facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο Των Υπαλλήλων Της Evima Σχετικά Με Το Αναίτιο Κλείσιμο


Από Τους Υπαλλήλους Της Evima
Για την EVIMA που έκλεισαν 
Την Παρασκευή 08.02.2013 προστέθηκε, στον μακρύ κατάλογο των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, η EVIMA Ασφαλιστική. Σαν εργαζόμενοι στην εταιρεία νιώθουμε την υποχρέωση να πούμε δυο λόγια για την εταιρεία που αγκάλιασε, κυριολεκτικά, 150 περίπου συναδέλφους.
Η αιφνίδια  και πρωτοφανής απόφαση για την ανάκληση της άδειας της εταιρείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, έφτασε στα γραφεία της εταιρείας το μεσημέρι της ίδιας μέρας, την ώρα που εμείς δουλεύαμε και δεκάδες συνάνθρωποί μας ασφάλιζαν τις περιουσίες τους σε όλη την Ελλάδα. Μετά το πρώτο σοκ και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς είχαμε μισή ώρα να φύγουμε από τις δουλειές μας αφήνοντας πίσω όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα υπό τις οδηγίες του ειρηνοδίκη, ψάξαμε για να βρούμε το λόγο που έκλεισαν την εταιρεία. Αυτό το «γιατί;» που έβγαινε από τα χείλη και των 100 περίπου εργαζομένων στα κεντρικά και των υπόλοιπων συναδέλφων και ασφαλιστών στα γραφεία και την επαρχία.
Βρήκαμε, λοιπόν, στο internet φυσικά, την απόφαση, αλλά τον λόγο για τον οποίο 150 άνθρωποι χάσαμε τις δουλειές μας και τόσοι ασφαλισμένοι τα χρήματά τους δεν τον βρήκαμε. Μόνο μια γενικόλογη πρόταση περί «μη σχηματισμού επαρκών τεχνικών αποθεμάτων και ελλείμματος στην ασφαλιστική τοποθέτηση» και ότι «η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας». Νούμερα, ποσά για τα παραπάνω πουθενά.
Η ΤτΕ που αγαπά τόσο τα νούμερα και υπολογίζει και ανακοινώνει συνεχώς ποσά και ποσοστά πληθωρισμού, χρέους, ελλείμματος κ.ο.κ., στην περίπτωση αυτή δεν λέει κάτι. Όχι όμως γιατί δεν ξέρει αλλά γιατί δεν έχει να πει κάτι. Γιατί η εταιρεία έκλεισε αναίτια. Δε θα μιλήσουμε για συμφέροντα. Ο καθένας μας ξέρει και καταλαβαίνει. Έχουμε, όμως, χρέος σαν εργαζόμενοι να πούμε τα εξής:
  1. Παρά την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, η EVIMA δεν προχώρησε σε καμμία μείωση των μισθών μας. Οι νέοι συνάδελφοι προσλαμβάνονταν βάσει της καταργηθείσας κλαδικής συλλογικής σύμβασης με πλήρη τα δικαιώματα που απέρρεαν από αυτή.
  2. Δεν υπήρξε ποτέ καμμία καθυστέρηση ούτε μίας ημέρας στη μισθοδοσία μας.
  3. Δεν υπήρξε καμμία κατάργηση δώρων.
  4. Οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ πληρώνονταν κανονικά και εμπρόθεσμα.
Αυτή την εταιρεία έκλεισαν. Μία εταιρεία-υπόδειγμα εργοδότη. Μία εταιρεία Ελλήνων ασφαλιστών με 40.000.000 ευρώ μετρητά σε ελληνικές τράπεζες. Μία εταιρεία που ζούσε 150 οικογένειες υπαλλήλων και 1000 ασφαλιστές. Μια εταιρεία της οποίας η επιτυχία προφανώς ενοχλούσε. Και αυτό είναι το κράτος μας. Ένα και μοναδικό…

http://www.evima-synergates.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρθρο Των Υπαλλήλων Της Evima Σχετικά Με Το Αναίτιο Κλείσιμο"

Σε πανελλαδικό συντονισμό για κλιμάκωση κινητοποιήσεων προχωρούν οι αγρότες


Σε πανελλαδικό συντονισμό για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες ζητώντας, παράλληλα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Τη σχετική απόφαση έλαβαν σήμερα, στο πλαίσιο πολύωρης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από 35 μπλόκα σε όλη τη χώρα.
Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια, όπως τονίζουν, αιτήματά τους και προς αυτή την κατεύθυνση έλαβαν τρεις αποφάσεις: να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός με τη σύσταση συντονιστικού οργάνου, να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να πραγματοποιείται, σε καθημερινή βάση, αποκλεισμός του εθνικού οδικού δικτύου από όλα τα μπλόκα, από τις δύο έως τις τρεις το μεσημέρι.

Παράλληλα, καλούν κι άλλους αγρότες να δυναμώσουν τα μπλόκα τους, αλλά και φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Μάλιστα, τη μία εκ των αποφάσεών τους οι αγρότες την έθεσαν σε άμεση υλοποίηση, καθώς, μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης- και στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας -κατάφεραν αρκετές εκατοντάδες από αυτούς να ανέβουν επί του ΠΑΘΕ, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου και παραμένουν διαμαρτυρόμενοι, έχοντας αποκλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.


capital



Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πανελλαδικό συντονισμό για κλιμάκωση κινητοποιήσεων προχωρούν οι αγρότες"

«Εφυγε» η Αριστέα Μπουγάτσου


«…αν τελειώσει εδώ το ταξίδι μου και πάλι ευχαριστημένη θα ‘μαι. Πορεύθηκα με τη δική μου πυξίδα δίχως υποχωρήσεις και εκπτώσεις…» -Αριστέα Μπουγάτσου
Εφυγε χθες , στα 49 της, ύστερα από σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο η δημοσιογράφος  Αριστέα Μπουγάτσου.
 
Η Αριστέα «ψυχή» της επανέκδοσης της Ελευθεροτυπίας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου του 1964 μεγάλωσε στους Γαργαλιάνους και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ.
 
Εργάστηκε στον Επενδυτή, στην Καθημερινή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τα τελευταία χρόνια στην Ελευθεροτυπία. Θα μείνει γνωστή για τις μεγάλες και αποκαλυπτικές δημοσιογραφικές επιτυχίες της και τον ακέραιο, ασυμβίβαστο και χαλύβδινο χαρακτήρα της. 
 


Διαβάστε Περισσότερα » "«Εφυγε» η Αριστέα Μπουγάτσου"

Οι ιατροί του ΙΚΑ ή οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ είναι η συντεχνία;

Σχολιασμός για την χτεσινή συνεδρίαση και τις αποφάσεις του Π.Ι.Σ.

Άκουσα προσεκτικά τις χτεσινές ομιλίες ορισμένων εκπροσώπων μας που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τη λογική των αποφάσεων και τι κρύβεται πίσω από τα επιχειρήματα του κάθε εκπροσώπου μας θα κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν και θα εκφράσω τις απόψεις μου.

Τα προβλήματα στον υγειονομικό κόσμο και ειδικά στους ιατρούς είναι στο μη περαιτέρω. Δεν ισχυρίζομαι πως είναι εύκολη η επίλυση τους. Αυτό που με βρίσκει κάθετα αντίθετο είναι η ευκολία στοχοποίησης μια κατηγορίας ιατρών (βλέπε συμβεβλημένους ιατρούς) και από την άλλη η πλήρης προστασία συντεχνιών (βλ. ιατρούς ΙΚΑ).

Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία πλειοψηφεί στους ιατρούς αλλά τα τελευταία χρόνια διασπάστηκε αρχικά στα 2 κομμάτια και τώρα στα 3.

Η παράταξη της ΔΗ.Κ.Ι (επίσημη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας) με διπλοθεσίτη πρόεδρο (ΠΙΣ & ΠΕΣΕΥΠΙΚΑ). Ευνόητο ποιους προστατεύει.

Το δεύτερο κομμάτι (ΠΑΝΔΗΚΙ) προέρχεται από τον κ. Καλοκαιρινό αφού εξασφάλισε κάποιους ιατρούς από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά κύρια από την επαρχία κατάφερε να επικρατήσει στο προηγούμενο Δ.Σ του ΠΙΣ. (Όλοι θυμόμαστε την καθαίρεση του ΔΣ επί υπουργίας Αμβραμόπουλου).

Στις τελευταίες εκλογές ενώ κάποιοι ιατροί επέστρεψαν στην ΔΗΚΙ από την ΠΑΝΔΗΚΙ στα πλαίσια συσπείρωσης της παράταξης, κάποιοι κύριοι επέλεξαν να κρατήσουν ενεργή την ΠΑΝΔΗΚΙ για να εξασφαλίσουν έδρες στο Δ.Σ (έλαβαν 2 έδρες). Ο ένας εξ αυτών ο κ Βασιάδης (βλ πρόεδρος του ΤΣΑΥ) και τώρα πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Ημαθίας με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Στις τελευταίες εκλογές δημιουργήθηκε μια νέα παράταξη από περαιτέρω διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας με το όνομα Ν.Ι.Κ.Ι. Με συμμετοχή εκπροσώπων από Αττική – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Λάρισα και άλλες μικρότερες πόλεις (κάποιοι εξ αυτών ιδρυτικά μέλη της ΕΝ.Ι ΕΟΠΥΥ).

Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά ίσως έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τις τάσεις που κρύβονται πίσω από τις ομιλίες και τις αποφάσεις στον Π.Ι.Σ.

Έτσι εξηγείται πως οι εκ των βασικών ομιλητών αφιέρωσαν το χρόνο τους στοχεύοντας στους αποστάτες των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας. Ακούσαμε ομιλίες κατά του ΤΣΑΥ και κατά των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στα πρόσωπα και όχι στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

Ο αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) αγγίζει αυτή τη στιγμή τις 12.000, εκ των οποίων 1.000 γιατροί είναι μόνιμοι, 5.000 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι.

Η Τρόικα συμφώνησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για μείωση κατά 20 % των ιατρών του ΙΚΑ. (10% για φέτος και άλλο 10% του χρόνου). Σύνολο 1.200 ιατρών από τους 6.000 συμβασιούχους. Η πλειοψηφία των συμβάσεων λήγει τον Μάρτη και κατόπιν τον Μάη.
Τελευταία βέβαια συζητείται το κλείσιμο των δομών του ΙΚΑ ή πιο σωστά η συρρίκνωση τους. Αυτό έχουν καταλάβει οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ και προσπαθούν να μετατοπίσουν το πρόβλημα στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι λογικό να υπάρχει οξεία αντιπαράθεση και στο επίκεντρο να βρίσκονται οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι πιστοποιημένοι χρεώνουν το πρόβλημα της χαμηλής αμοιβής και της χαμηλής επισκεψιμότητας των ιατρείων τους, στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Θα συμφωνούσα αν δεν υπήρχε το πλαφόν των 200 επισκέψεων και αν δεν υπήρχαν οι ιατροί του ΙΚΑ να είναι εντός κι εκτός ΙΚΑ.

Η λύση μπορεί να φαίνεται εύκολη για κάποιους ωστόσο όμως είναι προσχηματική.
Αν δεν κλείσουν οι δομές του ΕΟΠΥΥ, τότε οι ιατροί να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η διάσπαση του Ιατρικού κόσμου δεν οφείλεται στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά στην συντεχνία που λέγεται ΙΚΑ και στα προνόμια που έχουν.

Πως θα σωθεί το μικρομεσαίο εργαστήριο; Βγαίνοντας από τον ΕΟΠΥΥ; Με ένα σωρό δίκτυα τύπου Βιοϊατρικής και με Rebate; Ή από νεόπτωχους Έλληνες;

Ας το καταλάβουν οι εκπρόσωποι μας διότι εκθέτονται νομικά και συνδικαλιστικά αφού η απειλή περί πειθαρχικού παραπτώματος δεν στοιχειοθετείται και όσοι ιατρικοί Σύλλογοι το επιχείρησαν τους γύρισε μπούμερανγκ.

Ορισμένοι ιατροί του ΕΣΥ (βλ. ένωση Διευθυντών ΕΣΥ) ας πάψουν να ασκούν πιέσεις για νομιμοποίηση στο φακελάκι. Ή ας σταματήσουν να παρακολουθούν μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι Νέοι Αυτοαπασχολούμενοι που η πλειοψηφία τους επιθυμεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ γιατί παραμένουν για 1,5 χρόνο αποκλεισμένοι;

Τα ΕΣΠΑ γιατί δίνονταν έως τον Ιούνη του 2011 και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ούτε ένα ευρώ στα νέα ιατρεία;

Οι εκπρόσωποι μας έχουν μάθει να αναπαράγουν μονίμως τον ιατρικό πληθωρισμό ως δικαιολογία και δεν βγαίνει κανείς να δώσει λύσεις. Οι 70 και άνω ας αποσυρθούν απολύτως, οι λοιπές συντεχνίες βλ. στρατιωτικούς ιατρούς ας πάψουν να είναι πανταχού παρόντες, όταν παράλληλα οι νέοι ιατροί συναντούν παντού πόρτες κλειστές και μεταναστεύουν.

Προσωπικά έχω ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί του ιατρικού λειτουργήματος.

Ο νεοφιλελευθερισμός με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να πλουτίσουν από τον ανθρώπινο πόνο. Κλείνοντας ιατρεία σε αρχικό στάδιο και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν ιατρικά κέντρα με ιατρούς – υπαλλήλους.

Επίσης, οι ιατροί που είναι σε μόνιμες θέσεις με ασφαλιστικές εισφορές πληρωμένες και σίγουρη εξασφάλιση ασθενών, αφού το σύστημα τους «σπρώχνει» προς τα εκεί (και καλά Δημόσια και δωρεάν Υγεία).

Θα χαιρόμουν αν έβγαιναν οι εκπρόσωποι και μιλούσαν ειλικρινά - ανοιχτά και να μην κρυβόντουσαν πίσω από σκοπιμότητες εργασιακές, παραταξιακές και προσωπικές.

Μετά τιμής,
Ηλίας Τσέρκης
Παθολόγος

drtsili

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ιατροί του ΙΚΑ ή οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ είναι η συντεχνία;"

Αλ. Αλαβάνος: "Αργά και ίσως δύσκολα κάτι καινούριο γεννιέται"


«Αργά, ίσως και δύσκολα, κάτι καινούργιο γεννιέται», υποστηρίζει ο Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας ότι «θα βρεθούν» οι πολιτικές δυνάμεις που θα συμβάλουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, δυνάμεις μάλιστα που θα καλύψουν το υπάρχον πολιτικό κενό και θα συμμετάσχουν στην πολιτική, κοινωνική και εκλογική μάχη.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής, ο κ. Αλαβάνος διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί απόλυτα το πλαίσιο της ευρωζώνης, το οποίο έχει επιβάλει η Ν.Δ., κάνει λόγο για απειλή κατά της Δημοκρατίας και κίνδυνο πραξικοπήματος και δηλώνει ότι η χώρα είναι νεκρή και μόνο το Μνημόνιο, που ταυτίζεται απόλυτα με το ευρώ, είναι πια ζωντανό σε αυτόν τον τόπο.
 
- Επειτα από οκτώ μήνες διακυβέρνησης από την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, πώς αποτιμάτε την πορεία της χώρας; Θεωρείτε ότι διαμορφώνονται συνθήκες σταθεροποίησης με την παραμονή στην ευρωζώνη και πιστεύετε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάκαμψης και σε τι βάθος χρόνου;

Δεν χρειάζεται καν η δική μου γνώμη. Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει το αδιέξοδο και το ανέφικτο του προγράμματος και γι’ αυτό έχει θέσει και το θέμα της περικοπής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα στοιχεία για τη συνεχόμενη πτώση του ΑΕΠ και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας δείχνουν μια από τις πιο σκληρές υφέσεις σε ανεπτυγμένη χώρα τον τελευταίο αιώνα. Για ανάκαμψη θα έχουμε δικαίωμα να μιλάμε μόνο εκτός ευρωζώνης. Η προχθεσινή φωτογραφία με τη δωρεάν διανομή τροφίμων έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε το γύρο του κόσμου, όπως παλιότερα οι φωτογραφίες από το λιμό της Αιθιοπίας. Αξίζει κάτι καλύτερο στην Ελλάδα.
 
 
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποδέχεται ως στρατηγικό στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο «είναι νεκρό». Υπάρχει, κατά την άποψή σας, πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αυτή τη στιγμή από τα υπάρχοντα κόμματα;

Η χώρα είναι νεκρή. Και το μόνο ζωντανό σε αυτόν τον τόπο είναι το Μνημόνιο. Δεν είναι πια ένα χαρτί με διαταγές που θα μπορούσε να το σκίσει κανείς. Είναι η πραγματικότητα μιας ανεργίας που πλησιάζει ποσοστά της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που έφερε τον Χίτλερ, μιας εκτεταμένης φτώχειας ακόμα και πείνας. Δεν έχουν καμία σημασία πια οι εισαγγελικές κορόνες ενάντια στο Μνημόνιο. Αυτό που έχει σημασία είναι το άλλο σχέδιο, το Σχέδιο Β΄, που θα αρχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να ανασυγκροτεί παραγωγικά τον τόπο.
 
 
 
- Ποια είναι η άποψή σας για τις τελευταίες διεθνείς επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία και τις ΗΠΑ; Θεωρείτε ότι ενισχύουν την «κυβερνησιμότητα» αυτού του χώρου; Συμμερίζεστε την κριτική που ασκούν ορισμένοι στον κ. Τσίπρα περί «στροφής» στην πολιτική του έναντι του Μνημονίου;

Εντελώς διαφορετικά πράγματα με απασχολούν για την εξωτερική μας πολιτική. Πώς μπορούμε να προμηθευτούμε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους πετρέλαιο από το Ιράν, όπως κάνει η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ενώ εμάς μας το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε, από οικονομικής άποψης, την αγωνία της Ρωσίας να έχει κάποιες φίλες χώρες στο μεσογειακό χώρο, όταν χάνει το μόνο στήριγμα που της είχε απομείνει, τη Συρία; Με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα αυτό που ήταν πριν από λίγες δεκαετίες, χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων, και έχει ακυρώσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ερωτήματα που οι απαντήσεις τους δεν ευνοούν το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά τον τόπο και το λαό.
 
- Τώρα που ακόμη και κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ αναγνωρίζουν το λάθος που έγινε στη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής αυτής της πολιτικής, εντός Μνημονίου;
 
Αν το ΔΝΤ αποκαλεί «λάθος» τη συνταγή του, οι κυβερνήσεις που το εφάρμοσαν έχουν κάνει «έγκλημα». Αυτό δεν ισχύει μόνο για το χθες, αλλά και για το αύριο. Μνημόνιο και ευρωζώνη δεν είναι απλώς συνώνυμα. Ταυτίζονται. Ούτε επεκτατική νομισματική πολιτική ούτε ανταγωνιστικό συνάλλαγμα, ούτε φθηνές εξαγωγές ούτε ανάκτηση της εσωτερικής αγοράς ούτε ρευστότητα ούτε -το πιο σημαντικό- δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη έχουν το δικό τους νόμισμα: η Πολωνία και η Σουηδία.
 
 
- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι το μόνο κόμμα που εμφανίζει σήμερα δυναμική αύξησης των ποσοστών του, με βάση τα γκάλοπ, είναι η Χρυσή Αυγή;
 
Μια κοινωνία που χάνει όλες τις βεβαιότητες που είχε, που μένει χωρίς στήριγμα, που δεν έχει προοπτική, που υφίσταται μια αφάνταστη βία, που δεν μπορεί να αντέξει και να επεξεργαστεί άγρια συναισθήματα θα αρχίσει να γεννά τις πιο απεχθείς μορφές βίας, που θα εκφρασθούν και σε πολιτικό επίπεδο. Εχει σημάνει η καμπάνα, αλλά δυστυχώς το πολιτικό κατεστημένο έχει «ώτα μη ακουόντων».
 
- Θα συμφωνούσατε στη συγκρότηση ενός κυβερνητικού μετώπου αντιμνημονιακών δυνάμεων με τη συμμετοχή της Αριστεράς και δυνάμεων του λαϊκού Κέντρου και της Δεξιάς, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας;
 
Δείτε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Ολα είναι «αντιμνημονιακά». Και τι έγινε; Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο λαός δεν είναι να του πει «ενάντια σε τι είναι», αλλά «τι πρέπει να δημιουργήσουμε». Εδώ είναι το μεγάλο κενό του πολιτικού συστήματος. Τι να κάνουμε, λοιπόν; Παύση πληρωμών στους δανειστές, όπως πριν από λίγα χρόνια η Ρωσία και τόσες άλλες χώρες. Απαλλαγή από το σκληρό νόμισμα, όπως όλες οι χώρες της ύφεσης του 1929 έκαναν με το χρυσό κανόνα. Ρευστότητα, που απαιτεί εθνικό νόμισμα. Προστασία κεφαλαίων, που σημαίνει απελευθέρωση από την ευρωζώνη. Ανάκτηση της εσωτερικής αγοράς και εξαγωγική ικανότητα, που έχει ως προϋπόθεση ανταγωνιστικό συνάλλαγμα. Πιστώσεις στην οικονομία, που χρειάζεται λαϊκές τράπεζες. Κι όλα αυτά για να δημιουργήσεις με μεγάλη ταχύτητα θέσεις εργασίας και κοινωνικό κράτος.
 
- Εσείς προσωπικά με ποιον τρόπο και από ποιο ρόλο θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμος στην παράταξή σας και στον τόπο; Σχεδιάζετε το επόμενο βήμα σας και ποιο μπορεί να είναι αυτό;
 
Θεωρώ ότι αργά, ίσως και δύσκολα, κάτι καινούργιο γεννιέται. Παρά την έλλειψη κοινοβουλευτικής παρουσίας, το Σχέδιο Β’ είναι στα χείλη και τον προβληματισμό όλων. Χάρη σε αυτό, ο μονόδρομος στη συνείδηση της κοινωνίας γίνεται σταυροδρόμι. Αρχίζει και ενώνει δυνάμεις, προσγειώνει τη συζήτηση στα πραγματικά διλήμματα, δίνει πνοή σε κόσμο, δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις. Ετοιμάζεται για τη συμμετοχή σε κάθε μεγάλη πολιτική και κοινωνική μάχη, συμπεριλαμβανομένης και της εκλογικής.
 
 
Η Ν.Δ. έχει επιβάλει και στην Αριστερά το πλαίσιο της ευρωζώνης


- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι, παρά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει αυτή η κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια αξιοσημείωτη πολιτική αντοχή, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;
 
Δεν ξέρω πόση σημασία έχουν οι δημοσκοπήσεις. Θυμίζουν λίγο το Στοίχημα του ΟΠΑΠ, τη στιγμή που η κατάσταση είναι στα άκρα. Τώρα, αν δείχνει ανθεκτικότητα η Ν.Δ., νομίζω ότι λειτουργούν δύο παράγοντες. Πρώτον, η Ν.Δ. σήμερα είναι ο «όλος» παλιός δικομματισμός. Το ΠΑΣΟΚ είναι κλαδική της Ν.Δ. Δυστυχώς κι ένα κόμμα αριστερής καταγωγής, η ΔΗΜ.ΑΡ. Δεύτερον, η Ν.Δ. έχει επιβάλει σε όλη σχεδόν την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς, το πλαίσιο της ευρωζώνης, που είναι η στρατηγική επιλογή της συντηρητικής παράταξης. Ετσι εμφανίζει σχεδόν ως ανέφικτη μια ριζικά διαφορετική λύση.
 
 
- Θεωρείτε ότι αυτή η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει ή προβλέπετε πρόωρες εκλογές;

Δείτε με ποιον τρόπο υλοποιείται αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα της Τρόικας. Στην αρχή με την υπαγόρευση νόμων στη Βουλή, ακυρώνοντας τη λαϊκή κυριαρχία. Μετά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που δεν χρειάζεται καν η ψήφος της Βουλής. Μετά με τους ξυλοδαρμούς της Αστυνομίας στις πλατείες. Σήμερα με απανωτές «επιτάξεις» και «επιστρατεύσεις». Αν συνεχισθεί αυτό, αύριο δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ούτε το πραξικόπημα, παίρνοντας υπόψη τη βαθιά απαξίωση του πολιτικού κόσμου. Ο κίνδυνος για τη Δημοκρατία είναι ορατός, αν δεν αλλάξουμε δρόμο.
 
 
Εκστρατεία φόβου για το ευρώ με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ
 
- Εχετε αναφερθεί κατ´ επανάληψη στην ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την προετοιμασία της χώρας για έξοδο από το ευρώ. Υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΚΚΕ, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου;

Κι αν δεν υπάρχουν, πρέπει να βρεθούν. Και θα βρεθούν. Θεωρώ ότι η εκστρατεία φόβου της κυβέρνησης, όπου συμμετέχει δυστυχώς και η αξιωματική αντιπολίτευση, με το αξίωμα «αποχώρηση από το ευρώ σημαίνει εθνική καταστροφή» έχει φτάσει στα όριά της. Νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν γνωρίζει καν τη δραχμή, το συζητούν. Εργαζόμενοι σε εξαγωγικές επιχειρήσεις ή τον τουρισμό το συζητούν. Αξιόλογοι πανεπιστημιακοί προχωρούν τις μελέτες τους. Για μια ακόμη φορά η κοινωνία βρίσκεται μπροστά από την πολιτική.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ 

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Αλαβάνος: "Αργά και ίσως δύσκολα κάτι καινούριο γεννιέται""

Ο κύβος ερρίφθη-«Κλείδωσε» η επιβολή ενιαίου φόρου σε ακίνητα και αγροτεμάχια


Στην τελευταία συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε η επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αλλά και στα αγροτεμάχια.

O φόρος θα επιβληθεί στη συνολική αξία της περιουσία των Ελλήνων που εκτιμάται με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές σε 1,3 τρισ. ευρώ ενώ η επιβολή του ενιαίου φόρου θα επιβληθεί με προοδευτική κλίμακα και θα έχει συντελεστές από 0,1% ως 1,5% και η μέση επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 0,15% επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Κι όπως φαίνεται δεν θα εξαιρείται κανένα ακίνητο, ούτε εντός ούτε εκτός σχεδίου.

σχεδίου.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική Επιτροπή, ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336, εκ των οποίων αφορολόγητοι θα παραμείνουν 2.769.177 πολίτες, που εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν ατομική ακίνητη περιουσία, μικρότερη των 50.000 ευρώ.

Με τον ενιαίο φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που διαθέτουν.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη, ότι ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 πολίτες, ενώ ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ διαθέτουν 27.198 φορολογούμενοι.

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κύβος ερρίφθη-«Κλείδωσε» η επιβολή ενιαίου φόρου σε ακίνητα και αγροτεμάχια"

Πότε η εφορία θα βάζει χέρι στις καταθέσεις

Οι διευθυντές των ΔΟΥ θα καταφεύγουν σε ντετεκτιβιστικές μεθόδους οι ίδιοι για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δημοσίου: κατάσχουν την σύνταξη πρώην διευθυντή εφημερίδας και αναζητούν τον δεύτερο μισθό που παίρνει, εισβάλλουν στα dealing room και με την συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπλοκάρουν την πώληση μετοχών ανώνυμων εταιριών.
Και το άλλοθι των εφόρων για να μην τους ζητηθούν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος είναι ότι βομβαρδίζουν τους οφειλέτες με προειδοποιήσεις πως θα κινηθούν σε βάρος τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ακόμη και για ένα ευρώ.
Το “Πρώτο Θέμα” παρουσιάζει τους εννέα λόγους που πλέον οι κατά τόπους έφοροι μπορούν να “βάζουν χέρι” κυριολεκτικά στα “εν οίκω” του κάθε φορολογούμενου.
Αναλυτικά:
* Κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο νόμος προβλέπει κατάσχεση 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και εφόσον μόνο το ποσό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Το ποσό που απομένει μετά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 1.000 ευρώ.
* Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο. Η ΔΟΥ κάνει διασταυρώσεις με τα μισθωτήρια συμβόλαια που της έχουν επιβληθεί.
* Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν το δημόσιο, δίνονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
* Στα ποσά που μπορούν επίσης να κατάσχονται περιλαμβάνονται πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του δημοσίου από τρίτους.
* Απευθείας κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς για ποσά που αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του δημοσίου. Οι 18 τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας έχουν λάβει εντολή να συνεργάζονται με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
* Συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του δημοσίου. Αυτό δεν ισχύει εάν δεν προκύπτει επιπλέον ποσό οφειλής του κράτους προς τον ιδιώτη. Αντιθέτως, όταν ο φορολογούμενος ζητά να πληρωθεί από το δημόσιο και να παρακρατήσεις αυτός τις δικές του οφειλές, ο συψηφισμός δεν υπολογίζεται.
* Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων σε τρίτους ή και κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν άνω των 3.000 ευρώ. Για μεταβιβάσεις από γονείς προς παιδιά κτλ. εξετάζεται εάν προκύπτει δόλος – αλλά από αυτή τη βάση ξεκινάει πάντα ο έφορος.
* Πλειστηριασμοί σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί. Είναι μία πονεμένη ιστορία. Εκατοντάδες ακίνητα είναι έτοιμα για να τεθούν σε προγράμματα πλειστηριασμών και αναμένεται ομοβροντία εάν δώσει το πράσινο φως το υπουργείο.
* Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, μαζί με τόκους.

layout
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε η εφορία θα βάζει χέρι στις καταθέσεις"

Ευκαιρία διόρθωσης το λάθος του ΔΝΤ, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου

«Αξιοποιήσιμη παραδοχή» για αλλαγές στους όρους του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο την παραδοχή του ΔΝΤ ότι είχε υπολογίσει με λανθασμένο τρόπο στο πρώτο Μνημόνιο την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση -το περίφημο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να θέσει, εν ευθέτω χρόνω, το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρούν ότι το λάθος του ΔΝΤ αποτελεί ένα ισχυρό όπλο εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, την ερχόμενη Ανοιξη, για τα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν τον Αύγουστο.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή το είχε θέσει ο κ. Σαμαράς στο λεγόμενο «Ζάππειο Ι», τον Ιούλιο του 2010, σημειώνουν όμως ότι χρειάζεται επίγνωση των πολιτικών συνθηκών πριν γίνει η κίνηση του πρωθυπουργού.

Τόσο στη Γερμανία, όσο και στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο εμφανίζονται απρόθυμοι για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας που έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα έως το 2016. Εντούτοις, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι κυβερνητικοί εταίροι, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, τονίζουν ότι η χώρα χρειάζεται χρόνο, ώστε να υπάρξει κοινωνικό μέρισμα μέσω της ανάπτυξης.


in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευκαιρία διόρθωσης το λάθος του ΔΝΤ, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου"

Αποκαλυπτικό έγγραφο: Κόψτε το εφάπαξ έναν χρόνο νωρίτερα


Τη λήψη νέων μέτρων και την επίσπευση των μειώσεων των εφάπαξ παροχών μέσα στο έτος και όχι από το 2014 (μειώσεις 15-30% ) στα Ταμεία, καθώς και στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολουμένων για τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, προτείνει με απόρρητο έγγραφό της η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τον υπουργό Εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, της εντεταλμένης στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών γενικής διευθύντριας κ. Μ.Τ, προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάζει αποκλειστικά η «Κυριακάτικη Ε», πρέπει άμεσα να διευθετηθούν τα χρέη τεσσάρων Οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και να γίνει, παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, επανασχεδιασμός των προγραμμάτων ανεργίας.
Τα νέα μέτρα ζητούνται μετά τη δραματική διαπίστωση ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ βαίνουν μειούμενα κατά 1,4 δισ. ευρώ φέτος, ενώ άλλα 900 εκατ. ευρώ είναι το «άνοιγμα» που παρουσιάζουν στους προϋπολογισμούς τους 12 ασφαλιστικοί φορείς.
Έτσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περικοπές στα εφάπαξ να έρθουν από φέτος, καθώς έχει δρομολογηθεί νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού με «κούρεμα» 15% - 30%, καθώς θα πληρώνονται κατά τη συνταξιοδότηση με συντελεστή τη «συσσωρευμένη αξία» καθώς και τον συντελεστή βιωσιμότητας των Ταμείων. Δηλαδή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να αναπροσαρμόζει -προς τα κάτω- τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ εμφανίζουν καθαρή μείωση η οποία προέρχεται από τους εξής παράγοντες: 842 εκατ. ευρώ από εισφορές, 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους, 150 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και 130 εκατ. ευρώ από το Rebatem, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του '12 η μείωση εσόδων ήταν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
ΕΟΠΥΥ: Αντίστοιχα η κρατική επιχορήγηση για το 2013 εμφανίζεται αυξημένη κατά 6,9%, εκ εκ της οποίας τα 252 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Στον Οργανισμό οι δαπάνες εμφανίζουν μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή μείωση ανέρχεται στα 1,18 δισ. ευρώ και κατανέμεται: 900 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, 100 εκατ. σε φάρμακα, 90 εκατ. ευρώ σε συντάξεις και 30 εκατ. ευρώ σε καταβολή εφάπαξ.
ΟΑΕΔ: Ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει πλεόνασμα 228 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 80 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα εκτελούμενα έργα φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ, σε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα προϋπολογισμένα στεγαστικά έργα, μετά την κατάργηση και ενσωμάτωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Επίσης, στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού και σε 137 εκατ. ευρώ οι οφειλές του.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτικό έγγραφο: Κόψτε το εφάπαξ έναν χρόνο νωρίτερα"

Ως και 24.425 νέες θέσεις εργασίας από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Σύμφωνα με μελέτη τριών ερευνητών του ΚΕΠΕ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αποτελεί τη βάση της επιχειρηματολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης

Αύξηση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο από 0,72% έως 9,98% το οποίο σε νέες θέσεις εργασίας μεταφράζεται σε 1.750 έως 24.425, μείωση του επιπέδου τιμών κατά 0,47% και αύξηση του ΑΕΠ έως 0,62% σε περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους προβλέπει μελέτη τριών ερευνητών του ΚΕΠΕ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αποτελεί τη βάση της επιχειρηματολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πέρα από τις εκτιμήσεις για τις επιδράσεις στην απασχόληση, στις τιμές και στο ΑΕΠ η μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, σε αυτό της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου και της δυνατότητας να λειτουργούν τα μικρά καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Το υπουργείο -τουλάχιστον για την ώρα- δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι από αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει ζητηθεί η διεύρυνση του ωραρίου για τα μικρά καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Κυριακών η επίσημη δικαιολογία που δίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για το «πάγωμα» της συζήτησης τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι ότι αναμένει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να προχωρήσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ειδικότερα, στη μελέτη που τιτλοφορείται «Τα οικονομικά αποτελέσματα από την απελευθέρωση της λειτουργίας των μικρών καταστημάτων κατά τις Κυριακές» και η οποία υπογράφεται από τους κ. Π. Προδρομίδη, Α. Πετραλιά και Σ. Πέτρου εξετάζονται τρία σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του 2011 για την απασχόληση στο λιανεμπόριο (244.000 μισθωτοί και 238.000 αυτοαπασχολούμενοι). Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι μόνο το 20% των μικρών λιανεμπορικών καταστημάτων αποφασίζει να λειτουργήσει τις Κυριακές, το δεύτερο σενάριο ότι θα λειτουργήσει το 50% και το τρίτο σενάριο προβλέπει επέκταση της δυνατότητας και στις μεγάλες επιχειρήσεις, άνω των 250 τ.μ.

Οι νέες θέσεις εργασίας, βεβαίως, που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν είναι θέσεις μερικής και όχι πλήρους απασχόλησης.

Με βάση το πρώτο σενάριο δεν προβλέπεται αύξηση των νέων θέσεων εργασίας αλλά αύξηση στην πραγματικότητα των ωρών απασχόλησης των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων, κατά τέσσερις ώρες για τον μισθωτό και κατά έξι ώρες για τον αυτοαπασχολούμενο. Σε όρους ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) το παραπάνω μεταφράζεται σε αύξηση της απασχόλησης των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων κατά 1.750 και 5.540 άτομα αντιστοίχως, ενώ θεωρείται ότι λαμβάνουν την προσαύξηση της αμοιβής κατά 75% που ισχύει για την κυριακάτικη εργασία. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο οι επιχειρήσεις θα προσλάβουν ένα άτομο το οποίο θα απασχολείται για τέσσερις ώρες την εβδομάδα, λαμβάνοντας βεβαίως την Κυριακή την προβλεπόμενη προσαυξημένη αμοιβή. Σε όρους ΙΠΑ αυτό οδηγεί σε αύξηση των μισθωτών στο λιανεμπόριο κατά 17.475 άτομα.

Σε περίπτωση επέκτασης του μέτρου και στις μεγάλες επιχειρήσεις, υπολογίζεται ότι κάθε μία θα προσλάβει τρεις μισθωτούς για τετράωρη απασχόληση την Κυριακή το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 24.425 άτομα σε όρους ΙΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τέλος την επέκταση του ωραρίου των μικρών καταστημάτων όλο το 24ωρο στη μελέτη υποστηρίζεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εξειδικευθούν στην εξυπηρέτηση της δικής τους πελατείας και τοπικής αγοράς

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ως και 24.425 νέες θέσεις εργασίας από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές"

200.000 δολάρια από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς Ελλάδα

Tο ποσό των 200 χιλιάδων δολαρίων προσέφερε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στον Διεθνή Οργανισμό Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC) προκειμένου να το διαθέσει για την επείγουσα διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε 30 κοινωφελή ιδρύματα που βρίσκονται στην Αθήνα, στην Βοιωτία και σε 14 νομούς της Βορείου Ελλάδος. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το «Ταμείο Αρωγής προς τον ελληνικό λαό» που έχει συσταθεί για την παροχή βοήθειας στους έλληνες πολίτες που υποφέρουν.
 
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση τα χρήματα αυτά είναι αρκετά για την προμήθεια πετρελαίου στα εν λόγω ιδρύματα και θα ικανοποιήσει τις ανάγκες τους για τον φετινό χειμώνα. Στα συγκεκριμένα ιδρύματα φιλοξενούνται περίπου 1.500 άτομα, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένοι.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια αυτή «Είναι μια προσφορά και έκφραση αληθινής αγάπης και ενδιαφέροντος των πιστών της Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τους αδελφούς μας που υποφέρουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη». 
 
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής μαζί με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα έχουν προσφέρει συνολικά 1,2 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση ανθρώπων που υποφέρουν στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση.

gr.voanews
Διαβάστε Περισσότερα » "200.000 δολάρια από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς Ελλάδα"

Καταργείται και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας;

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια σεισμογενής χώρα, όμως όπως φαίνεται, ούτε ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) «γλίτωσε» από το Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από την ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, είναι πιθανό η Αντισεισμική προστασία να καταργηθεί στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου που προβλέπει το Μνημόνιο.

Στην ερώτησή του ο κ. Μιχελάκης, αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται εύλογα ως η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει την έκτη θέση σεισμικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο για τη χώρα μας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σεισμών που αφήνουν πίσω τους σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στο δομημένο περιβάλλον.

Εδώ και τριάντα χρόνια ο Ο.Α.Σ.Π. είναι επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, με τη σύνταξη αντισεισμικών κανονισμών, την εγκατάσταση δικτύου σεισμογράφων, την πληροφόρηση του κοινού για θέματα σεισμών, την κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και την έρευνα με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του σεισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ο Ο.Α.Σ.Π δεν πρέπει να καταργηθεί «επειδή συμβάλλει καθοριστικά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας, επειδή προκαλεί εύλογα μεγάλη έκπληξη η σχεδιαζόμενη κατάργησή του Ο.Α.Σ.Π. με δεδομένη την εξαιρετικά υψηλή σεισμική δραστηριότητα της χώρας μας. Σε περίπτωση κατάργησης του Ο.Α.Σ.Π. πώς θα καλυφθεί το δυσαναπλήρωτο κενό στην αντισεισμική προστασία της χώρας;»

dailynews24
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας;"

Η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, η «ελληνική κρίση» και ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, η «ελληνική κρίση»  και ο Γ. ΠαπακωνσταντίνουΜε άλλους δύο επιφανείς Έλληνες ο πρώην υπουργός συμμετείχε στη φετινή συνεδρίαση της Λέσχης στο ξενοδοχείο “Oosterbeek” της Ολλανδίας όπου «εξετάσθηκε» η κρίση χρέους στην Ελλάδα.

 Η μυστική συνάντηση της «Κοινοπραξίας των αδελφών Ροκφέλλερ» στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Παπανδρέου κι άλλων 55 πολιτικών, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών και στελεχών ΜΚΟ συνδέθηκε με την τελευταία συνεδρίαση της λέσχης Μπίλντεμπεργκ.

Πρόσωπα που γνωρίζουν πώς λειτουργούν αυτές οι ομάδες εξηγούσαν χθες αργά το βράδυ ότι δεν είναι μόνο τα θέματα ανάπτυξης και πολιτικής σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια που απασχολούν όσους συμμετέχουν σε τέτοια workshops. Υπάρχουν μακρόπνοα στρατηγικά σχέδια όπως η παγκόσμια διακυβέρνηση, τα οποία προωθούνται αργά και σταθερά.

Γι’ αυτό άλλωστε κι έγινε η διασύνδεση του μυστικού φόρουμ της «Κοινοπραξίας» των αδελφών Ροκφέλλερ με τις δραστηριότητες της «Λέσχης Μπίλντεμπεργκ», σε τέτοιο βαθμό που έγιναν συσκέψεις ακόμα και σε μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Το σίγουρο είναι ότι γίνονται ζυμώσεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα της καθημερινότητας, όπως την αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των πολιτών σήμερα. Δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία η συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποτελεί τον κατ’ εξοχήν εκφραστή δήθεν καινοτόμων αντιλήψεων, όπως της παγκόσμιας διακυβέρνησης, στην ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συμμετάσχει τουλάχιστον σε τέσσερις συνεδριάσεις της «Λέσχης Μπίλντεμπεργκ» από το 1995 ως το 2005.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και το σύστημα Σημίτη
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται κι άλλα πρόσωπα που έπαιξαν και παίζουν ρόλο στο δημόσιο βίο. Ένα απ’ αυτά είναι του τέως υπουργού Οικονομικών και βασικού προσώπου στην υπόθεση Λαγκάρντ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε στις συνεδριάσεις της «Λέσχης Μπίλντεμπεργκ» συνεχόμενα από το 2010 ως το 2012.

Όλως τυχαίως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο ζητήματα όπως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα. Πέρυσι μάλιστα υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τα σενάρια χρεοκοπίας και πιθανής (τότε) εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, όπως σάς ενημέρωσε το NewsBomb.gr.

Μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου μετείχαν και άλλοι δύο Έλληνες: το ισόβιο μέλος της Λέσχης Bilderberg, κ. Γιώργος Δαυίδ, πρόεδρος της Coca-Cola Hellas και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ. Λουκάς Τσουκάλης.
Τα σενάρια, ο Στουρνάρας και ο… Κυριακόπουλος

Τότε, η παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών προκάλεσε έκπληξη, αν και είχε αποδοθεί σε προσωπική επιθυμία του κ. Παπανδρέου και δεν πείσθηκαν με το επιχείρημα πως είχε προσκληθεί πάλι στο παρελθόν. Σε συνδυασμό με όσα συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της «Λέσχης Μπίλντεμπεργκ» ίσως ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε «απολογισμό έργου». Ειδικά, αν λάβουμε ως δεδομένες τις διάφορες θεωρίες που συνδέουν την Λέσχη με τον Διεθνή Σιωνισμό ή τον Παγκόσμιο Καπιταλισμό ή, έστω, τον προφανή ρόλο της ετήσιας διάσκεψής της, δηλαδή της προώθησης των συμφερόντων αυτών που την οργανώνουν.

Προσέξτε τώρα κάτι συμπτώσεις.
Σε συνεδρίαση της «Λέσχης» συμμετείχε μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το 2011, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης που τυγχάνει να είναι οικονομικός σύμβουλος τραπεζικού ομίλου και διατηρεί στενή φιλία με τον κ. Κώστα Σημίτη.

Την προηγούμενη χρονιά, στη συνεδρίαση που έγινε από τις 3 ως τις 6 Ιουνίου 2010 στο ξενοδοχείο “Dolce Sitges” της νότιας Βαρκελώνης συμμετείχε ο σημερινός εκφραστής του «συστήματος Σημίτη» κ. Γιάννης Στουρνάρας ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Μαζί του ήταν και ο πολύ γνωστός μας κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου “S&B” αφού δεν είχε ενταχθεί ακόμα στο ΙΟΒΕ.

Τι αποφασίζεται κάθε χρόνο
Οι εργασίες της σύσκεψης που κάνει ετησίως η «Λέσχη Bilderberg» αποτελεί μυστικό. Ακόμη και τα πρακτικά που τηρούνται δεν περιέχουν τα ονόματα των ομιλητών πριν από κάθε πρόταση. Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από την σύνθεση της ομάδας και από την παραδοχή των μελών της ότι στο τέλος πάντοτε καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση για δράση. Τα πολιτικά στελέχη που προσκαλούνται προφανώς εντέλλονται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Διεθνώς, η Αριστερά θεωρεί ότι η «Λέσχη Bilderberg» εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Καπιταλισμού. Αντιθέτως η Δεξιά υποστηρίζει πως είναι τα συμφέροντα του Διεθνούς Σιωνισμού που προωθούνται περισσότερο, με την επιβολή μιας «παγκόσμιας κυβέρνησης» που θα ελέγχεται από το εβραϊκό λόμπι.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, η «ελληνική κρίση» και ο Γ. Παπακωνσταντίνου"

Η απάντηση του ΔΝΤ για το λάθος

Αρθρο του Ολιβιέ Μπλανσάρ.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας η επίπτωση του πολλαπλασιαστή καλύφθηκε από άλλους απρόσμενους παράγοντες» γράφει σήμερα στην «Κ» ο κ. Ολ. Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ.
«Ευθύνεται το Μνημόνιο της Ελλάδας με την τρόικα για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα; Εχει υπάρξει πολλή συζήτηση για το θέμα αυτό στην Ελλάδα, και πιο πρόσφατα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο έργο του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, με τον ισχυρισμό ότι κάποια λάθη στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος ευθύνονται για το βάθος της ύφεσης.

Είναι βεβαίως ορθό ότι η Ελλάδα απέδωσε κάτω από τις προβλέψεις: η παραγωγή μειώθηκε δραστικά, η ανεργία αυξήθηκε σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, και ο πληθωρισμός δεν υποχώρησε όσο αναμενόταν. Αλλά το να συνδέει κανείς αυτό με τον σχεδιασμό του προγράμματος συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προέρχονται βασικά από υπερβολές του παρελθόντος. Το 2009 τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος είχαν φθάσει σε κρίσιμα επίπεδα και η Ελλάδα είχε ήδη εισέλθει σε ύφεση.

Τεράστια εμπορικά ελλείμματα έδειχναν μια οικονομία που είχε απολέσει την ανταγωνιστικότητά της. Δεν υπήρχε σύντομη οδός προς την αναγκαία προσαρμογή, ένα γεγονός που επιδεινώθηκε από την απώλεια της πρόσβασης στις αγορές.

Για να πετύχει το πρόγραμμα όπως είχε σχεδιασθεί, η Ελλάδα χρειαζόταν να πάνε πολλά πράγματα καλά. Σε ένα πρόγραμμα κρίσης υπάρχουν πάντα άγνωστες πτυχές. Οι υποθέσεις βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία, και στους καλύτερους δυνατούς υπολογισμούς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, των πραγματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών στις εξαγωγές, την κατάσταση των τραπεζών και τις πιστωτικές συνθήκες, κ.λπ.»

Γράφουν επίσης οι: Δ.Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College, Ν.Χριστοδουλάκης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός, Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος επενδύσεων E.F. Consulting, Γ.Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Ν.Καραβίτης αν. καθηγητής στο Πάντειο.

Αναλυτικά στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του ΔΝΤ για το λάθος"

Δημοσκόπηση: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα


To 93% των ψηφοφόρων, θεωρεί ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα tvxs.gr. Στη δημοσκόπηση το 44% τα θεωρεί καταδικαστέα τα φαινόμενα βίας, ενώ το 41% πιστεύει επίσης ότι βλάπτουν την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τα ταξίδια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ποσοστό 65% θεωρεί ότι έχουν θετική απήχηση για τη χώρα.
Στην ερώτηση τέλος για το ποιο κόμμα οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι βρίσκεται πιο κοντά στον λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 22%, ενώ στην δεύτερη θέση αλλά σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται η ΝΔ, με την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση και το ΚΚΕ στην τέταρτη.
Δείτε τους πίνακες: 









Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα"

Νόμο που βάζει «φρένο» στις απεργίες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει έως τα τέλη του 2013 στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες εμφανίζεται η κυβέρνηση, αφού προηγηθεί  διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, αφορούν τον υφιστάμενο τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, τη σύσταση-συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και την οργάνωση του κινήματος σε νέες βάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες. 

Επίσης, θα επανεξεταστούν και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες.

Ταυτόχρονα, συζητείται η επαναφορά της ανταπεργίας, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόμο που βάζει «φρένο» στις απεργίες ετοιμάζει η κυβέρνηση"

Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»


Εγκλημα εις βάρος μικρών παιδιών που διαπράττεται εδώ και δύο χρόνια, αποδεικνύεται το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (ΕΚΑΣΚΑΠ), του μοναδικού δημόσιου κέντρου, καθώς η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε μικρά παιδιά.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 και με αφορμή την έλλειψη προσωπικού έκλεισε αιφνίδια η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, με αποτέλεσμα τα χειρουργημένα βρέφη να μεταφερθούν σε εντατικές μονάδες άλλων ορόφων, υπό τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες συνθήκες. Αμέσως μετά και με την -αρχική- δικαιολογία της «αναβάθμισης», έκλεισε, το ίδιο αιφνίδια, ολόκληρο το Κέντρο και τα παιδιά που ανέμεναν χειρουργεία παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου και σε περίπτωση άλλης επιπλοκής οι μικροί ασθενείς μεταφέρονται πίσω στο «Αγία Σοφία» Από το σύνολο των άνω των 50 περιστατικών που ανέμεναν χειρουργείο, το Ωνάσειο αναφέρει ότι «νοσηλεύονται» ή «αντιμετωπίζονται» 39, χωρίς να διευκρινίζεται αν έχουν ή όχι χειρουργηθεί, ενώ φαίνεται να είναι αναλογικά αυξημένος ο αριθμός επισυμβάντων θανάτων ασθενών. Πρωτοφανές, όσο και τραγικό, είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω της αδυναμίας συνεννόησης με τους γιατρούς, γονείς αναγκάζονται να στέλνουν εξώδικα προκειμένου να χειρουργηθούν τα παιδιά τους!
Ηδη 10 βουλευτές της Ν.Δ. έχουν καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2012 ερώτηση στη Βουλή, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, για τον αριθμό των νοσηλευόμενων παιδιών, τον αριθμό των επεμβάσεων και την πορεία αυτών.
Θάνατοι
Την υπόθεση επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» Χρυσάνθη Κοκολάκη. Οπως αναφέρει στην «Ε»: «Υπάρχουν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν και δεν χειρουργήθηκαν από το Ωνάσειο. Ειδικά για ένα παιδί ανασφάλιστο αλβανικής καταγωγής η καθυστέρηση έφθασε τον έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι καθυστερήσεις φυσικά οφείλονται και στο γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστο».
Με τα πιο γκρίζα λόγια περιγράφει το τραγικό γεγονός ο πατέρας του παιδιού αυτού, ο οποίος, όπως λέει σε ένορκη κατάθεσή του, πήγε το παιδί του στο Ωνάσειο το 2011 αφού είχε εξεταστεί αρχικά το βρέφος στο «Αγία Σοφία» και είχε κριθεί ότι είχε ανάγκη άμεσου χειρουργείου: «Ετσι πήγα με το παιδί στο Ωνάσειο τον Νοέμβριο του 2011, όπου εξετάστηκε από τους γιατρούς. Επειδή το παιδί δεν είχε ασφάλεια, μου είπαν να ξαναπάω μόνον αφού θα έχει ασφαλιστεί το παιδί Ομως εγώ δεν κατάφερα να ασφαλίσω το παιδί και επειδή η κατάστασή του χειροτέρευε, ξαναπήγα με το παιδί στο Ωνάσειο τον Φεβρουάριο του 2012. Εκεί μας αντιμετώπισαν σαν ζώα, αρνήθηκαν ακόμη και να εξετάσουν το παιδί μου, αφού ήταν ανασφάλιστο, και το μόνο που κατάφερα ήταν να μου υποσχεθούν ότι θα μου δώσουν ένα χαρτί για την κατάσταση του παιδιού ώστε να μπορέσω να βγάλω τα χαρτιά για την ασφάλεια. Ετσι τον Μάρτιο του 2012 έλαβα ένα πιστοποιητικό με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012, το οποίο αναφέρει ότι το παιδί μου: "...πάσχει από σοβαρή σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, τετραλογία του Fallot... Ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρότατη κυάνωση και πιθανές υπερκυανωτικές κρίσεις... Λόγω της σοβαρότητος και επικινδυνότητος της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση, συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική επέμβαση"».
Ομως ακόμη και τότε οι γονείς δεν κατάφεραν να μπει το παιδί τους στο Ωνάσειο. Τρεις μήνες μετά, η υγεία του παιδιού επιδεινώθηκε και οι γονείς το πήγαν στο «Αγία Σοφία», όπου έκανε εισαγωγή στη Γενική Εντατική Μονάδα. Ακόμη και τότε, για να κινητοποιηθεί κάπως το σύστημα, απαιτήθηκε η αποστολή εξωδίκου από τη δικηγόρο του Συλλόγου των Γονέων, με το οποίο ζητούσε την άμεση διακομιδή του παιδιού στο Ωνάσειο, καθώς και την άμεση διενέργεια της επέμβασης. Μόνον τότε και μάλιστα την ίδια μέρα, όπως λέει ο πατέρας, πήραν το παιδί στο Ωνάσειο, όπου ύστερα από 4-5 μέρες τού έκαναν καθετηριασμό. Στη συνέχεια, όμως, άφησαν να περάσουν άλλες δέκα μέρες, και τελικά στις 18 Ιουνίου 2012 έβαλαν το παιδί στο χειρουργείο, όπου και κατέληξε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο πατέρας του άτυχου βρέφους Α.Ζ. καταλήγει: «Το παιδί μου μπορούσε να ζει σήμερα αν δεν μας είχαν φερθεί έτσι οι αρμόδιοι του "Αγία Σοφία" που έκλεισαν το Κέντρο, και το Ωνάσειο που μας φέρθηκε σαν να είμαστε ζώα, ενώ ακόμα και σήμερα μετά το θάνατο του παιδιού μας έχουν το θράσος να ρίχνουν τα βάρη σε μας τους χαροκαμένους γονείς».
Μια άλλη ιστορία φαίνεται ότι κόστισε τη ζωή ενός βρέφους καθώς οι αρμόδιοι του Ωνασείου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Γονέων, αδιαφόρησαν και αρνήθηκαν ακόμη και να έρθει ειδικός από το εξωτερικό παρ' ότι υπήρχε και η έγγραφη διαβεβαίωσή του ότι μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσει δωρεάν την επέμβαση για την οποία δεν υπήρχε εμπειρία στη χώρα μας.
Οι γονείς του βρέφους, αφού έβλεπαν το παιδί τους να αργοσβήνει χωρίς προοπτική χειρουργείου, αναγκάστηκαν κι αυτοί να στείλουν εξώδικο στο Ωνάσειο, στο οποίο αναφέρουν: «Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των ιατρών, μόνη διέξοδος είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, όμως αυτό προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής μηχανικής υποστήριξης, για την οποία όμως επέμβαση δεν υπάρχει εμπειρία στην Ελλάδα. Κατόπιν αυτού απευθυνθήκαμε οι ίδιοι σε κέντρα του εξωτερικού και μάθαμε για τον ειδικό παιδοκαρδιοχειρουργό, διευθυντή του καρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων της Γενεύης, καθηγητή κ. Αυξέντιο Καλαγκό, ο οποίος σε επικοινωνία μας προσφέρθηκε να έλθει στο νοσοκομείο και να προβεί στην εν λόγω επέμβαση άνευ αμοιβής. Κατόπιν αυτού σας ζητήσαμε να προχωρήσετε στην πρόσκληση του κ. Καλαγκού, όμως εσείς αρνηθήκατε με κάθε είδους δικαιολογίες, μεταξύ των οποίων ισχυριστήκατε ότι δεν έχετε έγγραφη διαβεβαίωση ότι ο εν λόγω καρδιοχειρουργός μπορεί να έλθει, οπότε εμείς του ζητήσαμε και την 1η Οκτωβρίου σας απέστειλε επιστολή, στην οποία διαβεβαιώνει ότι διατίθεται να έλθει και να σας συνδράμει στην επέμβαση αυτή, άνευ αμοιβής».
Ομως πέρασαν άλλες 15 ημέρες και οι αρμόδιοι του Ωνασείου δεν απάντησαν και πάλι, με αποτέλεσμα οι γονείς του άτυχου βρέφους να ζητήσουν να μεταφερθεί στο εξωτερικό, αφού όπως ανέφεραν στο εξώδικο «...το βρέφος μας κινδυνεύει άμεσα, λόγω της βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας, ευρισκόμενο σε ισχυρή και ανεπίτρεπτα μακρά ινότροπη υποστήριξη της καρδιάς, σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής καθώς και σε τόνωση της νεφρικής λειτουργίας».
Ομως με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις το παιδί έσβησε μέσα Νοεμβρίου του 2012, σε αναμονή μετάβασης στην Ιταλία για την επέμβαση μηχανικής υποστήριξης.
Οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών μέσω του Συλλόγου τους διαμαρτύρονται και για τη στάση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος, αφού επέρριψε όλες τις ευθύνες στους γιατρούς του «Αγία Σοφία», ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε αιχμές και για τους γονείς των άρρωστων παιδιών, καθώς μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα». Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση στις 21/01/2013, αναφέρει: «Η υπόθεση με απασχολεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου. Κάλεσα τους ιατρούς να συμφωνήσουν και να εγκαταλείψουν τις πρακτικές τις οποίες ακολουθούσαν. Είναι αμετανόητοι. Το λέω ευθέως. Η ευθύνη ανήκει στους ιατρούς... Είναι ανίκανοι να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ο ένας καταγγέλλει τον άλλον. Και βρίσκονται υπό διαρκή πειθαρχικό έλεγχο. Πώς θα ανοίξει η κλινική; Εγώ εμποδίζω να ανοίξει η κλινική; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τα κροκοδείλια δάκρυα, όχι από σας, από ορισμένους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ομως οι γονείς δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τις δικαιολογίες για τους «γιατρούς που μαλώνουν», αφού εκτός από 3 περιστατικά για τα οποία υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά, έχουν γίνει μηνύσεις για τα άλλα 2 παιδιά που κατέληξαν τον Ιούνιο και Νοέμβριο του 2012.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», Χρυσάνθη Κοκολάκη, αναφερόμενη στο κλείσιμο του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, δηλώνει στην «Ε»: «Ηταν έγκλημα. Δεν είναι απαράδεκτο μόνο το γεγονός ότι έκλεισαν το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας. Ακόμα πιο απεχθής είναι ο τρόπος που αυτό έγινε: με κατάπτυστα ψέματα, που συνεχίζονται ώς σήμερα, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Υπουργοί, διοικητές, ΜΜΕ, όλα εναντίον μας. Εμείς όμως έχουμε την αλήθεια και δεν θα σταματήσουμε να τη λέμε. Το χρωστάμε στα παιδιά που χάθηκαν άδικα και σε αυτά που περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν από τους άξιους χειρουργούς του "Αγία Σοφία" τους οποίους εμπιστευόμαστε απόλυτα».

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»"

Πρωτοχρονιά στην Κίνα σήμερα

Πρωτοχρονιά σήμερα στην Κίνα και εκατομμύρια άνθρωποι υποδέχονται το Έτος του Φιδιού. Η νέα χρονιά αρχίζει, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο και οι κινέζοι ακολουθούν την παράδοση.
Στην Κίνα, ο ουρανός στα αστικά κέντρα έλαμψε από πυροτεχνήματα, που πιστεύεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα και φέρνουν καλή τύχη. Στο Πεκίνο, οι κάτοικοι τήρησαν το έθιμο, παρά το τσουχτερό κρύο αλλά και την παράκληση από την πλευρά της κυβέρνησης να ανάψουν λιγότερα πυροτεχνήματα λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι κινέζοι ηγέτες επισκέπτονται απλούς ανθρώπους τις γιορτινές ημέρες. Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινγκπίν, που θα αναλάβει την προεδρία το Μάρτιο, συνάντησε εργάτες στο μετρό του Πεκίνου.
Το κινεζικό νέο έτος σηματοδοτεί επίσης τη μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση πληθυσμού στον κόσμο, αφού περίπου 200 εκατομμύρια κινέζοι εργαζόμενοι συνωστίζονται σε τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους δικούς τους, που συχνά μένουν μακριά από τα αστικά κέντρα όπου εκείνοι εργάζονται.
Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί από τα 20 εκατομμύρια κατοίκους του Πεκίνου έφυγαν από την πρωτεύουσα για τις γιορτές, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα. Για πολλούς Κινέζους, αυτές είναι οι μοναδικές διακοπές για ολόκληρη τη χρονιά.

Στην Αθήνα, ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας θα γιορτάσει την Κινεζική με την Ελληνική Πρωτοχρονιά, το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με δείπνο, Ελληνικό και Κινεζικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, επίδειξη Κουνγκ-Φου και άλλα

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοχρονιά στην Κίνα σήμερα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news