facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συναγερμός για φονικά κουνούπια

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μετά τον εντοπισμό κουνουπιών μολυσμένων με τον ιό του δυτικού Νείλου στην Ξάνθη και τον Εβρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι συγκεκριμένοι νομοί ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου αλλά και της ελονοσίας. Η ανησυχία αυξάνεται και από τα τελευταία δεδομένα (του Μαΐου 2013) της εντομολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα έχουμε τα πρώτα κουνούπια που είναι θετικά στον ιό του δυτικού Νείλου, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου μετάδοσης για το 2013.

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφηκε πέρσι το καλοκαίρι στην Ξάνθη (είκοσι τρία κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου και ένα ελονοσίας) είναι πλέον πολύ ορατός ο κίνδυνος να έχουμε σύντομα την εμφάνιση των πρώτων περιπτώσεων. Δεδομένης της απουσίας των ψεκασμών εξαιτίας του «παγώματος» της σχετικής σύμβασης έργου για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η συγκεκριμένη περιοχή κατατάσσεται πολύ ψηλά στη λίστα των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας όπου ενδέχεται να εμφανιστούν οι πρώτοι ασθενείς του ιού του δυτικού Νείλου.

Να σημειωθεί ότι μέσω των κουνουπιών μπορεί να εκδηλωθεί και η ελονοσία, μια σοβαρή νόσος που χρειάζεται ένα μόλις κρούσμα για να θέσει μια μεγάλη περιοχή σε καραντίνα και να αποκλειστεί από τις ελάχιστες αιμοδοσίες που ούτως ή άλλως πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Μάλιστα με την περσινή έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας στη Ξάνθη οι αιμοδοσίες «πάγωσαν» και τα αποθέματα σε αίμα άρχισαν να στερεύουν προκαλώντας νευρική κρίση στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει: «Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της κατάλληλης πλήρους θεραπείας αυτού του τύπου ελονοσίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τη διακοπή της μετάδοσης της νόσου και την αποτροπή της επανεγκατάστασής της στην Ελλάδα». Το κέντρο ενημερώνει επίσης τους πολίτες να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών και να έχουν σίτες σε πόρτες και παράθυρα.

espressonews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news