facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αυξημένα νοσήλια των αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων Ελλάδας

Ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ακυρωθεί η από 28.10.2012 υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται ότι τα νοσήλια στα νοσοκομεία για τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους της χώρας μας θα είναι σχεδόν διπλάσια από τα κανονικά (αυτά των Ελλήνων).

Αυτό ζητούν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς και 15 γιατροί του ΕΣΥ από διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Πειραιά.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, τα ημερήσια νοσήλια (Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια- ΚΕΝ) για τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών, μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας, υπολογίζονται με «συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί της τιμής που αναγράφεται στον πίνακα ΚΕΝ».

Όμως, με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται τα νοσήλια για τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους της χώρας μας, υποστηρίζουν όσοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Έτσι όμως διαφοροποιείται η παροχή υπηρεσιών υγείας για τους αλλοδαπούς με μόνο κριτήριο το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν στις προσφυγές, η διαφοροποίηση αυτή αντίκειται στα άρθρα 2, 5, 20, 21, 25 και 43 του Συντάγματος και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΕΣΔΑ, Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Σύμβαση Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Επιπρόσθετα, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η νομιμοποίησή τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πηγάζει, από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το άρθρο 120 του Συντάγματος που ορίζει ότι η τήρηση του συνταγματικού χάρτη επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

agelioforos

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στο ΣτΕ για τα αυξημένα νοσήλια των αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων Ελλάδας"

Έρχονται κατασχέσεις ακόμα και για αυτούς που χρωστούν κάτω από 3000 ευρώ

Με «βροχή» ειδοποιητηρίων, ακόμα και για κατασχέσεις, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να πιέσει τους περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου, να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, καθώς η Τρόικα απαιτεί περίπου 2 δισ ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα, έως το τέλος του έτους.

Ο κλοιός σφίγγει ακόμα και γύρω από τους μικροοφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστάνε κάτω από 3.000 ευρώ. Το πρώτο βήμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αποστολή ειδοποίησης για την οφειλή. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, ακολουθεί επιστολή σε πιο αυστηρό ύφος και εν συνεχεία γίνεται εξώδικη όχληση.

Εάν ο οφειλέτης εξακολουθεί να αγνοεί τη πρόσκληση του υπουργείου για πληρωμή ή ρύθμιση, τότε η εντολή που έχει δοθεί είναι να ξεκινά διαδικασία κατάσχεσης σε τυχόν ακίνητα του οφειλέτη, ενοίκια και καταθέσεις, ακόμα και στο 25% μισθών και συντάξεων, με το ακατάσχετο να ορίζεται στα 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι εφόσον οι οφειλές ξεπερνάνε τις 5.000 ευρώ, τότε προβλέπεται άσκηση ποινικής δίωξης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστάνε έως 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, με το σύνολο αυτών των οφειλών να φτάνει στο 1,1 δισ ευρώ και περίπου 100.000 είναι εκείνοι με οφειλές από 3.000 έως 300.000 ευρώ, με το σύνολο των οφειλών τους να υπολογίζεται στα 3 δισ ευρώ. Κατ' εντολήν της Τρόικας η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών θα στραφεί εφεξής και στις 5.770 φορολογούμενους με οφειλές από 300.000 έως 1.000.000 ευρώ καθώς και στους 1.500 με οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ, με σύνολο χρεών περίπου 35 δισ ευρώ! Σύμφωνα, πάντως, με τη TASK FORCE του Χορστ Ράιχενμπαχ, από τη "δεξαμενή" των παλαιών οφειλών των περίπου 43 δισ ευρώ, εισπράξιμα θεωρούνται τα περίπου 8 δισ ευρώ.

Με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται "φορτωμένη" με φορολογικά βάρη, ειδικά από τη φορολόγηση των ακινήτων, υπηρεσιακοί παράγοντες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που "φούσκωσαν" κατά περίπου 13 δισ ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Τον προβληματισμό ενισχύουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 550.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων για το 2011, με τη συνολική οφειλή να ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι "τρέχουν" οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012, όπως επίσης οι δόσεις για τον ΦΑΠ του 2010, ενώ ο προγραμματισμός του ΚΕΠΥΟ προβλέπει την αποστολή και των σημειωμάτων του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που σημαίνει ότι οι τελευταίες δόσεις θα συμπέσουν με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και με τις πρώτες δόσεις του νέου Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο Φθινόπωρο!!!

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται κατασχέσεις ακόμα και για αυτούς που χρωστούν κάτω από 3000 ευρώ"

Σε δίκη 49 άτομα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεκατέσσερα χρόνια μετά!

Εκείνο το καλοκαίρι του 1999, ενάμισι εκατομμύριο και πλέον επενδυτές αγόραζαν εκστασιασμένοι από την φρενήρη άνοδο των μετοχών. Μυημένοι και μη, δοκίμαζαν να πλουτίσουν μέσα σε μια ημέρα - καθώς, όλοι ήθελαν να είναι μέσα στο παιχνίδι του γρήγορου πλουτισμού. Ήθελαν να κερδίσουν, έστω και σε μικρογραφία, ότι, και οι μεγαλόσχημοι στις παραλίες και πισίνες των ελληνικών νησιών.

Για κακή τους τύχη, οι παραισθήσεις κράτησαν λίγους μήνες αφού η παγίδα εξαπάτησης είχε στηθεί αριστοτεχνικά εμφανίζοντας εταιρείες – «περίπτερα» ως μηχανές χρήματος. Τα νήματα της παραπλάνησης κινούσαν άλλοι μηχανισμοί σε πολυτελή γραφεία , μέσω εξωχώριων εταιρειών, μέσω επενδυτικών εταιρειών, τριγωνικών λογαριασμών ή μέσω τραπεζικών swift.

Παρόλο που η απονομή δικαιοσύνης σε σκανδαλώδεις υποθέσεις όπως του χρηματιστηρίου, αργεί, για μια από αυτές – ίσως για τη σημαντικότερη- ήρθε η ώρα της.

Δεκατρία χρόνια- μετά την πρώτη δίωξη που είχε ασκήσει τότε ο εισαγγελέας κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας- η υπόθεση 49 κατηγορουμένων έρχεται επιτέλους ξανά στο εδώλιο.
Στις 15 Απριλίου 2013, στο Πέμπτο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρόκειται να δικαστούν 49 κατηγορούμενοι από όλους τους χώρους της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας : ιδιοκτήτες εισηγμένων, χρηματιστές, εφοπλιστές, μεσάζοντες ακόμη και ένα πρώην μοντέλο.

Παραγραφή

Τα αδικήματα είναι βαρύτατα. Κατά περίπτωση αποδίδεται στους κατηγορουμένους, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση και παραβίαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας και της άμεσης συνέργιας στα αδικήματα αυτά κατ επάγγελμα και κατ εξακολούθηση.
Ύστερα λοιπόν από άλλες δίκες για χειραγώγηση που αναβάλλονταν συνεχώς, από δίκες που κινήθηκαν ύστερα από δίωξη από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και περιορισμένες φυλακίσεις, η υπόθεση με τις μετοχές - «φούσκες» στο Χρηματιστηρίου φθάνει επιτέλους στο εδώλιο με τον κίνδυνο της παραγραφής να ελλοχεύει.
Οι 49 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση που άσκησε, ο εκ των κατηγορουμένων Παν. Κονταλέξης κατά του εφετειακού βουλεύματος (1764/2012). Αν πάντως η δίκη δεν διεξαχθεί και γίνουν δεκτές ενστάσεις περί ακυρότητας που μπορεί να προβάλλουν οι κατηγορημένοι στο ακροατήριο, τότε η υπόθεση θα πέσει στα …βράχια της παραγραφής καθώς από την τέλεση των αδικημάτων έχουν παρέλθει ήδη 13 χρόνια.

Η Μπουρμπούλια

Η δικογραφία με τις μετοχές – φούσκες βρίσκονταν αρχικά στα χέρια της πρώην ανακρίτριας Κώνσταντίνας Μπουρμπούλια, η οποία όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων είχε ευνοήσει ορισμένους κατηγορουμένους στην υπόθεση. Μάλιστα, για τους χειρισμούς στην υπόθεση του χρηματιστηρίου, η πρώην ανακρίτρια καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η Κ. Μπουρμπούλια, κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώην ανακρίτρια δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Η αποκάλυψη αυτή, ότι δηλαδή, η ανακρίτρια χρηματίζονταν για να μην προφυλακίσει κατηγορουμένους για τις μετοχές – φούσκες, έδωσε και το έναυσμα για την επανεξέταση της υπόθεσης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο σημαντικές στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων υποθέσεων για τις μετοχές – φούσκες του Χρηματιστηρίου και ύστερα από πρότασή του παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα, τα οποία στη συνέχεια έφτασαν με το εφετειακό βούλευμα που εκδόθηκε στα 49. Κατά αυτού του βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Κονταλέξη. Η αίτησή του, ωστόσο, δεν είχε καμία τύχη. Όχι μόνο δεν έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, αλλά οι ανώτατοι δικαστές υιοθέτησαν πλήρως το εφετειακό βούλευμα, που σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Ποιοι θα δικαστούν

Έτσι, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται στις 15 Απριλίου, οριστικά και αμετάκλητα οι: Παναγιώτης Κονταλέξης χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης μέτοχος της Άττικατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου ( της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος χρηματιστής, Ηλία Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Γεώργιος Μαυροειδής εφοπλιστής, Σπυρίδωνας Σπύρου, Μιχαήλ Μιχαηλίδης, Αποστολία Βεργάδου, Γεώργιος Παπαχρήστου, Γεώργιος – Ελευθέριος Καλογήρου, Κωνσταντίνος Μαρκέτος, Βασίλειος Βεργάδος, Ιωάννης Γρυπάρης, Joseph Saman, Κωνσταντίνος Αδηλίνης (του Ιωάννη), Θεόδωρος Αδηλίνης (του Δημητρίου), Θεόδωρος Αδηλίνης (του Ιωάννη) Ελένη Ζησιμοπούλου, Καλλιόπη Γεωργαντζή, Αλκιβιάδης Γεωργαντζής, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Άτταλος Τριανταφύλλου, Λάμπρος Τσίλης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Ανθή Πριοβόλου (πρώην φωτομοντέλο), Μηνάς Παναγιωτίδης, Σταύρος Γαλανάκης, Γεώργιος Λυραράκης (εφοπλιστής), Αθανάσιος Παπούλιας, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου, Ζωή Στέγγου, Ιωάννης – Γεώργιος Ραζής, Σπυρίδωνας Σκιαδόπουλος, Κωνσταντίνος Ιγγλέσης, Σταματίνα Βατικιώτου.

Πώς εξαπάτησαν το επενδυτικό κοινό

Σε 836 σελίδες του εφετειακού βουλεύματος που υιοθετεί και ο Άρειος Πάγος, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το μεγάλο σκάνδαλο …αφαίμαξης του πλούτου των επενδυτών, ενώ παρατίθενται και τα ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Παράλληλα, οι δικαστές μέλη του συμβουλίου επισημαίνουν τις «σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών και τον εσωτερικό τους έλεγχο», τις οποίες είχε εντοπίσει στην πρόταση του προς το συμβούλιο και ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Λιακόπουλος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που υιοθετούν οι δικαστές μέλη του Συμβουλίου, ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών (πακέτων). Χαρακτηριστικά στο βούλευμα αναφέρεται: «Οι τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες τιμές που ανακοινώθηκαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό στο οποίο δημιουργήθηκε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους». Παράλληλα, κατά τους δικαστές, μέσω δεκάδων εξωχώριων εταιρειών διακινήθηκαν πακέτα με σκοπό την παραπλάνηση των επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν στις μετοχές εξαιτίας της πλαστής εμπορευσιμότητας που αυτές παρουσίαζαν.

Μάλιστα, οι δικαστές περιγράφουν την τακτική ορισμένων εκ των κατηγορουμένων να διαβεβαιώνουν σε γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών τους, ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά μετοχών, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουν τις τιμές τους. «Οι διαβεβαιώσεις για προτάσεις ξένων επενδυτών ήταν αναληθείς αφού αποδείχθηκε πως αγοραστές δεν ήταν στην πλειοψηφία τους ξένοι θεσμικοί επενδυτές αλλά ιδιώτες και υπεράκτιες εταιρείες», διαπιστώνουν τώρα οι δικαστές.

Στο πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφεται η εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού από συγκεκριμένους κατηγορούμενους που οδήγησε τελικά και στην απώλεια των περιουσιών τους και τους κόπους μιας ζωής. Αναφέρει το βούλευμα για τη δράση αυτή των κατηγορουμένων: «Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες παραδοχές των ελεγκτών, σε κάθε περίπτωση με τις ενέργειες τους αυτές εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό που αγόραζε τις μετοχές σε τιμές που με τεχνάσματα διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα στη χρηματιστηριακή αγορά και τελικά οδήγησαν σε απαξίωση της μετοχής και απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ενώ οι ίδιοι καρπώθηκαν παράνομα ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά». Εάν, κατά τους δικαστές, «το επενδυτικό κοινό γνώριζε την εξωχρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ασφαλώς δεν θα προέβαινε σε αγορές σε τιμές μεγαλύτερες του 50% της χρηματιστηριακής αξίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη 49 άτομα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου δεκατέσσερα χρόνια μετά!"

Παιδικές χάρες από «χρυσάφι»: Πλήρωναν 8.000 ευρώ την κούνια!

Η έρευνα του αρμόδιου εισαγγελέα για τον έλεγχο των συμβάσεων στους δήμους έβγαλε λαβράκι όταν άρχισε να ξεσκονίζει τα έγγραφα μεγάλου δήμου της Αιτωλοακαρνανίας που αφορούσαν τις κατασκευές παιδικών χαρών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως γράφε ο Βηματοδότης, ο εισαγγελέας ανακάλυψε ότι υπήρχε ολόκληρη ομάδα που αναλάμβανε την κατασκευή των παιδικών χαρών με απευθείας αναθέσεις.

Η κάθε κούνια στοίχιζε στους δημότες 8000 ευρώ ενώ τα καραβάκια 9000 ευρώ. Η συνολική κατασκευή ξεπερνούσε τις 300000 ευρώ και όλα αυτά χωρίς παραστατικά

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παιδικές χάρες από «χρυσάφι»: Πλήρωναν 8.000 ευρώ την κούνια!"

Ο Σαμαράς αποφάσισε να κάνει ανασχηματισμό

Αυτή τη φορά, ο Πρωθυπουργός διέβη τον Ρουβίκωνα, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώνουν όσοι τον γνωρίζουν καλά, και μπορούν... να αποκωδικοποιήσουν τις αντιδράσεις του, όσα λέει, και κυρίως… όσα δεν λέει.

Το ταξίδι στο Κατάρ, οι κόντρες γύρω από την οικονομία και οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στα υπουργεία, τόσο μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας όσο και στην ουσία της αποτελεσματικότητας ή της… απουσίας της, που μεταφράζεται σε ανεξέλεγκτες ή παρατεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις, συνθέτουν το μωσαϊκό που “έσπρωξε” τον Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον ανασχηματισμό.

Ο Πρωθυπουργός κοιτάζει πολλές φορές γύρω του και… δεν βλέπει κανέναν, υπό την έννοια ότι ο δικός του πολιτικός βηματισμός είναι ταχύτερος από εκείνον των μελών της κυβέρνησής του. Έτσι, η κυβέρνηση μένει πίσω, χάνει πολύτιμο χρόνο και προσπερνά ημερομηνίες και προθεσμίες οι οποίες συνδέονται ευθέως με το Μνημόνιο, την έγκριση εκταμίευσης της δόσης και τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Έμπειρος και βαθύς γνώστης της… ταχύτητας με την οποία αλλάζουν οι εκλογικές και πολιτικές προτιμήσεις της κοινωνίας, ειδικά σε περιόδους κρίσης και σύγχυσης, όπως είναι η σημερινή, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασιμένος να μην χάσει άλλο χρόνο με ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο μοιάζει να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του.

Ο ανασχηματισμός λοιπόν θεωρείται πλέον δεδομένος, και χρονικά προσδιορίζεται για τις αρχές Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δοθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο ευχέρεια πολιτικών χειρισμών. Εκτός κι αν… ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναινέσει να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στον ανασχηματισμό εντός του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Μάρτιος είναι μήνας καμπής, καθώς αναμένεται αξιολόγηση από την τρόικα, επομένως η κυβέρνηςη θα χρειαστεί ένα “νέο ξεκίνημα” για να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργηθούν.

Όσο για τα σενάρια περί των ποιών θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, ποιών θα μετακινηθούν και ποιών θα εισέλθουν στο νέο σχήμα, δίνουν και παίρνουν. Αμετακίνητος θεωρείται ο Γιάννης Στουρνάρας, και δυνητικά οι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης, ενώ στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μετά την τελευταία επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην οδό Αριστοτέλους, δεν έχει αναιρέσει τους προβληματισμούς του για το υπουργείο Υγείας και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Σενάρια που θα πολλαπλασιαστούν, μέχρι ο Αντώνης Σαμαράς να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

ysterografa
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαμαράς αποφάσισε να κάνει ανασχηματισμό"

Η αδικία απέναντι στους γιατρούς θα γίνει "τσουνάμι" και θα πνίξει αυτούς που τους αδικούν!

Άρθρο του Γιώργου Πατούλη, Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο parapolitika.gr

Σε ποια άλλη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης, δεκάδες χιλιάδες γιατροί που... δούλεψαν απλήρωτοι, φορολογήθηκαν απλήρωτοι, τώρα που ήρθε η ώρα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 3 χρόνων, δε θα τα πληρωθούν;

Οι γιατροί της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας, δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα που τους οφείλει εδώ και 3 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας. Είναι οι χιλιάδες γιατροί, των οποίων τα χρήματα, προεισέπραξαν οι τράπεζες για τους αποδώσουν τόσο καιρό μετά μέρος των οφειλουμένων..Είναι οι χιλιάδες γιατροί που σήμερα, μένουν πια χωρίς δουλειά, βρίσκονται εκτός του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κανενα από τα πλέον συγχωνευθέντα ταμεία του Οργανισμού.

Δε μιλάμε για τους μεγαλοσχήμονες - δε μιλάμε για τους μεγαλογιατρούς που η κρίση τους περνάει στα ψηλά γράμματα. Δε μιλάμε γι αυτούς που πήραν μια θέση στο ΕΣΥ ή στην πανεπιστημιακή κοινότητα κάποτε και τώρα είναι "τακτοποιημένοι"..

Μιλάμε για τις χιλιάδες των γιατρών κάθε γειτονιάς που έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιους φαρμακοποιούς που κάνουν και τους γιατρούς, το ΣΔΟΕ που με ιδιαίτερη σπουδή, προσπαθεί να τους ελέγξει ακόμη και μετά από περαίωση, τα ΜΜΕ που ισοπεδώνουν όλο το έργο τους, μέσα από μια σφοδρή χειραγώγηση της κοινής γνώμης, επ αφορμής κάποιων μεμονωμένων "ανήθικων" γιατρών. Αυτοί που προσβάλουν το ιατρικό λειτούργημα, είναι μερικές δεκάδες. Αυτοί, που δίνουν με αυταπάρνηση την ψυχή τους στον άρρωστο είναι χιλιάδες.

Είναι οι γιατροί που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος που ορίζει τις δαπάνες της Υγείας ως ανελαστικές. Είναι εκείνοι που βρίσκονται απένταντι στα μεγάλα συμφέροντα της Φαρμακοβιομηχανίας και της Ιδιωτικής υγείας....

...ειναι οι γιατροί που σε λίγο καιρό θα προσέρχονται στα κοινωνικά ιατρεία - όχι ως γιατροί- αλλά ως ασθενείς, γιατί σήμερα, δε μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε την κοινωνική τους ασφάλιση.

Απέναντι σε αυτή τη βαθειά εξαθλίωση που διέπει τον ιατρικό κόσμο, οι μικροί γιατροί της γειτονιάς - οι βιοπαλαιστές της ζωής - πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αποδώσει το δίκαιο και το σωστό. Διαφορετικά, αν αισθανθούν ότι είναι εξαπατημένοι και εγκαταλελειμμένοι, θα γυρίσουν την πλάτη στους κυβερνώντες για πάντα.

Είναι γεγονός, ότι χρόνια τώρα, αυτοί οι μικροί και εξαθλιωμένοι γιατροί στηρίζουν άοκνα την Α΄βαθμια περίθαλψη, φορολογούμενοι εθελοντές ενός κράτους που δεν τους είπε ποτέ ούτε ένα ευχαριστώ. Κι όμως αυτοί οι γιατροί δεν εγκαταλείπουν τους ασθενείς τους. Στηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας, έχοντας απέναντι τις ηγεσίες αυτών που ήθελαν αλλά δε μπορούσαν και αυτών που μπορούσαν αλλά δεν ήθελαν να τους αποδώσουν τα αυταπόδεικτα δικαιώματά τους.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς με τις όποιες πολιτικές ασκούν, να σεβαστούν το ύψιστο αγαθό της Υγείας, να μην το ευτελίσουν άλλο, να μην κλείνουν "πονηρά" το μάτι στο κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας, αλλά να αφουγκραστούν τον κάθε γιατρό της γειτονιάς, να ενσκήψουν στον λειτουργό Υγείας - και τότε θα αντιληφθούν ότι η ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας ορίζεται μέσα από την αμφίδρομη σχέση του ασθενή με το θεράποντα γιατρό του.

Η ανθρωπιστική κρίση θα γίνει σύντομα κοινωνική έκρηξη: θα γίνει "τσουνάμι" και θα ξεκινήσει πρώτα από τους "αδικημένους" που κανείς δεν έσκυψε από πάνω τους να τους εξηγήσει γιατί τους αδικεί. Κανείς από τους καρεκλοκένταυρους πολιτικούς δεν ξεκόλλησε από την πολιτική του καρέκλα του για να πλησιάσει τον "πληβείο γιατρό" που εργάζεται οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά εξαθλιωμένος στη γειτονιά του χωρίς να διαμαρτύρεται. Κανείς δεν έδωσε απάντηση στο μεγάλο Γιατί 1% "κούρεμα" στη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία και 20% "κούρεμα" στο μικρό γιατρουδάκο της γειτονιάς. Ποια είναι η λογική της σκέψης σε αυτή την αδικία; ποιος είναι ο στόχος; Πόσο ακόμη θα εξαθλιωθεί το "προλεταριάτο" των γιατρών αυτων;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στέκεται απέναντι σε αυτούς που προτιμούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των λίγων "Ισχυρών της Υγείας", αδικώντας τους χιλιάδες μεμονωμένους "υπνωτισμένους" γιατρούς της κάθε γειτονιάς.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το "υπνωτικό" αυτό ήταν το φθηνότερο γενόσημο και δεν θα δράσει όπως νομίζουν. Δε θα τα καταφέρουν να υπνωτίσουν άλλο τον ιατρικό κόσμο. Το "τσουνάμι" των αδικημένων γιατρών θα ξυπνήσει και θα τους πνίξει. Είναι γελασμένος, οποιοσδήποτε από τους ιθύνοντες της υγείας πιστεύει ότι οι αποτρόπαιες πράξεις εξωραϊζονται από το θώκο μιας εξουσίας που ρίχνει το μελάνι στους λειτουργούς υγείας για να θαμπώσει την κοινή γνώμη.

Οι αδικημένοι προλετάριοι της Υγείας είναι σίγουρο ότι θα εξεγερθούν απέναντι σε όσους αρμόδιους τους εξαπατούν και τους κοροϊδεύουν.

Και τότε, αυτοί οι ιθύνοντες θα καταλάβουν ότι φέρουν βαρύτατες ευθύνες κοινωνικές απέναντι στους ασθενείς, ηθικές απέναντι στους γιατρούς και πολιτικές απέναντι στην κυβέρνηση που προσπαθεί...αλλά που συγχρόνως, δυστυχώς γι αυτήν, τους εμπιστεύθηκε την τύχη της Υγείας!


Διαβάστε Περισσότερα » "Η αδικία απέναντι στους γιατρούς θα γίνει "τσουνάμι" και θα πνίξει αυτούς που τους αδικούν!"

«Συγχωροχάρτι» της ΕΛΑΣ σε εμπόρους ναρκωτικών

Τους χορηγούν απαλλακτικά πιστοποιητικά που τους εμφανίζουν ως «πληροφοριοδότες» για να μην καταδικαστούν

Δίκτυο γνωριμιών με δεκάδες αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν έμποροι ναρκωτικών οι οποίοι καταφέρνουν να παίρνουν «συγχωροχάρτι» από την ΕΛ.ΑΣ. για τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν.

Το σκάνδαλο «διευκόλυνσης» εμπόρων ναρκωτικών από τις αστυνομικές που αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε Βόλο και Αγρίνιο, φαίνεται – όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» - ότι έχει αντίτυπα σε όλη τη χώρα. Για το λόγο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά σχετικές διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα για να εντοπίσει τυχόν νέες περιπτώσεις παρανομιών.

Τα περισσότερα απαλλακτικά πιστοποιητικά – περισσότερα από 90 – έχουν χορηγηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί στην κεντρική Μακεδονία (Πιερία και Σέρρες).

Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η σύγκριση μεταξύ περιοχών τη χώρας με σχεδόν τον ίδιο αριθμό συλληφθέντων για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ σε κάποιες βγαίνουν δεκάδες τέτοια συγχωροχάρτια, σε άλλες δεν βγαίνει κανένα!

Το ποσοστό χορήγησης πιστοποιητικών που δίνει η ΕΛΑΣ στους εμπόρους που «προθυμοποιούνται» να δώσουν πληροφορίες υπερβαίνει το 50%.

Στις περισσότερες περιοχές μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η διαδικασία είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Ουσιαστικά κανένα στέλεχος της ΕΛΑΣ δεν ελέγχει τους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών που εκδίδουν τα σχετικά έγγραφα με τα οποία «καθαρίζουν» οι έμποροι που συνεργάστηκαν δίνοντας πληροφορίες στις Αρχές.

Κανείς δεν ανησυχεί ωστόσο για τον κίνδυνο ανακύκλωσης του εγκλήματος.

Από την άλλη πλευρά οι εισαγγελείς δεν είναι σε θέση να διασταυρώνουν αν αυτό που στέλνουν οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι αληθινό ή αποτελεί προϊόν παράνομης συνεννόησης μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων.

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι χορηγούνται τέτοια έγγραφα παρανόμως σε ποινικούς οι οποίοι δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία, απλώς έχουν παράνομες σχέσεις με ένστολους με τα ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα.

Οι αστυνομικοί προχωρούν σε τέτοιου είδους παράνομες συνεννοήσεις με τους εμπόρους ναρκωτικών προκειμένου να παρουσιάζουν υπηρεσιακές επιτυχίες.

Ουσιαστικά γίνονται λοιπόν συνεργοί και υποχείρια των εμπόρων ναρκωτικών που εξασφαλίζουν ταυτοχρόνως το ακαταδίωκτο, την εξόντωση αντίπαλων συμμοριών και το ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης σε περίπτωση που συλληφθούν.


newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συγχωροχάρτι» της ΕΛΑΣ σε εμπόρους ναρκωτικών"

Τα μυστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων: Τα 5 «τρικ» του σχεδίου φορολόγησης

Η φορολόγηση των εντός σχεδιών πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους, η καθιέρωση αφορολόγητου 50.000 ευρώ για τα κτίσματα, η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπεται σήμερα είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας και η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων είναι οι τρόποι με τους οποίους σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ μέσω της εφαρμογής του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας.

Σε αυτά τα μέτρα προστίθεται και η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. 

Η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέσω της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θεωρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ως «αδιαπραγμάτευτος στόχος» με τη λογική ότι έχει τεθεί από την Τρόικα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να εφαρμοστούν τα ακόλουθα «τρικ»:

1. Εντός σχεδίων πόλεων τα οικόπεδα
Η φορολόγηση των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους! Για τα ακίνητα αυτά δεν θα ισχύει το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ. Έτσι, ακόμα και ένας φορολογούμενος που κατέχει μόνο ένα οικόπεδο θα πληρώνει φόρο, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Όμως, το μέτρο της φορολόγησης των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους θα είναι ακόμη πιο απεχθές για όσους φορολογούμενους κατέχουν σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων μονοκατοικίες, οι οποίες συνοδεύονται πάντοτε και από οικόπεδα. Μπορεί για τη μονοκατοικία να πληρώσουν έναν μικρό φόρο ή να μην πληρώσουν καθόλου φόρο λόγω της αφαίρεσης του αφορολογήτου των 50.000 ευρώ, αλλά για το οικόπεδο θα κληθούν να καταβάλουν σχετικά πολύ μεγάλο φόρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερος και από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών! Το κόλπο της φορολόγησης της αξίας των οικοπέδων από το πρώτο ευρώ εφαρμόστηκε με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επεβλήθη τη διετία 2008-2009 με νόμο που προώθησε στη Βουλή στις αρχές του 2008 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης. 

2. Κτίσματα άνω των 200.000 ευρώ
Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης, αυξημένων σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα, για κτίσματα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τα κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου, που κατέχει κάθε φορολογούμενος εφόσον υπερβαίνουν σε συνολική αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ, θα φορολογούνται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,3% έως 1,5%, ενώ σήμερα στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ισχύουν για τα ακίνητα αυτά συντελεστές κλιμακούμενοι από 0,2% έως 1%. 

3. Κατάργηση ελάχιστου ορίου
Η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπονται σήμερα βεβαίωση και είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας! Οι ισχύουσες διατάξεις για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες θα καταργηθούν, προβλέπουν ότι, εάν ο φόρος αυτός είναι κάτω από τα 27 ευρώ, δεν βεβαιώνεται και ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται. Το όριο αυτό εξετάζεται να καταργηθεί πλήρως ή να μειωθεί στα 9-10 ευρώ, ώστε να εισπράττονται ακόμη και μικροποσά από εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες. 

4. Αντικειμενικές αξίες
Η εφαρμογή ενός νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια της χώρας, μέσω του οποίου οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο στοχεύει στην εξίσωση των αξιών αυτών με τις πραγματικές τιμές της αγοράς κρύβει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, καθώς θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μηδένισε την «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο αυξήσεων στις αντικειμενικές!

5. Εκτάσεις εκτός σχεδίου
Η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.λπ.). Οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις απαλλάσσονται μέχρι σήμερα από την επιβολή φόρου. Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος ενιαίας φορολόγησης θα επιβαρύνονται με φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο για όσους ιδιοκτήτες δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα. 


Τύπος της Κυριακής

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μυστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων: Τα 5 «τρικ» του σχεδίου φορολόγησης"

Έτσι «έθαψε» τη λίστα Λαγκάρντ ο Παπακωνσταντίνου

Έγγραφο - ντοκουμέντο, ενδεικτικό του τρόπου που προσπάθησε να συγκαλύψει την λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωναντίνου φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Πρόκειται για το χειρόγραφο με τα 10 ονόματα μεγαλοκαταθετών που ξεχώρησε από τα παρέδωσε 2.062 αρχεία του CD που παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές ο κ. Παπακωνσταντίνου και το παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη χωρίς καν να του αποκαλύψει την προέλευσή τους.

Εκείνος με τη σειρά του αντέγραψε χειρόγραφα σε ένα επιστολόχαρτο του ΣΔΟΕ τα ονόματα που του έδωσε ο προϊστάμενός του υπουργός και στο συμπληρωματικό υπόμνημά του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, που περιέχεται στη δικογραφία η οποία απεστάλη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο, χαρακτηρίζει «φαιδρούς και αναληθείς» τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου ότι δήθεν του έδωσε οδηγίες για να γίνει έρευνα.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ παρέδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς το χειρόγραφό του, το οποίο, όπως καταθέτει, αποτελεί «πιστό αντίγραφο του άνευ διακριτικών εγγράφου» που του έδωσε «χέρι με χέρι» ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη δική του κατάθεση εμφανίζεται να μη θυμάται τον αριθμό των ονομάτων που παρέ- δωσε στον κ. Καπελέρη.

Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου για το έγγραφο με τα 10 ονόματα

«Φώναξα τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη και του έδωσα 10 με 20 περίπου ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, ζητώντας του να ξεκινήσει έλεγχο στα στοιχεία αυτά», υποστηρίζει καταθέτοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην υπουργός και συνεχίζει: «Ο κ. Καπελέρης λίγο χρόνο μετά μου παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των ερευνών του, από τα οποία προέκυπτε σαφώς ότι με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση τα ονόματα αυτά δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν παρόμοιες καταθέσεις στο εξωτερικό...».

Προκειμένου δε να αποσείσει τις ευθύνες του ο πρώην υπουργός συμπληρώνει: «Με βάση αυτά τα πρώτα ευρήματα ζήτησα από τον αρμόδιο ειδικό γραμματέα να συνεχίσει την έρευνα. Εξάλλου, δεδομένου ότι αποστολή του ΣΔΟΕ είναι να ερευνά κάθε πληροφορία, θεώρησα αυτονόητο ότι με τα στοιχεία της πρώτης έρευνας θα υπήρχε σε βάθος συνέχεια».


«Δεν δώθηκε εντολή για έρευνα», λέει ο Καπελέρης

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Καπελέρης, με το υπόμνημά του προς τη Δικαιοσύνη, απαντά στον στον κ. Παπακωνσταντίνου, αποδομεί ολοκληρωτικά κάθε επιχείρημά του και περιγράφει λεπτομερώς τους εγκληματικούς και ποινικά ελεγχόμενους χειρισμούς του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπελέρης κατά τη συμπληρωματική κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε εμένα πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε 10 και όχι 20 ονόματα, πράγμα που είμαι σε θέση να θυμάμαι σήμερα και να τονίζω μόνο και μόνο επειδή σημείωσα χειρόγραφα τα ονόματα αυτά σε χαρτί της υπηρεσίας (ΣΔΟΕ)».

Εξήγησε, εξάλλου, ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου σε εκείνο το χρονικό σημείο δεν μου είπε ότι τα ονόματα προέρχονταν από κάποια λίστα που είχε λάβει εμπιστευτικά. Δεν μου ζήτησε να το πρωτοκολλήσω (αντίθετα, τόνισε τον εμπιστευτικό του χαρακτήρα) ή να πράξω οτιδήποτε άλλο πέραν του να διασταυρώσω ποια ήταν αυτά τα πρόσωπα και ποια τα εισοδήματα που δήλωναν».

Στην ουσία, ο κ. Καπελέρης ανέλαβε να καταγράψει το φορολογικό προφίλ των 10 προσώπων και αν αυτό μπορεί να υποστηρίξει τα ποσά που εμφανίζουν. Από την έρευνα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, προέκυψαν ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής για ορισμένα εκ των 10 ονομάτων και επισημαίνει ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Προσθέτει όμως πως «εντολή για πλήρη έλεγχο δεν μου είχε δώσει ούτε όταν του παρέδω- σα τα αποτελέσματα της έρευνάς μου..., ούτε μετά τη σύσκεψη (24/1/2011 για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ), ούτε σε οποιοδήποτε σημείο μέχρι την αποχώρησή μου».

Πέραν αυτών, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρει: «Είναι σχεδόν φαιδρός ο ισχυρισμός, τον οποίο επιμένει να προβάλλει αναληθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμα τη διενέργεια ελέγχου και ποιο όργανο θα τον διενεργούσε, χωρίς να με έχει ενημερώσει για την ύπαρξη κάποιας λίσ τας και φυσικά χωρίς να μου παραδώσει το υλικό αυτό καθεαυτό, εν τούτοις μου είχε δώσει προγενέστερα εντολή για πλήρη και ενδελεχή έλεγχο, τον οποίο έπρεπε να κάνω με βάση ένα απλό χαρτί, ανεπίσημο και ανεπαρκές».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι «έθαψε» τη λίστα Λαγκάρντ ο Παπακωνσταντίνου"

Κύμα καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά»- Νέος «πονοκέφαλος» στο υπουργείο Παιδείας

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο σχέδιο του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και οι πρώτες αντιδράσεις εκφραστήκαν εν μία νυκτί.

Καταλήψεις, παραιτήσεις, σύσκεψη πρυτάνεων και παρεμβάσεις πολιτικών συνθέτουν το κάδρο των αντιδράσεων και των βολών που πρέπει να αντικρούσει το υπουργείο Παιδείας...
Αν και ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος μάλλον είχε υπολογίσει ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα ευδοκιμούσε σε ένα πιο στέρεο έδαφος έχοντας προσμετρήσει τις ανάγκες των ΑΕΙ και τις διάφορες απόψεις των πρυτάνεων, ωστόσο οι αλλαγές που προκύπτουν προσκρούουν κυρίως στην λειτουργία με τα νέα δεδομένα και συμφέροντα των πανεπιστημίων εκτός Αθηνών.

Επί παραδείγματι, η κυβερνητική πρόταση αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Κοντογιάννη, καταδεικνύοντας τις ισχυρές αντιδράσεις που θα υπάρξουν από βουλευτές περιοχών που χάνουν κάποιο Τμήμα. Την ίδια ώρα, αναστάτωση στον πανεπιστημιακό κόσμο προκαλεί η παραίτηση της διοικούσας επιτροπής Ιονίων Νήσων, που καταργείται.

Ο κ. Κοντογιάννης μάλιστα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «νέα θεομηνία για την Ηλεία» το σχέδιο «Αθηνά». Από τα τέσσερα Τμήματα ΤΕΙ , δύο σε Πύργο και δύο σε Αμαλιάδα, ο νομός διατηρήσει μόνο το ένα στον Πύργο. «Έχω κάθε λόγο να διαμαρτύρομαι ότι πρόκειται για μια θεομηνία εάν εφαρμοστεί. Δεν με πειράζει να μιλήσω σαν Μαυρογιαλούρος. Όποιος ξέρει τι έχει υποστεί η Ηλεία δεν θα βάλει την υπογραφή του σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Κοντογιάννης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής περιφέρειας Αττικής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου, ζήτησε «την εκπόνηση σχεδίου μετάβασης, έτσι ώστε οι αλλαγές να προχωρήσουν χωρίς εκπαιδευτικές εκπτώσεις για τους εν ενεργεία φοιτητές και σπουδαστές και με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος». Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για όσους φοιτητές μετακινηθούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η χορήγηση επιδόματος 150 με 200 ευρώ σε φοιτητές που θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη.

Στα «ενδότερα» των πανεπιστημίων, η γραμματεία των πρυτάνεων έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να συνεδριάσει για τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» αύριο Δευτέρα, ενώ η Φιλοσοφική Αθηνών διαμαρτυρήθηκε για τη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε ένα, όμως η οξύτερη όλων αντίδραση προήλθε από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο συγχωνεύεται με τα ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου. Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ - πρόεδρος της οποίας είναι ο πανεπιστημιακός Ναπολέων Μαραβέγιας, στενός συνεργάτης του κ. Ευ. Βενιζέλου- παραιτήθηκε «σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ευθιξίας για την απόσταση μεταξύ των προτάσεών της για το ΤΕΙ και όσων εξαγγέλθηκαν».

Στην Πάτρα φοιτητές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αντιδρώντας στη μεταφορά των περισσότερων τμημάτων στο Μεσολόγγι.

Η διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπέβαλε την παραίτησή της, κατάληψη από τη Δευτέρα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, ενώ αναμένεται σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων για να συζητηθεί το θέμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν το Ίδρυμά μας διαπιστώνεται ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Διοικούσα Επιτροπή μετά τη διαβούλευσή μας με το υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα».

«Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις.

Mε κατάληψη επ' αόριστον του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλο.

«Όχι» στη συγχώνευση τμημάτων λέει και η διοίκηση του ΤΕΙ, κάνοντας λόγο για «συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%». Η διοίκηση του ΤΕΙ χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες ανακατατάξεις «τουλάχιστον απρογραμμάτιστες» και ανορθολογικές και επισημαίνει ότι οδηγούν σε «απαξίωση» το ίδρυμα, με επιπτώσεις και στην οικονομία (βιομηχανία, αγροτοκτηνοτροφία) της ευρύτερης περιοχής, όπου παρέχει δυναμικό και τεχνογνωσία. Δηλώνει, δε, ότι θα σταθεί «στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα την Καστοριά και μη μετακίνηση του Τμήματος Πληροφορικής από την Καστοριά στα Γρεβενά θα διεκδικήσουν οι φορείς της Καστοριάς αποφάσισαν χθες το βράδυ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούν οι φοιτητές την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι στο παράρτημα του ΤΕΙ στην Καστοριά, αναμένεται να αποφασίσουν για τον τρόπο αντίδρασης τους.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύμα καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά»- Νέος «πονοκέφαλος» στο υπουργείο Παιδείας"

Στη ΓΑΔΑ τα δύο μέλη των «Πυρήνων» από Βελβεντό – «καθαρά» τα όπλα

Στη ΓΑΔΑ, οι δύο εκ των συλληφθέντων για την διπλή ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση « Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Τα εντάλματα, τα οποία εκτελέστηκαν σήμερα, σχετίζονται με την παλαιότερη υπόθεση αποστολής δεμάτων παγιδευμένων με εκρηκτικά σε πρεσβείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με αστυνομικά ευρήματα σε οικήματα που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση. Οι «Πυρήνες» είχαν αναλάβει την ευθύνη για τις αποστολές των εν λόγω δεμάτων.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν από αύριο στη δίκη που είναι σε εξέλιξη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού για την υπόθεση των «τρομοδεμάτων».

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η βαλλιστική έρευνα στα όπλα (τρία τυφέκια «Καλάσνικοφ», ένα αυτόματο Scorpion και δύο πιστόλια) που βρέθηκαν στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων και χρησιμοποιήθηκαν κατά τις ληστείες στο Βελβεντό.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα συγκεκριμένα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία, με την Κουμουνδούρου να καταγγέλλει κακοποίηση και ζητά την «άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη ΓΑΔΑ τα δύο μέλη των «Πυρήνων» από Βελβεντό – «καθαρά» τα όπλα"

"Σε αυτούς ανήκουν τα φτερά μου"! - Επιστολή πιλότου της ΠΑ αφιερωμένη στον Γ.Στουρνάρα

Ένας παλιός καλός αεροπόρος, από αυτούς που έκαναν την ΠΑ και κατ' επέκταση την Ελλάδα να κυριαρχεί στους ουρανούς του Αιγαίου από το 1974 και μετά, μας κοινοποίησε την επιστολή που έλαβε από έναν νυν πιλότο μαχητικού αεροσκάφους που κάθε μέρα αγωνίζεται κατά των Τούρκων στις εσχατιές του Αιγαίου. 
Μετά από άδειά του συντάκτη της, φυσικά.


"Αυτός δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει απεργία, αυτός δεν έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για τις μειωμένες κατά 55% αποδοχές του, αυτός δεν έχει τη χαρά να αγκαλιάζει τα παιδιά του κάθε βράδυ, γιατί αυτός ο πιλότος  διάλεξε, (δική του η επιλογή 100%), όταν οι άλλοι διασκεδάζουν ή απολαμβάνουν τις ειδήσεις, να προσπαθεί να αναχαιτίσει τον εχθρό της πατρίδας,  με κίνδυνο της ζωής του. Περίεργη που είναι η ζωή, αλλά και οι επιλογές των ανθρώπων", σημειώνει ο βετεράνος της ΠΑ στο "διαβιβαστικό" σημείωμά του:

Ιδού η επιστολή:

"ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΟΥ!!!

 Σαν αντικρύσω το άσπρα άλογα του Αιγαίου, χάνεται η σκέψις μου στον Ουρανό του Θείου, του Ωραίου του Αληθινού!
Δεν είμαι ημίθεος, δεν είμαι άτρωτος, δεν είμαι καν ήρωας! Καημένη Πατρίδα έχεις όλους τους άχρηστους στην πλάτη σου έχεις και μένα.
Μπορεί να μην είναι σε θέση να ζητήσω από την έρμη Πατρίδα κάτι το καλύτερο για μένα, για τα παιδιά μου, μπορεί να μην είμαι καν ικανός για αυτά που παίρνω !
Όλες αυτές οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μου, σφίγγουν το λαιμό και ξεραίνουν το στόμα μου !
Μπορεί να ήξερα πόσο επικίνδυνο και ανούσιο, ίσως και άχρηστο, για πολλούς εκεί κάτω να είναι αυτό που κάνω !
Ίσως και να έχουν δίκιο, βλέπεις εγώ δεν κατεβάζω διακόπτες, εγώ δεν οδηγώ λεωφορείο με 50 ψυχές, εγώ δεν βγάζω φωτοτυπίες στα βουλευτικά έδρανα ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Γενάρη στη ζεστασιά της Βουλής!
Εγώ κάθομαι, σκέπτομαι ,μελετάω και περιμένω τον Τούρκο. 

Μπορεί και εγώ να μην έχω να πληρώσω τα κοινόχρηστα αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει, μπορεί να μην έχω να πληρώσω το χαράτσι στο Πατρικό του χωριού μου, αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει.
Ούτε και πρέπει !
Εγώ όμως πρέπει να αδειάσω το μυαλό μου να κλειδώσω το υποσυνείδητο, να μην σκεφτώ ότι με περιμένουν και εμένα στο σπίτι μου, όπως τόσους και τόσους άλλους που δεν γύρισαν Ποτέ πίσω από μια ακόμη καθημερινή αποστολή. Ίσως και κάποιοι να πουν ότι τα ήθελε και τα έπαθε!
Εγώ όμως δεν πετάω για αυτούς, πετάω για τον Πατέρα μου που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας, πετάω για το παιδί στη Φλώρινα που περπατάει στο χιόνι να πάει στο σχολειό του, πετάω για τον Παπά μας που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς!
Πετάω για το ψαρά που βγήκε 4 το πρωί με την ψαρόβαρκα να φέρει το μεροκάματο στη φαμελιά του, πετάω για το δασκαλάκο που πληρώνει απο την τσέπη του τις φωτοτυπίες στα Άγραφα της Καρδίτσας.
Για αυτούς πετάω. Για να μπορούν να κάνουν αυτό που χρόνια κάνουν και να κρατάνε την Πατρίδα μας ζωντανή!
Ούτε αυτοί, ούτε εγώ θα ζητήσω υπερωρίες γιορτές και Κυριακές ,γιατί εγώ πετάω για την Πατρίδα μου.
Πετάω για τους δικούς μου ανθρώπους, αυτούς που γλεντάνε με την ψυχή τους, ζούν για μιά στιγμή και όταν πεθαίνουν ξεπροβοδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους με τραγούδια και εύχονται καλήν αντάμωση !
Ίσως κάποιο πρωί όταν κοιτάξεις ψηλά θα με δεις γιατί
Εκεί που Ισιώνει ο Αετός oι Γλάροι δεν πετάνε!"

Εξαιρετικά αφιερωμένη η παραπάνω επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τη 39χρονη, νέα επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου και τα 200.000 ευρώ αμοιβή το χρόνο που της "έκοψε" μισθό ο υπουργός Οικονομικών. 
Για να μοιράζει στις τράπεζες ("ανακεφαλαιοποίηση", το λένε τώρα) τα δικά μας λεφτά...!!!
defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » ""Σε αυτούς ανήκουν τα φτερά μου"! - Επιστολή πιλότου της ΠΑ αφιερωμένη στον Γ.Στουρνάρα"

Στο πειθαρχικό του Αρείου Πάγου δύο εισαγγελείς που έκαναν λόγο για κυβέρνηση δωσίλογων


Μία ανάρτηση στο διαδίκτυο ήταν αρκετή για να παραπεμφθούν στο επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χανίων και Κεφαλλονιάς, Γιάννης Πενταγιώτης και Βικτώρια Μαρσιώνη, αντίστοιχα.

Ο κ. Πενταγιώτης φέρεται ότι ανάρτησε στο διαδίκτυο και συγκεριμένα στο dikastis.blogspot.gr, επιστολή με την οποία επικρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η κ. Μαρσιώνη φέρεται ότι επικρότησε την επίμαχη επιστολή. Σε βάρος των δύο εισαγγελικών λειτουργών τον Νοέμβριο του 2012 είχε διατάξει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Η παραπομπή του Ι. Πενταγιώτη αποφασίστηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Ιωάννη Προβατάρη, για ανάρμοστη προς την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού συμπεριφορά, φρασεολογία ξένη προς τις παραδόσεις του δικαστικού σώματος, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής, αλλά και των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα, η παραπομπή της εισαγγελέως Κεφαλονιάς αποφασίστηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Πατρών Γεώργιο Μποροδήμο και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες (απρεπή συμπεριφορά, εκτός υπηρεσίας κ.λπ.) με τον συνάδελφό της.

Ο κ. Τέντες, με έγγραφό του, είχε ενημερώσει τη Βουλή για την πειθαρχική έρευνα που διέταξε, προκειμένου όσοι βουλευτές επιθυμούν, να κινηθούν αυτοτελώς και ποινικά σε βάρος των δύο εισαγγελέων. Στην επίμαχη επιστολή του ο Ι. Πενταγιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι σοφοί του ΣτΕ επικύρωσαν τα Μνημόνια, ενώ έκανε λόγο για «κυβέρνηση δωσίλογων» η οποία «προσφέρει γη και ύδωρ στους δανειστές».

Ακόμη, στο δημοσίευμα ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε ενάντια στο καθεστώς κατοχής που έχουν επιβάλλει η Τρόικα, οι σύμβουλοί τους, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. και οι ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε ενάντια στη λειτουργία της Βουλής- οπερέτας και της Κυβέρνησης "yes men" που έχουμε, που νομοθετούν πάντα με δημοκρατικό τρόπο ψηφίζοντας όλα τα μέτρα που οδηγούν στην εξόντωση το λαό μας και στη διάλυση του κράτος μας, σε ένα άρθρο, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και διαρροές».

protothema



Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πειθαρχικό του Αρείου Πάγου δύο εισαγγελείς που έκαναν λόγο για κυβέρνηση δωσίλογων"

Ν. Κακλαμάνης: «Ο Στουρνάρας μαγείρεψε τα στοιχεία για να μπούμε στην ΟΝΕ»

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον Real Fm 97.8 είπε χαρακτηριστικά «Όλοι έχουμε παρελθόν. Το ίδιο και ο κ. Στουρνάρας όταν μαγείρεψε τα στοιχεία το 2000 για να μπούμε στο ευρώ. Ευθύνη για την οικονομική πολιτική έχει και ο πρωθυπουργός και όλοι και εγώ ο ίδιος. Ψήφισα τα μνημόνια και το μνημόνιο 3, διότι θεωρώ ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Παρά την δημόσια στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στον υπουργό Οικονομικών δια στόματος Σίμου Κεδίκογλου οι «γαλάζιοι» βουλευτές συνεχίζουν να εξαπολύουν πυρά εναντίον του Γ. Στουρνάρα γεγονός που προβληματίζει το μέγαρο Μαξίμου.

Τουλάχιστον η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και πλέον περιμένουν τις τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών από την στιγμή που έχει την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην οικονομική πολιτική που έχει χαράξει καθώς όπως εκτιμά είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Συνεργάτες του σημειώνουν πως «του ασκούν κριτική μόνο για την κριτική καθώς δεν έχουν άλλες προτάσεις». Ο Γιάννης Στουρνάρας σε αποκλειστική του δήλωση στην Realnews τονίζει «Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Σαμαρά, του κ. Προβόπουλου και τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση»


Ακούστε τι είπε ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον Real Fm 97.8
  • Νικήτας Κακλαμάνης


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Κακλαμάνης: «Ο Στουρνάρας μαγείρεψε τα στοιχεία για να μπούμε στην ΟΝΕ» "

Αλλάζει η φορολογία για τους παίκτες του ΟΠΑΠ

Mε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, τροποποιείται η φορολόγηση των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα, τα κέρδη των παικτών του ΟΠΑΠ φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Η ρύθμιση αυτή είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, από παίκτες και πράκτορες.

Πλέον, η φορολογία των κερδών διαμορφώνεται στο 0% για τα κέρδη των παικτών κάτω των 100 ευρώ, 15% για τα κέρδη των παικτών μεταξύ 100 και 500 ευρώ, και 20% για τα κέρδη των παικτών από 500 ευρώ και άνω.

Η απόφαση αυτή, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία -σε σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών- απάντησε θετικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει η φορολογία για τους παίκτες του ΟΠΑΠ"

Κλειστό από την Δευτέρα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το σχέδιο «Αθηνά»

Κλειστό θα είναι από αύριο «μέχρι της τελικής επίλυσης του θέματος», με απόφαση του συμβουλίου του, το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μετά τις ανακοινώσεις των συλλόγων προσωπικού και φοιτητών για την «επ΄ αόριστον» κατάληψη του Ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις και τη μεταφορά τμημάτων σε άλλες πόλεις, που προβλέπει ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης του σχεδίου «Αθηνά».

Την αντίθεσή τους στις αλλαγές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στους δήμους τους έχουν εκφράσει επίσης οι δήμαρχοι Νάουσας και Φλώρινας.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στη Φλώρινα με εκπαιδευτικούς και φορείς, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, θα γίνει αύριο νέα σύσκεψη για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση για το θέμα της μεταφοράς ενός τμήματος από το ΑΕΙ Δ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και ενός τμήματος του ΤΕΙ Φλώρινας στην Καστοριά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστό από την Δευτέρα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το σχέδιο «Αθηνά»"

«Ούτε τώρα θα εμφανιστώ στην Ελλάδα» λέει ο σύρος έμπορος όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάτ

Άγνοια δηλώνει για τις μίζες που δόθηκαν για την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1 ο έμπορος όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάτ ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει καν τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, αντίθετα με ότι λέει το κατηγορητήριο.

Ο 72χρονος έμπορος όπλων από τη Συρία κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες. Μάλιστα, αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» στο ένταλμα επισημαίνεται ότι υπάρχει αδυναμία εντοπισμού του κ.Ζαγιάτ.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη δημοσιογράφο της ίδιας εφημερίδας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ζαγιάτ και να τον ρωτήσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος δεν διστάζει να αποκαλύψει στο «Βήμα» ότι βρίσκεται στην Κύπρο ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση ούτε για το ένταλμα.

«Δεν καταλαβαίνω...Έπειτα από τόσα χρόνια...Βρίσκομαι στην Κύπρο και κανένας ως σήμερα δεν μου ζήτησε να παρουσιαστώ ποτέ ούτε σε έλληνα δικαστή ούτε σε άλλη Αρχή. Αναρωτιέμαι, πριν εκδοθεί το ένταλμα, δεν πρέπει να κληθώ να πω την άποψή μου, να με ακούσουν; Είμαι 72 χρονών, γιατί με εμπλέκουν για άλλη μια φορά;» λέει.

Στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου για το θέμα της μίζας και των επιταγών που φέρουν την υπογραφή του, ο κ. Ζαγιάτ αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση. «Δεν γνωρίζω τίποτε, είναι ψέματα, δεν ξέρω τι λέτε για την υπογραφή μου» λέει ενώ αρνείται ότι γνωρίζει τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο. «Δεν τον γνωρίζω, δεν τον συνάντησα ποτέ, σας το διαβεβαιώ κατηγορηματικά» λέει.

Ίδια είναι η άρνησή του για τον Drumillan, την off-shore της οποίας ήταν ιδιοκτήτης μέσω της οποίας φέρεται να έγινε η διακίνηση της μίζας για τα TOR-M1. Όπως λέει ο ίδιος δεν ήταν συνδικαιούχος της εταιρείας για την οποία φαίνεται όμως να γνωρίζει καθώς ισχυρίζεται ότι είναι ενεργή ακόμα και σήμερα και πριν από επτά χρόνια «μεταβιβάστηκε σε άλλο πρόσωπο, με το όνομα Μοχάμεντ».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την επισήμανση του ανακριτή ότι υπάρχει αδυναμία εντοπισμού του αλ Ζαγιάτ, το Βήμα υπογραμμίζει ότι ο κατηγορούμενος έμπορος όπλων ζει «τα τελευταία χρόνια στην Εγκώμη της Κύπρου. Έχει αδυναμία στην κόρη του και έχει ανοίξει εστιατόριο στον γαμπρό του, όπου είναι τακτικός θαμώνας. Η βίλα του έχει μοναδικά συστήματα ασφαλείας και φημίζεται για τη φιλοξενία σε καλούς φίλους».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ούτε τώρα θα εμφανιστώ στην Ελλάδα» λέει ο σύρος έμπορος όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάτ"

Χωρίς τρόφιμα και μάγειρες οι παιδικοί σταθμοί του Δ. Τριφυλίας

Χωρίς τρόφιμα για το μεσημεριανό φαγητό έχουν μείνει οι 3 από τους 4 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Τριφυλίας και σύντομα αναμένεται αυτό να συμβεί και στον τέταρτο παιδικό, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τους μάγειρες, που…
απουσιάζουν εντελώς από δύο σταθμούς.

Πρόβλημα με το φαγητό -με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να δίνουν οι ίδιοι στα παιδιά τους φαγητό σε καθημερινή βάση- αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, που δεν έχουν ούτε μάγειρα, αλλά και στο Κοπανάκι, ενώ οριακή είναι η κατάσταση στον παιδικό της Κυπαρισσίας που αναμένεται να ξεμείνει από τρόφιμα τις επόμενες μέρες. Κι όλα αυτά, γιατί υπάρχουν χρωστούμενα προς τους προμηθευτές ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου, Γιάννης Κατσούλας. σημειώνοντας πως στους τρεις παιδικούς υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ετσι αυτή τη στιγμή στους παιδικούς του δήμου δίνεται μόνο πρωινό και δεκατιανό, που είναι ένα φρούτο.

Σημείωσε δε πως από την πλευρά του δήμου τα τροφεία έχουν οριστεί στο ελάχιστο αλλά και πάλι είναι γονείς που αδυνατούν να τα πληρώσουν, ενώ και τα χρήματα που έχουν έρθει από το ΕΣΠΑ είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς τρόφιμα και μάγειρες οι παιδικοί σταθμοί του Δ. Τριφυλίας"

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η νέα φορολογία νομικών προσώπων στην Ελλάδα

Την τάση που είχε διαπιστωθεί και τα προηγούμενα χρόνια να μεταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συντελεστές φορολογίας συνεχίζει να καταγράφει η ετήσια Έρευνα Εταιρικών και Έμμεσων Φορολογικών Συντελεστών που διεξήγαγε η KPMG για το 2012.

Φαίνεται λοιπόν- όπως επισημαίνεται στην έρευνα- ότι οι συντελεστές φορολόγησης των εταιρειών καθώς και οι φορολογικοί συντελεστές έμμεσων φόρων σε όλο τον κόσμο είναι σε μια συνεχή κατάσταση αλλαγής, καθώς οι κυβερνήσεις τείνουν από τη μία να αυξάνουν τους έμμεσους φόρους ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα στοιχεία δείχνουν ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος των συντελεστών έμμεσης φορολογίας αυξήθηκε κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες σε φτάνοντας το 15,50%. Στο μεταξύ, ο μέσος όρος των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ για το 2013 πολλές χώρες περιλαμβάνουν στον προϋπολογισμό τους τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.

Ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20.5% ενώ στην Ελλάδα για το 2013 μετά τις αλλαγές του Ν.4110/2013 ο συντελεστής φορολογίας Νομικών Προσώπων αυξήθηκε από 20% σε 26%. Αντίστοιχα, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης έμμεσων φόρων στην Ευρώπη είναι 20% ενώ για το 2012 στην Ελλάδα ήταν 23%.

«Από την έρευνα είναι φανερό ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι από όλες τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή μας στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού» σχολιάζει η Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια στο Φορολογικό Τμήμα της KPMG. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος και τη γραφειοκρατία δυσκολεύουν κατά πολύ την προσπάθεια προσέλκυσης και διατήρησης επενδύσεων.

Πιστεύουμε ότι ο στόχος της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι το να δημιουργηθεί ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Θα πρέπει να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω νέων επενδύσεων και κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πιο ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές».

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η νέα φορολογία νομικών προσώπων στην Ελλάδα"

Ν. Χατζηνικολάου: Μία ακόμη δυνατή μεταγραφή στη Realnews!

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έχει αποδείξει ότι θέλει στην εφημερίδα του τους καλύτερους! Η τελευταία δυνατή μεταγραφή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την εφημερίδα, ενώ μία πρώτη γεύση μπορείτε να πάρετε από τη φωτογραφία μας...




markos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Χατζηνικολάου: Μία ακόμη δυνατή μεταγραφή στη Realnews!"

Μητέρα του συλληφθέντος Δημήτρη Μπουρζούκου: Θα σταθώ δίπλα του-Ανησυχώ για τη ζωή του!!!

Είδε ξαφνικά την φωτογραφία του γιού της στην τηλεόραση και δεν πίστευε στα μάτια της. Τα σημάδια της κακοποίησης στο πρόσωπό του την σόκαρε. Η μητέρα του 24χρονου Δημητρίου Μπουρζούκου που συνελήφθη για την περιπετειώδη ληστεία στην Κοζάνη, δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα του και καταγγέλλει ότι έχουν παραβιαστεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ανησυχεί για τη ζωή του.

«Αυτό που έχει συμβεί είναι πρωτοφανές. Παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι οι άνθρωποι. Κρατούμενοι και μη. Να τον δικάσουν για αυτά που έχει κάνει, όχι να του συμπεριφέρονται έτσι και στην συνέχεια να μην του παρέχουν και τις απαραίτητες ιατρικές βοήθειες. Όταν διαπιστώσω τι κακώσεις φέρει θα κινηθώ νομικά. Θα ζητήσω ιατροδικαστική εξέταση και αν δεν γίνει τίποτα εδώ, θα αποταθώ ακόμα σε ευρωπαϊκούς φορείς» τόνισε μιλώντας στο zougla.gr

«Ακόμα και με το απαίσιο φωτομοντάζ που έκαναν, το ρετούς δεν έδωσε τα αποτελέσματα που ήθελαν. Οι κακώσεις είναι εμφανείς. Παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος, κρατούμενος ή μη. Ζήτησα επανειλημμένως να του μιλήσω στο τηλέφωνο. Δεν μου τον έδωσαν ποτέ. Ανησυχώ για τη ζωή του παιδιού μου.»

Η Παντελία Βεργοπούλου , τονίζει ότι με βάση τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, ο γιος της αλλά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες πρέπει άμεσα να υποβληθούν σε απεικονιστικούς ελέγχους και εξετάσεις, όπως αξονική εγκεφάλου ή οφθαλμολογική εκτίμηση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κινδυνεύει η ζωή τους από τα χτυπήματα που έχουν δεχθεί.

«Είμαι γιατρός στο ΕΚΑΒ και έχω τρεις ειδικότητες. Απ' ό,τι είδα, τα μάτια του παιδιού είναι και τα δύο κατάμαυρα, σαν να φοράει γυαλιά. Αυτά στην ιατρική λέγονται "μάτια ρακούν" και, όταν τα δούμε, χτυπάει καμπανάκι ότι μπορεί να υπάρχει ενδοεγκεφαλική βλάβη. Όλο το πρόσωπο πρέπει να έχει υποστεί μεγάλες κακώσεις από γρονθοκοπήματα και κλοτσιές. Πού ξέρω εγώ ότι δεν έχει χτυπηθεί στην κοιλιά ή δεν έχει αιμορραγία σπλάχνου;» διερωτάται με τρεμάμενη φωνή.

Η μητέρα του 24χρονου προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γιο της αλλά δεν κατέστη δυνατό.

«Ζητούσα επανειλημμένως να μιλήσω με το παιδί. Δεν μου το έδιναν με τίποτα. Ζήτησα να μιλήσει με την δικηγόρο του. Ούτε και αυτό έγινε. Εν συνεχεία έκανα παράκληση να διακομισθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε έλεγχο από έναν κλινικό γιατρό. Δεν έγινε ούτε αυτό. Μου είπαν ότι του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Δηλαδή τι του έβαλαν πεταντίν; Στο τέλος μάλιστα, ένας από την αστυνομία μου το έκλεισε κατάμουτρα λέγοντάς μου 'έχουμε και δουλειές'. Το παιδί έχει υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση λέιζερ στα μάτια. Ο γιατρός που το χειρούργησε μας είπε ότι δεν πρέπει ούτε να κουτουλήσει. Μπορεί μετά την κακοποίηση που υπέστη να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής του και να μείνει τυφλό» αναφέρει σοκαρισμένη.

Η μητέρα του 24χρονου αναφερόμενη στον γιό της ο οποίος είναι φοιτητής σε Πανεπιστήμιο της Μυτιλήνης, τον περιγράφει ως ένα δραστήριο άτομο, κοινωνικό, και ευαίσθητο.

«Δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε τέτοια πράγματα. Σαν άνθρωπος είναι δραστήριος, κοινωνικός και ευαίσθητος με διάφορα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και άλλα. Ότι και αν γίνει θα είμαι δίπλα του και θα τον στηρίξω»

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα του συλληφθέντος Δημήτρη Μπουρζούκου: Θα σταθώ δίπλα του-Ανησυχώ για τη ζωή του!!!"

Γεωπολιτικά παιχνίδια με το Φυσικό Αέριο

Γεωπολιτικά παιχνίδια με το Φυσικό ΑέριοΤο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου έχει καθυστερήσει στην έκδοση των τευχών δημοπράτησης για να προχωρήσει η επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ η αλλαγή του όρου που έκανε η διοίκησή του, κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών πέραν των πέντε «μνηστήρων» που προκρίθηκαν, οδηγεί σε καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα παρακολουθεί προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος και ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ετσι, σύμφωνα με πηγές, μεθαύριο Τρίτη αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και ενδεχομένως και τον συναρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου προκειμένου να «τρέξει» τον διαγωνισμό.

Οπως αναφέρουν πηγές, «η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση τόσο ως προς την αποστολή ενός ηχηρού μηνύματος προς τους δανειστές για την ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεών μας όσο και ως προς την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία. Συνεπώς, ο διαγωνισμός θα πρέπει να προχωρήσει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η διαδικασία, όμως, φαίνεται να κολλά σε διάφορα εμπόδια που ανακύπτουν είτε τεχνηέντως είτε λόγω της γεωπολιτικής σημασίας που έχει η αποκρατικοποίηση του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεύχη δημοπράτησης, αν και έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εντούτοις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί και παραδοθεί στους διεκδικητές του ομίλου της ΔΕΠΑ. Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρουν πηγές, από την αλλαγή του όρου σύμφωνα με τον οποίο στον διαγωνισμό μπορούν να μπουν εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση. Αυτές τώρα θα πρέπει να συμμαχήσουν με τις επιχειρήσεις που έχουν περάσει στην τελική φάση.

Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες που δεν είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση να κάνουν κοινοπραξία με κάποιον από τους πέντε μνηστήρες.

Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι κάποιοι από τους διεκδικητές του ομίλου της ΔΕΠΑ δέχτηκαν με ανακούφιση αυτή την απόφαση και μέσω δημοσιευμάτων γίνονταν γνωστές οι προθέσεις τους να αρχίσουν συζητήσεις. Η σεναριολογία, δε, δίνει και παίρνει, με τους εν λόγω διεκδικητές να φέρονται ότι συζητούν με το Κατάρ και τη Socar από το Αζερμπαϊτζάν (που επίσης έχει περάσει στην τελική φάση θέλοντας τον ΔΕΣΦΑ). Μάλιστα, στο πρόσφατο ταξίδι της ελληνικής αποστολής αναζωπυρώθηκαν και τα σενάρια που δείχνουν το Κατάρ να θέλει να συμμετάσχει στην κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρο του λιμανιού της Καβάλας, όπου έχει δικαιώματα η ΔΕΠΑ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα σενάρια, και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον του Κατάρ στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ενα ζήτημα που απασχολεί είναι και τα χρέη στη ΔΕΠΑ σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ανεξάρτητου αποτιμητή της περιουσίας του ομίλου. Οι οφειλές τρίτων ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές πρέπει να θεωρούνται… ξεχασμένες. Συνεπώς, το ποσό αυτό σε συνδυασμό και με την αποτίμηση της ΔΕΠΑ θα πρέπει να αφαιρεθεί. Ετσι είναι πολύ πιθανό να χαμηλώσει κατά πολύ ο πήχης των τελικών προσφορών. Σημειώνεται πως πριν από περίπου δύο χρόνια η αξία του ομίλου υπολογιζόταν σε 2 δισ. ευρώ. Να τονιστεί ότι τα χρέη αυτά προέρχονται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την προμήθειά τους από τη ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο.

Το διεθνές παιχνίδι των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η χώρα μας εμφανίζεται να στηρίζει το ένα και μοναδικό project που φαίνεται να περνά από τα εδάφη μας, τον Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Ο αγωγός αυτός έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς τη Δυτική Ευρώπη. Η κοινοπραξία του αποτελείται από την ελβετική Axpo (42,5%), τη νορβηγική Statoil (42,5%) και τη γερμανική E.ON Ruhrgas (15%). Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο στη Δυτική Ευρώπη μέσω δικτύου που θα αναπτυχθεί και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία, υποθαλάσσια θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία και από εκεί θα ανεβαίνει για την Ελβετία.

Το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ συνδιαχειρίζονται οι BP και η αζερική Socar, η οποία και συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ.

Πριν από 20 μέρες στο Νταβός, σε συνάντηση που έγινε ανάμεσα στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, τον πρόεδρο της Socar και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Corrado Passera, τον Ελληνα υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και τον Ελβετό υφυπουργό Ενέργειας Walter Steinmann, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των εμπλεκόμενων μερών για την υλοποίηση του TAP. Λίγες μέρες μετά, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του αγωγού επισκέφθηκαν και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εδώ, βέβαια, πρέπει να προστεθεί πως η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα επιλέξει τον Ιούνιο για το αέριό της αν θα μεταφερθεί στη Δυτική Ευρώπη μέσω του TAP ή μέσω του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco, ο οποίος δεν περνά από την Ελλάδα.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο. Είναι γνωστή η διατύπωση της θέσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί της ανάγκης μη ενίσχυσης του μονοπωλίου της Gazprom στην Ευρώπη. Εδώ, πρέπει να τονιστεί πως ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε να επισκεφθεί και τη Μόσχα. Πηγές ήθελαν να το επιδιώκει μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά το ταξίδι στη ρωσική πρωτεύουσα μάλλον είναι στον αέρα.

Οι Ρώσοι στον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ συμμετέχουν με την Gazprom και τη Negusneft του ομίλου Sintez. Η πρώτη είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ύψους 900 εκατ. ευρώ, η δεύτερη και για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ 1,8 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιποι διεκδικητές που πέρασαν επίσης στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν δώσει μη δεσμευτικές προσφορές, κατά πολύ χαμηλότερες. Η Gazprom για την ώρα δεν έχει μιλήσει για τα τεκταινόμενα του διαγωνισμού και, όπως ανέφεραν πηγές, παρατηρεί και προτιμά να τηρεί στάση αναμονής.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωπολιτικά παιχνίδια με το Φυσικό Αέριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news