facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Νέα μέτρα για πάταξη λαθρεπιβίβασης

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η λαθρεπιβίβαση και να μην γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια προωθούνται νέα μέτρα όπως η πώληση εισιτηρίων στα οχήματα και η είσοδος στα λεωφορεία μόνο από την μπροστινή πόρτα.

Μία ακόμη δέσμη μέτρων θέτει σε άμεση εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, την ώρα που το θέμα της αύξησης της τιμής στα εισιτήρια παραμένει κάτι παραπάνω από ανοικτό.

Ως το τέλος του μήνα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες θα εφαρμοστεί το σύστημα της εισόδου των επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα του οχήματος. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο οδηγός θα ασκεί έναν υποτυπώδη έλεγχο για το αν οι επιβάτες που εισέρχονται στο όχημα ακυρώνουν εισιτήριο.

Πώληση εισιτηρίων μέσα στα οχήματα

Επιπλέον προκειμένου να καταρριφθεί και η πάγια δικαιολογία πολλών λαθρεπιβατών ότι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν εισιτήριο οι οδηγοί των οχημάτων θα πωλούν εισιτήρια. Ωστόσο, το εισιτήριο θα κοστίζει 1,50 ευρώ (αντί 1,40 για το ενιαίο ή 1,20 ευρώ για το απλό εισιτήριο).

Η επιβάρυνση της τιμής θα υπάρξει όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Νίκος Σταθόπουλος προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης να αγοράζονται εισιτήρια εντός του οχήματος. Πάντως, ο γενικός γραμματέας δεν έδωσε πειστική απάντηση για το πώς θα προστατευθούν οι οδηγοί, καθώς εκτός από τις εισπράξεις στόχος ληστειών αποτελούν και τα εισιτήρια. Ο ΟΑΣΑ σκοπεύει να ζητήσει τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας.

Το θέμα της μείωσης της λαθρεπιβίβασης εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα ο κ. Σταθόπουλος τους επικεφαλής του ΟΑΣΑ, της Ο.ΣΥ. και της ΣΤΑ.ΣΥ.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι τα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνονται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουν αποδώσει, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση στα εισιτήρια τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το ζήτημα αυτό πρόκειται να εξεταστεί με τη συνεργασία της τρόικας τον Σεπτέμβριο και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση, όχι της τάξεως του 25%, που προβλέπει το μνημόνιο αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Ο στόχος που έχει τεθεί ώστε να μη γίνει η αύξηση της τιμής είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε ποσοστό 10% που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Μικρή αύξηση των εσόδων

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν, μετά το πέρας της σύσκεψης τον Απρίλιο και τον Μάιο, καταγράφεται μικρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σε επίπεδο εξαμήνου τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση πέρυσι, λόγω των πολυήμερων απεργιών στις αρχές του χρόνου, όπως αναφέρθηκε.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο σχεδιάζουν και μία ακόμη δέσμη μέτρων που θα υλοποιηθεί στο επόμενο εξάμηνο και θα προβλέπει μέτρα για την ανταλλαξιμότητα της απομένουσας αξίας του εισιτηρίου. Δηλαδή, ο κάτοχος του εισιτηρίου θα έχει όφελος προσκομίζοντάς το στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ανταλλαγής εισιτηρίων, που αποτελεί σοβαρή εστία απώλειας εσόδων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, τις επόμενες μέρες ο ΟΑΣΑ θα απευθύνει πρόσκληση στις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ενίσχυση ελέγχων

Παράλληλα, ενισχύεται και ο μηχανισμός ελέγχου των εισιτηρίων με αύξηση του αριθμού των ελεγκτών αλλά και με ενίσχυση του προσωπικού των εκδοτηρίων. Ήδη στη ΣΤΑ.ΣΥ. 102 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από διοικητικές υπηρεσίες στον έλεγχο και τα εκδοτήρια. Συνολικά έλεγχους πραγματοποιούν 90 εργαζόμενοι, ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ ελέγχους κάνουν 230 άτομα, εκ των οποίων οι 190 εθελοντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΥ κ. Οικονόμου καταγράφεται σημαντική αύξηση των προστίμων.

Ειδικότερα:

Τον Ιανουάριο τα πρόστιμα ήταν 5.080 (αξίας 272.000 ευρώ), τον Φεβρουάριο 4.022 (αξίας 206.000 ευρώ), τον Μάρτιο 9.870 (αξίας 506.00 ευρώ) και ως τις 17 Απριλίου 6.435 (αξίας 322.000 ευρώ).

Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προστίμων που πληρώνονται. Μάλιστα, πρόσφατα οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ απέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα σε όσους είχαν πρόστιμα τα οποία είχαν βεβαιωθεί και είχαν πάει στην εφορία. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισπράξεις καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών έσπευσε να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, στόχος δεν είναι η αύξηση των προστίμων, αλλά των πωλήσεων για να μη γίνουν ανατιμήσεις. Σήμερα, εκτίμησε ο κ. Σταθόπουλος, η λαθρεπιβίβαση στη χώρα μας είναι της τάξεως του 15% - 20%, ενώ τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα κυμαίνονται σε περίπου 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και σε περίπου 10% για τις οδικές συγκοινωνίες.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news