facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ελευθεροτυπία: Εβαλαν επικεφαλής στα ΕΛΤΑ ιδιοκτήτη κατασκευαστικής που πτώχευσε

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την τοποθέτηση του Ορέστη Μεσοχωρίτη, της γνωστής οικογενείας «Μεσοχωρίτης Κατασκευαστική», η οποία πτώχευσε, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΛ.ΤΑ και άρχισαν τα μαγειρέματα, γράφει η εφημερίδα.

Τα «μαγειρέματα», όπως αναφέρει η εφημερίδα αφορούν τις τοποθετήσεις «ημετέρων» σε θέσεις-κλειδιά της επιχείρησης. «Πρώτο θύμα και ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ συνδικαλιστής που έκανε κριτική στα τεκταινόμενα» γράφει.

Ας σημειωθεί ότι ο Ορέστης Μεσοχωρίτης του Νικολάου ανέλαβε τα ηνία των ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.

Πρόσκειται στη ΝΔ

Σε δημοσίευμά της η «Ε» ανέφερε:

Συνεχίζεται το βόλεμα «ημετέρων» σε ΔΕΚΟ του (υπερ)υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών. Υστερα από την τοποθέτηση στις «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΕΘΕΛ - ΗΛΠΑΠ) του γεωπόνου και τέως γενικού γραμματέα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννη Οικονόμου, σειρά πήρε ο όμιλος των ΕΛ.ΤΑ.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες αποκτούν επιπρόσθετη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΤΑ. ξεκινούν εντός του πρώτου τριμήνου.

Στο άρθρο 99

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας των ΕΛ.ΤΑ., «Ταχυμεταφορές ΕΛ.ΤΑ.», τοποθετήθηκε ο εργολήπτης Ορέστης Μεσοχωρίτης, της γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας «Αφοί Μεσοχωρίτη», από τη βόρεια Ελλάδα, η οποία εταιρεία το 2010 κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Ο κ. Ορέστης Μεσοχωρίτης, ο οποίος είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσ/νίκης, ακούγεται ότι συνδέεται φιλικά με τον νυν γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτο Σιμόπουλο. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των «Ταχυμεταφορών ΕΛ.ΤΑ.», ο οποίος πρόσκειται στο χώρο της Ν.Δ., θα πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα και συνάμα να ενημερωθεί άμεσα για έναν κλάδο (ταχυδρομεία) τον οποίο γνωρίζει ελάχιστα.

Αλλαγές συντελέστηκαν και στην εταιρεία ΚΕΚ - ΕΛ.ΤΑ., στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. Ο κ. Κόκκινος, ο οποίος διατέλεσε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου από το 2004 έως το 2009, ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Ηταν για κλείσιμο

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ΚΕΚ - ΕΛ.ΤΑ. αποτελούν θυγατρική εταιρεία των ΕΛ.ΤΑ., χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο (μέχρι και συνδικαλιστές έχουν ζητήσει, από το υπουργείο Μεταφορών, την κατάργησή της). Επειδή η εταιρεία δεν έχει σημαίνοντα ρόλο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας. Τώρα η θέση «ανακαλύφθηκε» εκ νέου, προκειμένου να τοποθετηθεί ο κ. Κόκκινος, ο οποίος φλέρταρε κάποτε με το ΛΑΟΣ.

Τέλος, τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΤΑ. ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Μελαχροινός. Από το 1993 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της ιδιωτικής εταιρείας «Μελέτες Σύμβουλοι ΑΕ - Planning Group». Ο κ. Μελαχροινός αποτελεί επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία πήρε, έπειτα από τον έλεγχο του ΟΑΣΑ, τα ΕΛ.ΤΑ., ώστε να ενισχύσει το λαϊκό της προφίλ».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελευθεροτυπία: Εβαλαν επικεφαλής στα ΕΛΤΑ ιδιοκτήτη κατασκευαστικής που πτώχευσε"

Ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - «Παγώνουν» οι δόσεις για 4 χρόνια

Το πλαίσιο της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο θα περιλαμβάνει «πάγωμα των δόσεων των δανείων για τέσσερα χρόνια και την καταβολή μόνο της δόσης του τόκου με επιτόκιο 1,5%», σκιαγράφησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Mιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ. ο κ. Σκορδάς ανέφερε πως το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βρίσκεται στο δρόμο προς τη Βουλή (αναμένονται απαντήσεις τεχνικού χαρακτήρα από την Τράπεζα της Ελλάδας προς την Τρόικα και την ΕΚΤ για να υπάρξει η συμφωνία τους και να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση) προβλέπει το πάγωμα της καταβολής της δανειακής δόσης για τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για τέσσερα χρόνια, την καταβολή μόνο της δόσης των τόκων με επιτόκιο 1,5%, χωρίς να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, και τη συμφωνία με το 50%+1 των πιστωτών, αντί του 100% που ισχύει τώρα.

Σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να μπουν όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και έχει μειωθεί το εισόδημά του την τελευταία τριετία πάνω από 32%.

«Επίσης μπορούν να υπαχθούν, ανεξαρτήτως περιορισμών, όλοι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι μακροχρονίως πάσχοντες και όλοι οι συμπολίτες μας με αναπηρία», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση ότι το όριο των 25.000 ευρώ είναι χαμηλό, ο Αθανάσιος Σκορδάς σημείωσε ότι «είναι γεγονός και δε λέμε ότι είμαστε ευτυχείς αλλά αυτό είναι το μέγεθος το οποίο μπορούμε. Γιατί από τη μια πλευρά πρέπει να βρεθεί μια λύση να ανακουφίζει δανειολήπτες και να μην υπονομευθεί η προσπάθεια ανάταξης και επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ισορροπία για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Δεν γίνεται υγιής λειτουργία της οικονομίας με άρρωστο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική εμμονής σε μια λάθος μνημονιακή στρατηγική

Για πολιτική «εμμονής σε μια λάθος μνημονιακή στρατηγική που καθημερινά ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Αντί να εκμεταλλευτεί παραδοχές από την πλευρά του ΔΝΤ έτσι ώστε να προχωρήσει στην παραμικρή αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, προωθεί σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων κομμένο και ραμμένο σαφέστατα στα μέτρα των τραπεζών και αδιαφορεί για τις ανάγκες των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει, προτείνει «την ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και τη μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη να διαγράφεται οριστικά»

Αυτές οι βασικές αρχές, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «συνιστούν αναγκαίες ρυθμίσεις που δεν στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επαγγελματιών, αλλά συνολικά στην παροχή ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ

Η μείωση των επιτοκίων και η διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέτρο της κυβέρνησης συνευθύνης, η οποία δεσμεύθηκε για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, εκτιμά η ΔΗΜΑΡ.

Το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών σημερινών εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενώ για τους ανέργους πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος, ανφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με την εκτίμηση πως περικοπή των δανείων πρέπει να γίνει με τον ορισμό ενός ορίου κέρδους πάνω από το αρχικό δάνειο και με τον συνυπολογισμό του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών κατοικιών (πρώτη με προσωπική η οικογενειακή διαβίωση) έως το 2016 πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη, στόχος πρέπει να είναι μια βιώσιμη διαδικασία αποπληρωμής ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες, οι τράπεζες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων και η οικονομία να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις επιβαρύνσεις των τραπεζικών δανείων.

Υπέρ του «κουρέματος» των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση το ΔΝΤ

«Κούρεμα» των οφειλών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προτείνει το ΔΝΤ σε κείμενό του, στο οποίο υπογραμμίζεται πως αν διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανό να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη των κρατών που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.

Στην έκθεση εργασίας που διενήργησε το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του Ταμείου, με τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» και η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, προτείνεται η θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν κούρεμα του χρέους υπερχρεωμένων δανειοληπτών σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η οποιαδήποτε στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους είναι σημαντικό να ενταχθεί σε μια ευρύτερη δημοσιονομική μεταρρύθμιση. «Η όποια αναδιάρθρωση των χρειών του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να γίνει στο ευρύτερο πλαίσιο μεταρρύθμισης του χρηματοοικονομικού κλάδου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης «αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι δεν βοηθά κανένα να μην λυθεί το θέμα του υψηλού δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα: Ούτε τους δανειστές αλλά ούτε και τους πιστωτές. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τότε διακυβεύεται η ανάπτυξη».

«Με την παρούσα κρίση να έχει τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες, κάτι που είναι ακόμη πιο (επιτακτικό) επειδή θα χρειαζόταν να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν εμφανή, απτά αποτελέσματα» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνεται στην έκθεση, ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλείται πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως σε περιπτώσεις οικονομιών με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι επενδύσεις παγώνουν, καθώς οι εταιρείες (όσες δεν πτωχεύουν) επικεντρώνονται στην απομόχλευση και εξυγίανση των ισολογισμών τους και είναι απρόθυμες να αναλάβουν νέα έργα και να δημιουργήσουν έτσι θέσεις εργασίας.

Μάλιστα σε άλλο σημείο αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές αρχές επανεξετάζουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καθώς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε την Παρασκευή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς το κείμενο αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί οτι αντιπροσωπεύει θέσεις του ΔΝΤ. «Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το κείμενο εργασίας είναι προσωπικές των συντακτών και δεν είναι κατ' ανάγκη αντιπροσωπευτικές των θέσεων του ΔΝΤ ή της πολιτικής του. Τα κείμενα εργασίας περιγράφουν μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους συντάκτες και δημοσιοποιούνται, προκειμένου να αποσπάσουν σχόλια ή για περαιτέρω δημόσια συζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ξεπέρασαν το 25% τα «κόκκινα δάνεια»

Στην Ελλάδα ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και των πιστωτικών καρτών τους ανέρχεται στις 500.000.

Στα τέλη του 2012 από τα συνολικά υπόλοιπα δανείων που ανέρχονταν σε 227,7 δισ. ευρώ δεν είχαν πληρωθεί οφειλές ύψους 55,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» ξεπερνούσε το 25%.

Μαζικές προσφυγές δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

Ολο και περισσότεροι δανειολήπτες, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία ζητώντας να υπαχθούν στις ρυθμίσει του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με το «Εθνος του Σαββάτου» από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013 οι αιτήσεις για υπαγωγή στο συγκεκριμένο νόμο έφθασαν τις 66.000.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - «Παγώνουν» οι δόσεις για 4 χρόνια"

Εταιρείες-«φαντάσματα» έφερναν κρέας αλόγου και στην Ελλάδα

Και το θρίλερ με τους μοσχαρίσιους κιμάδες της Ευρώπης, οι οποίοι φαίνεται να είναι πλούσιοι σε αλογίσιο κρέας, συνεχίζεται…

Μπορεί ο ΕΦΕΤ, με επίσημες ανακοινώσεις του να καθησύχαζε τους καταναλωτές μιλώντας για προληπτικές ανακλήσεις και ελέγχους, όμως η πραγματικότητα μάλλον διαφορετική είναι.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας με αφορμή αναφορά του ΕΦΕΤ που αφήνει υπόνοιες για διακίνηση κρέατος αλόγου και στην Ελλάδα.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από την οικονομική αστυνομία με την εποπτεία αγορανομικού εισαγγελέα.

Στο πόρισμα του ΕΦΕΤ, στο οποίο «πάτησε» η παρέμβαση της εισαγγελίας, αφήνονται υπόνοιες για εισαγωγή και διακίνηση κρέατος αλόγου στην Ελλάδα καθώς φέρεται να εντοπίστηκε σε αποθήκη ύποπτη ποσότητα, δείγμα του οποίου εστάλη για έλεγχο στο χημείο του κράτους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», ο ΕΦΕΤ αναζητεί δύο εταιρείες-«φαντάσματα» που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία.

Όσο για το λόγο για τον οποίο αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εφόσον η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν συνιστά παράνομη πράξη, είναι στο πλασάρισμά του ως μοσχαρίσιου κιμά. Οι υποψίες κινήθηκαν όταν οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι δύο εταιρείες είχαν ως έδρα, η μία ένα χωράφι και η άλλη μία άσχετη πολυκατοικία.

Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες, όσο και τις χώρες απ΄όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, πάντως, με τη Eurostat έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά, ενώ στέλεχος του ΕΦΕΤ λέει: «Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαιώνει ότι προχωρά άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έδωσε εντολή για διενέργεια ελέγχων με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτή στην εμπορία τροφίμων.

Η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής έχει ζητήσει από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους ιχνηλασιμότητας στην περίπτωση κατά την οποία εντοπιστούν αποθηκευμένο κρέας αλόγου και στοιχεία που αφορούν διακίνηση προγενέστερα αποθηκευμένων παρτίδων κρέατος αλόγου.

Επίσης, ζητήθηκε η άμεση διενέργεια εστιασμένων ελέγχων σε βόειο κρέας και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας, η δειγματοληψία και η αποστολή δειγμάτων για ταυτοποίηση DNA.

Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει ότι το υπουργείο προχωρά στις επιβεβλημένες ενέργειες ώστε να θέσει τέλος σε πρακτικές που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εταιρείες-«φαντάσματα» έφερναν κρέας αλόγου και στην Ελλάδα"

Έρευνα των οικονομικών Εισαγγελέων για το δάνειο στο MEGA

Τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση δανειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού MEGA ζήτησαν οι οικονομικοί Εισαγγελείς με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για το ύψος του δανείου, αλλά και της αντιπαράθεσης του σταθμού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα της δανειοδότησης του σταθμού ουσιαστικά ξεκίνησε με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει προς το επενδυτικό κοινό η «Τηλέτυπος ΑΕ» στις 3 Ιανουαρίου όπου προανήγγειλε την σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τον τραπεζικό δανεισμό και επιχειρηματικούς σκοπούς της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, λίγες ημέρες μετά, έθετε θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης του σταθμού σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που, όπως ανέφερε, δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιου ύψους τραπεζική δανειοδότηση και κλείνουν.

Ακολούθως το κανάλι μέσω του κεντρικού του δελτίου ειδήσεων «απάντησε» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ποσό του δανείου που έλαβε δεν ήταν 98 αλλά 10 εκατομμύρια ευρώ, μέσω πέντε τραπεζών, για την έγκριση των οποίων υποθηκεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του. Επεσήμανε επίσης πως πριν την δανειοδότηση έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Εισαγγελείς θα μελετήσουν όλα τα στοιχεία του φακέλου δανειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού, τις σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν τόσο από την ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού εισηγμένη εταιρεία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και όλα τα δημοσιεύματα και σύντομα θα είναι σε θέση να καλέσουν τους πρώτους μάρτυρες ώστε να αποσαφηνιστεί αν τίθεται ή όχι ζήτημα ποινικών ευθυνών για την υπόθεση.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα των οικονομικών Εισαγγελέων για το δάνειο στο MEGA"

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες, διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Μαρτίου, στην Αθήνα, με συντονισμό των αγροτών πανελλαδικά και συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας, από τις 11 το πρωί και μετά, αποφάσισαν οι αγρότες.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε περιορισμένος αριθμός αγροτών, οι οποίοι, ύστερα από αποτίμηση του αγώνα, που διήρκεσε πάνω από έναν μήνα και τη χθεσινή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποφάσισαν τελικά να αποχωρήσουν αύριο, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους συνεχίζεται με άλλες μορφές.

Επικεντρώνεται δε, σε πρώτη φάση, στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην πρωτεύουσα, με κατά τόπους οργάνωση, ώστε η συμμετοχή να είναι μαζική.

Στο μεταξύ, «απογοητευμένοι, αλλά με το κεφάλι ψηλά», όπως αναφέρουν, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι είχαν στήσει μπλόκα στη διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, στα Κερδύλλια, επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας και στο Ροδολίβος του δήμου Αμφιπόλεως.

Σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους έχουν προχωρήσει από χθες και οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα, ενώ προς αποχώρηση οδεύουν και οι συνάδελφοί τους σε Εβρο και Ροδόπη.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες, διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα"

Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο: Τα ευρήματα ξεπερνούν τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα ευρήματα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο ξπερνούν και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Οι έρευνες ξεκίνησαν το Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν σήμερα, με την επιστροφή στο λιμάνι της Πάτρας του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό και διεξήγαγε τις έρευνες.

Έγιναν καταγραφές συνολικούς μήκους 12.431 χιλιομέτρων, μέγεθος που υπερβαίνει τον αρχικό προγραμματισμό λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων για περισσότερα στοιχεία από συγκεκριμένες περιοχές. Το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο, μάλιστα, για εταιρείες που αν και είναι ακόμη λίγες, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων από τις σεισμικές έρευνες θα ακολουθήσει η φάση της επεξεργασίας και της παρουσίασής τους προς τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν σε πρώτη φάση να αποκτήσουν τα δεδομένα. Το επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών («οικοπέδων») για έρευνες που περιλαμβάνουν και γεωτρήσεις.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου του Nordic Explorer, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ε. Λιβιεράτος, απέστειλε σήμερα ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS στο σκάφος, ενώ σε δηλώσεις του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

«Μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στη βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους» τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Λιβιεράτος σημειώνει ακόμη την απόλυτη εμπιστοσύνη και συμπαράσταση του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας, τη στήριξη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και των δυνάμεων της Βουλής, που δέχτηκαν με ενδιαφέρον και προσοχή το έργο της ανίχνευσης των υδρογονονθράκων, καθώς και την προετοιμασία που έγινε από το 2011 από τον τότε υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο: Τα ευρήματα ξεπερνούν τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις"

Στους 537.237 οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών στην Ελλάδα

Στους 537.237 ανέρχεται ο ακριβής αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενας Κουντουρά για το μέγεθος του συνολικού μεταναστευτικού πληθυσμού στη χώρα.

Για τον αριθμό των παρανόμως διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών, ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι δεν υπάρχει έγκυρος τρόπος να υπολογισθεί ο πληθυσμός τους και το μόνο διαθέσιμο στοιχείο είναι ο αριθμός των παρανόμως εισελθόντων αλλοδαπών που συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα μετά το 2008 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία (όπως αυτά είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας), ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών από το 2008 και μέχρι το 2012 ανέρχεται σε 577.900 άτομα. Είναι, δηλαδή, περίπου ίσος με τον αριθμό των νομίμως διαμενόντων.

«Αυτό το στοιχείο είναι εντελώς ενδεικτικό και δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι όλοι αυτοί εξακολουθούν να διαμένουν παρανόμως στη χώρα ή ότι δεν υπήρξαν και άλλα άτομα που κατόρθωσαν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να εντοπιστούν από την ΕΛΑΣ ή το Λιμενικό Σώμα», επισημαίνει ο κ. Αθανασίου για να υπογραμμίσει τελικά ότι «οποιαδήποτε απόπειρα προσδιορισμού του αριθμού τους είναι εντελώς παρακινδυνευμένη». Ωστόσο, χαρακτηρίζει χρήσιμη τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατά την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας καταγράφει πέραν των Ελλήνων και τους αλλοδαπούς νομίμως ή παρανόμως διαμένοντες στη χώρα μας.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 537.237 οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών στην Ελλάδα"

Υπερψηφίστηκε με μικροτροποποιήσεις το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Υπερψηφίστηκε κατ' άρθρο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Κώδικας περί Ναρκωτικών), το οποίο περιλαμβάνει και άλλες πολυεπίπεδες ρυθμίσεις, όπως είναι η επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που χρησιμοποιούν καλάσνικοφ ή άλλο βαρύ οπλισμό, η καθιέρωση του θεσμού του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, η επιβολή χρηματικών ποινών σε δωροδοκηθέντες υπαλλήλους, η επιβολή μεγαλύτερων ποινών σε αδικήματα με ρατσιστικό κίνητρο κ.λπ.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο, σε σχέση με αυτό που κατατέθηκε αρχικά στην Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Ιανουαρίου, έχουν επέλθει μικροτροποποιήσεις σε ορισμένα άρθρα, με τις οποίες αυστηροποιούνται ορισμένες ποινές. Οι τροποποιήσεις αυτές είναι οι εξής:

1) Με ποινή κάθειρξης έως 6 ετών τιμωρείται οποίος διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικων με σκοπό να εξασφαλίσει την κάλυψη των καθημερινών ατομικών του αναγκών χρήσης,

2) Με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή από 500 μέχρι 50.000 ευρώ τιμωρείται όποιος διαφημίζει τη χρήση ναρκωτικών,

3) Με φυλάκιση τουλάχιστον 5 μηνών και χρηματική ποινή από 1.000 ευρώ μέχρι και 15.000 ευρώ και με στέρηση από 2 έως 5 χρόνια της άδειας οδήγησης και διπλώματος τιμωρείται όποιος οδηγεί ή κυβερνά πλωτό, χερσαίο ή εναέριο μεταφορικό μέσο υπό την επίδραση ναρκωτικών,

4) Ο χρήστης τιμωρείται με φυλάκιση 5 μηνών, όμως μπορεί να κριθεί ατιμώρητος εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί,

5) Αποποινικοποίηση των ειδών που πωλούνται σε καταστήματα τύπου «Kanabis shop» και

6) Ο εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ορίζεται από τον πρωθυπουργό με θητεία 5 ετών και προεδρεύει της εθνικής επιτροπής σχεδιασμού και συντονισμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικός άξονας του επίμαχου νομοσχεδίου είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από την καταστολή στην πρόληψη, θεραπεία, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα θα είναι βαρύτερη η μεταχείριση των εμπόρων ναρκωτικών ακόμη και αν είναι εξαρτημένοι, αφού η ποινή θα είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη. Αντίθετα, ευνοϊκότερη μεταχείριση προβλέπεται για τους εξαρτημένους μικροδιακινητές ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο επέρχονται ρυθμίσεις εργατικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ότι όταν ακυρώνεται μία απόλυση από τα δικαστήρια, ο εργοδότης υποχρεούται στην επαναπρόσληψη του απολυθέντα. Το μέτρο αυτό ισχύει και κατά την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων (μέχρι τώρα προβλεπόταν μόνο η καταβολή αποζημίωσης).

Επίσης, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα κ.λπ.), ενώ με ποινές κάθειρξης τιμωρούνται και εκείνοι που κατέχουν ή φέρουν παράνομα πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλο οπλισμό και καθιερώνεται επιπλέον ο θεσμός του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ακόμη, με διαδικασίες εξπρές θα εκδικάζονται πλέον οι υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων τόσο του στενού όσο και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, τραπεζικών υπαλλήλων κ.λπ.), ενώ προβλέπεται η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του οφελήματος που αποκομίζουν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί-υπάλληλοι από παράνομη συναλλαγή

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε με μικροτροποποιήσεις το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά"

Τα παλαβά που λέει ο Μπέπε Γκρίλο για τους Ελληνες!!!


Οι Ελληνες κι η συμπεριφορά τους εν μέσω της κρίσης δεν λείπουν βέβαια από τη ρητορική του Μπέπε Γκρίλο που τα δίνει όλα κάθε φορά μπροστά στο ακροατήριό του προκειμένου να συγκινήσει και να πείσει. Αυτή τη φορά ήρθε με υπερβολές να προβάλει τα νέα στερεότυπα για τους Ελληνες, μετά τον μύθο του Ζορμπά.

«Στην Ελλάδα μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ, παίρνουν τρόφιμα και τα μοιράζουν στον λαό» ... «Στην Ελλάδα κλέβουν τράπεζες και μοιράζουν τα χρήματα στον λαό». Με αυτές τις αναφορές ο Μπέπε Γκρίλο απευθύνεται στο -όπως αποδείχθηκε- τεράστιο ακροατήριό του στην Ιταλία. Οι αναφορές αυτές προκαλούν σήμερα τον σχολιασμό του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην εφημερίδα Καθημερινή:

«Με εμφάνιση γκουρού των Εξαρχείων, στο πιο καλοντυμένο, και χωρίς τσιγάρο στο στόμα, ευτραφής και απολύτως ικανοποιημένος από τον εαυτό του, ο Ιταλός κωμικός συνεχίζει τη μεγάλη ευρωπαϊκή παράδοση της Ελλάδας του μύθου. Ακούγοντάς τον θυμήθηκα τον Σατωβριάνδο, ο οποίος στην κοιλάδα του Ευρώτα πριν από δύο αιώνες φώναζε τον Λεωνίδα να βγει από τον τάφο του και όταν εκείνος δεν του απάντησε αποχώρησε απογοητευμένος.

Ο Μπέπε Γκρίλο φωνάζει το φάντασμα της επανάστασης. Δεν ξέρω αν θα του δοθεί η δυνατότητα να απογοητευθεί, να αντικρίσει την πραγματικότητα δηλαδή. Δεν ξέρω καν αν τον ενδιαφέρει. Η Ιταλία έχει μεγάλη κωμική παράδοση, όμως η διαφορά των νέων κωμικών από τους «κλασικούς» του ιταλικού κινηματογράφου είναι η διαφορά που χωρίζει τον Λαζόπουλο από τον Αυλωνίτη ή τον Λογοθετίδη, η διαφορά του λαϊκισμού από την αυτοσυνειδησία. Ο Σόρντι έπεφτε μονίμως έξω και γι' αυτό σε έκανε να τον αγαπάς, και γι' αυτό αν και δημοφιλής δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα λύσει τα προβλήματα των Ιταλών και του κόσμου όλου.

Ο Γκρίλο, η άλλη όψη του μπερλουσκονικού νομίσματος, νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο. «Live your myth in Greece» όπου μπορεί να μην κλέβουν, ακόμη τουλάχιστον, τράπεζες για να μοιράζουν χρήματα στον λαό, ούτε σούπερ μάρκετ για να μοιράζουν τρόφιμα, όμως ακούγεται ωραία να βεβαιώνεις ότι έτσι γίνεται "εκεί πέρα"», γράφει μεταξύ άλλων ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα παλαβά που λέει ο Μπέπε Γκρίλο για τους Ελληνες!!!"

Ρουπακιώτης: Υπό σκέψη νόμος που θα επιτρέπει την συμβίωση ατόμων του ιδίου φύλου.

«Ανοίγει ο δρόμος» για την ελεύθερη συμβίωση ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, η κυβέρνηση μελετά το θέμα και θα καταλήξει σε απόφαση.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται η «καυτή πατάτα» της ελεύθερης συμβίωσης των ατόμων ιδίου φύλου, καθώς ο κ. Ρουπακιώτης στην επισήμανση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση και Μαρίας Γιαννακάκη ότι ο αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης συνιστά διάκριση, απάντησε πως το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πάρει απόφαση μέσω δημοσίου διαλόγου.

Ο κ. Ρουπακιώτης παράλληλα υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αγνοεί ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ρυθμίζεται το ζήτημα της συμβιωτικής σχέσης ομόφυλων προσώπων, καίτοι υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν τον θεσμό της καταχωρημένης συμβίωσης, εν τούτοις σε επίπεδο ΕΕ δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για το εν λόγω ζήτημα».

Τέλος, στην επισήμανση που του έγινε από τις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ότι μερίδα Ελλήνων πολιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το υπουργείο αντιμετωπίζει την πιθανότητα καταδίκης του, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πώς «πάγια, και προκειμένου η χώρα μας να συμμορφωθεί σε καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ και εν προκειμένω για τις αποφάσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέραν των ατομικών μέτρων συμμόρφωσης με την καταβολή των τυχόν επιδικαζόμενων ποσών και την λήψη και κάθε άλλου πρόσφορου μέτρου για την αποκατάσταση της νομιμότητας, ως προς τους εκάστοτε προσφεύγοντες, λαμβάνονται κατά περίπτωση και γενικά μέτρα συμμόρφωσης προς αποφυγή μελλοντικών παραβιάσεων, τα οποία ποικίλουν αναλόγως της διαπιστωθείσας παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουπακιώτης: Υπό σκέψη νόμος που θα επιτρέπει την συμβίωση ατόμων του ιδίου φύλου."

35 ευρώ ο τόνος για τα σκουπίδια από το 2014 μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ

Απέρριψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του δήμου Μαραθώνα για αναστολή της εκτέλεσης του έργου κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό.

Στην περιοχή πρόκειται να κατασκευαστεί ένα από τα 4 εργοστάσια για την επεξεργασία των απορριμμάτων της Αττικής.

Νέο ειδικό τέλος ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής πρόκειται να ισχύσει από τις αρχές του 2014, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι και, κατ΄ επέκταση, οι δημότες τους μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Κ. Λαζαρίδου, από το 2014 το τέλος θα προστίθεται στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο. Θα αυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο.

Αυτό σημαίνει ότι για τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, που "πληρώνει" σήμερα 22 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που καταλήγει στον ΧΥΤΑ, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 57 ευρώ για το 2014, τα 62 ευρώ για το 2015 κ.ο.κ. Αντίστοιχα για την Αθήνα, που "πληρώνει" σήμερα 45 ευρώ για κάθε τόνο, το ποσό θα φτάσει τα 80 ευρώ για το 2014, τα 85 για το 2015 κ.ο.κ.

Η κ. Λαζαρίδου, μιλώντας σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση συσκευασιών, σχολίασε ότι τα ποσά που θα εισπράττονται από το παραπάνω τέλος θα καταλήγουν στο "πράσινο ταμείο" για περιβαλλοντικά έργα.

Ευρωπαϊκό λάθος χαρακτήρισε το ειδικό τέλος ταφής ο ομότιμος καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Θ. Λέκκας, ο οποίος, κατά την ομιλία του στην ημερίδα, επισήμανε ότι η ανακύκλωση μπορεί να ενθαρρυνθεί με διάφορους τρόπους, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει οι πολίτες να τιμωρούνται για τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ενώ σχολίασε και ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται είναι αμφίβολο ποιον σκοπό θα εξυπηρετούν.

Στο ίδιο πνεύμα, και ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε την ανάγκη τα ποσά που θα προκύψουν από το ειδικό τέλος ταφής να καταλήγουν στους ΟΤΑ και όχι στο "πράσινο ταμείο" καθώς, όπως είπε, "τέτοια κονδύλια ήδη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν "τρύπες" και άλλου είδους ελλείμματα".

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, η κ. Λαζαρίδου επισήμανε ότι ο σχετικός στόχος προβλέπει την ανάκτηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων στην Ελλάδα και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε ποσοστό από 55 έως 80%. Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι από τους μπλε κάδους συλλέγεται το 60% των υλικών συσκευασίας που διακινούνται με τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (40%) καταλήγει στους κάδους των απορριμμάτων. Προκειμένου δε να αυξηθεί το ποσοστό συλλογής υλικών συσκευασίας πρότεινε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, β' τύπου, όπως το χαρακτήρισε, ώστε να συγκεντρώνονται περισσότερες συσκευασίες από τα σκουπίδια, αφού πρώτα απομακρύνονται από αυτά, τα οργανικά απόβλητα.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακύκλωσης, ο Ι. Ραζής από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης γνωστοποίησε ότι το 2012 ανακυκλώθηκαν 240.000 τόνοι υλικών, ενώ η Εταιρεία μέχρι στιγμής καλύπτει το 82% του ελληνικού πληθυσμού και 240 από τους 325 ΟΤΑ της χώρας, με 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Ωστόσο, λόγω κρίσης, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 34% από το 2008 μέχρι το 2012 καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενώ αυξήθηκαν και τα περιστατικά κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους. Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι η ανάκτηση υλικών βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά από το σύνολο της χώρας, ενώ το υπόλειμμα που καταλήγει στους ΧΥΤΑ είναι μικρότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές.

Διαβάστε Περισσότερα » "35 ευρώ ο τόνος για τα σκουπίδια από το 2014 μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ"

Σαμαράς: Θα ενισχύσουμε τους αγρότες, σύνταξη στα 62, ρύθμιση για υποθήκες


Το Αγροτικό είναι «μια μοναδική ευκαιρία να απελευθερώσουμε τη δυναμική και το δυναμικό της Ελλάδας. Το δυναμικό που υπάρχει, αλλά δεν το αξιοποιούμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσίπρα, για τα προβλήματα του Αγροτικού τομέα. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι κορυφαία των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι αυτή στο αγροτικό, ενώ προανήγγειλε ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση στα 62 έτη των αγροτών που έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.

Στην πρωτομιλία του ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Βασικός προσανατολισμός μας είναι η απαλλαγή των ενδιάμεσων εισροών – αυτό που λέμε παραγωγικοί συντελεστές - από κάθε επιβάρυνση κατά την παραγωγική διαδικασία. Ιδιαίτερα σε κλάδους εξαγωγικού προσανατολισμού και παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια διατροφής του πληθυσμού. Αυτό που έχουμε πει για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα το κάνουμε μέσα στην τετραετία!
«Προωθούμε το Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων που θα βάλει καθαρούς κανόνες στις συναλλαγές. Ώστε να απαλλαγεί ο παραγωγός από τις πιέσεις και τους εκβιασμούς διάφορων «επιτηδείων», που πολλές φορές καθυστερούν την εξόφληση των αγροτών. Κι ακόμα προωθούμε, όπως είπα και πριν, τη συμβολαιακή Γεωργία που ήδη δίνει περισσότερο και σταθερότερο εισόδημα, αλλά και πάρα πολύ καλύτερες τιμές πολλές φορές.
Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση, τα 67 χρόνια είναι το γενικό όριο που ισχύει για όλους τους Έλληνες. Και για τους αγρότες, όμως, θα υπάρξει ρύθμιση ότι όποιος έχει 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62. Και ειδικά για τους Συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα κατατεθεί νομοσχέδιο με πρόβλεψη όσοι έχουν φτάσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, να βγαίνουν στη σύνταξη με σταδιακή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού. Τέλος, ειδικά για όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1948, είχαν βγει σε πρόωρη σύνταξη και κινδύνευαν να μείνουν μετέωροι, δώσαμε τη λύση να επεκταθεί το πρόγραμμα από τα 10 στα 12 χρόνια, ώστε να τους καλύψει και φέτος και για του χρόνου, οπότε θα προστεθούν και οι γεννηθέντες το 1949».
... «Η Αγροτική Τράπεζα, για την οποία γίνεται τόσος θόρυβος, έδινε τα τελευταία χρόνια μόλις το 13% των χορηγήσεών της σε αγρότες και συνεταιρισμούς! Κι αυτό, με πολύ υψηλά επιτόκια, λόγω των προβλημάτων της. Ταυτόχρονα, όμως, δέσμευε με υποθήκη πολλαπλάσιας αξίας γη και ακίνητα για τα δάνεια που έδινε στους αγρότες. Εμείς ρυθμίζουμε το πρόβλημα της υποθηκευμένης αγροτικής γης. Μειώνουμε ήδη τις υποθήκες στο 120% της αξίας του δανείου που έχει απομείνει. Ταυτόχρονα, για δάνεια που έχουν εξοφληθεί, επισπεύδουμε την εξάλειψη της υποθήκης χωρίς κόστος για τον αγρότη. Αυτά όλα για κάποιον που παρακολουθεί αγρότη-αγρότη και πρόβλημα-πρόβλημα και χωριό-χωριό την πραγματική κατάσταση είναι καίριες τομές, που απελευθερώνουν μεγάλης έκτασης και αξίας αγροτικές γαίες, δεσμευμένες σε υποθήκες για πολλές δεκαετίες.
Αλλά και τα «κόκκινα χρέη» των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην παλαιά Αγροτική ρυθμίζονται επίσης. Η Κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση που δίνει λύση στο πρόβλημα, διασφαλίζοντας ότι η γη θα παραμείνει στον αγρότη! Όσα λέγονται ή γράφονται τελευταία και προβάλλουν το αντίθετο, δεν ισχύουν! Και σύντομα θα δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα…
Κι ακόμα, το διάδοχο σχήμα της Αγροτικής, η Πειραιώς-ΑΤΕ αρχίζει να χορηγεί τα λεγόμενα ΑΔΑ, τα ανοιχτά Δάνεια για τους Αγρότες, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, με τη ίδρυση του Ταμείου της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας των 350 εκατομμυρίων, που ανέφερα προηγουμένως…
Βλέπετε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει ρευστότητα στον αγρότη.
Για τη φορολογία
«Δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση στα αγροτεμάχια, ιδιαίτερα του μικρού κλήρου. Από την άλλη πλευρά, είναι άδικο κάποιος με 1000 στρέμματα να μη πληρώνει τίποτε, όταν όλοι οι Έλληνες έχουν επωμιστεί δυσανάλογα βάρη. Στόχος μας είναι καταστήσουμε ανταγωνιστική την αγροτική εκμετάλλευση, όχι να την υπερφορολογήσουμε! Κι ακόμα, να δώσουμε κίνητρο σε ιδιοκτήτες αγροτικής γης που έχουν απομακρυνθεί από την αγροτική παραγωγή, είτε να επιστρέψουν οι ίδιοι, είτε να δώσουν τη γη τους για καλλιέργεια, ώστε να βγάλουν κι οι ίδιοι κάποιο πρόσθετο εισόδημα. Όλη αυτή η προσπάθεια θα απελευθερώσει αγροτικές γαίες προς εκμετάλλευση και θα αυξήσει την αξία τους.

* Θεσπίζουμε, τρίτον, το αγροτικό νυχτερινό ρεύμα, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το ενεργειακό κόστος των αγροτών. Κι ακόμα, μελετάται η διεύρυνση της πρόβλεψης αυτής, ώστε να μπορούν οι αγρότες να το χρησιμοποιούν περισσότερες ώρες.
Και μάλιστα αυτές τις μέρες συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση και με τακτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη. Ώστε να αντικατασταθεί το σημερινό σύστημα επιστροφής φόρου. Το θέμα αυτό είναι υπό εξέταση…
... «Ποντάρουμε στην πρωτογενή παραγωγή. Ποντάρουμε στους αγρότες μας. Δεν τους καταδημαγωγούμε. Στηριζόμαστε σε αυτούς. Ανοίγουμε δρόμους γι’ αυτούς. Και δεν θα αργήσει η ώρα που θα μετατραπεί το μεγάλο δυναμικό που έχουν στα χέρια τους, σε ευημερία για τους ίδιους, αλλά και πλούτο και δύναμη για τη χώρα.

Επίθεση για τους κουκουλοφόρους
Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του για τα αγροτικά θέματα, αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής, στέλνοντας για μία ακόμη φορά αυστηρό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, στους «ανώνυμους κουκουλοφόρους που πάνε βράδυ και καίνε εγκαταστάσεις». Η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει επενδύσεις και κάποιοι προσπαθούν να τις διώξουν και διώχνουν τους επενδυτές. Κάποιοι προσπαθούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Δεν τους δείχνω με το δάχτυλο αλλά αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση, αν αυτό δεν είναι εθνική δολιοφθορά τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος και την περίπτωση της απεργίας των ΜΜΕ κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Στο κλίμα αυτό ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι «αυτή η καταστροφική μανία θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει» και ότι «οι δολιοφθορές θα τελειώσουν» ενώ, αναφερόμενος και στην πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, είπε ότι δεν θα υπάρξει «καμία ανοχή στο έγκλημα».

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Θα ενισχύσουμε τους αγρότες, σύνταξη στα 62, ρύθμιση για υποθήκες"

Έρευνες για εντοπισμό μετάλλων στη Χαλκιδική

Στο ΣΚΑΪ μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, επισημαίνοντας πως η έκταση για έρευνες εντοπισμού μετάλλων στη Χαλκιδική ανέρχεται σε 320 χιλιάδες στρέμματα.

Σε 320 χιλιάδες στρέμματα ανέρχεται η έκταση για έρευνες εντοπισμού μετάλλων στη Χαλκιδική, γνωστοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, Πέτρος Στρατουδάκης.

Όπως είπε, η δασική επιφάνεια που θα αποψιλωθεί για την δημιουργία των εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού, είναι 0,6% της ευρύτερης δασικής έκτασης, δηλαδή, το 50% της ετήσιας διενεργούμενης υλοτομίας.

Πρόσθεσε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καταλαμβάνουν, διάσπαρτα, περίπου το 1% της έκτασης, καλύπτοντας 4 χιλιάδες στρέμματα.

Τα έσοδα του δημοσίου από την εκμετάλλευση της περιοχής θα ανέρχονται μέσω της φορολογίας και του ΦΠΑ, στο 35%. Σε ετήσια βάση αποδίδονται στον Δήμο Αριστοτέλη, ως αντιστάθμισμα, τρία εκατομμύρια ευρώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνες για εντοπισμό μετάλλων στη Χαλκιδική"

Σαμαράς: Υψηλός βαθμός βεβαιότητας ότι έχουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Για υψηλό βαθμό βεβαιότητας ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανοίγοντας για πρώτη φορά επίσημα το θέμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου της International Herald Tribune υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών:

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι «Εχουμε ήδη υψηλό δυνητικό ρόλο στη διακίνηση ενεργειακών πόρων και σύντομα η Ελλάδα θα διαδραματίσει και σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλα αυτά πρέπει να τα μετατρέψουμε από δυνατότητα σε πραγματικότητα».

«Η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται», παρατήρησε ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με αποφασιστικά βήματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέδεσε το ζήτημα της ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό της ρόλο και προσανατολισμό αναφερόμενος και στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.

Η σύνδεση ελληνικής ΑΟΖ και ευρωπαϊκής πολιτικής αποτέλεσε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, μετά τη ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη, σε μια περίοδο που η γειτονική χώρα σκοπεύει στην πραγματοποίηση ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στέλνει φρεγάτες στη Μύκονο.

«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια μικρή διαφορά όμως: εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει», ανέφερε.

Χαρακτήρισε πάντως «πολύ θετικό» το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δηλώνουν ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας «κάθεται» κυριολεκτικά πάνω στους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο και συμπλήρωσε ότι η ενεργειακή σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται «τώρα που που ενεργειακοί πόροι έχουν ήδη ανακαλυφθεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά φημολογείται με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι υπάρχουν και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη νοτιο-ανανατολική Μεσόγειο».

Εκτίμησε επιπλέον ότι στην Ευρώπη, όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση ενέργειας αλλά πολύ χαμηλός βαθμός ενεργειακής αυτάρκειας, οποιαδήποτε χώρα συμβάλει στην διαφοροποίηση πηγών, αλλά και στην ανακάλυψη νέων πηγών θα προάγει τόσο την δική της αναβάθμιση, όσο και της Ε.Ε. συνολικά.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική μνεία και στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, η εξαγγελία του οποίου, μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει νέες ισορροπίες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας Ευρώπης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμαράς: Υψηλός βαθμός βεβαιότητας ότι έχουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο"

Στα «αζήτητα» 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Στα «αζήτητα» των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους παραμένουν 497 ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που έχει εντοπίσει η Αρχή κατά του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κ. Π. Νικολούδη, ο οποίος παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οπως είπε με νόημα «εγώ θα κοίταζα αυτές τις 497 περιπτώσεις διότι είναι χρήματα έτοιμα να τα βρεις και να τα πάρεις» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί κάποιος να εμφανίζεται να δηλώνει εισόδημα 7.000 ή 9.000 ευρώ και να έχει στην τράπεζα καταθέσεις ύψους 350.000 ή 500.000 ευρώ.
Μάλιστα ο κ. Νικολούδης τόνισε πως οι σχετικές πληροφορίες που έχει συλλέξει η Αρχή, διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ ώστε να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους αλλά όπως είπε, «πέσαμε από τα σύννεφα όταν οι εφορίες μάς έλεγαν τι να κάνουμε την πληροφορία που μας στείλατε».

«Τους δίναμε κουταλιά έτοιμη στο στόμα και δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευθούν», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε: «Υπάρχει μεν το ΣΔΟΕ που κάνει ελέγχους αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και οι εφορίες που βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. Ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή το 2012 χειρίστηκε 3.923 υποθέσεις εκ των οποίων 3.191 ολοκληρώθηκαν μέσα στο έτος και 732 παραμένουν προς διερεύνηση.

Οι δεσμεύσεις στις οποίες προχώρησε εντός του 2012 ανέρχονται σε 238 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 97,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ωστόσο, όπως τόνισε στέλεχος της Αρχής, για τα ποσά που δεσμεύονται και είναι σημαντικά, είναι προσωρινή η δέσμευση και μέχρι οι υποθέσεις αυτές να ξεκαθαρίσουν στην Δικαιοσύνη, όπου εκκρεμούν για 10 και 15 χρόνια, τα ποσά παραμένουν στις τράπεζες.

Μάλιστα διερωτήθηκε «μήπως αυτά τα ποσά μεταφερθούν σε έναν κωδικό του κρατικού προϋπολογισμού», αφού όπως είπε «τι θα γίνει το ποσό που δεσμεύεται, θα παραμείνει επί 10 και 15 χρόνια στις τράπεζες;».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Νικολούδης δήλωσε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση διερεύνησης της λίστας Λαγκάρντ. «Δεν μου έχει δοθεί σε καμία μορφή μέρος ή σύνολο της λίστας Λαγκάρντ. Αν έχω επιληφθεί επιτρέψτε μου να μην απαντήσω. Κωλύομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι το επίκεντρο των ελέγχων θα έπρεπε να εστιαστεί κυρίως στην λίστα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και αφορά υποθέσεις από το 2009. «Αυτή την λίστα έχω και κάνω συστηματικό και αργό έλεγχο. Αν ήταν αυτή τη στιγμή να κάνουμε επείγουσες δουλειές δεν θα κοίταζα τις άλλες λίστες».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «αζήτητα» 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής"

Τράπεζες: Μείωση μισθών 15% έως 20%, αύξηση ωρών εργασίας

Μειώσεις μισθών από 15% έως 20% και ανατροπές στο ωράριο εργασίας πρότειναν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στην ΟΤΟΕ 

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο χρονοεπίδομα, το οποίο με βάση τη νομοθεσία παραμένει παγωμένο σε όλες τις συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%

Οι περικοπές θα προέλθουν -με βάση την πρόταση των εκπροσώπων των τραπεζών- από παρεμβάσεις στον βασικό μισθό και σε μία σειρά επιδομάτων (π.χ. ισολογισμού, γάμου, βρεφονηπιακό).

Η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων απέρριψε τις προτάσεις και το επόμενο ραντεβού στις 11 Μαρτίου θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Η πρόταση των τραπεζών -με βάση πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων- προβλέπει παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα:
1Μισθοί. Οι μειώσεις προτάθηκε να είναι από 15% έως και 20%. Αυτό το ποσοστό θα προέλθει από έναν συνδυασμό παρεμβάσεων στον βασικό μισθό και στα επιδόματα της κλαδικής σύμβασης. Για παράδειγμα, προτάθηκε να καταργηθεί το επίδομα ισολογισμού (που είναι μισός μισθός τον χρόνο) και να «φύγουν» από την κλαδική σύμβαση τα επιδόματα γάμου (ποσοστό 10%) και βρεφονηπιακού σταθμού (τα οποία θα μεταφερθούν στις επιχειρησιακές συμβάσεις).

Μάλιστα ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο χρονοεπίδομα, το οποίο με βάση τη νομοθεσία παραμένει παγωμένο σε όλες τις συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

2Ωράριο. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν αύξηση των ωρών εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε ο εβδομαδιαίος χρόνος να πάει από τις 37 στις 39 ώρες με διατήρηση της πενθήμερης απασχόλησης.

Στο τραπέζι έπεσε και η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου σε υποκαταστήματα που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος (για παράδειγμα να εργάζονται υπάλληλοι 10 το πρωί με 6 το απόγευμα).

3Θεσμικά αιτήματα. Κατάργηση της χειμερινής άδειας (με βάση τη σύμβαση, δίνεται έως και μία επιπλέον εβδομάδα σε όσους δεν παίρνουν την άδεια το διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου). Κατάργηση του τριτοβάθμιου πειθαρχικού.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος αναφέρει πως «η πρόταση των τραπεζών επιστρέφεται ως προκλητική και απαράδεκτη» και επισημαίνει πως «για εμάς οι αμοιβές που πραγματεύεται η κλαδική σύμβαση εργασίας αφορούν στα κατώτερα όρια και είναι αδιαπραγμάτευτες».

«Αποδόμηση της σύμβασης»
Για «απαράδεκτη πρόταση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διάλογο», κάνει λόγο ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, αντιπρόεδρος ΟΤΟΕ και πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων της Εμπορικής τράπεζας. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την αποδόμηση της συλλογικής σύμβασης που καθορίζει τόσο τους μισθούς όσο και το εργασιακό πλαίσιο».

Η κλαδική σύμβαση εργασίας στις τράπεζες έληξε στις 14 Φεβρουαρίου και έχει τρίμηνη μετενέργεια. Σε περίπτωση που μέχρι τις 14 Μαΐου δεν υπογραφεί νέα σύμβαση, με βάση τη νομοθεσία, διατηρείται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων πολυετίας και σπουδών.

Σημειώνεται πως στις επόμενες συναντήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Πηγές από την πλευρά των τραπεζών έχουν επανειλημμένα κάνει λόγο για μείωση του προσωπικού ακόμα και κατά 25.000 άτομα και για τον σκοπό αυτόν, εκπονούνται προγράμματα εθελουσίας εξόδου (για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα).

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: Μείωση μισθών 15% έως 20%, αύξηση ωρών εργασίας"

Οσμή σκανδάλου στην Περιφέρεια Κρήτης - Ενέκριναν δαπάνη αφού είχε ολοκληρωθεί το έργο

Η Περιφέρεια Κρήτης τον Ιούνιο του 2012 με τον αριθμό απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής 258/2012 (πρακτικό 12/05-06-2012 δείτε εδώ) με την εισήγηση της Προέδρου κυρίας Μ. Λιονή και με την σημείωση του κατεπείγοντος και εκτός ημερησίας διάταξης, εγκρίνει δαπάνη 4.000€ για την παραγωγή διαφημιστικού spot για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Η δαπάνη για την παραγωγή του σποτ, όπου να σημειωθεί ότι στην απόφαση δεν αναφέρεται η εταιρία που θα αναλάβει την παραγωγή, έρχεται μετά από έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας αναφορικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών το οποίο επιβλέπεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ωστόσο όμως υπάρχει το εξής παράδοξο το οποίο προκαλεί απορίες, κινεί υποψίες και ενέχει οσμή σκανδάλου:

Ενώ η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής για την δαπάνη των 4.000€ δίδεται στις 05 Ιουνίου 2012 η παραγωγή του διαφημιστικού σποτ έχει ολοκληρωθεί και έχει δημοσιευτεί ήδη από τις 30 Μαΐου 2012 στο κανάλι του YouTube της Περιφέρειας Κρήτης.



Επιπλέον σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ενώ η Περιφέρεια Κρήτης με Δελτίο Τύπου στις 28 Μαΐου 2012 ανακοινώνει την δημιουργία του σποτ, ενημερωτική ιστοσελίδα της Κρήτης κάνει ανάρτηση το σποτ στις 24 Μαΐου 2012 σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευσης της ιστοσελίδας στο YouTube.



Θα έπρεπε να γνωρίζουν στην Περιφέρεια Κρήτης ότι για την εκτέλεση ενός έργου οποιασδήποτε φύσης πρώτα εγκρίνουν την δαπάνη τα αρμόδια όργανα και μετά γίνεται η ανάθεση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως προκύπτει απο τα παραπάνω στοιχεία, η ανάδοχος εταιρία είχε ήδη επιλεγεί με άγνωστες διαδικασίες για τους πολίτες με απευθείας ανάθεση, είχε ήδη δημιουργηθεί η διαφημιστική ταινία και μετά πάρθηκαν οι αποφάσεις για την δαπάνη και μάλιστα με την εισήγηση του κατεπείγοντος και εκτός ημερησίας διάταξης της Οικονομικής Επιτροπής.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οσμή σκανδάλου στην Περιφέρεια Κρήτης - Ενέκριναν δαπάνη αφού είχε ολοκληρωθεί το έργο"

Σεισμός στην Ευρώπη, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία!

- Το μεγάλο μπαμ από τον Μπέπε Γκριλο, «απέθαντος» ο Μπερλουσκόνι
- Τελικά αποτελέσματα στην Ιταλία: 29,5% ο Μπερσάνι, 29,1% ο Μπερλουσκόνι, 25,5% ο Γκρίλο, 10,5% ο Μόντι
- Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση
- Ο Μπερλουσκόνι πήρε τη Γερουσία και "μπλοκάρει" το σχηματισμό κυβέρνησης
- Σήμερα παίρνει την εντολή ο Μπερσάνι - Στελέχη της κεντροαριστεράς μιλούν ήδη για νέες εκλογές
- Ο Γκρίλο κρίνει αν θα υπάρξει κυβέρνηση ή νέες εκλογές
- Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία για την Ελλάδα

Το μήνυμα των Ιταλών ήταν σαφές: δε θέλουν μνημόνιο, δε θέλουν λιτότητα, δε θέλουν τον Μάριο Μόντι και ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού καταποντίστηκε. Όπως, επί της ουσίας, και ο Τζιανλουίτζι Μπερσάνι και η κεντροαριστερά καταποντίστηκαν.

Ο Μπερσάνι μπορεί σήμερα να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων έλαβε 29,5% των ψήφων ενώ ο Μπερλουσκόνι κατάφερε με τα... ψέμματα να πάρει 29,1%, πήρε μεν την πλειοψηφία στην Βουλή αλλά ουσιαστικά έχασε τη Γερουσία (σ.σ. έχει μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι αρκετές για να κυβερνήσει και χρειάζεται συνεργασία) και χωρίς αυτή δε μπορεί να κυβερνήσει!
Γράφημα: La Repubblica
Οι Ιταλοί προτίμησαν τον Μπέπε Γκρίλο, που ναι μεν τάχθηκε κατά του μνημονίου αλλά είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι ήθελε να παίξει το ρόλο του σταθεροποιητή και δε θα έλεγε όχι στη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του συνασπισμού του Μάριο Μόντι.

Μια εικόνα από την κατανομή των εδρών στη Γερουσία, όμως, δείχνει πως η εκτόξευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν επιτρέπει αισιοδοξία για σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 113 έδρες στην κεντροαριστερή συμμαχία, 116 στην κεντροδεξιά, 54 στο κίνημα «Πέντε Αστέρων» και 18 έδρες στην κεντρώα συμμαχία του Μόντι.
Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζονται 158 έδρες.

Αν συνεργαστούν Μπερσάνι, Γκρίλο και Μόντι συγκεντρώνουν 195 έδρες. Το θέμα είναι αν το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλιώς, όλα δείχνουν νέες εκλογές.

Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

«Έχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά-οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας», έγραψε στο blog του ο Μπέπε Γκρίλο. «Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια»...

Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Ο «προφεσόρε» ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας.
Οσο για τον Μπερλουσκόνι, κάνει μία θεαματική επιστροφή. «Όσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν», δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.

«Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera, ενώ στην εφημερίδα La Repubblica ο Μάσιμο Ράτζι γράφει πως «μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά». Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.

Η επερχόμενη ακυβερνησία και το ενδεχόμενο νέων εκλογών προκάλεσαν νευρικότητα στις αγορές. Η Ιταλία άλλωστε είναι η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Είναι σαφές ότι η ψήφος των Ιταλών είναι κατά της λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ. Η Ευρώπη δε μπορεί να ρισκάρει μια Ιταλία σε πολιτική κρίση και ακυβερνησία. Και ίσως αυτό να την αναγκάσει να αλλάξει λίγο την πολιτική της. Κι αν γίνει αυτό, ίσως το ποτάμι να πάρει κι εμάς...

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Ευρώπη, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία!"

Γιάννης Στουρνάρας: «Βλέπει» απολύσεις στο Δημόσιο

Το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο φαίνεται πως εξετάζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega, «Ανατροπή», χαρακτήρισε το θέμα των απολύσεων «ανοιχτό», διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός 25.000 δεν αφορά απολύσεις αλλά τον θεσμό της κινητικότητας...

Καθησύχασε τους εργαζομένους του Δημοσίου πως η κυβέρνηση «δεν σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση του κατώτατου μισθού», ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν θα χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα».

Θετικά και αισιόδοξα βλέπει όμως ο υπουργός, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι πρόδρομοι δείκτες για την ύφεση βελτιώνονται».

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Στουρνάρας: «Βλέπει» απολύσεις στο Δημόσιο"

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2013


Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2013 και τον γενικότερο προγραμματισμό για τις διαδικασίες εισαγωγής.
Α. Πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2013.
α) Στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2012-2013 και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία Εξεταστικά κέντρα.
β) Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17-5-2013, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21-05-2013. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15-6-2013 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 17-6-2013 ως και 28-6-2013. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8-6-2013.
γ) Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3-6-2013 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές.
δ) Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10-6-2013.
Επίσης ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων 2013 και αναλυτικά :
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2013 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α΄ & Β΄)
5. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΓΕΛ)
Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου
Β. Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής
Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβάλλουν ήδη στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Σχετική Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης λήγει την Τρίτη 5 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία, δηλαδή ως 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), ήδη πιστοποιούνται από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους μέχρι 8 Μαρτίου. Εφόσον αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.
Τον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο τύπου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, καθώς και οι υποψήφιοι του 10% θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, η οποία υπολογίζεται για τον Ιούνιο.
Επίσης, τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ ή με το 10% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι τυχόν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων, θα κληθούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση, ώστε να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις εισαγωγής.
Στο ίδιο διάστημα, περί τα τέλη Απριλίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν από το Λύκειο υποβολής της Αίτησης Δήλωσης, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2013"

Επιστροφή φόρου σε 60.000 φορολογούμενους λόγω λάθους στο χαράτσι

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Με ρύθμιση η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες 60.000 άτομα θα λάβουν επιστροφή χρημάτων για τα λάθη στους υπολογισμούς που είχαν γίνει στο χαράτσι και τους είχαν υποχρεώσει να πληρώσουν συνολικά 12.000.000 ευρώ επιπλέον.

Αυτό το ποσό έπρεπε να επιστραφεί με μείωση του χαρατσιού του 2012, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ και οι δικαιούχοι επιστροφής περίμεναν μάταια. Οπως αναφέρει και το newsit φαίνεται πως τα λάθη στην τιμή ζώνης, στα τετραγωνικά, κλπ θα διορθωθούν άμεσα και οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστροφή φόρου σε 60.000 φορολογούμενους λόγω λάθους στο χαράτσι"

To αερόστατο «έσκασε» και σκότωσε 19 τουρίστες

Δεκαεννέα τουρίστες σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη αερόστατο κοντά στην πόλη Λούξορ στην Αίγυπτο, μετά από έκρηξη αερίου η οποία σημειώθηκε σε ύψος 300 μέτρων.

Ένας τουρίστας και ο πιλότος σώθηκαν. Εννέα από τους νεκρούς είναι από το Χονγκ Κονγκ, οι υπόλοιποι είναι Ιάπωνες, Βρετανοί και Γάλλοι και ένας αιγύπτιος ξεναγός περιλαμβάνεται επίσης στα θύματα. Στο σημείο του δυστυχήματος βρίσκονται εκπρόσωποι οχτώ εταιρειών που διοργανώνουν βόλτες με αερόστατα στο Λούξορ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "To αερόστατο «έσκασε» και σκότωσε 19 τουρίστες"

Με ισόβια κινδυνεύει ο Παπαγεωργόπουλος

Προβλέψεις και προγνωστικά τέλος, στη δίκη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης που διήρκεσε περισσότερους από πέντε μήνες. Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους 18 κατηγορούμενους, καθώς ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γ. Αποστολάκης ανακοινώνει σήμερα την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ύστερα από 50 συνεδριάσεις.

Τα ισόβια δεσμά είναι η ανώτατη ποινή για το κάθε ένα από τα κακουργήματα της "υπεξαίρεσης" και της "πλαστογραφίας" που βαρύνουν το βασικό κατηγορούμενο Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος διεκδικεί ελαφρυντικό για την "αποκάλυψη" του πρώην γ. γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια και του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Οι δύο τελευταίοι, αν δεν μετατραπεί το κατηγορητήριο, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισείουν επίσης ισόβια δεσμά και κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή, αν δεν πάρουν ελαφρυντικό και αναστολή της ποινής.

Ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Χαλντούπης πρότεινε την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της Οικονομικής Υπηρεσίας, ενώ έκρινε ότι η προϊσταμένη του τμήματος Εξόδων ευθύνεται μόνο για το πλημμέλημα της "παράβασης καθήκοντος" που έχει παραγραφεί. Για τους πρώην αντιδημάρχους Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θόδωρο Αθανάσαρο, που δικάστηκαν ως συνεργοί της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απαλλαγούν λόγω αμφιβολιών. Όπως επίσης και οι υπόλοιποι 10 δημοτικοί υπάλληλοι που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το ύψος τους υπεξαιρεθέντος ποσού άλλαξε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Από τα 51,4 εκατομμύρια ευρώ που υπολόγισε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, για τη δεκαετία 1998-2008. Στην κατάθεση του ο σημερινός αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν ανέφερε ότι τα μετρητά που έλαβε ο Σαξώνης ήταν 21,3 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό έπεσε στα 17,1 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο σύνολο των χρηματικών ποσών που αναγράφονται στα πλαστά παραστατικά, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Με ισόβια κινδυνεύει ο Παπαγεωργόπουλος"

Ο Πούτιν υπέγραψε τον αντικαπνιστικό νόμο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον αντικαπνιστικό νόμο.

Το έγγραφο θεσπίζει την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και εισάγει επίσης σειρά περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2013, που σημαίνει ότι από αυτή την ημέρα δεν θα επιτρέπεται στη Ρωσία το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, όπως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις στάσεις των λεωφορείων, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες. Από τον Ιούνιο του 2014 το κάπνισμα θα απαγορευθεί επίσης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

ruvr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν υπέγραψε τον αντικαπνιστικό νόμο"

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω ΟΠΑΠ: Πατρινός κέρδισε 300 φορές σε ένα χρόνο

Με κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, επιχειρούσαν πατρινοί επαγγελματίες να δικαιολογήσουν «μαύρο» χρήμα ή να καλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής. Η εξαιρετικά μεγάλη «τύχη» συγκεκριμένων επιχειρηματιών στην Πάτρα, κίνησε υποψίες και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ο διευθυντής της Α' ΔΟΥ Σωτήρης Σαξάμης. Ερωτηθείς σχετικά, είπε στην «Π», ότι όντως υπάρχει ζήτημα με πατρινούς φορολογούμενους, τονίζοντας ότι ήδη ο φάκελος με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συλλεχθεί, διερευνάται και αναμένονται αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Σαξάμη, παρατηρήθηκε στις δηλώσεις ορισμένων να έχουν επισυναφθεί στα δικαιολογητικά για την κάλυψη των δαπανών και βεβαιώσεις κερδών από παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με λογικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα, αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στην Α' ΔΟΥ είναι αρκετές. Υπάρχει περίπτωση, κάποιος να κερδίζει συνέχεια; Κι όμως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πατρινοί φορολογούμενοι φέρεται να κέρδιζαν μεγάλα ποσά από παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Φαίνεται να υπάρχει μάλιστα περίπτωση Πατρινού, που είχε κερδίζει μέσα σε ένα χρόνο 300 δελτία! Τα ποσά που έφταναν να έχουν «κερδίσει» οι φορολογούμενοι ξεκινούν από 50.000 ευρώ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις «αγγίζουν» το 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

Πώς είχε στηθεί η βιομηχανία των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ στην Πάτρα

Γιατί ο Οργανισμός δεν είχε πάρει τα μέτρα του;


Το thebest.gr αποκαλύπτει σήμερα, πώς είχε στηθεί το κόλπο με τα "τυχερά" δελτία του ΟΠΑΠ που χρησιμοποιούσαν Πατρινοί για να ξεπλένουν "μαύρο χρήμα" και να δικαιολογούν τεκμήρια.

Κάποια πρακτορεία της πόλης, συγκέντρωναν αποδείξεις από κερδισμένα δελτία όλων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, που δεν τα παραλάμβαναν οι πραγματικοί τυχεροί.

Με αυτά εξυπηρετούσαν γνωστούς, στους οποίους τα παρέδιδαν και εν συνεχεία ακολουθείτο από τους τελευταίους η εξής διαδικασία:

Συγκέντρωναν τις αποδείξεις και με μία συγκεκριμένη φόρμα αίτησης τα έστελναν στον ΟΠΑΠ

Ο Οργανισμός τους επέστρεφε επίσημο έγγραφο, με το οποίο πιστοποιούσε οτι οι συγκεκριμένοι ήσαν κερδισμένοι και πλέον "με τη βούλα" μπορούσαν να δικαιολογήσουν το "μαύρο χρήμα" προσκομίζοντας τη βεβαίωση στις δηλώσεις τους.

Να σημειωθεί οτι αυτή είναι η νόμιμη οδός που ακολουθείται για όποιον πραγματικά κερδίζει κάποιο ποσό από παιχνίδια στοιχηματισμού του ΟΠΑΠ. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, προκαλεί απορίες και ερωτηματικά το γεγονός οτι τα στελέχη του ΟΠΑΠ, παρά το οτι γνωρίζουν οτι ένας και μόνο παίχτης, είναι αδύνατο να κερδίσει...εκατοντάδες δελτία μέσα σε ένα χρόνο, χορηγούσε τη βεβαίωση.

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν οτι αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση του Οργανισμού, μιας και τα δελτία που κερδίζουν είναι ανώνυμα.

Ωστόσο διερωτάται κάποιος: Την ώρα που οι Τράπεζες κάνουν "φύλο και φτερό" κάθε κατάθεση ή ανάληψη καταθέτη προκειμένου να μπλοκάρεται η όποια προσπάθεια διακίνησης "μαύρου χρήματος", πώς είναι δυνατόν ο ΟΠΑΠ να μην έχει θεσπίσει κανόνες μέσω των οποίων θα μπορούσε να μπει φρένο στη βιομηχανία προσκόμισης εκατοντάδων αποδείξεων "κερδών"

pelop/thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω ΟΠΑΠ: Πατρινός κέρδισε 300 φορές σε ένα χρόνο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news