facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Προειδοποίηση Βρυξελλών: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι - Nα συνεχιστεί το πρόγραμμα

Πηγές του Eurogroup τάσσονται κατά των εκλογών, λένε ότι «η Αθήνα επικεντρώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις», καθησυχάζουν για τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ, ανοίγουν παράθυρο για μείωση χρέους μέσω ESM το 2014

Προειδοποίηση προς την Αθήνα «να συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα» ήλθε την Τετάρτη απο τις Βρυξέλλες, σε μια καθόλου τυχαία χρονική στιγμή για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.Ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης προέβη σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των πολικών αρχηγών και μια ημέρα πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις μεταξύ των κομμάτων στην Ελλάδα «έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας», γεγονός που κατά τον ίδιο «καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αν το Eurogroup υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, απάντησε ότι το θέμα εκφεύγει του πλαισίου της τεχνικής ενημέρωσης. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη αυτονομία ως προς τη μείωση του δημοσίου τομέα» και διευκρίνισε ότι αν και πολλοί στις Βρυξέλλες εξεδήλωσαν έκπληξη για την απόφαση αυτή, δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο.

Θέση κατά των εκλογών

Ερωτηθείς για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στην ομαλή εκταμίευση των δόσεων ανέφερε: «Πιστεύω στη συνεχή σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έχω άλλο σχόλιο επ' αυτού». Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου η κυβερνητική σταθερότητα είναι σημαντική προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Εκρίθηκαν τα 3,3 δισ. ευρώ

Παρά ταύτα τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση ανάμεσα στο θέμα και τη δόση των 3,3 δισ ευρώ που «έχει ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα».

Για την αναδιάριθρωση του Δημοσίου ο ίδιος αξιωματούχος ανάφερε ότι «η μείωση του υπερβολικά διογκωμένου δημοσίου τομέα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους και συνεπώς, για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας». Σημείωσε ότι απαιτείται πολιτική βούληση συμπληρώνοντας ότι όλα τα κράτη συναντούν δυσκολίες στο θέμα αυτό.

«Παράθυρο» στο Eurogroup για μείωση χρέους

Για το Eurogroup που θα γίνει αύριο στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε ότι θα τεθεί το ζήτημα της αναδρομικής δράσης της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ESM και το αν αποτελεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε γνωστό και από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, το Eurogroup θα συζητήσει το ζήτημα της αναδρομικότητας και θα αποφασίσει επί της αρχής, χωρίς σχεδιασμό των διαδικασιών. Αυτές, όπως ανέφερε τον Μάιο στην Αθήνα ο κ. Ντάισελμπλουμ παραπέμπονται για τον Απρίλιο του 2014, εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι απαιτείται για το θέμα αυτό και η σύμπραξη του ευρωκοινοβουλίου ενώ διευκρίνισε ότι αν υιοθετηθεί τελικά η αρχή της κατά περίπτωση αναδρομικότητας, έναντι των επιλογών της πλήρους ή της μη αναδρομικότητας, η διαδικασία διαδικασία που θα δείξει ποιες χώρες θα ωφεληθούν και πως θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2014, όταν και θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism).

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news