facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αναστολή κινητοποιήσεων και σε ΟΣΕ - προαστιακό

Αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο και από το βράδυ αναμένεται να αποκατασταθούν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Μετά και την απόφαση των εργαζομένων στα τρόλεϊ για λήξη της απεργίας τους, ακινητοποιημένα μένουν μόνο τα αστικά λεωφορεία, οι οδηγοί των οποίων θα λάβουν τις αποφάσεις τους σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί. Πάντως, και οι τεχνικοί των λεωφορείων επέλεξαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και ανέστειλαν την κινήτοποίησή τους.

Ικανοποιημένη από τις εξελίξεις εμφανίζεται η κυβέρνηση. Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών σχολιάζουν ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων «άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους».

Παράλληλα, εκφράζουν την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων, διαμηνύοντας πάντως για ακόμη μία φορά ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή κινητοποιήσεων και σε ΟΣΕ - προαστιακό"

Αναγκαστικοί δότες οργάνων και όχι δωρητές από φέτος οι Έλληνες.(video)

Αναγκαστικοί δότες και όχι δωρητές οργάνων θα θεωρούνται σε πέντε μήνες από τώρα... όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με νόμο που πέρασε και ψηφίστηκε το 2011, επί Παπανδρέου στο 1ο Μνημόνιο, η αφαίρεση των οργάνων θα μπορεί να γίνεται από Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές ή εταιρείες και όχι από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, που γινόταν μέχρι σήμερα, και μάλιστα χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του ασθενούς ή την προηγούμενη γραπτή αίτηση του ιδίου προσώπου.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε αφορμή για την παραίτηση του προεδρείου του ΕΟΜ και την έντονη δυσαρέσκεια των Γιατρών των ΜΕΘ, καθώς θεωρούν πως η χώρα μας θα αποτελέσει τροφοδότη οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη, ενώ το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί πια κυριότητα σε αυτό.

Για το θέμα μίλησε στο Star ο συντονιστής μεταμοσχεύσεων για την Στερεά και επιμελητής Α΄ της ΜΕΘ, Γιώργος Κυριαζόπουλος.




lamiastar
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγκαστικοί δότες οργάνων και όχι δωρητές από φέτος οι Έλληνες.(video)"

Αλλαγές στη λειτουργία των πειραματικών σχολείων προωθεί η κυβέρνηση

Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού θα εισάγονται με εξετάσεις στο Γυμνάσιο (φωτ. αρχείου)Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πειραματικών σχολείων, που θα ισχύσουν από...
την επόμενη χρονιά, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στο τέλος Φεβρουαρίου, με στόχο την επαναφορά στο εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας του θεσμού των «αρίστων».

Τα νέα πειραματικά σχολεία θα δέχονται μαθητές μόνο με εξετάσεις, ενώ θα αξιολογούν με τον δικό τους τρόπο διδακτικό προσωπικό και αποφοίτους.
Αθήνα
Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πειραματικών σχολείων, που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στο τέλος Φεβρουαρίου, με στόχο την επαναφορά στο εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας του θεσμού των «αρίστων».

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τα νέα πειραματικά σχολεία θα δέχονται μαθητές μόνο με εξετάσεις, ενώ θα αξιολογούν με τον δικό τους τρόπο διδακτικό προσωπικό και αποφοίτους.

Βάσει της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού θα εισάγονται με εξετάσεις στο Γυμνάσιο, ενώ με εξετάσεις θα γίνεται και η μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Στην Α' Δημοτικού οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση.

Επίσης, από τον Σεπτέμβριο, τα πειραματικά σχολεία θα αποκτήσουν νέες συμβάσεις με τα πανεπιστήμια και σύνδεση με τα προγράμματά τους, εσωτερική αξιολόγηση, αλλά και ομίλους αριστείας προκειμένου να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

Οι όμιλοι θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου (δηλαδή την 8η και 9η ώρα), μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και θα αφορούν γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα εικαστικά, ο αθλητισμός κ.ά.

Όπως δηλώνει μέλος της επιτροπής για την υλοποίηση των αλλαγών, την οποία έχει συστήσει το υπουργείο, «τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα λειτουργούν σχεδόν κατά το 90% σύμφωνα με το νέο τους πλαίσιο».

parapolitika

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στη λειτουργία των πειραματικών σχολείων προωθεί η κυβέρνηση"

Δεύτερο κύμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ξεκινά η κυβέρνηση

Ο υπουργός Εργασίας Γ.ΒρούτσηςΜετά τις οριζόντιες ανατροπές σε όρια ηλικίας, έτη ασφάλισης και υπολογισμούς συντάξεων που συντελέστηκαν το 2010 και 2011, έρχεται η «κάθετη» επέμβαση στο εσωτερικό των ταμείων κύριας ασφάλισης, με την καθιέρωση ενιαίων κανόνων ανά ασφαλιστικό φορέα.

Η προσπάθεια ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, με τη συγκρότηση και συνεδρίαση στο υπουργείο Εργασίας «ειδικής επιστημονικής επιτροπής» η οποία θα προετοιμάσεις τις προτάσεις των αλλαγών, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να έχει διαμορφωθεί και ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ενιαίες εισφορές, ενιαίες παροχές, ενιαίους κανόνες ασφάλισης, πλήρη εσωτερική ενοποίηση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και κεντρική αναζήτηση και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων.

Η «εσωτερική ενοποίηση» θα αφορά τα υφιστάμενα κύρια ταμεία κύριας ασφάλισης -ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ- δηλαδή δεν θα επιφέρει περαιτέρω μεταξύ τους ενοποιήσεις.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο κύμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ξεκινά η κυβέρνηση"

Ενεργειακός θησαυρός στα εργοστάσια απορριμμάτων

Δύο ισχυρές συμμετοχές από τον χώρο της βαριάς βιομηχανίας, ένας κρυφός μπαλαντέρ με αξιοζήλευτη ρευστότητα και 16 συνολικά επενδυτές, οργανώνουν την άμυνα και τις συμμαχίες για την κορυφαία επιχειρηματική αναμέτρηση που θα δοθεί τους επόμενους μήνες στον τομέα των σκουπιδιών.

Τζάκια από τις κατασκευές και την ενέργεια, παραδοσιακοί εργολάβοι, κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο τεχνογνωσίας αλλά και κροίσοι της παγκόσμιας αγοράς real estate, των μετάλλων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βρίσκονται πίσω από τους δύο πρόσφατους διαγωνισμούς που ανοίγουν διάπλατα την βεντάλια των συμπράξεων δημόσιου –ιδιωτικού τομέα, τα γνωστά σε όλους ΣΔΙΤ.

Η αιφνίδια συμμαχία της ΔΕΗ με τον όμιλο της ΓΕΚ- Τέρνα των κυρίων Κάμπα-Περιστέρη και η εμφάνιση του ομίλου Μυτιληναίου μέσω του κατασκευαστικού βραχίονα της ΜΕΤΚΑ για τα εργοστάσια σε Γραμματικό και Κερατέα, επιβεβαιώνουν πέραν κάθε αμφιβολίας την εμπλοκή στην χρυσοφόρα μπίζνα των απορριμμάτων της αφρόκρεμας της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και την ανάπτυξη μιας νέας αγοράς για την Ελλάδα, εντελώς παρθένας, που σχετίζεται με τον ενεργειακό θησαυρό που κρύβουν τα σκουπίδια.

Τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων που εκτιμάται να μοιράσουν τα επόμενα 25 χρόνια πάνω από 2,2 δις. ευρώ αναμένεται να αποτελέσουν το επενδυτικό σοκ που θα βγάλει από το τέλμα της ύφεσης και της αδράνειας, κορυφαίες επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για το ρόλο των τραπεζών στην μετά ανακεφαλοποίησης εποχή και ταυτόχρονα θα βάλει στο χάρτη το κομμάτι της δαιμονοποιημένης για την χώρα μας ενεργειακής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων.

Για αυτό όσοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων επενδυτών, στέκονται ιδιαίτερα στις συμμετοχές της ΔΕΗ και του ομίλου Μυτιληναίου, που καλλιεργούν αυξημένες προσδοκίες και στην κυβέρνηση για έργα που βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνωσης για πολλά χρόνια.

Στη Γερμανία και τις χώρες την Σκανδιναβίας που οι λύσεις για τα απορρίμματα είναι ένα είδος πιλότου για όλη την παγκόσμια αγορά, η ενέργεια από την επεξεργασία σκουπιδιών έχει την ικανότητα να τροφοδοτεί ολόκληρες πόλεις.

Η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων γίνεται είτε με απευθείας καύση αποβλήτων είτε με καύση δευτερογενούς καυσίμου (π.χ μείγμα χαρτιού, πλαστικού) που παράγεται κατά το στάδιο της μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας.

Οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης έχουν δυο μέρη: τον αποτεφρωτή, εντός του οποίου απελευθερώνεται η ενέργεια και το σύστημα ενεργειακής αξιοποίησης το οποίο μετατρέπει την ενέργεια σε ηλεκτρισμό ή ατμό.

Σήμερα στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν σχεδόν 300 αντίστοιχες μονάδες και όλες σχεδόν οι μητροπόλεις έχουν ενσωματώσει μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης οι οποίες καίνε τα υπολείμματα της ανακύκλωσης και μόνο αυτά. Το ρεύμα που παράγεται από αυτές τις μονάδες τροφοδοτεί 400.000 νοικοκυριά και καλύπτει τις ανάγκες περίπου 1.2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για παράδειγμα, ένα εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αυστρία είναι ικανό να τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 50.000 νοικοκυριά και με ηλεκτρική ενέργεια 25.000, καίγοντας σκουπίδια. Στη Σουηδία ανακυκλώνουν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 96% τα απορρίμματα που παράγουν και αξιοποιούν τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται για την παραγωγή ενέργειας, μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος αποτέφρωσης που ηλεκτροδοτεί χιλιάδες νοικοκυριά.

Το σύστημα είναι τόσο αποτελεσματικό που οι Σουηδοί ετοιμάζονται να εισάγουν 800.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως από τη γειτονική Νορβηγία, έτσι ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από απορρίμματα!

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση, αποφεύγει να ανοίξει μέτωπο για τα σκουπίδια,υποστηρίζοντας ότι οι διαγωνισμοί είναι ανοικτοί στις τεχνολογίες, αρκεί να είναι δοκιμασμένες στην ΕΕ και να μειώνουν το gate fee στους δημότες. Όσοι όμως ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις συμμαχίες υποστηρίζουν ότι ο «γάμος» της Τέρνα με την ΔΕΗ αποτελεί μία από τις οικονομικότερες και πλέον κοινωνικά αποδεκτές λύσεις.

Ο λόγος είναι ότι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ μπορεί εύκολα να καεί το δευτερογενές καύσιμο που θα προέλθει από την επεξεργασία απορριμμάτων χωρίς να απαιτείται η δημιουργία ξεχωριστής μονάδας που ανεβάζει το κόστος της επένδυσης.

Επιπλέον περνά σχετικά ανώδυνα την τεχνολογία της καύσης αφού οι όποιες κοινωνικές αντιδράσεις ανακύψουν δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν την κατασκευή μίας νέας μονάδας, πολύ απλά γιατί οι υποδομές είναι έτοιμες, με μικρής κλίμακας πρόσθετες επενδύσεις.

Η ΔΕΗ συμμετείχε και στον διαγωνισμό για την μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία αλλά απέφυγε να καταθέσει δεσμευτική προσφορά τον προηγούμενο μήνα. Κάποιοι πιθανολογούν ότι η συμμαχία με την Τέρνα δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί. Την ίδια ώρα εκφράζουν ερωτηματικά για την στρατηγική συμφωνία της εταιρείας με τους Ισπανούς της Urbaser που φέρονται να έχουν –προ ώρας – αναθεωρήσει την στρατηγική τους για την Ελλάδα.

Στην αγορά πάντως δεν αποσιωπούν τόσο τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη των παικτών που θα αναλάβουν με μακροχρόνιες συμβάσεις τα απορρίμματα της Αττικής όσο και τους κινδύνους. Όπως εξηγούν θα πρέπει να υπολογιστεί η μείωση των απορριμμάτων λόγω της κρίσης αλλά και των ανακυκλώσιμων υλικών που διαμορφώνει νέα δεδομένα στους όρους τους συμβάσεων, η μελλοντική στάση μιας άλλης κυβέρνησης σε θέματα καύσης ακόμη και η αλλαγή της νομοθεσίας ή της σύστασης των απορριμμάτων που είναι λογικό να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Οι μνηστήρες των εργοστασίων και ο άγνωστος Χ με διαθέσιμα 17,6 δισ. ευρώ
Στις κρυφές συμμαχίες που βρίσκονται πίσω από τα σχήματα, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Τσέχικου Επενδυτικού fund PPF, δημιούργημα του υπερδραστήριου κ. Πέτρ Κέλνερ, που σύμφωνα με γνώστες της αγοράς αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό των διαγωνισμών.

Το fund που έως τον περασμένο Ιούνιο είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 17,6δις. ευρώ (μεταξύ αυτών συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και στους κλάδους των τραπεζών, των ασφαλειών, της εξόρυξης μετάλλων και της ενέργειας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, τη Ρωσία και την ολόκληρη την Ασία) εμφανίζεται στενός εταίρος του ομίλου της Τέρνα, σε μια συνεργασία που επισημοποίησε πρόσφατα και η «κούρσα» για την διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ στο διαγωνισμό που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι φήμες που οργιάζουν στην αγορά, υποστηρίζουν ότι εδώ και καιρό το PPF έχει ανοίξει δίαυλο συζητήσεων για μετοχική συνεργασία με την Τέρνα Ενεργειακή, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών που επιδιώκει στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας και των απορριμμάτων.

Την ίδια στιγμή, απαρατήρητες (αν και αναμενόμενες), δεν μπορούν να περάσουν ούτε οι άλλες συμμετοχές στους διαγωνισμούς, γεγονός που καλλιεργεί αυξημένες προσδοκίες στην κυβέρνηση που θέλει να ανοίξει το δρόμο και να «προβάρει» το μοντέλο των ΣΔΙΤ και σε άλλα έργα (λιμάνια, δρόμους, κ.ά).

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του ομίλου Μπόμπολα με τις δύο ναυαρχίδες εταιρείες Άκτωρ και Ηλέκτωρ αλλά και ο όμιλος Λάτση και ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης μέσω της συμμετοχής τους στην εταιρεία Μεσόγειος που συνασπίζεται με την κυπριακών συμφερόντων J&P Άβαξ των οικογενειών Ιωάννου-Παρασκευαίδη.

Ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της Νοvaera Hellas, η Αρχιρόδον από τις πλέον διεθνείς τεχνικές εταιρείες με έδρα την Ολλανδία σε σύμπραξη με την Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη αλλά και μια πλειάδα από μικρότερες εργοληπτικές εταιρείες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργειακός θησαυρός στα εργοστάσια απορριμμάτων"

Ενταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Ακη


Η περίοδος της ιδιότυπης και εν πολλοίς ανεξήγητης ασυλίας του επιχειρηματία...
Φουάντ Αλ Ζαγιάτ έλαβε τέλος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», την περασμένη Δευτέρα οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και διαβίβασαν αίτημα στις κυπριακές αρχές, ζητώντας τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, γνωστός με το παρατσούκλι «χοντρός», είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας «DRUMILAN OFFSET PROGRAMME LTD», η οποία διαχειρίστηκε τα αντισταθμιστικά οφέλη από την αγορά των πυραύλων TOR-Μ1 και συνδέεται άμεσα με τις μίζες που φέρεται να κατέληξαν στον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο Ζαγιάτ, γεννημένος στη Συρία, κατέχει την πορτογαλική υπηκοότητα και είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Το βράδυ της Παρασκευής οι κυπριακές αστυνομικές αρχές τον αναζήτησαν στο σπίτι του στη Λευκωσία χωρίς να καταφέρουν να τον εντοπίσουν και αμέσως δόθηκαν οδηγίες στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα οδοφράγματα με τις κατεχόμενες περιοχές για σύλληψή του σε περίπτωση που εντοπιστεί.

Μέσω Παρθένων Νήσων

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Σύρο επιχειρηματία, φέρεται να έδωσε στον Ακη Τσοχατζόπουλο 32 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα και 1.748.000 δολάρια, τα οποία διακινήθηκαν μέσα από διάφορες εταιρείες και αφού πέρασαν από τις Παρθένες Νήσους κατέληξαν σε λογαριασμό του πρώην υπουργού, με ζημιά του ελληνικού Δημοσίου. Οι επιταγές, που εκδίδονταν από κοινό λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία ο Ζαγιάτ με τη σύζυγό του, είχαν αποδέκτη τις λιβεριανές εταιρείες Blue bell S.Α και Ρ&Α Investments S.Α., τις οποίες διαχειριζόταν ο Νίκος Ζήγρας, αλλά πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Τα αδικήματα αφορούν ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το ένταλμα σύλληψης κατά του Ζαγιάτ καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολη και τη θέση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος έχει κατονομαστεί από τον Νίκο Ζήγρα ως ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση με τις μίζες. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης κατά παραδοχή του είναι στενός φίλος του Ζαγιάτ και επί δικής του υπουργίας παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα σε όλη την οικογένεια του Σύρου επιχειρηματία.

enet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταλμα σύλληψης για τον Αλ Ζαγιάτ, που εμπλέκεται με μίζες Ακη"

Η εφορία θα κυνηγήσει όσους χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Συγχωνεύονται οι εισπρακτικοί μηχανισμοί ύστερα από πρόταση Βέλγου εμπειρογνώμονα - Δεν θα γίνει νέα ρύθμιση των χρεών στο ΙΚΑ

To ενιαίο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων μπαίνει το επόμενο πεντάμηνο σε εφαρμογή, υπό την καθοδήγηση του Βέλγου εμπειρογνώμονα Patrick de Mets, με την ελπίδα ότι θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία, μετά την άρνηση της Τρόικας να δώσει το πράσινο φως για νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ.

Η συγχώνευση των εισπρακτικών μηχανισμών έπρεπε να έχει προχωρήσει από το Σεπτέμβριο, βάσει των επιταγών του Μνημονίου 2. Οι αρμόδιοι, ωστόσο, περίμεναν τον Βέλγο να επιστρέψει στην Αθήνα για να τους βάλει σε τάξη, καθώς όπως υποστηρίζουν στελέχη και των δύο ελεγκτικών φορέων οι “ικατζήδες” τρέφουν αντιπάθεια για τους εφοριακούς και τούμπαλιν με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται αρμονικά “μποϋκοτάροντας” το εγχείρημα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δηλώσει ότι θα αναλάβει την κοινή είσπραξη από την 1η Απριλίου του 2014, ενώ οι υπάλληλοι του ΙΚΑ εκφράζουν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διαχειριστούν οι ίδιοι τη βάση δεδομένων του ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, εκτός από τη δυσκολία είσπραξης των τρεχουσών εισφορών λόγω της κρίσης (μείωση εσόδων στο ΙΚΑ 12%) , σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η εισφοροδιαφυγή, αγγίζοντας τα 6 δισεκατομμύρια το χρόνο στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας (ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη), με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να στρέφεται κάθε μήνα στον εσωτερικό δανεισμό για να πληρώσει τις συντάξεις.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε ήδη από την ΗΔΙΚΑ να συστήσει ένα κεντρικό λογαριασμό στον οποίο θα καταχωρούνται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, για να παρακολουθεί την πορεία τους, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι το κατακερματισμένο ασφαλιστικό σύστημα μπλοκάρει τον κεντρικό έλεγχο, με αποτέλεσμα οι οφειλές να ξεπερνούν σήμερα τα 11 δισ. ευρώ στο σύνολο των ταμείων.

Πάντως, ο Βέλγος τεχνοκράτης έβαλε βαθμό κάτω από τη βάση στην εισφοροεισπρακτική ικανότητα των λοιπών ταμείων, πλην του ΙΚΑ, ενώ επέκρινε τη χαμηλή απόδοση των εισπρακτικών μηχανισμών τόσο του ΙΚΑ όσο και των φορολογικών αρχών. Στο report που παρέδωσε στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι “θα μπορούσε να ληφθεί η στρατηγική απόφαση να ανατεθούν οι αρμοδιότητες είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στις φορολογικές αρχές, όταν η εισπρακτική τους δυνατότητα θα έχει αποκατασταθεί”.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχει εισηγηθεί ο Βέλγος τεχνοκράτης είναι ακόμα και να μην λαμβάνονται υπόψη τα χρέη που συσσωρεύονται για διάστημα άνω των 8 μηνών, γιατί θεωρούνται πλέον επισφαλή. Σύμφωνα με τη θεωρία που ανέπτυξε, επικαλούμενος την εμπειρία χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, το ασφαλιστικό ταμείο, ασκώντας πίεση πρέπει να φροντίσει να εισπράξει τις οφειλές, πριν περάσουν 6-8 μήνες.

Ακόμα και αν ενταχθεί ο οφειλέτης σε ρύθμιση χρεών, όταν οι δόσεις είναι πολλές επαναπαύεται. Καλύτερα λίγες και... καλές είναι η θεωρία του Βέλγου εμπειρογνώμονα.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Η εφορία θα κυνηγήσει όσους χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές"

Σε ποιες περιπτώσεις θα δημεύονται οι καταθέσεις;


Στο ελληνικό δημόσιο θα περνούν στο εξής οι καταθέσεις που παραμένουν αδρανείς για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα το νομοσχέδιο για τις αδρανείς καταθέσεις....

 Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέιο οι καταθέσεις που παραμένουν αδρανείς για μία 20ετία θα "περνούν" στο ελληνικό Δημόσιο.

Πώς θα γίνεται η δήμευση;

Οι δικαιούχοι των λογαριασμών που παραμένουν αδρανείς ή οι κληρονόμοι τους θα δέχονται τρία ειδοποιητήρια. Ένα στην 5ετία, ένα στη 10ετία κι ένα στη 15ετία. Μετά την παρέλευση της 20ετίας αν δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση στο τραπεζικό λογαριαμό αυτόματα οι καταθέσεις θα αποδίδονται στο ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αδρανείς καταθέσεις υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ. Επίσης κάθε χρόνο οι τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να αποδίσουν τις αδρανείς καταθέσεις και τους τόκους σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα έσοδα από αυτή τη ρύθμιση θα διατίθενται σε κοινωνικά επιδόματα για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων.

Δείτε το βίντεο





newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποιες περιπτώσεις θα δημεύονται οι καταθέσεις;"

«Κατεβάζει» διακόπτες η ΓΕΝΟΠ

Σε 24ωρη απεργία προχωρά την ερχόμενη Πέμπτη 31/1/2013 η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την επίταξη των απεργών του Μετρό. Παράλληλα, στην ανακοίνωση της αφήνει αιχμές για τη στάση της ΓΣΕΕ για το θέμα:...

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πήρε αυτή την απόφαση επειδή η ΓΣΕΕ τέσσερις μέρες μετά την επιστράτευση των συναδέλφων μας στο ΜΕΤΡΟ δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική απόφαση αντίδρασης απέναντι σ΄αυτή την αντισυνταγματική απόφαση που καταργεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες», σχολιάζει η Ομοσπονδία των εργαζομένων της ΔΕΗ.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κατεβάζει» διακόπτες η ΓΕΝΟΠ"

Το σχέδιο Στουρνάρα για την Ελλάδα του 2020

Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και η προσέλευση ξένων επενδύσεων είναι οι...
στόχοι του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο υφεσιακό κύκλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", η προσπάθεια για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης ξεκινά τη Δευτέρα, με την πρώτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, με εμπειρογνώμονες από το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεων, συμπεριλαμβάνονται η υποβολή προτάσεων και δράσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ θα σχεδιαστεί και ένα καινούριο ΕΣΠΑ, προσαρμοσμένο πάνω στη στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα τρέχει παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς ο μηδενισμός του ελλείμματος και τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βασικούς στόχους της κυβέρνησης.

Οι δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας

Τουρισμός


Μπορεί να προσφέρει 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται αναβάθμιση του προϊόντος "ήλιου και θάλασσας" και της επέκτασής τους με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, και την καθιέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως προορισμούς για "αστικές αποδράσεις".

Προτεραιότητες πρέπει να δοθούν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σκανδιναβία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, ενώ ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές διείσδυσης σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Ενέργεια

Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι αλλαγές που υποδεικνύονται είναι στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές, όπου μπορεί να προκληθεί επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής.

Τρόφιμα

Ο κλάδος είναι δυνατόν να προσελκύσει επιπλέον πλούτο 6 δισ. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας. Να καθοριστούν εξωτερικές αγορές - στόχοι όπως η Β. Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία, και τα Βαλκάνια, αλλά και η Ρωσία και η Αυστραλία.

Να δημιουργηθεί ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος μηχανισμός πιστοποίησης πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων, να αναπτυχθούν 4 έως 6 σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ντομάτες και οι πατάτες.

Αγροτική παραγωγή

Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κατά 5 δισ. ευρώ και κατά 120.000 θέσεις εργασίας.

Πιθανές προτεραιότητες μπορεί να είναι η δημιουργία στρατηγικής για προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης, πχ. μαστίχα, κρόκος, σπαράγγια. Απαιτείται στροφή σε μεγαλύτερες μονάδες και υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων.

Εμπόριο

Το εμπόριο είναι δυνατόν να δώσει Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 4 δισ. ευρώ. Να χαρακτηριστούν οι αστικές και μη περιοχές για εμπορική χρήση με την απελευθέρωση διάθεσης προϊόντων.

Χρειάζεται να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και ταυτόχρονα να επεκταθεί η χρήση του διαδικτύου, ενώ σημαντικό είναι να μειωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.

Ιδιωτικοποιήσεις

Υπολογίζεται ότι πέρα από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση περιουσιακών στοιχείων κατά την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα υλοποιηθούν παράλληλα επενδύσεις συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 140.000 θέσεις εργασίας έως το 2020.

Ναυτιλία

Σε πρώτο πλάνο στο νέο Σχέδιο, θα βρεθεί και η ελληνόκτητη ναυτιλία, η οποία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την προσέλκυση αλλά και την επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.

Νέα τεχνολογία

Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι της ελληνικής αγοράς, με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.

Τράπεζες

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της ανάταξης μέσω των συγχνεύσεων και εξαγορών, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας επαρκή ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την επιχειρηματική δράση.

Διπλωματία

Θα ενεργοποιηθεί η οικονομική διπλωματία. Η εικόνα της χώρας έχει μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης. Η οικονομική διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς σχέσεις μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών, που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Το σχέδιο Στουρνάρα για την Ελλάδα του 2020"

Ως ύποπτοι καταθέτουν στον Πεπόνη οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης περιμένουν τις επόμενες ημέρες να περάσουν τις πόρτες των γραφείων τους οι οικονομικοί υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν τα κόμματά τους από τις τράπεζες.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Βηματοδότης» η ουσιαστική λεπτομέρεια αυτής της είδησης είναι ότι και οι δύο θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινης πράξης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ως ύποπτοι καταθέτουν στον Πεπόνη οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ"

Καταστροφή: Μοίρασαν καινούργια λάπτοπ σε βουλευτές χωρίς blue ray!

Μα πως θα σπαταλούν τις ώρες τους στη Βουλή και θα παίρνουν τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς ούτε μία ταινιούλα; Απάνθρωπο!

Μπορεί ο κόσμος να υποφέρει και να πεινάει η Βουλή όμως για να υποστηρίξει το κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών τους μοίρασε λαπτοπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το project δεν ήταν και τόσο καλά οργανωμένο, αφού ξέχασαν να δώσουν υπολογιστές σε ορισμένους βουλευτές, ανάμεσά τους και ένας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά πάντως η βουλή προμηθεύτηκε και μοίρασε 170 φορητούς υπολογιστές, ενώ θα ακολουθήσει η προμήθεια εκτυπωτών. Το κόστος κάθε λάπτοπ ανέρχεται σε 825 ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη φθάνει τα 140.250 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αντιδράσεις ορισμένων εκ των νεοεκλεγέντων βουλευτών όταν παρέλαβαν το «δώρο» τους. Έτσι, ένας βουλευτής, ζητούσε να τον πληροφορήσουν μέχρι πότε είχε περιθώριο να παραλάβει τον υπολογιστή προκειμένου να πετύχει... χρώμα της αρεσκείας του, ενώ έτερος συνάδελφος διαμαρτυρόταν επειδή το ολοκαίνουργιο λάπτοπ του δεν μπορούσε να παίξει ταινίες τεχνολογίας blue ray.

Ήθελε να διασκεδάσει το παιδί...

Τέλος, νέος βουλευτής, έβγαλε από το κουτί το λάπτοπ και πέταξε τη συσκευασία σε κάδο απορριμμάτων στο γκαράζ της βουλής. Για κακή του τύχη όμως, στο κουτί παρέμεινε το τροφοδοτικό του υπολογιστή...

Λεφτά για πέταμα που λέει και ο ελληνικός λαός...

Κάποιοι πεινούν κύριοι, κάποιοι δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης και εσείς κοιτάτε χρώματα και blu ray για τα λάπτοπ;

  Έχετε χάσει τελείως την επαφή σας με την πραγματικότητα;

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταστροφή: Μοίρασαν καινούργια λάπτοπ σε βουλευτές χωρίς blue ray!"

Σαρωτικές αλλαγές για 25.000 υπαλλήλους

Το νέο καθεστώς της κινητικότητας θα αποτελέσει πάγια πολιτική στον δημόσιο τομέα. Εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων που προβλέπουν να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι το 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλείται και αντικειμενικούς λόγους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό που θα διαμορφωθούν με τα νέα οργανογράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κανείς υπάλληλος δεν θα χρειαστεί φροντιστηριακή βοήθεια για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός γραπτού τεστ, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνεται ότι η αξιολόγηση των ικανοτήτων αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο των απολύσεων και θα πραγματοποιηθεί με στόχο να επικαιροποιηθούν αναλυτικά τα δεδομένα της απογραφής όσον αφορά τα προσόντα των υπαλλήλων. Η αξιολόγηση των ικανοτήτων θα αποτελέσει τη βάση για την τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες θέσεις εργασίας που διαμορφώνονται από τα οργανογράμματα καθώς και για τη μελλοντική στοχοθεσία.

Τα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας θα ακολουθήσουν ξεχωριστό μοντέλο αξιολόγησης. Για το υπόλοιπο προσωπικό θα υπάρξει ελαστικότητα ανά εκπαιδευτική κατηγορία και κλάδο με σαφείς διαφορές όσον αφορά την αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών αλλά και ειδικών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών όπως είναι οι πανεπιστημιακοί.

Το οργανόγραμμα

Το πλεονάζον προσωπικό των 25.000 υπαλλήλων που αναμένεται να μετακινηθούν το 2013 θα προκύψουν κυρίως από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και δημοσίων φορέων. Οι πλεονάζοντες ή θα μετακινούνται σε αντίστοιχες θέσεις σε άλλους φορείς άμεσα ή θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 12 μήνες με το 75% των αποδοχών τους, με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες ή για να μετεκπαιδευτούν. Οι μετακινήσεις είναι υποχρεωτικές, ενώ εθελοντικά μπορεί να συμμετέχει όποιος υπάλληλος επιθυμεί να μετακινηθεί. Οι μετακινήσεις αρχικά θα αφορούν υπηρεσίες σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από τη θέση που υπηρετούσε ο υπάλληλος. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το πεδίο της μετακίνησης αφορά όλη την επικράτεια (π.χ. δασολόγοι).

Στόχος του υπουργείου είναι να μετακινήσει μόνιμους υπαλλήλους εντός των υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα και εργαζόμενους αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Θα αποφευχθεί η μεταφορά υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ στον στενό δημόσιο τομέα γιατί θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Αρχικά θα μεταφερθούν πλεονάζοντες μόνιμοι υπάλληλοι σε εποπτευόμενους οργανισμούς των συγκεκριμένων υπουργείων.

Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος τεθεί σε διαθεσιμότητα κινδυνεύει να απολυθεί εάν παραμείνει σε αυτό το καθεστώς για 12 μήνες και δεν μετακινηθεί. Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι τα κενά στο Δημόσιο είναι περισσότερα από τους 25.000 υπαλλήλους που θα μετακινηθούν, αλλά ζητά και τη συμμετοχή των εργαζομένων για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους

Στην κόκκινη γραμμή της εξόδου από το Δημόσιο θα βρεθούν οι υπάλληλοι που έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις δικαστηρίων για σημαντικά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, στο πλαίσιο των στοχευμένων απολύσεων που έχει ζητήσει η τρόικα. Συγκεκριμένα απειλούνται με απόλυση:

1. Οι υπάλληλοι στους οποίους θα διαπιστωθεί ότι έχουν προσκομίσει πλαστά έγγραφα στον φάκελό τους (πτυχία κτλ), καθώς θα κατηγορηθούν για το αδίκημα της πλαστογραφίας το οποίο επισύρει την αυτοδίκαιη αργία.

2. Οι εργαζόμενοι που θα διαπιστωθεί ότι αδικαιολογήτως δεν προσέρχονται στην εργασίας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδική ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ελέγχει αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι σε αρκετές υπηρεσίες υπήρξαν υπάλληλοι που «χτυπούσαν» τις κάρτες των συναδέλφων τους.

3. Όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια για σημαντικά αδικήματα με βάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνται από πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, θα εξετάσουν χιλιάδες πειθαρχικές υποθέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

4. Τέλος, οι υπάλληλοι των οποίων θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις που κατέχουν και δεν υπάρξουν κενές θέσεις σε άλλους φορείς για τους υποδεχτούν. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα κενά είναι πολλαπλάσια των μετακινούμενων υπαλλήλων αποκλείοντας το ενδεχόμενο απολύσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρωτικές αλλαγές για 25.000 υπαλλήλους"

SOS από το ΣΔΟΕ: Δεν έχουμε Γαλλομαθείς υπαλλήλους για τη λίστα Λαγκάρντ

Στην τύχη τους έχουν αφεθεί οι τέσσερις μεγάλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ , τη λίστα του Λουξεμβούργου ,τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό, και τους 54.000 Έλληνες με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.

Απόρρητο έγγραφο του Σώματος προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον Εισαγγελέα που φέρνει στο φως η Real News περιγράφει πλήρη αποδυνάμωση των υπηρεσιών με ταυτόχρονη αδιαφορία για στήριξη του έργου των ελεγκτών παρ' ότι καλούνται τα «τρέξουν» 414 συνολικά έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη με εισαγγελική παραγγελία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των τελευταίων μηνών ακόμα δεν έχουν μετατεθεί στο ΣΔΟΕ γαλλομαθείς υπάλληλοι για να χειριστούν τη λίστα Λαγκάρντ που είναι γραμμένη στη γαλλική γλώσσα.

Το αίτημα υποβλήθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες «δεδομένου ότι η ως άνω διεύθυνση (Διεύθυνση Προσωπικού Δ.Ο.Υ.) του Υπουργείου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας» όπως τονίζεται στο έγγραφο.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες επιτροπής εάν το ΣΔΟΕ δεν έχει καταθέσει πόρισμα και για τα 2062 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπεριέχονται στη λίστα

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από το ΣΔΟΕ: Δεν έχουμε Γαλλομαθείς υπαλλήλους για τη λίστα Λαγκάρντ"

Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο-λαιμητόμος (με τη σφραγίδα της «Task Force»)

Ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, μείωση στα αφορολόγητα όρια σε κληρονομιές και γονικές παροχές, αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή και ειδικά για όσους διώκονται ποινικά, κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών καρτών, ώστε να ελέγχεται ευκολότερα ο τζίρος των επιχειρήσεων, και ανατροπές στην καταβολή του ΦΠΑ φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Μάιο.

Συστάθηκε μάλιστα και ειδική επιτροπή στο υπουργείο, η οποία μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. 


Η επιτροπή θα διαβουλευθεί με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς και σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν υπόψη όλες οι εισηγήσεις της «Task Force», με στόχο να κλειδώσουν το συντομότερο δυνατό τα νέα σκληρά μέτρα που θα εξανεμίσουν όση ρευστότητα έχει απομείνει στους φορολογουμένους.


Με το νέο νομοσχέδιο:


-Επιβάλλεται ένας νέος, ακόμη πιο επαχθής, φόρος σε όλα τα ακίνητα που κατέχουν οι Ελληνες πολίτες, ακόμη και στα ακαλλιέργητα αγροτεμάχια, τις εκτάσεις με τα φωτοβολταϊκά και τους βοσκότοπους!

-Περικόπτονται οι απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.
-Αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο για να προστατεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.
-Δίδεται η δυνατότητα στην Εφορία να κατάσχει άμεσα τα όποια ποσά εισέρχονται στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων που οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
-Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο παροχής διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
-Περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες των πολιτών να συναλλάσσονται με μετρητά και θα καθιερωθεί η υποχρεωτική χρήση του άυλου ηλεκτρονικού χρήματος.
-Καταργείται η δυνατότητα αναστολής στην επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
-Θεσμοθετείται η δημιουργία του νέου «περιουσιολογίου».
-Ψαλιδίζονται οι δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
-Υπάρχει επέκταση του μέτρου των αποδείξεων.
-Νέος Κώδικας Φορολογίας εισοδήματος.
-Αλλάζει η διαδικασία καταβολής του ΦΠΑ για επιχειρήσεις.

- Ενιαίος φόρος στα ακίνητα: Ο κεντρικός άξονας των αλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου είναι η θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου των ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Επιπλέον θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ενώ το σύστημα των αντικειμενικών τιμών θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.


Πιο αναλυτικά, στον νέο ενιαίο φόρο, ο οποίος «πλασάρεται» ως δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα και αναπτυξιακός για τα νομικά, θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων, οικόπεδα, αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εντός ή εκτός σχεδίων πόλεων.


Με ανοικτό ακόμη το ζήτημα του αφορολόγητου ορίου που θα θεσπιστεί για τον νέο φόρο, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το αφορολόγητο όριο θα «κλείσει» στα 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, καθώς απορρίπτεται η περίπτωση να επιβάλλεται φορολόγηση από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ εκείνη του αφορολογήτου στα 100.000 ευρώ δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις να συγκεντρωθούν τα προσδοκώμενα έσοδα.


Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα θα έχει 7-9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και θα φτάνουν στο 1,5% - 3% για ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική αξία της υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.


Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.) αντί των τριών που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%).


Στην τσιμπίδα του νέου φόρου θα «πιαστούν» όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια, ενώ δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Για τους τελευταίους ωστόσο σχεδιάζεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο, το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.


- Μείωση αφορολογήτου για τις κληρονομιές: Σχεδιάζεται μείωση κατά 1/3 (ποσοστό 33%) του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και στα κλιμάκια. Προβλέπεται δηλαδή από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο, να κατέβει στα 100.000 ευρώ σε ό,τι αφορά γονικές παροχές και κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.


- Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Ολοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να συνυποβάλλουν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και αναλυτικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, στις οποίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς επίσης και αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις αποταμιεύσεις τους, δηλαδή για τις τοποθετήσεις κεφαλαίων τους σε τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και άλλες κινητές αξίες. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο κτήσης των περιουσιακών στοιχείων τους και των κεφαλαίων που έχουν αποταμιεύσει. Στόχος της ρύθμισης αυτής θα είναι να δημιουργηθεί στο υπουργείο Οικονομικών μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τις περιουσίες και τις αποταμιεύσεις όλων των φορολογουμένων, ώστε να ελέγχονται κάθε χρόνο οι μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία τους και να προσδιορίζονται τυχόν αδήλωτα εισοδήματα ή έσοδά τους, με βάση τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τα κεφάλαια τα οποία διακινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και επενδυτικών προϊόντων.


- Αλλαγή της διαδικασίας καταβολής του ΦΠΑ για επιχειρήσεις: Θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τη στιγμή της πραγματοποίησης της συναλλαγής! Το μέτρο θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με την καθιέρωση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης συναλλαγών ύψους άνω των 500 ευρώ μέσω τραπεζικού συστήματος. Με την ηλεκτρονική πληρωμή του αντιτίμου κάθε συναλλαγής, η οποία θα γίνει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή μέσω διαδικτύου, το τμήμα της αξίας της συναλλαγής που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ θα πιστώνεται αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου και όχι στον τραπεζικό λογαριασμό του εισπράττοντος το τίμημα, ώστε η απόδοση του φόρου να γίνεται αυτόματα στο Δημόσιο χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η υποβολή περιοδικής δήλωσης.


Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην τρόικα με το Μνημόνιο 2 να «απλοποιήσει» και τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ, καταργώντας ή περιορίζοντας τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει:


α) να καταργηθούν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ 6,5% και 13% που επιβάλλονται σήμερα στα φάρμακα, στις υπηρεσίες τουρισμού, στα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, στις μεταφορές και τις υπηρεσίες επισκευών παλαιών κατοικιών και όλες αυτές οι κατηγορίες υπηρεσιών και αγαθών να επιβαρυνθούν με υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, που θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 19% και 23%, με εξαίρεση τον τουρισμό, για τον οποίο προτείνεται συντελεστής 11%! Η υιοθέτηση μιας τέτοιας εισήγησης θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν οι τιμές σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης. Ειδικά για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τον τουρισμό το ΔΝΤ έχει προτείνει εναλλακτικά την υπαγωγή τους σε συντελεστή ΦΠΑ 11%.


β) να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.


dimokratianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο-λαιμητόμος (με τη σφραγίδα της «Task Force»)"

ΥΠΟΙΚ: Δυσχερής η είσπραξη των προστίμων

Σε 116.648 ανέρχονται συνολικά οι εκθέσεις που έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τα Τελωνεία της χώρας, από το...
2009 έως τις 30.11.2012, για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες επί θεμάτων προστίμων και οφειλών φορολογουμένων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου.

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός «η είσπραξη προστίμων που επιβλήθηκαν συνεπεία ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ καθίσταται δυσχερής, λόγω του μεγάλου ύψους αυτών αλλά και του γεγονότος ότι οι υπόχρεοι καταβολής τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα στερούνται, στις πλείστες των περιπτώσεων, περιουσιακών στοιχείων κατά το χρόνο επιβολής και βεβαίωσης αυτών».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε απευθύνει την ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να ενημερωθεί αν υπάρχουν συνολικά απογραφικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από το ΣΔΟΕ από το 2009 έως και σήμερα και ποιο είναι το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί και το ποσό που έχει εισπραχθεί.

forologikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δυσχερής η είσπραξη των προστίμων"

Πόρισμα-βόμβα για τις καταπατήσεις στην Ηλεία

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν, όπως αποκαλύπτεται από πόρισμα-βόμβα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι φερόμενες ενέργειες κρατικών υπαλλήλων (ενός πρώην δασάρχη και ενός δασολόγου του Δασαρχείου Πύργου) να αποχαρακτηρίσουν δημόσιες δασικές εκτάσεις που κάηκαν από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στο νομό, η οποία άφησε πίσω της 45 νεκρούς και αποκαΐδια. 

Το πόρισμα-βόμβα, που αποκαλύπτει η «Κ.Ε.» ,,διαβιβάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Σύμφωνα με αυτό, ο πρώην δασάρχης (έως το 2011) και ένας δασολόγος του Δασαρχείου Πύργου φέρονται να εισηγήθηκαν και να ενέκριναν το 2011 με επτά πράξεις τους τον αποχαρακτηρισμό μιας δημόσιας και αναδασωτέας, λόγω των πυρκαγιών, δασικής έκτασης 47,5 στρεμμάτων και το χαρακτηρισμό της ως γεωργικής στην ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Αφωνοι

Οι επιθεωρητές προτείνουν την πειθαρχική δίωξη του πρώην δασάρχη και του δασολόγου, αλλά και την ανάκληση των επτά πράξεων αποχαρακτηρισμού για τα 47,5 στρέμματα από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Η υπόθεση, όπως εξιστορείται στο πόρισμα, μοιάζει απίστευτη, καθώς φέρεται ότι γύρω από τις αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία στήθηκε ένας «χορός» αποχαρακτηρισμού δημόσιων δασικών εκτάσεων, οι οποίες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έμειναν άφωνοι από το σκεπτικό των πράξεων αποχαρακτηρισμού, καθώς χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους προσχήματα και έωλα επιχειρήματα προκειμένου να παραχωρηθούν 47,5 στρέμματα δάσους σε ιδιώτη σε διαφορετικές τοποθεσίες, τις οποίες χαρακτήρισαν ως αγροτικές εκτάσεις.

Ιδού τι αναφέρουν στο πόρισμα οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης:

«Οι προς έλεγχο πράξεις χαρακτηρισμού τις οποίες εξέδωσε ο Δασάρχης Πύργου αφορούν σε εκτάσεις κείμενες στην ευρύτερη περιοχή της Τ.Κ. Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στις εκτάσεις που κάηκαν κατά την από 24.08.2007 έως 08.09.2007 πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες με την υπ' αριθμ. 3647/19.10.2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ 562/Δ/2007). Συγκεκριμένα, με την προαναφερόμενη απόφαση κηρύχθηκε ως αναδασωτέα "με σκοπό την επαναδημιουργία, με φυσική αναγέννηση ή τεχνική αναδάσωση, της δασικής βλάστησης που καταστράφηκε από πυρκαγιά [...] σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού 250.283,00 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε διάφορες θέσεις Περιφερειών Δήμων Αρχ. Ολυμπίας, Ωλένης, Ιαρδάνου, Φολόης και Πύργου Ν. Ηλείας, εξαιρουμένων των γεωργικών εκτάσεων που ευρίσκονται εντός των ορίων της κηρυγμένης αναδασωτέας έκτασης».

Η ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται οι εκτάσεις των προς έλεγχο πράξεων χαρακτηρισμού, αποτελείται από δάση, δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, ενώ "οι δασικές εκτάσεις της εξεταζόμενης περιοχής [...] είναι κατά τεκμήριο δημόσιες, εξαιρουμένων όσων έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές"».

Η πρώτη πράξη αποχαρακτηρισμού, όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο πόρισμα, εκδόθηκε στις 16.05.2011 και αφορούσε έκταση 7 στρεμμάτων στη θέση «Λάκα Λιβάδι» της τοπικής κοινότητας Μηλεών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας. Η έκταση χαρακτηρίστηκε ως μη δάσος και μη δασική έκταση και μη εμπίπτουσα στις προστατευτικές διατάξεις για τα δάση. Η εισήγηση έγινε από τον δασολόγο του Δασαρχείου, που πρότεινε το χαρακτηρισμό της ως αγροτικής έκτασης επικαλούμενος αεροφωτογραφίες του 1945, 1960, 1988 και 1998, καθώς και αυτοψία που έκανε στην περιοχή.

Διαστρέβλωση

Οι επιθεωρητές κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν από τον δασολόγο για τη σύνταξη της σχετικής εισήγησης (αγροτική έκταση αντί δάσος) εμφανίζουν την ίδια έκταση να έχει εκχερσωθεί στο παρελθόν και να αποτελεί μέρος ευρύτερης δασικής έκτασης. Μάλιστα, ο ιδιώτης που έκανε την αίτηση αποχαρακτηρισμού υποστήριξε ότι του ανήκει η έκταση των 7 στρεμμάτων, παρότι δεν προσκόμισε τίτλους κυριότητας ούτε στοιχεία ότι του παραχωρήθηκε στο παρελθόν για γεωργική καλλιέργεια.

Στις 24.05.2011 ακολουθεί η δεύτερη πράξη αποχαρακτηρισμού, αυτή τη φορά για έκταση 28,8 στρεμμάτων στη θέση «Δερβένι» της Κοινότητας Δούκα στην Αρχαία Ολυμπία. Για τη συγκεκριμένη έκταση, ο δασολόγος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι ήταν ανέκαθεν αγροτική έκταση, καθώς «το 1945 όλη η έκταση καλύπτεται από πενιχρή δασική βλάστηση (ποώδη με λίγες μικρές λόχμες από αείφυλλα, πλατύφυλλα). Από το 1960 και εντεύθεν, όλη η έκταση έχει τη μορφή καλλιεργούμενης έκτασης». Αντίθετα, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη έκταση ήταν από το 1945 δασική, ουδέποτε καλλιεργήθηκε, είχαν όμως κάποιοι φροντίσει το μεγαλύτερο μέρος της να το εκχερσώσουν το 1960 και το υπόλοιπο το 1988 - κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με άλλα δασικά τμήματα πέριξ, τα οποία είχαν εκχερσωθεί και έγιναν καλλιέργειες.

«Η έκταση, εμβαδού 7.000 τ.μ. περίπου, επισημαίνουν στο πόρισμα οι επιθεωρητές, το έτος 1945 δεν εμφάνιζε ίχνη καλλιέργειας, αλλά συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον [...].

Η έκταση, το έτος 1945, έφερε άγρια ξυλώδη βλάστηση και, ως όμορη δασικών εκτάσεων, συνιστούσε ενιαίο δασογενές περιβάλλον με αυτές [...].

Από το έτος 1960 και εντεύθεν, σταδιακά εκχερσωνόταν [...].

Από το γεγονός ότι στο φάκελο της υπόθεσης δεν υφίστανται στοιχεία περί παραχώρησης της δασικής έκτασης προς γεωργική καλλιέργεια, έπεται ότι η έκταση, εμβαδού 28.810,42 τ.μ., ανήκει στην κατηγορία των εκτάσεων του αρθρ. 3 παρ. 2 του Ν. 998/1979, όπως ισχύει, ως δασική έκταση και μετά την πυρκαγιά αναδασωτέα, και ως εκ τούτου εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επομένως, ο δασολόγος αναληθώς εισηγήθηκε την κατάταξή της στις αγροτικές εκτάσεις και ο δασάρχης αναληθώς χαρακτήρισε την έκταση ως μη δάσος και μη δασική έκταση».

Ενα μήνα μετά, στις 24.06.2011, ακολουθεί η τρίτη κατά σειρά πράξη χαρακτηρισμού από δασική σε γεωργική έκταση για 2 στρέμματα στην τοποθεσία «Μεσοβούνι» στην ίδια κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και για την περίπτωση αυτή ο δασολόγος εισηγείται και ο πρώην δασάρχης Πύργου εγκρίνει ότι πρόκειται για αγροτική έκταση.

Ο δασολόγος στην εισήγησή του ανέφερε ότι «όλη η έκταση ήταν μέχρι το 1960 αγροτική και από το 1988 έως σήμερα είναι τεχνητή φυτεία με κουκουναριές». Οι επιθεωρητές αμφισβητούν τα υποστηριζόμενά του και στην περίπτωση αυτή επικαλούνται το γεγονός ότι καλύπτεται εδώ και πολλά χρόνια από πυκνή ξυλώδη βλάστηση, και μάλιστα ένα από τα 2 στρέμματα είχαν εκχερσωθεί.

Ακολουθεί ανάλογη πράξη χαρακτηρισμού (η τέταρτη στη σειρά) για δύο εκτάσεις συνολικού εμβαδού 891 τ.μ. στις θέσεις «Κουκουναριές», της ίδιας περιοχής, η οποία εκδίδεται στις 24.07.2011. Και εδώ, σύμφωνα με τον δασολόγο, επρόκειτο για τεχνητή φυτεία με κουκουναριές και καστανιές.

Στις 06.07.2011 προηγήθηκε αποχαρακτηρισμός (ή χαρακτηρισμός ως γεωργικής) έκτασης 2 στρεμμάτων (πέμπτη πράξη χαρακτηρισμού) που βρίσκεται στην τοποθεσία «Κάτω Ρούγα» στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις 08.07.2011 ακολουθεί με το ίδιο σκεπτικό η έκτη κατά σειρά πράξη αποχαρακτηρισμού έκτασης εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στη θέση «Εκκλησία» και πάλι στην Κοινότητα Δούκα της Ολυμπίας.

«Στην εισήγησή του ο δασολόγος», υποστηρίζουν οι επιθεωρητές, «κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας, δεν αναφέρει ότι η έκταση έχει καεί, και στο φάκελο της υπόθεσης δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η ύπαρξη της τεχνητής φυτείας της κουκουναριάς, που διαπιστώθηκε από τον δασολόγο του Δασαρχείου».

Την ίδια μέρα (08.07.2011) ακολουθεί η τελευταία (έβδομη στη σειρά) πράξη αποχαρακτηρισμού, ύστερα από αίτηση ενδιαφερομένου, έκτασης 3 στρεμμάτων στη θέση «Μεσοβούνι» στην ίδια περιοχή.

«Η έκταση, εμβαδού 3.000 τ.μ. περίπου», επισημαίνουν οι επιθεωρητές, «από το έτος 1996 και εντεύθεν προκύπτει να έχει καταληφθεί πλήρως από υψηλή ξυλώδη βλάστηση και να συνιστά ενιαίο δασογενές περιβάλλον με τις όμορες δημόσιες δασικές εκτάσεις, ως ευρισκόμενη σε σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης με αυτές».


enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα-βόμβα για τις καταπατήσεις στην Ηλεία"

Επιστρέφουν οι αστυνομικοί - σωματοφύλακες σε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους

Κατακόρυφα αυξήθηκαν τα αιτήματα από vip πολίτες προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για αστυνομική προστασία, υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τύπος της Κυριακής” ήδη 600 αστυνομικοί, που είχαν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα για να βγουν στο δρόμο, επιστρέφουν και πάλι στις φρουρές επωνύμων.

 Στο παιχνίδι της φύλαξης επωνύμων έχουν μπει και απόστρατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά τη συνταξιοδότησή τους ως διευθυντών ασφαλείας επιχειρήσεων ή ως επικεφαλής συντονιστών φρουράς.

 Αίσθηση πάντως προκαλεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οτι συνολικά 50 πρώην βουλευτές εξακολουθούν να διατηρούν χωρίς να προβλέπεται φρουρά χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις όπως ότι έχουν ψηφίσει τα Μνημόνια και συνεπώς είναι στόχοι ή οτι έχουν δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα.

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αστυνομικοί φυλάνε δικηγόρο, που διετέλεσε υπουργός τη δεκαετία του 1980, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τελείως την πολιτική το 2004!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν οι αστυνομικοί - σωματοφύλακες σε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους"

«Άνθρακες» οι υποσχέσεις για κίνητρα στους νέους αγρότες

Η ελπιδοφόρα προσπάθεια χιλιάδων νέων να στραφούν στην γεωργία και τις νέες εναλλακτικές καλλιέργειες φαίνεται να «σκοντάφτει» τόσο στις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δίνουν κίνητρα σε νέους αλλά και επαγγελματίες αγρότες όσο και στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει τα αγροτεμάχια.

Το χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό προσκλητήριο για τη δήλωση αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην πρόθεση όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και ονειρεύονται να επιστρέψουν στη... γη.

Ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί στον αγροτικό τομέα είναι και οι γενικευμένες κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την χώρα τις τελευταίες ημέρες καθώς εκτός από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις πενιχρές αποζημιώσεις και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι αγρότες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να τους φορολογήσει με νέους όρους.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους μέχρι να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση διαμήνυε σε όλους τους τόνους πως θα δοθούν κίνητρα τόσο σε νέους αγρότες όσο και στους επαγγελματίες ώστε να παραμείνουν στην Περιφέρεια και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την δράση που αφορούσε Νέους Αγρότες, και περιελάμβανε το πρόγραμμα διανομής γης επιχείρησε να στρέψει τους νέους από τα αστικά κέντρα στον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης παραδέχθηκε σε συνέντευξή του, πως το πρόγραμμα στο οποίο μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν, περίπου 4.000 άτομα, αντιμετώπισε δυσλειτουργίες.

Η έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες από τη μία και η γραφειοκρατία που προέκυψε με την εμπλοκή και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων τα κατά τόπους Δασαρχεία και οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες,  από την άλλη καθυστέρησαν σημαντικά, σε αρκετές περιπτώσεις, την πορεία του σχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιοχές τελευταία ανάρτηση των διαθέσιμων προς διανομή αγροτεμαχίων έγινε τον Νοέμβριο ενώ σε άλλες Περιφέρειες οι υποψήφιοι δεν έχουν κληθεί ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης  να ενισχύσει οικονομικά περίπου 10.000 ιδιοκτήτες γης ώστε να μείνουν στην περιοχή τους και να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για φορολόγηση των χωραφιών.

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες φορολογούμενοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα κληθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους να δηλώσουν ή να επιβεβαιώσουν ότι έχουν δηλώσει κανονικά τα χωράφια τους.

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, φυσικά η νομικά πρόσωπα πρέπει να δηλώσουν ξανά εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Πιο συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να ελέγχουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε μια νέα καταγραφή αυτών των εκτάσεων μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα, εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι αλλά και εάν εντός της επιφανείας της έχουν ανεγερθεί κτίσματα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα ακολουθήσει η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το σημερινό ειδικό τέλος που εξοφλείται μέσω της ΔΕΗ, ενώ του νέου φόρου φαίνεται πως δεν θα εξαιρούνται ούτε οι επαγγελματίες αγρότες.

Ταυτόχρονα, το 2014 αναμένεται να είναι έτος «μεγάλων αλλαγών» στον αγροτικό τομέα καθώς θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι κατ΄επαγγέλμα αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να ενταχθούν έτσι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ για τα καθαρά γεωργικά εισοδήματα.

Εξαίρεση από τα βιβλία θα υπάρξει μόνο για τους μικρούς παραγωγούς ωστόσο το εισοδηματικό όριο δεν έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει στο «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.

Τα ερωτήματα, βεβαίως που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας παραμένει στα... λόγια χωρίς να υλοποιούνται στο ακέραιο προγράμματα που θα έδιναν ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου.

Την ώρα που ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας στην χώρα μας περνάει δύσκολες ώρες, η Πολιτεία οφείλει να δώσει ευκαιρίες- και όχι επιπλέον χαράτσια, σε όσους θέλουν να καλλιεργήσουν βοηθώντας ώστε να μην «σβήσει» εντελώς από το οικονομικό χάρτη της χώρας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άνθρακες» οι υποσχέσεις για κίνητρα στους νέους αγρότες"

Σημίτης: Τις πολιτικές τις κρίνει η κοινωνία, δεν τιμωρούνται δικαστικά

Με ένα μακροσκελές άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παίρνει θέση για τα σκάνδαλα, την λίστα Λαγκάρντ και την Δικαιοσύνη. Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για αμφισβήτηση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Σημίτης τονίζει ότι «η λίστα Λαγκάρντ , τα στικάκια που κυκλοφόρησαν χωρίς κανείς να ασχολείται με το ουσιαστικό πρόβλημα , η απογοητευτική συνεδρίαση της Βουλής έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα για την επαναλαμβανόμενη αδυναμία να λειτουργήσουν οι θεσμοί μας».

«Η συνεχής ενασχόληση με σκάνδαλο, όπως συμβαίνει τώρα με τη λίστα Λαγκάρντ, σημαίνει ότι η πολιτική είναι κενή περιεχομένου. Η εμπεριστατωμένη έρευνα αλλά και η κοινή λογική υποχωρούν. Κυριαρχεί η προχειρότητα στις αποδεικτικές διαδικασίες και η πίεση να καταδειχθούν ως αληθινά όλα τα φοβερά και τρομερά, τα οποία κατά καιρούς οι πολλαπλοί κατήγοροι και θηρευτές σκανδάλων ισχυρίζονται. Πολίτες και πολιτικοί δεν μπορούν να καλούνται να συμμετάσχουν χωρίς στοιχεία σε διαδικασίες κατάδοσης. Οι διαδικασίες αυτές δεν διαθέτουν τα τεκμήρια εγκυρότητας, ανεξαρτησίας και αμεροληψίας που εξασφαλίζουν οι νόμιμες διαδικασίες έρευνας αδικημάτων» αναφέρει στο άρθρο του ο Κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι είναι άλλο πράγμα η απόδοση ευθυνών και άλλο η σκανδαλολογία και ζητά να καταργηθούν οι ειδικές διατάξεις για την παραγραφή των αδικημάτων για τους πολιτικούς.

«Στο κράτος δικαίου τιμωρούνται μόνο οι πράξεις που θεωρούνται από το νόμο ως εγκλήματα και μονο σε προβλεπόμενες απο το νόμο δικαστικές διαδικασίες» , τονίζει ο Κώστας Σημίτης ο οποίος αναφέρεται και στην διακυβέρνηση της χώρας απο τη Νέα Δημοκρατία την οποία χαρακτηρίζει «πολιτική των ελλειμμάτων και των παροχών προς τους πελάτες-ψηφοφόρους και της αδιαφορίας απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις».

Στο άρθρο του τονίζει ότι «ο λαϊκισμός που θέλει να δώσει στους αυτόκλητους πολίτες το δικαίωμα να δικάζουν ανοίγει το δρόμο στον φασισμό» ενώ η ανομία οδηγεί σε περισσότερη αυθαιρεσία και σε σωτήρες πρόθυμους να καθιερώσουν το δικό τους άδικο και καταπιεστικό σύστημα.

attikipress

Διαβάστε Περισσότερα » "Σημίτης: Τις πολιτικές τις κρίνει η κοινωνία, δεν τιμωρούνται δικαστικά"

Κύθνος: 50 χρόνια πίσω λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης

Για «απαράδεκτη και τριτοκοσμική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που προβλέπεται να διαρκέσει ένα δίμηνο» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με τον Πειραιά και το Λαύριο, κάνει λόγο με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη ο δήμαρχος του νησιού Φίλιππας Εμμανουήλ. Αιτία η αιφνιαδιαστική απόφαση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Ε/Γ ΜΑΚΕΔΩΝ να διακόψει το ένα από τα δύο δρομολόγια που εκτελούσε κάθε εβδομάδα από το Λαύριο (δρομολόγιο Τετάρτης). Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, εκφράζοντας τα αισθήματα των συνδημοτών του, οι Κυθνιώτες νιώθουν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ξεκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης».

«Με τη διακοπή του παραπάνω δρομολογίου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με την Αττική και την Ηπειρωτική Ελλάδα μάς πάει 50 χρόνια πίσω, αφού σε διάστημα μιας εβδομάδας προβλέπεται η εκτέλεση δυο (2) δρομολογίων από Πειραιά (ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ), ενός δρομολογίου από Λαύριο (ΜΑΚΕΔΩΝ) και δυο (2) δρομολογίων (επιδοτούμενων) από Σύρο (AQUA JEWEL)», σημειώνει ο δήμαρχος στην επιστολή του.

«Θεωρώντας απαράδεκτη και τριτοκοσμική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που προβλέπεται να διαρκέσει ένα δίμηνο, ζητάμε την παρέμβαση σας για την ΑΜΕΣΗ ένταξη της Κύθνου στο δρομολόγιο της γραμμής που εκτελεί το Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ κάθε Τετάρτη από Πειραιά (επιστροφή κάθε Πέμπτη)», συμπληρώνει.

Να σημειωθεί ότι έτσι όπως έχουν προγραμματισθεί τα πέντε (5) δρομολόγια, σύμφωνα με το δήμαρχο Κύθνου Φ. Εμμανουήλ, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Κύθνο μπορεί να το κάνει μόνο κάθε Δευτέρα (από Πειραιά), Παρασκευή (από Πειραιά και Λαύριο) και Κυριακή (από Λαύριο). Ενώ όποιος θέλει να φύγει από την Κύθνο μπορεί να ταξιδέψει κάθε Τρίτη (προς Πειραιά) Πέμπτη(προς Λαύριο), Σάββατο (προς Λαύριο) και Κυριακή (προς Πειραιά και Λαύριο).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύθνος: 50 χρόνια πίσω λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης"

Αναθέτουν απευθείας έργο σε επιχειρηματία που συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο!

Σε επιχειρηματία που συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 316.000 ευρώ, ανατέθηκε απευθείας η σίτιση των μεταναστών στο κέντρο κράτησης Κορίνθου.

Ένα νέο σκάνδαλο με απ' ευθείας ανάθεση φέρνει στο φως η «Καθημερινή της Κυριακής» και αφορά τη σίτιση των μεταναστών στο κέντρο κράτησης Κορίνθου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο εν λόγω Κορίνθιος επιχειρηματίας, γνωστός για τις διασυνδέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόταν επί δυο χρόνια και το καφενείο της Βουλής, ενώ είχε αναλάβει και την τροφοδοσία του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, εγκατέλειψε τη Βουλή αφήνοντάς τους απλήρωτους και χωρίς ένσημα.

Ωστόσο, του ανετέθη η σίτιση του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο με απευθείας ανάθεση, παρότι ο νόμος προβλέπει τη διεξαγωγή διαγωνισμού.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναθέτουν απευθείας έργο σε επιχειρηματία που συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο!"

Τέλος χρόνου για τους αιώνιους φοιτητές - Διαγράφονται στα 8 χρόνια!

Τελειώνει ο χρόνος για χιλιάδες φοιτητές που παραμένουν εδώ και χρόνια στα μητρώα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με τις νέες θεσμικές διατάξεις για τα ΑΕΙ, με διαγραφή απειλείται άμεσα όποιος φοιτητής συμπληρώνει το 8ο έτος σπουδών σε τετραετή προγράμματα σπουδών, ή δέκα σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, τα τελευταία χρόνια το ΤΕΙ Αθηνών έχει διαγράψει περισσότερους από 18.000 φοιτητές ενώ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ, άνω των 26 θα δουν την πόρτα εξόδου από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ελάχιστα είναι τα ιδρύματα που έχουν προχωρήσει σε αυτόματη διαγραφή φοιτητών επειδή παρέλειψαν να ανανεώσουν την εγγραφή τους για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Η διάταξη αυτή υπήρχε και στον παλαιό νόμο-πλαίσιο, όμως παρέμεινε “νεκρή” ενώ τόσο η Μαριέττα Γιαννάκου το 2007 όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου το 2011 προσπάθησαν να την “αναστήσουν”.

Ποιοι φεύγουν
- Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) θα έχουν συμπληρώσει 2ν+1 έτη σπουδών (όπου ν=4 έτη και 2ν= 8 έτη) θα διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητά τους έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.
- Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) θα έχουν συμπληρώσει ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.
- Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) δεν θα έχουν συμπληρώσει ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για το διπλάσιο χρόνο σπουδών σε σχέση με τα κανονικά έτη σπουδών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος χρόνου για τους αιώνιους φοιτητές - Διαγράφονται στα 8 χρόνια!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news