facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

«Xωρίς πυροσβεστικά μέσα θα καεί ξανά η Ηλεία…»

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας για την κατάσταση που επικρατεί με τα πυροσβεστικά μέσα στο νομό. Με δηλώσεις του στην εφημ.ΠΑΤΡΙΣ ο κ Καφύρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι « χωρίς πυροσβεστικά μέσα θα καούμε ξανά» ενώ παράλληλα έδωσε στην δημοσιότητα τις επιστολές που απέστειλε στα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: « Ενώ η δύσκολη περίοδος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει ξεκινήσει, και με τον φόβο να υπάρξει ένα καταστροφικό καλοκαίρι (ξηρασία, με πολλούς καύσωνες και βροχοπτώσεις, που θα αυξήσουν την βλάστηση και συνεπώς την καύσιμη ύλη), σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, στον εξοπλισμό στα επίγεια και εναέρια μέτρα δασοπυρόσβεσης, αλλά και όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού και βεβαίως με την πολύ μειωμένη χρηματοδότηση των δήμων και των δασαρχείων για την αντιμετώπιση και πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και αναλυτικά τα προβλήματα είναι τα εξής :

Τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (ελικόπτερα και αεροπλάνα) έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 50% (!!), όσον αφορά την δύναμη που θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, με βάση τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, φέτος στην Ανδραβίδα θα σταθμεύουν δύο αεροπλάνα SL 215 (Canadair) και ένα Ελικόπτερο Ericsson, συνολικά τρία (3) εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ πέρυσι το 2012 η δύναμη ήταν τρία αεροπλάνα SL 215 (Canadair), ένα Ελικόπτερο Ericsson και δύο PZL (Pezetel), συνολικά έξι (6) εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ακόμα δεν έχει προσληφθεί το εποχιακό προσωπικό, με αποτέλεσμα την λειψή στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (περιπολικά, πυροφυλάκια, κ.λ.π.). Επιπρόσθετα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του ωραρίου των συμβασιούχων, λόγω της λογικής εξοικονόμησης πόρων δεν δίνονται τα αναγκαία κονδύλια για την υπερωριακή απασχόληση τους όποτε χρειαστεί, με αποτέλεσμα να έχουμε το γεγονός σε αργίες, Κυριακές και βράδια να μην στελεχώνονται τα περιπολικά (οχήματα διασποράς από συμβασιούχους) και ακόμα κατά την επέμβαση σε πυρκαγιά να μην μπορούν να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους.

Αν και έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και η προμήθεια και αντικατάσταση των ελαστικών τους (κυρίως από δωρεές), ο στόλος των οχημάτων αφενός είναι μειωμένος κατά πολύ και αφετέρου είναι πεπαλαιωμένος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται επικίνδυνα η αποτελεσματική επιχειρησιακή ανταπόκριση.

Η χρηματοδότηση των Δήμων, αν και δόθηκε νωρίς φέτος, είναι πολύ χαμηλή, όπως φαίνεται και από τα ποσά που κατανεμήθηκαν, τα 41.800€ που δόθηκαν στον Δήμο Ζαχάρως, τα 85.800€ που δόθηκαν στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τα 77.900€ του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τα 75.900€ του Δήμου Πύργου, τα 51.600€ του Δήμου Ήλιδας, τα 51.500€ του Δήμου Πηνειού και τα 90.600€ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, για άλλη μια φορά, δεν κατανεμήθηκε τίποτα και αυτό υπάρχει από το 2006. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πενιχρή ή ανύπαρκτη επιδότηση καλείται να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα που αφορούν την συντήρηση αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό του δημοτικού και επαρχιακού δικτύου, τον καθαρισμό ακάλυπτων χώρων κ.λ.π.

Χαμηλή επίσης είναι η χρηματοδότηση των Δασαρχείων, έχοντας κατανεμηθεί για το Δασαρχείο Αμαλιάδας 33.000€, για το Δασαρχείο Ολυμπίας 33.000€ και για το Δασαρχείο Πύργου τίποτα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, που αφορούν την συντήρηση και διάνοιξη δασικών οδικών δικτύων, αντιπυρικών ζωνών κ.λ.π. Καλούμε την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάσαμε και:

Να επαναφέρει, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο, τα μέσα ενάεριας πυρόσβεσης και ελέγχου που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στο περσινό επίπεδο, τρία αεροπλάνα SL 215 (Canadair), ένα Ελικόπτερο Ericsson και δύο PZL (Pezetel).

Να προσληφθεί άμεσα το εποχιακό προσωπικό και να λυθεί το πρόβλημα του ωραρίου και των υπερωριών.

Να εξοπλιστούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες με νέα, σύγχρονα, επίγεια μέσα δασοπυρόσβεσης, σύμφωνα με τα αιτήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον οι Δήμοι, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τα Δασαρχεία με τα αναγκαία ποσά, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί, ώστε να μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην υποβοήθηση του έργου της πυροσβεστικής, κατά την πυρόσβεση.»

patrisnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news