facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γιατί η Gazprom πουλάει ακριβότερο κατά 30% το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

H ρωσική Gazprom πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ενόψει της σημερινής προσφοράς εξαγοράς των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Τα στοιχεία τιμών για την Ευρώπη δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από το Νο 2 της Gazprom και από αυτά προκύπτει ότι εάν και εφόσον καταβάλλουν οι Ρώσοι υπερτίμημα για το ελληνικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, θα το αποσβέσουν σε ελάχιστο χρόνο, όσο διατηρούν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η ίδια η Gazprom έχει κυκλοφορήσει διάφορα νούμερα για το τίμημα που θα καταβάλλει για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, τα οποία κυμαίνονται από 750 - 900 εκατομμύρια. Ακόμη όμως και υψηλότερα να είναι, με τις τιμές που πουλάει σήμερα το αέριο στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι σε ελάχιστο χρόνο θα αποσβέσει την επένδυσή της, μόνο από τη διαφορά της τιμής.

Το γιατί η ρωσική εταιρεία ευνοεί ξαφνικά τους ευρωπαίους πελάτες της -εξαιρούνται οι Ελληνες - είναι διότι μετά την κρίση με την Ουκρανία, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της καθώς έκοψε την παροχή αερίου στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Έτσι η ΕΕ αναγκάστηκε να προωθεί με ταχύτερους ρυθμούς δράσεις απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο το μεγαλύτερο κίνδυνο η ρωσική εταιρεία κατάλαβε ότι τον αντιμετωπίζει από την αύξησης της παραγωγής αερίου στις ΗΠΑ (αέριο σχιστόλιθου), και τον οποίο μέχρι πρόσφατα η ηγεσία της είχε υποτιμήσει.

Ήδη οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 0,82 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου την ημέρα (περίπου 27,5 δισεκατομμύρια κυβ. πόδια) και σε ελάχιστα χρόνια θα είναι καθαρά εξαγωγική χώρα στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται μεγάλες υποδομές παραγωγής φυσικού αερίου σε Αυστραλία και Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι προσφερόμενες ποσότητες στη διεθνή αγορά και να πιεστούν ακόμη περισσότερο οι τιμές.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η τιμή του αερίου στις ΗΠΑ είναι κάτω από το μισό της Ευρώπης (3,5-4,5 δολάρια το MBTU).

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news