίδια αλλά ούτε και οι συγγενείς της έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα της ταφής.

Όπως τονίζει ο κ. Κανάκης, στην Εφημερίδα των Συντακτών, «ο μόνος τρόπος να ταφεί αυτή η γυναίκα είναι να απευθυνθούν οι Γιατροί του Κόσμου στον εισαγγελέα για να λάβει την απόφαση της δωρεάν ταφής».

Οι Γιατροί του Κόσμου έμαθαν για το θάνατο της γυναίκας από τους οικείους της, και στη συνέχεια απευθύνθηκαν στο Δήμο για να της χορηγηθεί βεβαίωση απορίας.

Ο Δήμος, όμως, έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει τέτοια βεβαίωση καθώς η γυναίκα είχε ήδη πεθάνει. Οι Γιατροί του Κόσμου αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα προσωπικά, και δηλώνουν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να πραγματοποιηθεί η ταφή της ασθενούς τους.

Πολλοί είναι οι συγγενείς βαριά ασθενών που τους εγκαταλείπουν τις τελευταίες ώρες λόγω οικονομικής ανέχειας αυτή την περίοδο, όπως έχουν παρατηρήσει οι Γιατροί του Κόσμου, και όπως συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν είναι μοναδική.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Άταφη γυναίκα επί τρεις ημέρες στο Σχιστό λόγω οικονομικής ανέχειας συγγενών της "

Public Issue: το 78% των νοικοκυριών πληρώνουν με δυσκολία τις δόσεις των δανείων τους

Δυσκολία ή και αδυναμία στην αποπληρωμή του δανείου εμφανίζουν οκτώ στα δέκα νοικοκυριά που έχουν δάνειο (84%), σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Τα τελευταία τρία χρόνια, το 29% των νοικοκυριών έχει πραγματοποιήσει διακανονισμό του δανείου τους, ενώ 2% των περιπτώσεων επεδίωξε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα της Public Issue για το 2012, καταδεικνύουν επίσης οτι τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει κάποιο δάνειο από τράπεζα, ενώ η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά.

Τα δάνεια αυτά, κυρίως αφορούν στεγαστικά δάνεια (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ζήτημα της κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν: ήταν 60% το 2009 και 65% το 2008. Η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων ανέρχεται στο 86% στα στεγαστικά, σε 86% στα καταναλωτικά, στο 79% στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, στο 90% στα επαγγελματικά και στο 82% στα επισκευαστικά.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το 29% των νοικοκυριών έχει πραγματοποιήσει διακανονισμό του δανείου τους, ενώ 2% των περιπτώσεων επεδίωξε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τέλος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ποσοστό των νοικοκυριών με δάνειο έχει μειωθεί κατά 8%: από 49% το 2008, και 43% το 2009, σε 41% το 2012.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα » " Public Issue: το 78% των νοικοκυριών πληρώνουν με δυσκολία τις δόσεις των δανείων τους "

Τα Σκόπια καλωσορίζουν με SMS στην χώρα τους όσους προσγειώνονται στην Θεσσαλονίκη! Δείτε το!


- Ελληνίδα ταξίδεψε με απευθείας πτήση από το Σαρλερουά των Βρυξελλών προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
 - Στις 19.00 προσγειώθηκε και στις 19.07 έλαβε sms από την Τ-Μοbile
 - "Καλωσήρθατε στη Μακεδονία, το λίκνο του πολιτισμού" έγραφε το προκλητικό μήνυμα των Σκοπιανών
 - Για το θέμα ενημερώθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών
 - "Βράζουμε από θυμό και αγανάκτηση" λέει η οικογένεια της κοπέλας.

Το αν μη τι άλλο περίεργο περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, 26/2/2013 και προκαλεί πολλά ερωτήματα. Μία νεαρή ελληνίδα μετά από απευθείας πτηση της εταιρείας Ryanair από το αεροδρόμιο Cherleroi (Σαρλερουά των Βρυξελλών) και προορισμό το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκε στις 19.00 το βράδυ. Στις 19.07 έλαβε στο κινητό της δύο μηνύματα, το πρώτο την καλωσόριζε στη Μακεδονία και το δεύτερο και πιο προκλητικό ειναι αυτό:

 Welcome to Macedonia, the cradle of civilization. During your stay we strongly recommend that you visit the Museum of the Macedonian Struggle and the Memorial House of Mother Teresa in Skopje, the Memorial Center of Toshe Proeski in Krushevo, the Museum on Water in Ohrid and the Ancient Observatory in Kokino. T-Mobile welcomes you to the Republic of Macedonia! For assistance please call +38970122. Have a pleasant stay in our country!

 ΔΗΛΑΔΗ: Καλώς ήλθατε στη Μακεδονία, το λίκνο του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα και το Memorial House της Μητέρας Τερέζας στα Σκόπια, το Memorial Center του Τόσε Προέσκι στο Κρούσεβο, το Μουσείο για το Νερό στην Οχρίδα και το Αρχαίο Αστεροσκοπείο στο Κόκκινο. Η T-Mobile σας καλωσορίζει στη Δημοκρατία της Μακεδονίας! Για βοήθεια καλέστε στο 38970122. Να έχετε μια ευχάριστη διαμονή στη χώρα μας!

 Να σημειωθεί οτι το κινητό της κοπέλας καθόλη τη διάρκεια της πτήσης ήταν κλειστό και το άνοιξε δευτερόλεπτα αφού προσγειώθηκε η πτήση της.

 Για το θέμα ενημερώθηκε από το Newsit το Ελληνικό Υπουργειο Εξωτερικών σήμερα το πρωί. Τόσο η ίδια η νεαρή όσο και η οικογένεια της είναι οργισμένοι απο το περιστατικό. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Newsit η μητέρα της κοπέλας "νοιώθω ντροπή για αυτό που έγινε, βράζουμε από θυμό και αγανάκτηση και περιμένω το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να διαμαρτυρηθεί έντονα. Δεν είναι δυνατόν Έλληνες πολίτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης να λαμβάνουν μηνύματα από τα Σκόπια".

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Τα Σκόπια καλωσορίζουν με SMS στην χώρα τους όσους προσγειώνονται στην Θεσσαλονίκη! Δείτε το! "

Η ελληνική γλώσσα στο αυστραλιανό δημόσιο σύστημα


«Ιστορικής σημασίας απόφαση»


O Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Βασίλειο Τόλιο και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Βασίλειο Γκόκα, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα κεντρικά Γραφεία της ACARA στο Σίδνεϊ . 

Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Πρέσβης προκειμένου να ευχαριστήσει η ελληνική πλευρά την ανεξάρτητη αυτή αρχή (ACARA) για την συμπερίληψη της Ελληνικής ως Δεύτερης γλώσσας στα πλαίσια του Αυστραλιανού εθνικού αναλυτικού προγράμματος και για να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών σχετικά με τη συγγραφή του Σχολικού αυτού Προγράμματος. 

Ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιστορικής σημασίας για το μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία και για την καλλιέργεια της. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία σε μαθητές, που δεν έχουν ελληνικό πολιτισμικό υπόβαθρο, να γίνουν μέτοχοι της σπουδαίας αυτής κουλτούρας και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Αυστραλιανής κοινωνίας.

Και οι δυο πλευρές διερεύνησαν τους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία και δήλωσαν την διάθεσή τους να βρίσκονται σε επικοινωνία για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Το σχέδιο του Εθνικού Αναλυτικού Προγράμματος (μέχρι Year 10) θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάιο για δημόσια διαβούλευση. Στόχος της Αυστραλιανής πλευράς είναι, μετά τη διαβούλευση, η υιοθέτησή του μέχρι το τέλος του έτους, αφού ληφθούν υπ' όψιν προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις που θα υποβληθούν...

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Η ελληνική γλώσσα στο αυστραλιανό δημόσιο σύστημα "

Το 54% των Ελλήνων δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι


Το 54% των Ελλήνων δεν αισθάνονται πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο 2012 που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (36%).

Ειδικότερα, η αίσθηση του ανήκειν στην ευρωπαϊκή κοινότητα δεν υπάρχει για πολλούς πολίτες στην Ελλάδα, κυρίως άνω των 55 ετών σε ποσοστό 66%. Mάλιστα, οι γυναίκες σε ποσοστό  68% υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιθέτως, οι νέοι 15-24 ετών (60%) και οι σπουδαστές (63%), δηλώνουν ότι αισθάνονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Ευρωποα9ική Ένωση. Ενδεικτικό είναι ότι το 45% των Ελλήνων πολιτών δεν ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν όσον αφορά την εργασία.


Δεν περιμένουν τίποτα από την Ε.Ε.
Μηδαμινές είναι πάντως και οι προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το 17% των Ελλήνων δηλώνουν πως δεν περιμένουν κάτι από αυτήν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 στους 4 Έλληνες δεν αναγνωρίζει ως θετικό κάποιο από τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας την απάντηση «ΚΑΝΕΝΑ»

Έτσι μετά τους Βρετανούς (31%), οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι ευρωσκεπτικιστές στου κόλπους της ΕΕ, με ποσοστό 25%.

Ωστόσο, 1 στους 2 Έλληνες πολίτες αξιολογεί ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ειρήνη που επικρατεί μεταξύ των κρατών μελών της.


83 στους 100 δεν ταξίδεψαν φέτος
Η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε σε πολλούς Έλληνες να ταξιδέψουν και με την ταξιδιωτική δραστηριότητα των πολιτών να έχει μειωθεί σημαντικά φέτος, σύμφωνα με την έρευνα του ευρωβαρόμετρου.

Συγκεκριμένα, 8 στους 10 Έλληνες δεν ταξίδεψαν φέτος σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το υψηλότερο (αρνητικό) ποσοστό στην ΕΕ, ένα ποσοστό υψηλότερο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που φτάνει το 59%.

Αντίστοιχα, το ελληνικό ποσοστό όσων ταξίδεψαν σε χώρα της Ε.Ε. (17%) είναι το χαμηλότερο της έρευνας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να φτάνει το 41%.

Επίσης, το 56% των Ελλήνων ερωτηθέντων δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών δεν έχει συναναστραφεί ανθρώπους από άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ το 84% δεν έχει χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να αγοράσει προϊόν ή υπηρεσία από χώρα της Ε.Ε.


protothemaΔιαβάστε Περισσότερα » " Το 54% των Ελλήνων δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι "

Φορολογικό "παραθυράκι" για δικαιολόγηση εμβασμάτων

Ένα "παράθυρο" υπάρχει στη φορολογική νομοθεσία που αποτελεί κρυφό άσο στο μανίκι πολλών φορολογούμενων οι οποίοι καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που έστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό. Είναι οι καταθέσεις που είχαν την Πρωτοχρονιά του 2000. Όποιο ποσό και αν είχαν τότε στην κατοχή τους σε τραπεζικό λογαριασμό, αυτό είναι πλέον πεντακάθαρο καθώς η εφορία δεν έχει το δικαίωμα να τους ρωτήσει που το βρήκαν.

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία το δικαίωμα του δημοσίου να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο σταματά έως και το 2000. Όλες οι προηγούμενες χρήσεις έχουν πλέον παραγραφεί και οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να διεξάγουν σχετικό φορολογικό έλεγχο. Αυτό με τη σειρά του δίνει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων σε πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που πραγματοποίησαν την τριετία 2009-2011.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν για τη δικαιολόγηση των εμβασμάτων, το ποσό που είχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την 31η Δεκεμβρίου του 1999 χωρίς να έχει κανείς το δικαίωμα να τους ρωτήσει για την προέλευση του ποσού. Η μόνη προϋπόθεση είναι να προσκομίσει ο φορολογούμενος στην εφορία μια βεβαίωση από την τράπεζα στην οποία τηρούνταν ο σχετικός λογαριασμός από την οποία να προκύπτει το ποσό.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος καλείται να δικαιολογήσει έμβασμα ύψους 500.000 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 1999 διέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό των 200.000 ευρώ (περίπου 68 εκατ. δραχμές) τότε θα πρέπει να ασχοληθεί με τη δικαιολόγηση των υπόλοιπων 300.000 ευρώ. Εκτός από τις καταθέσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν για τη δικαιολόγηση των εμβασμάτων, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις αφού πρώτα αφαιρεθούν οι πραγματικές και οι τεκμαρτές δαπάνες
- δωρεές χρηματικών ποσών
- τόκοι από καταθέσεις, ομόλογα κ.ά
- μερίσματα μετοχών
- υπεραξίες μετοχές
- έσοδα από πώληση μετοχών, ακινήτων και ομολόγων. Ο φορολογούμενος θα πρέπει σε αυτήν τη περίπτωση να δικαιολογήσει και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει 24.700 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους φορολογούμενους με τα οποία τους καλεί να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που μετέφεραν εκτός συνόρων. Η προθεσμία για τη δικαιολόγηση εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογικό "παραθυράκι" για δικαιολόγηση εμβασμάτων "

ΔΡΑΜΑ: Είπε ψέματα ότι τον έκλεψαν για να κρατήσει ο ίδιος τα λεφτά!

Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, σε βάρος 39χρονου ημεδαπού, για ψευδορκία, υπεξαίρεση και κινητοποίηση Αρχής. 

Ειδικότερα, ο 39χρονος, κατήγγειλε στις Αστυνομικές Αρχές ότι την 7-12-2012 το απόγευμα, σε επαρχιακή οδό της Δράμας, δύο άγνωστοι δράστες, τοποθετώντας κάθετα στο δρόμο μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, τον ανάγκασαν να ακινητοποιήσει το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε και με την απειλή κυνηγετικού όπλου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 4.550 ευρώ και το κινητό του τηλέφωνο. 

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε και την αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο δράστης, κατήγγειλε ψευδώς στις Αστυνομικές Αρχές το παραπάνω περιστατικό ληστείας, με σκοπό να υπεξαιρέσει το χρηματικό ποσό των 4.550 ευρώ, που προερχόταν από τις εισπράξεις της εταιρείας, στην οποία και εργαζόταν.  
  
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα. Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ την προανάκρισης ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου Δράμας.

thrakitoday
Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΡΑΜΑ: Είπε ψέματα ότι τον έκλεψαν για να κρατήσει ο ίδιος τα λεφτά! "

Έγκλημα της διοίκησης του ΚΑΤ καταγγέλλουν οι γιατροί!

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γιατρούς του ΚΑΤ, που καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι προωθεί κλινική που λειτουργεί εντός του, με στόχο να μπει «λουκέτο» στη γνωστή και καταξιωμένη Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων. 

Μάλιστα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του διοικητή του θεραπευτηρίου Ευάγγελου Βουμβουλάκη να δώσει προτεραιότητα στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων, η οποία πραγματοποιεί μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία, μειώνοντας τόσο τον χρόνο όσο και τις χειρουργικές αίθουσες της Μικροχειρουργικής Κλινικής Ανω Ακρων, που καθημερινά αντιμετωπίζει τα έκτακτα περισταστικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λίστα αναμονής στα τακτικά χειρουργεία της Μικροχειρουργικής Κλινικής Ανω Ακρων είναι τρία χρόνια, γεγονός που δηλώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο επιστημονικό προσωπικό της εν λόγω κλινικής. 
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» γιατροί του ΚΑΤ, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση, μέσα στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, να μπει «λουκέτο» στην εν λόγω κλινική. Μάλιστα στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να τη διχοτομήσουν, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Σήμερα, κομματικοί κύκλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν δεύτερη Μικροχειρουργική Κλινική για να εξυπηρετούν ημετέρους.

Φαίνεται όμως ότι και σήμερα κάποιοι επιθυμούν να την υποβαθμίσουν, περιορίζοντας τον χειρουργικό χρόνο που της αναλογεί σε σχέση με τους ασθενείς που της αντιστοιχούν.

Σύμφωνα με έγκυρες ιατρικές πηγές, ήδη δρομολογείται αρνητική εισήγηση της διοίκησης στο υπουργείο Υγείας, με σκοπό να υφαρπάξουν την υπογραφή του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος φυσικά δεν είναι γνώστης του «πολέμου» που μαίνεται σήμερα στο ΚΑΤ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέρσι τον Οκτώβριο ο διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής Ανω Ακρων Νικόλαος Γεροσταθόπουλος προσέφυγε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για το θέμα. Ειδικότερα η κλινική του, όπως καταγγέλλει ο κ. Γεροσταθόπουλος, με απόφαση του διοικητή Ευάγγελου Βουμβουλάκη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί για τα έκτακτα περιστατικά μετά τις 18.30, με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν έως και 10 ώρες (!) στους διαδρόμους για να χειρουργηθούν. Επίσης, εκτός από τον χρόνο μειώθηκαν και τα χειρουργεία της εν λόγω κλινικής και από 12 που είχε έως και τον Ιούνιο 2012 σήμερα έχει μόνο οκτώ, όταν οι υπόλοιπες γενικές ορθοπεδικές κλινικές διαθέτουν 12-15 χειρουργικές αίθουσες. Συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητή προηγούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων και ακολουθεί η κλινική του κ. Γεροσταθόπουλου, που επιλαμβάνεται τα έκτακτα περιστατικά στις εφημερίες.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Ευάγγελος Βουμβουλάκης σε ερώτησή μας σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον χειρουργικό χρόνο και τις αίθουσες απάντησε ότι «οι αρμόδιοι διευθυντές έχουν τοποθετηθεί και σύντομα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση». Την ίδια απάντηση είχε δώσει και τον περασμένο Οκτώβριο στην εισαγγελέα Πρωτόδικων Αθηνών. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί έδωσε εντολή να γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία σε αίθουσες που είναι για τα έκτακτα.

Το χρονικό της σοκαριστικής απόφασης

Τον Ιούνιο του 2012, ο διοικητής του ΚΑΤ Ευάγγελος Βουμβουλάκης ζήτησε από τους συντονιστές διευθυντές και τους διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου μια εισήγηση για τον χρόνο των χειρουργείων (ανα κλινική), προτείνοντας για την Κλινική Αθλητικών Κακώσεων το ωράριο 15.00-18.30. Η πλειονότητα των συντονιστών (στις 10 από τις 11 κλινικές του Τομέα) εισηγήθηκε θετικά. Ετσι με απόφασή του ο διοικητής στις 20 Ιουνίου 2012 ανακοίνωσε τα νέα ωράρια των χειρουργείων, βάζοντας εμβόλιμα στις εφημερίες να λειτουργεί κλινική που, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, πραγματοποιεί μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία! Σχεδόν έναν μήνα μετά όμως, στις 17 Ιουλίου 2012, κάποιοι από τους διευθυντές άλλαξαν γνώμη και κατέθεσαν νέα εισήγηση για το ωράριο, που την υπογράφουν οι οκτώ από τους 11.

Η υπόθεση έφτασε και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από καταγγελία του κ. Γεροσταθόπουλου, η οποία κάλεσε τον περασμένο Οκτώβριο τον διοικητή κ. Βουμβουλάκη και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο διοικητής του ΚΑΤ απάντησε ότι θα ανακαλέσει την απόφαση που βάζει τα χειρουργεία της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων μεταξύ 15.00 και 18.30.

Ωστόσο έως σήμερα, όπως καταγγέλλει ο κ. Γεροσταθοπουλος στη «δημοκρατία», εξακολουθούν να χειρουργούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων και τα έκτακτα παραμένουν στον διάδρομο, δημιουργώντας πολλές φορές σκηνές «φαρ ουεστ» μέσα στο νοσοκομείο από αγανακτισμένους συνοδούς και ασθενείς που ταλαιπωρούνται:

«Πώς είναι δυνατόν να παραχωρήσει ο διοικητής μια χειρουργική αίθουσα για έκτακτα περιστατικά στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων που δεν εφημερεύει και δεν έχει έκτακτα περιστατικά;» λέει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής και συμπληρώνει: «Εμείς έχουμε ασθενείς από τις 10 το πρωί που χρειάζονται χειρουργείο και τελικά μπαίνουν μετά τις 19.00- 19.30, γιατί τότε αδειάζουν οι αίθουσες από τα προγραμματισμένα χειρουργεία της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων!»

Οπως τονίζει αγανακτισμένος ο κ. Γεροσταθόπουλος, είναι παράνομο να πραγματοποιούνται τακτικά χειρούργεια το απόγευμα σε νοσοκομεία που εφημερεύουν και τα έκτακτα να περιμένουν στους διαδρόμους. «Και για να μη λένε ότι νοιάζομαι μόνο για την κλινική μου, έχω ζητήσει από το 2005 να γίνουν αντίστοιχες κλινικές με τη δική μου στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Εγώ άλλωστε φεύγω σε έναν χρόνο με σύνταξη, αυτό που με νοιάζει είναι το μέλλον της κλινικής που είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία» σημειώνει ο χειρουργός.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι η Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων ιδρύθηκε το 1986 από τον Νικόλαο Δαούτη και τον Νίκο Γεροσταθόπουλο, ο οποίος από το 2004 είναι διευθυντής και έχει πέντε γιατρούς στη διάθεσή του. Τα τελευταία 27 χρόνια έχουν εξετασθεί πάνω από 260.000 ασθενείς και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 750 γιατρούς. Μόνο μέσα στο 2012 εξετάστηκαν στα πρωινά χειρουργεία 19.200 ασθενείς, όταν στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων εξετάζονται -όπως αποδεικνύεται από την στατιστική του νοσοκομείου, 1.200 άτομα τον χρόνο!

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα της διοίκησης του ΚΑΤ καταγγέλλουν οι γιατροί! "

Μεγάλη πολυεθνική απειλεί να αποσύρει 72 φάρμακά της από την ελληνική αγορά!

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, πολύ γνωστή και πολύ μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία δρστηριοποιείται και στην Ελλάδα, έχει διαμηνύσει τόσο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι, μετά από εντολή της μητρικής εταιρείας, προτίθεται να αποσύρει 72 φαρμακευτικά σκευάσματά της από την ελληνική αγορά, εάν μέχρι τις 15 Μαρτίου δεν έχει αποπληρωθεί για ικανό μέρος των οφειλομένων προς αυτήν.

Αυτός φαίνεται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έσπευσε να καταθέσει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου κατεπείγουσες νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τον συμψηφισμό του rebate των φαρμακευτικών εταιρειών με τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς αυτές, συμψηφισμό τον οποίο θα αποφασίζει για κάθε εταιρεία το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη πολυεθνική απειλεί να αποσύρει 72 φάρμακά της από την ελληνική αγορά! "

Ιδού πώς κάποιοι "πονηροί" δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο ακινήτων

Μια μεγάλη απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου θα έρθει στο φως μέσα από νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «κλείσει» τα παράθυρα φοροδιαφυγής. Ιδιοκτήτες ακινήτων, έμπαιναν με τους κωδικούς τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 και «έσβηναν» ακίνητα για να μην πληρώσουν φόρους ακινήτων.

Με την νομοθετική ρύθμιση, ο πωλητής θα πρέπει να προσκομίζει το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ έτους 2009 καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο συμβολαιογράφος δεν θα μπορεί να συντάξει συμβόλαιο για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Από το 2010, έχει ψηφιστεί νόμος που προέβλεπε ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση ακινήτου χωρίς βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι έχει καταβληθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (σ.σ είναι ο φόρος που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ από το 2010 και τον οποίο τώρα τον πληρώνουμε για πρώτη φορά ενώ χρωστάμε και για το 2011 και για το 2012).

Όμως αυτός, ο νόμος έμεινε στα χαρτιά.
Πώς να προσκομίσει ο πωλητής βεβαίωση ότι πλήρωσε τον ΦΑΠ όταν η εφορία δεν του είχε στείλει καν το εκκαθαριστικό για να πληρώσει. Έτσι, η υποχρέωση προσκόμισης του δικαιολογητικού, αρχικά μετατέθηκε για την 1/1/2012, μετά για την 1/1/2013 και τώρα για την 1/1/2014.

Για να κλείσει το «παράθυρο» να μεταβιβάζονται ακίνητα και να οφείλεται φόρος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν το ΕΤΑΚ του 2009 και αν το ακίνητο έχει αποκτηθεί μετά το 2009 (κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής του ΕΤΑΚ) θα πρέπει να κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 ότι δεν οφείλονται φόροι ακινήτων.

Από την εισηγητική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί για το συγκεκριμένο θέμα, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε περιπτώσεις διαγραφής ακινήτων από το Ε9 χωρίς όμως να υπάρχει συμβόλαιο πώλησης.

Πρόκειται δηλαδή για απάτη εις βάρος του δημοσίου, η οποία όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διερευνήσει μια προς μια τις μεταβιβάσεις που έχουν εμφανιστεί στο Ε9.

Ο εντοπισμός της παράβασης, θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση ο πολίτης σε μια τόσο σημαντική βάση δεδομένων για τα δημόσια έσοδα.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο, η συμπλήρωση του Ε9 να γίνεται από εδώ και στο εξής μόνο από τους συμβολαιογράφους την ώρα που γίνεται και η μεταβίβαση κάποιου περιουσιακού στοιχείου (π.χ γονική παροχή, πώληση κλπ).

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » " Ιδού πώς κάποιοι "πονηροί" δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο ακινήτων "

Ολλανδοί στην ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, με την πρόταση «One Step Beyond», αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται, ότι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.

Οι κύριες αρχές της βραβευμένης πρότασης είναι οι εξής:

Μια πόλη προσιτή: το Σύνταγμα, η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με πολλά υδάτινα στοιχεία ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης θα "πρασινίσει" θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Η οδός Πανεπιστημίου στο μέσον θα διασχίζεται από μια ζώνη πρασίνου.

Μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Η ευρύτερη στρατηγική περιλαμβάνει: μείωση της αστικής θερμοκρασίας, βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού. Το πράσινο τρίγωνο που θα δημιουργηθεί θα συνδεθεί με τους λόφους γύρω από το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η μείωση της αστικής θερμοκρασίας να επεκταθεί σε όλο το Μητροπολιτικό Κέντρο.

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων όπου στα παρακείμενα κτήρια θα δημιουργηθούν χώροι όπου θα φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα.

Με τον διαγωνισμό Rethink Athens, το «Ίδρυμα Ωνάση» έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και γενικά να συμπράξει στη μεγάλη προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική γαλήνη.

Η εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στην παρέμβασή του δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σύντομα η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο ανάπλασης του Κέντρου της πρωτεύουσας θα γίνει πράξη μέχρι το τέλος του 2015. Όσον αφορά τα 80 εκατ. ευρώ που κοστίζει η εφαρμογή του σχεδίου, αυτά θα βρεθούν από κοινοτικά κονδύλια, ενώ οι σχετικές μελέτες θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο.

Το ολλανδικό γραφείο Οkra, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, έχει έδρα την Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το 1994 και είναι διεθνώς καταξιωμένο στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Στα τελευταία σχέδιά τους συμπεριλαμβάνονται το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρότερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο, και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.

Στόχος του Οkra το οποίο συνδυάζει την αρχιτεκτονική με τη στρατηγική προσέγγιση είναι να δημιουργεί περιβάλλοντα με χαρακτήρα, κλίμακα, ατμόσφαιρα και γενικά να είναι λειτουργικά και ο χώρος να αποκτά μια κοινωνική ταυτότητα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και τις 71 προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό Rethink Athens στην έκθεση που θα φιλοξενείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ως την Τετάρτη 6 Μαρτίου, σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Πάνου Δραγώνα.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολλανδοί στην ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας "

Μητρώο αποκλειστικής νοσοκόμας

Στη θέσπιση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη, καθορίζεται ρητά ο ρόλος των αποκλειστικών νοσοκόμων, η ατομική και αποκλειστική τους ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών στους νοσηλευόμενους ασθενείς, ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης απασχόλησής τους αποκλειστικά από τον ασθενή ή από τους οικείους του ή από το Ταμείο του.

Θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις προσφοράς των υπηρεσιών εντός των νοσοκομείων της χώρας.

Μητρώο

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία και τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε ΥΠΕ και η υποχρεωτική εγγραφή σε αυτό κάθε αποκλειστικής νοσοκόμας, ως αναγκαία προϋπόθεση για την απασχόληση σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική της εν λόγω ΥΠΕ.

Η σχετική διάταξη προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος σε επίπεδο ΥΠΕ για την καταγραφή και των έλεγχο των προσόντων των αποκλειστικών νοσοκόμων.

Θέτει, δε, τα εχέγγυα νομιμότητας για την απασχόλησή τους, προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα παράνομης και παράτυπης απασχόλησης προσώπων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άσκησης της εν λόγω υπηρεσίας.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » " Μητρώο αποκλειστικής νοσοκόμας "

Εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε μορφή φιλέτου στην Ελλάδα!

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το αλογίσιο κρέας που εισήχθη στην Ελλάδα και πωλήθηκε ως μοσχαρίσιο ή βοδινό. Το διατροφικό σκάνδαλο παίρνει διαστάσεις καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες που φέρνει στο φως η εφημερίδα Ελευθεροτυπία τις τελευταίες ώρες κλιμάκιο του ΕΦΕΤ εντόπισε "μαϊμού" μοσχαρίσιο κρέας σε μορφή φιλέτου ή μπριζόλας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι και αυτό αλογίσιο.

Να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτία σε ψυγεία τα οποία περιείχαν κιμά αλόγου σε κατεψυγμένη μορφή από την Ρουμανία. Επίσης στα ψυγεία της εταιρείας εντοπίστηκαν παρόμοια φορτία, ενώ οι έως τώρα κατασχεμένες ποσότητες φτάνουν μέχρι και τους 18 τόνους, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. του ΕΦΕΤ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, κ. Γιώργο Λεχουρίτη.

Η ύπαρξη του νέου αυτού φορτίου έγινε γνωστή κατόπιν εγγράφου του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ενημέρωνε τις περιφέρειες για το διατροφικό σκάνδαλο. Όλα βέβαια ξεκίνησαν στις 13 Φεβρουαρίου μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ευρώπη με το αλογίσιο κρέας και την απόσυρση προϊόντων των εταιρειών Findus και Comigel.

«Από τις 12 Φεβρουαρίου ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ να με ενημερώσει τι ακριβώς έχει κάνει, πως κινείται σε επίπεδο ελέγχων και εάν έχουν ληφθεί δείγματα προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά», αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης, ο οποίος προσέθεσε πως θα τον κάλυπτε εάν γνώριζε πως ο ΕΦΕΤ πήρε 100 δείγματα από την αγορά, «αντ' αυτού έχουμε μια σιωπή προς την κατεύθυνση ότι ελέγχουμε την αγορά».

Ωστόσο ερωτήματα εγείρονται από το δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 21 Φεβρουαρίου από το οποίο προκύπτει πως τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων οι οποίοι γίνονται ύστερα από σύσταση της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου. Όπως είναι φυσικό προκύπτουν ερωτήματα όπως μέχρι τότε ο καταναλωτής πως μπορεί να γνωρίζει τι καταναλώνει;

Στη συνέχεια ο κ. Λεχουρίτης αποκαλύπτει πως κυκλοφορούν υποπροϊόντα αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένη μορφή -μπάλες- οι οποίες διακινούνται ως βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

«Το παίρνει η αλλαντοβιομηχανία, το ανακατεύει με άλλο κρέας και μου το πασάρει σε μορφή λουκάνικου, σαλαμιού και άλλων. Σίγουρα δεν προκύπτει μόνο θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, αλλά και θέμα ασφάλειας. Αυτά τα κρέατα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Υγείας της ΕΕ διακινήθηκαν από μια σπείρα που αγόραζε άλογα από σφαγεία της Ρουμανίας», σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε μορφή φιλέτου στην Ελλάδα! "

Παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για καταγγελίες ευνοϊκής μεταχείρισης υπόδικου επιχειρηματία στις φυλακές της Πάτρας

Την άμεση παρέμβαση του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνου Σκανδάμη, προκάλεσαν καταγγελίες περί ευνοϊκής μεταχείρισης υπόδικου μεγαλοεπιχειρηματία στις φυλακές της Πάτρας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο υπόδικος είχε απεριόριστη ελευθερία στο χώρο των φυλακών της Πάτρας και τυγχάνει ιδιαίτερης ευνοϊκής μεταχείρισης.

Με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Εφετών Πατρών, ο κ. Σκανδάμης ζήτησε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από αρμόδιο εισαγγελέα για να διαπιστωθεί αν πράγματι στην περίπτωση του συγκεκριμένου υποδίκου έχει παραβιαστεί ο κανονισμός λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης για τη μεταχείριση των κρατουμένων.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » " Παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για καταγγελίες ευνοϊκής μεταχείρισης υπόδικου επιχειρηματία στις φυλακές της Πάτρας "

Ισόβια για Παπαγεωργόπουλο - Λεμούσια και Σαξώνη!


Παπαγεωργόπουλος: «Θα πεθάνετε από τύψεις» 


 Μπορεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να του επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι είναι αθώος.

 Έτσι, μόλις ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας πως δεν έχει «ουδεμία σχέση με την υπόθεση» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

 Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης - μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης- ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο, οδηγήθηκαν στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει σε ισόβια τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια και σε ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη τον Π. Σαξώνη.

Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Ο Παναγιώτης Σαξώνης καταδικάστηκε σε επιπλέον 9 χρόνια για πλαστογραφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματικό πρόστιμο ενός 1.779.000€. Ο Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκε σε επιπλέον 18 μήνες για πλαστογραφία.

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας:

"Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις".

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: "Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί".

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μετα την ανακοίνωση της απόφασης η σύζυγός του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου έπεσε στην αγκαλιά του και ξέσπασε σε λυγμούς.

Καταπέλτης ήταν νωρίτερα ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης. Είπε ότι "Δε νοείται δημαρχιακός άρχοντας να υπεξαιρέσει χρήματα αμέσως μόλις ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο εκτός εάν έχει εξοικειωθεί με το οικονομικό έγκλημα και στο παρελθόν.
Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές".

Ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μ. Λεμούσια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.

"Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά" τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.

"Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους" πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ. Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας - μεταξύ άλλων: "Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη".

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. "Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε" σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. "Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. "Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία" τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι "παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης".

Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη. "Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση" σημείωσε.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισόβια για Παπαγεωργόπουλο - Λεμούσια και Σαξώνη! "

Ρουπακιώτης: Δεν έχουν χρήματα εξαγοράς και μένουν στη φυλακή!

Στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί καταδικασθέντες αδυνατούν να κάνουν χρήση του ευεργετικού μέτρου της μετατροπής των ποινών τους σε χρηματικές, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνης Ρουπακιώτης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει υπολογιστεί η απώλεια εσόδων από τη μη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές.

«Στην πράξη, είχε παρατηρηθεί - συνεπεία της οικονομικής κρίσης - αύξηση της μικροεγκληματικότητας, η οποία συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης, διότι αν και οι ποινές μετατρέπονται από τα δικαστήρια, τα οποία έτσι κρίνουν ότι ο συγκεκριμένος δράστης δεν είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, οι καταδικασθέντες φυλακίζονται, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους. Συνεπώς, η μετατροπή των ποινών σε χρηματικές και η μη εφαρμογή τής διάταξης περί αναστολής της ποινής, δεν διασφαλίζει, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το ύψος των εσόδων του κράτους» επισημαίνει, στο έγγραφό του, ο κ. Ρουπακιώτης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, στην ερώτηση που είχε καταθέσει, επικαλούνταν «κύκλους της δικαιοσύνης», που αναφέρουν ότι πολύ σημαντικό τμήμα ποινικών δικών καταλήγουν σε καταδίκη με αναστολή εκτέλεσης της ποινής, ειδικά μετά τη θεσμοθέτηση της παροχής του ευεργετήματος αυτού και σε καταδικασθέντες με προϋφιστάμενες καταδίκες μέχρι ένα έτος.

Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει ότι, ενώ το ευεργέτημα αναστολής ποινής ίσχυε σε περιπτώσεις με προϋφιστάμενες καταδίκες έως έξι μήνες, μετά την ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, θεσμοθετήθηκε αύξηση μέχρι ένα έτος.

Ο βουλευτής πρότεινε να μελετηθεί αν πρέπει να επανέλθει το μέτρο της αναστολής στην αρχική του μορφή, δηλαδή, μόνο στην περίπτωση της ύπαρξης «λευκού» ποινικού μητρώου, ώστε να υπάρξουν και έσοδα με τη μετατροπή των ποινών σε χρηματικές.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι, ειδικά κατά την παρούσα χρονική συγκυρία που οι πολίτες βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης ποινών.

Ο κ. Ρουπακιώτης επικαλείται, μάλιστα και τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης.

Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο υπουργός, η Επιτροπή είχε τονίσει ιδιαίτερα ότι «συνιστάται η κατά το δυνατόν μείωση της χρήσης της στερητικής τής ελευθερίας ποινής. Η φυλάκιση να παραμείνει ως ποινή μόνο για τα σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους εγκληματίες σοβαρών αδικημάτων. Το μέτρο της προσωρινής κράτησης θα πρέπει να εφαρμόζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή φειδώ. Επιπλέον, συνιστάται επαναπροσέγγιση των ισχυουσών ποινών, απέναντι τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες εγκλημάτων».

Ο υπουργός επισημαίνει επίσης ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ζητήσει από την Πολιτεία να καταβάλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας περί εναλλακτικών μέτρων και ποινών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Ρουπακιώτης: Δεν έχουν χρήματα εξαγοράς και μένουν στη φυλακή! "

Οι ναυτικοί απειλούν με νέες απεργίες παρά την επιστράτευση

Αν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», κατατεθεί στη Βουλή οι ναυτικοί θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, μετά το τέλος εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, στο πλοίο «Blue Star Patmos», στο οποίο παραβρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Σε ερώτηση για το πώς θα γίνουν οι κινητοποιήσεις των ναυτικών από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πολιτική επιστράτευσή τους, ο κ. Χαλάς είπε, ότι και στο παρελθόν οι ναυτικοί επιστρατεύθηκαν, αλλά το συνδικαλιστικό τους κίνημα, αμφισβήτησε το μέτρο αυτό στην πράξη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, στην ομιλία του, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, τόνισε, ότι οι ρυθμίσεις του, προκάλεσαν δυσανάλογα μεγάλη αναστάτωση σε σχέση με την αναγκαιότητά τους και το πραγματικό τους περιεχόμενο, ενώ πρόσθεσε, ότι έδωσαν την ευκαιρία σε εκείνους κυρίως που αντιδρούν σε οτιδήποτε αφορά μια παρέμβαση σε ένα πρόβλημα, ακόμα και στη διάγνωση, να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά το θέμα, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία για τον ακτοπλοϊκό κλάδο.

«Εκτιμώ, ότι η συζήτηση που θα κάνουμε στη Βουλή θα μας δώσει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την αλήθεια» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε, ότι είναι δύσκολο πράγμα σήμερα να τεκμηριώνεις τον πολιτικό σου λόγο με στοιχεία.

Ο υπουργός είπε επίσης, ότι το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή με την ολοκλήρωση των υπογραφών απο όλους τους υπουργούς.

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε, ότι η ναυτιλιακή πολιτική αρθρώνεται γύρω από τρία πράγματα, το ναυτικό, το πλοίο και την επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για να δρομολογηθούν ορισμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης κάτι όμως που, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον κίνδυνο και εκτιμώ, ότι πριν αναληφθούν πρωτοβουλίες θα πρέπει να γίνεται μια ασφαλής και τεκμηριωμένη διάγνωση των αιτιών των προβλημάτων ενός κλάδου με δίκαιο και ορθολογικό επιμερισμό τους στους διάφορους κρίκους της αλυσίδας, είπε ο κ. Μουσουρούλης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, είπε ότι υπογράφει και υπογραμμίζει τη λέξη δικαιοσύνη, στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δίνονται λύσεις.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Οι ναυτικοί απειλούν με νέες απεργίες παρά την επιστράτευση "

Υπεγράφη η συμφωνία με την Philip Morris για τη διάθεση ελληνικών καπνών

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπεγράφη σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris, για την απορρόφηση της μισής παραγωγής της Ελλάδας σε καπνό την τριετία 2013-2015 από την εταιρεία.

H πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη διαρκή συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια στη χώρα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός.

Ως «σφραγίδα εμπιστοσύνης στη χώρα μας» χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε το γεγονός ότι τα καπνά είναι μια πολύ προσοδοφόρα καλλιέργεια, η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα της μεταποίησης.

H ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται σε ετήσια βάση περίπου σε 26 εκατομμύρια κιλά. Από αυτά τα 20 εκατομμύρια κιλά αφορούν τα καπνά ανατολικού τύπου που είναι περιζήτητα και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια κιλά την ποικιλία Virginia.

Σήμερα η Philip Morris αγοράζει ετησίως περί τα 11 εκατ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η πολυεθνική θα αυξήσει κατά 20% τις αγορές της στα καπνά ανατολικού τύπου με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή στη συνολική παραχθείσα ποσότητα, να απορροφά ακόμη και πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η διάρκεια της συμφωνίας αφού για μία τριετία θα ενισχυθεί η προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες. H αξία της συμφωνίας στο βάθος της τριετίας θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.

Λόγω των επιδοτήσεων και του λανθασμένου τρόπου που αξιοποιήθηκαν αυτές από την πολιτεία και τους αγρότες, η καπνοπαραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες αγρότες προμήθευσαν τις μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας καπνού με 110 εκατ. κιλά.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία κ.α.) ακόμη και στα καπνά ανατολικού τύπου έχει αρχίσει και διογκώνεται με αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να τονώσει την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Υπεγράφη η συμφωνία με την Philip Morris για τη διάθεση ελληνικών καπνών "

Κατήχηση σε 6χρονα από τη Χρυσή Αυγή

Κατήχηση για τους «μικρούς φίλους του κινήματος» έχει ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με φωτογραφίες και ανακοίνωση που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση «το Σάββατο 23-02-2013 στα γραφεία της Τ.Ο Αν. Αττικής στην Αρτέμιδα άνοιξε ένας νέος κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων, που αφορά το πιο υγιές κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας: τα νέα παιδιά! 20 και πλέον μικρά Ελληνόπουλα ηλικίας 6-10 ετών ήρθαν με τους γονείς τους και απόλαυσαν ένα υπέροχο διαδραστικό ταξίδι με οδηγούς τις 2 παιδαγωγούς της Τ.Ο. Οι Συναγωνίστριες εμφύσησαν τα Ελληνικά ιδεώδη στους μικρούς μας φίλους με προβολή παιδαγωγικού βίντεο και τα παιδιά συμμετείχαν στην συζήτηση για την γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική σκέψη, έμαθαν για τους Ολύμπιους Θεούς, το αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον και τη Χριστιανική Πίστη».

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του θέματος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΧΑ, στην ίδια ιστοσελίδα υπήρχε ένα δημοσίευμα που κατηγορούσε τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Νέα για «ανυπόστατα δημοσιεύματα» που μιλούν για «5χρονους χρυσαυγίτες στα νηπιαγωγεία».

Απάντηση της ΧΑ

«Η Χρυσή Αυγή δεν κάνει προπαγάνδα σε ανήλικα παιδιά, αυτό τον ρόλο τον έχει αναλάβει επισήμως το κράτος, που διενεργεί προπαγάνδα κατά της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Οι "επίμαχες φωτογραφίες" αφορούν ένα μάθημα αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σε μικρούς φίλους του Κινήματός μας. Πολύ σύντομα ξεκινούν και μαθήματα Ιστορίας στα κατά τόπους γραφεία της Χρυσής Αυγής με ελεύθερη προσέλευση για όλους τους Έλληνες. Θα καλύψουμε έτσι ένα μεγάλο κενό, καθώς το κράτος της Ρεπούση μόνο Ελληνική Ιστορία δε μαθαίνει στα παιδιά μας» αναφέρει σε απάντησή της η Χρυσή Αυγή.

Aνακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο μια εγκληματική συμμορία, όπως η Χρυσή Αυγή να μαζεύει παιδάκια για να τους κάνει πλύση εγκεφάλου με ναζιστική προπαγάνδα. Ο στόχος βέβαια αυτού του σύγχρονου παιδομαζώματος είναι να παραχθούν γενίτσαροι του χιτλερισμού, φανατικοί που θα αποτελούν υποχείρια της καλοζωισμένης ηγεσίας της Χρυσής Αυγής» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Χρυσή Αυγή, βέβαια, κάνει τη δουλειά της. Με αυτούς που είναι πραγματικά να απορεί κανείς είναι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές που την περιβάλλουν με σκανδαλώδη ασυλία, η κυβέρνηση που υιοθετεί την ατζέντα της ενισχύοντας την περαιτέρω, καθώς και μέρος των ΜΜΕ που της κάνουν συστηματικά δωρεάν διαφήμιση» σημειώνει.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «είναι καιρός πια να ενεργοποιηθεί μαζικά η ελληνική κοινωνία για να σταματήσουν οι χιτλερικοί την υπονόμευση της ελευθερίας όλων μας.»

ΠΑΣΟΚ

Είναι ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν αθώες ψυχές, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά: «Η Χρυσή Αυγή δείχνει για ακόμη μια φορά το αποτρόπαιο πρόσωπό της. Πλέον τα θύματά της είναι οι αθώες ψυχές 6χρονων παιδιών. Η "Διάπλαση των Παίδων" που ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή οδηγεί στον φανατισμό, στο ναζισμό και στη βία. Η επιστροφή στο 1967 και τα κείμενα του Γεωργίου Γεωργαλά, η επιστροφή στο σκοταδισμό και το φασισμό, δεν πρέπει να περάσει.
Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας, της κοινωνίας και πάνω από όλα των ίδιων των γονιών να μην επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν αθώες ψυχές. Ο φασισμός όταν εκφράζεται στις γειτονιές, στην καθημερινότητα, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από όταν εκφράζεται ως πολιτική οργάνωση. Ας το καταλάβουμε όλοι και ας αντισταθούμε. Καμία ανοχή στο φασισμό και στη Χρυσή Αυγή».

ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες με τα μικρά παιδιά προκαλούν «ανατριχίλα» και προσθέτει ότι «γΓια πολλοστή φορά οι νοσταλγοί του Χίτλερ δείχνουν το πραγματικό πρόσωπό τους, ακολουθώντας πρακτικές και λογικές χουντικών καθεστώτων. Οι σχολές του μίσους, της βίας και της προώθησης των ναζιστικών αντιλήψεων δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από το δημοκρατικό κόσμο και την ευνομούμενη Πολιτεία. Είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να υψώσουν ένα τοίχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της».

ΚΚΕ

Για «ναζιστική προπαγάνδα» της Χρυσής Αυγής, που χύνει το δηλητήριό της σε μαθητές, ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Επισημαίνει πως αναδεικνύεται πλέον η ανάγκη οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και το λαϊκό κίνημα να αναλάβουν δράση για την απομόνωση της «ναζιστικής συμμορίας» ώστε τα νέα παιδιά να μην πέσουν στα νύχια της πιο αποκρουστικής μορφής υπεράσπισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.


Το επίμαχο δημοσίευμα

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Κατήχηση σε 6χρονα από τη Χρυσή Αυγή "

Spiegel: "Αβάσιμη η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης"


«Η Ελλάδα αδιαφορεί για τους όρους λιτότητας» εκτιμά δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφερόμενο στην επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται, «η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επίσκεψη των διεθνών πιστωτών τόσο ατάραχα όσο ποτέ». Επισημαίνεται ότι την ώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία αυξάνει την ανησυχία για νέα όξυνση της ευρωκρίσης, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, επιθυμώντας μάλιστα να αποσπάσει κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών, με την ελπίδα να ανακουφιστεί η χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Ωστόσο, όπως εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «αβάσιμη. Η ελληνική οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι. Πολλοί φοβούνται ήδη για ένα 'σύνδρομο Βουλγαρίας'» λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες, εν μέρει βίαιες, διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στη γειτονική χώρα, οι οποίες οδήγησαν σε παραίτηση της κυβέρνησης.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης το Spiegel σημειώνει: «μία καλή καλοκαιρινή σαιζόν θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Τα προγνωστικά κάνουν λόγο για ρεκόρ τουριστών φέτος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μετρά ανυπόμονα τις μέρες μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι μία νέα γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα κούρεμα χρέους των επίσημων πιστωτών, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » " Spiegel: "Αβάσιμη η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης" "

Σαρώνει η φτώχεια - Το 31% δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο, θέρμανση και ΔΕΚΟ

Μια ακόμα έρευνα και μάλιστα με τη βούλα της EUROSTAT- έρχεται για να επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι η εφαρμογή του Προγράμματος, πέρα από τη βαθιά ύφεση και την εκρηκτική ανεργία, έχει εκτινάξει στα ύψη τους δείκτες φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 (άρα το 2012 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα), το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έφτασε στο 31% από 27,7% το 2010 ή σε απόλυτους αριθμούς στα 3,4 εκατομμύρια, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 22,5%!!!

Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση στην κατοικία τους, όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες δαπάνες, όσοι δεν μπορούν να φάνε ψάρι, κρέας κάθε δεύτερη ημέρα, όσοι δεν μπορούν να έχουν μια έστω εβδομάδα διακοπών, όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, πλυντήριο, έγχρωμη τηλεόραση ή τηλέφωνο.

Εάν, δε, ανατρέξει κανείς στα επιμέρους στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά φτώχειας των παιδιών έως 18 ετών και ειδικά σε αυτά που λαμβάνεται υπόψη το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50,2% για γονείς με χαμηλή μόρφωση. Αναφορικά με τις περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο γονείς είναι αλλοδαπός, τότε το ποσοστό φτώχειας των παιδιών διαμορφώνεται στο 43,1% έναντι 19,8% στις περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς είναι Ελληνες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Σαρώνει η φτώχεια - Το 31% δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο, θέρμανση και ΔΕΚΟ "

Δηλώνουν αδυναμία πληρωμής σε Κηφισιά και Ψυχικό

Το κίνημα «δεν πληρώνω φόρους στο δημόσιο» έχει  «έδρα» στα βόρεια Προάστια. Παρά τις απειλές για συλλήψεις και κατασχέσεις μεγαλόσχημων, τα χρέη στις ΔΟΥ των VIP φορολογουμένων μένουν απλήρωτα.  Αντιθέτως, και πριν τον "ντόρο" για κατασχέσεις μισθών από τα 600 ευρώ ακόμα και για μικρά χρέη, οι οικονομικά ασθενέστεροι που ζουν στις υποβαθμισμένες γειτονιές και περιοχές της χώρας, καταφέρνουν να σηκώνουν ίδια ή και μεγαλύτερα (αναλογικά) βάρη, που τους φορτώνει η εφορία.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών (ύψους 56,6 δισ. ευρώ) κατά το 2012, είναι αποκαλυπτικά για το ποιοι πληρώνουν και ποιοι όχι τους φόρους που τους αντιστοιχούν. Αν και επιδέχονται πολλαπλής ανάγνωσης και ερμηνείας (πχ για την ικανότητα των εφόρων να πετύχουν τους εισπρακτικούς στόχους, για τους παράλογους νέους φόρους ή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον ακόμα και όσοι μέχρι πρότινος θεωρούνταν ή ζούσαν σαν οικονομικά «εύρωστοι») τα στοιχεία δείχνουν πως τελικά είναι οι οικονομικά «αδύναμοι» που σπεύδουν συνήθως να πληρώνουν τα χρέη τους στο δημόσιο, παρά οι πλούσιοι.

Ειδικά όμως οι φορολογούμενοι πολυτελών προαστίων όπως το Ψυχικό και η Κηφισιά, φαίνεται σαν να έχουν κηρύξει … στάση πληρωμών.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2012 οι κάτοικοι του Ψυχικού που φιλοξενεί την οικονομική και πολιτική «ελίτ» της χώρας, πλήρωσαν στην ΔΟΥ Ψυχικού μόλις 17,8 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο κατά 10 εκατ. ευρώ από το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο για την περσινή χρονιά, ευελπιστώντας να αποκομίσει συνολικές εισπράξεις 38,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό εισπραξιμότητας χρεών 46,3%). Τελικά όμως, οι φορολογούμενοι του Ψυχικού έδωσαν λιγότερα και από όσα πλήρωσαν το 2011 (!) για τα χρέη τους, αφού οι πληρωμές τους στο δημόσιο ταμείο έφτασαν τότε στα 19,1 εκατ. ευρώ.

Χαμηλή ανταπόκριση στις πιέσεις για να πληρώσουν τα χρέη τους εμφανίζουν και οι φορολογούμενοι της ΔΟΥ Κηφισιάς και Αγίου Στεφάνου, η οποία εισέπραξε μόλις 24 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά, έναντι στόχου για 46,5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 51,7%). Το 2012 οι φορολογούμενοι της Κηφισιάς πλήρωσαν 2,1 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 21,9 εκατ. ευρώ που είχαν πληρώσει το 2011,  αλλά και 22,5 εκατ. λιγότερα από όσα ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Προνομιούχες» περιοχές πληρώνουν έτσι λιγότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ως ποσοστό του συνολικού χρέους που τους βαραίνει. Οι 28 μεγαλύτερες ΔΟΥ της χώρας -μαζί με αυτές των ακριβών προαστείων που «ρίχνουν» τον μέσο όρο- είχαν στόχο να εισπράξουν συνολικά 709 εκατ. από τα 56,6 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά τελικώς στα κρατικά ταμεία έφεραν 398 εκατ. ευρώ, με ποσοστό εισπραξιμότητος χρεών 58,1% έναντι του ετήσιου στόχους τους.

Αντίστοιχα ή χαμηλότερα ποσοστά πληρωμών όπως στο Ψυχικό (46,3%), στο Μαρούσι (51,3%)  ή στην Παλήνη-Κορωπί-Λαύριο (52,7%), βρίσκουμε μόνο σε άκρως υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας (Ομόνοια, Μεταξουργείο, Κολωνός, Άγιος Παντελεήμονας κλπ): η Α΄ΔΟΥ Αθήνας είχε ποσοστό είσπραξης 43,7% και το 2012 εισέπραξε 13,2 εκατ. ευρώ, αντί 14,4 εκατ. το 2011 (-8,3%) και έναντι στόχου για εισπράξεις 30,2 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, αρκετές "μικρομεσαίες" και λαϊκές συνοικίες αποπληρώνουν με μεγαλύτερη συνέπεια τα χρέη τους στην εφορία. Για παράδειγμα:

-          στο Μενίδι η ΔΟΥ Αχαρνών εισέπραξε 9,1 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 14 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα χρεών 65,3%!) και έναντι 7 εκατ. το 2011.

-          η ΔΟΥ Αγ.Παρασκευής εισέπραξε 15,5 εκατ. ευρώ (64,5% έναντι του στόχου) με αύξηση 29% έναντι του 2011.

-          η Α΄ ΔΟΥ Σερρών εισέπραξε 7,2 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 9,7 εκατ. (ποσοστό 72,8%) και έναντι 4,9 εκατ. το 2011 (+48% σε μια χρονιά)!

-          η ΔΟΥ Ελευσίνας (καλύπτει περιοχές έως τα Μέγαρα) εισέπραξε 12,5 εκατ. έναντι στόχου για 20 εκατ. ευρώ (62,5%) έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2011 (+25,4%)

Πέραν τούτων, ποσοστά είσπραξης υψηλότερα από το μέσο όρο (της τάξεως του 60% και άνω) έναντι παλαιών και νέων χρεών, εμφανίζουν μόνον οι ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Χαλκίδας (όλη η Εύβοια), Α΄Πατρών, Βόλου, Ρόδου και Καρπάθου (εισέπραξε 19,5 εκατ. και ξεπέρασε και το Ψυχικό), Β΄Ηρακλείου, Α΄Πειραιά, Κορίνθου και Λάρισας.
 

7 δισ. «φέσι» το 2012 από τις επιχειρήσεις 
Προβληματισμό προκαλούν και οι εισπράξεις από τις επιχειρήσεις. Συνολικά εισπράχθηκαν μόλις 430 εκατ. ευρώ από τα … 7,5 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που άφησαν απλήρωτα μέσα στο 2012 και άλλα 215 εκατ. δηλαδή τα μισά από τα 437 εκατ. που υπολόγιζε το υπουργείο να εισπράξει από παλαιά χρέη του παρελθόντος.

Η πολυδιαφημισμένη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, στην οποία μεταφέρθηκαν από τις υπόλοιπες ΦΑΕ και ΔΟΥ της χώρας 150 ελεγκτές και όλες οι μεγάλες «ζωντανές» επιχειρήσεις (με τζίρους από 30 εκατ. το χρόνο και άνω) κατάφερε να εισπράξει μόλις το 57,5% των χρεών που υπολογίζετο: αντί για 133,8 εκατ.  από «παλαιά χρέη» εισέπραξε 77 εκατ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις όμως δημιούργησαν μέσα στο 2012 και νέα χρέη, ύψους 1,4 δισ. από τα οποία όμως πλήρωσαν στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων μόνο τα 225 εκατ. (ποσοστό 15,9% έναντι ετήσιου στόχου 20%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των χαμηλών επιδόσεων, του υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να την... καταργήσει! Σχεδιάζεται να μετατραπεί σε απλό ελεγκτικό κέντρο, μετά και από εισήγηση της Τρόικα.

Στον αντίποδα, καλύτερα φαίνεται να τα πήγαν οι «αποδεκατισμένες» από προσωπικό εφορίες, που έχουν απομείνει με ελάχιστους ελεγκτές για να ελέγχουν χιλιάδες μικρομάγαζα «της γειτονιάς». Πρώτη σε επιδόσεις το 2012 ήταν η ΦΑΕ Πειραιά με εισπράξεις 64% από παλαιά χρέη (+40,4% έναντι του 2011) και 16% (με άριστα το 20%) από νέα ληξιπρόθεσμα που συνεχώς προκύπτουν. "Από κοντά" και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 59,5% από παλαιά χρέη (+46,5% έναντι του 2011) και 14,5% στα νέα ληξιπρόθεσμα.

Δραματική είναι η υστέρηση της ΦΑΕ Αθηνών καθώς περιλαμβάνει πια σχεδόν μόνο «τσακισμένες» μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πρωτεύουσας. Με εισπράξεις χρεών 7,5% χαμηλότερες από το 2011 (86,7 εκατ. έναντι 92,7 εκατ. την προηγούμενη χρονιά), πέτυχε εισπραξιμότητα 39,1% έναντι των στόχων του υπουργείου. Από τα  νέα ληξιπρόθεσμα του 2012, εισέπραξε μόλις 2,6%, αλλά το εξωφρενικά χαμηλό ποσοστό είναι πλασματικό γιατί από τα 5,8 δισ. νέα χρέη που προέκυψαν στο 2012, σχεδόν τα 5 δισ. αφορούν πρόστιμα στην ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, που δεν φαίνεται εφικτό να πληρώσει ποτέ η εταιρία.
 
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΤΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Εισπράξεις έναντι παλαιών οφειλών 
(ληξιπρόθεσμα έως 31/12 περασμένου έτους)

  ΔΟΥ
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 2011 ΕΝΑΝΤΙ ΟΦΕΙΛΩΝ 31/12/2010
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 2012 ΕΝΑΝΤΙ ΟΦΕΙΛΩΝ 31/12/2011
ΜΕΤΑΒΟΛΗ 2012/2011
ΣΤΟΧΟΣ 2012
ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ
Α΄ΑΘΗΝΩΝ
14.385.923
13.196.657
-8,3%
30.170.912
43,7%
ΨΥΧΙΚΟΥ
19.092.068
17.818.823
-6,7%
38.447.907
46,3%
ΚΗΦΙΣΙΑΣ-ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ
21.885.980
24.021.605
+9,8%
46.471.441
51,7%
Α΄ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
10.407.789
10.652.538
+1,5%
22.682.532
46,6%
Β’ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΜΟΙΡΩΝ
13.325.125
18.009.267
+35,2%
28.360.629
63,5%
ΑΧΑΡΝΩΝ
7.087.352
9.141.789
+29%
13.995.733
65,3%
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΜΕΓΑΡΩΝ
10.005.488
12.547.475
+25,4%
13.995.733
62,5%
Α’-Γ’ ΠΑΤΡΩΝ, ΑΙΓΙΟΥ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
20.784.236
26.131.582
+25,7%
43.635.259
59,9%
ΚΟΡΙΝΘΟΥ
8.315.183
10.875.256
+30,8%
17.570.890
61,9%
Α΄ΠΕΙΡΑΙΑ – ΣΟΕΤΣΩΝ-ΠΟΡΟΥ-ΑΙΓΙΝΑΣ
6.867.351
8.361.069
+21,8%
13.775.363
60,7%
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
12.035.516
15.512.616
+28,9%
24.058.357
64,5
ΓΛΥΦΑΔΑΣ (ΕΩΣ ΒΟΥΛΑ-ΒΑΡΚΙΖΑ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ)
18.866.258
21.372.719
+13,3%
37.071.212
57,7%
ΣΥΝΟΛΟ ΣΕ 28 ΔΟΥ της ΧΩΡΑΣ
344.840.458
397.856.282
+15,4%
709.312.747
58,1%


ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΤΙ ΧΡΕΗ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εισπράξεις έναντι παλαιών οφειλών (έως 31/12 περασμένου έτους)

ΔΟΥ
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 2011 ΕΝΑΝΤΙ ΟΦΕΙΛΩΝ 31/12/2010
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 2012 ΕΝΑΝΤΙ ΟΦΕΙΛΩΝ 31/12/2011
ΜΕΤΑΒΟΛΗ 2012/2011
ΣΤΟΧΟΣ 2012
ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ
ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
57.885.747
76.910.309
+32,9%
133.780.251
57,5%
ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ
92.659.116
85.668.591
-7,5%
219.377.550
39,1%
ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
24.398.545
34.244.266
+40,4%
53.584.296
63,9%
ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12.509.134
18.320.256
+46,5%
30.797.898
59,5%
ΣΥΝΟΛΑ
187.452.543
215.143.423
+14,8%
437.539.995
49,2%

 
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
ΤΙ ΧΡΕΗ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εισπράξεις έναντι νέων χρεών (έτους 2012)

ΔΟΥ
ΝΕΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ (1/1/12-31/12/12)
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΝΕΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
(ΣΤΟΧΟΣ 2012: 20%)
ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
1.413.517.115
225.351.653
15,9%
ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ
5.833.264.775
150.934.823
2,6%
ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
215.417.064
34.401.715
16%
ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
130.400.359
18.395.875
14,5%
ΣΥΝΟΛΑ
7.592.599.314
429.624.066
5,7%


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Δηλώνουν αδυναμία πληρωμής σε Κηφισιά και Ψυχικό "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news