facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Μονάδα Νεογνών στα Χανιά - Η «κακοποίηση» συνεχίζεται…

Πριν από 22 χρόνια, η Μαρίνα Γιανναδάκη έφερε στον κόσμο ένα παιδί στο Παλιό Νοσοκομείο Χανίων το οποίο έχρηζε άμεσης ιατρικής φροντίδας καθώς γεννήθηκε με δακτυλοειδές πάγκρεας. Στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε μονάδα νεογνών ούτε νεογνολόγος και το παιδί μεταφέρθηκε επειγόντως στο Ηράκλειο σε μία απόσταση 158χλμ με ένα ασθενοφόρο παλαιού τύπου και μόνο ένα χειροκίνητο οξυγόνο.

Παρεδόθη κλινικά νεκρό στους γιατρούς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και σήμερα αντιμετωπίζει μόνιμη παραπληγία και νοητική υστέρηση γεγονός που σύμφωνα με τον γιατρό του κ. Χαράλαμπο Γεωργυλά πολύ πιθανό οφείλεται στην «κακοποίηση» που υπέστη το νεογνό, από μια κακή, αναγκαστική και πολύωρη μεταφορά του τις πρώτες κρίσιμες ώρες που ήρθε στη ζωή.

Είκοσι δύο χρόνια μετά και η κακοποίηση συνεχίζεται…

Η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων βρίσκεται και πάλι στον «αέρα» καθώς όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ ως Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας όπως προβλέπονταν, αλλά σήμερα, πέντε χρόνια μετά την δημιουργία της και με ένα προσωρινό «λουκέτο» το 2011 στο ενεργητικό της , η Μονάδα πλέον λειτουργεί ως Απλός Σταθμός Νοσηλείας για την αντιμετώπιση ελαφριών περιστατικών.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή έγινε μεταφορά νεογνού που αντιμετώπιζε αναπνευστικό πρόβλημα, από τα Χανιά στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με εκτίμηση γιατρού αν υπήρχε επαρκής μονάδα στο Νοσοκομείο Χανίων το περιστατικό, το οποίο σημειωτέον δεν χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εδώ χωρίς να μεσολαβήσουν 2 ώρες και 158 χιλιόμετρα, με όλους τους κινδύνους που αυτό ενέχει, πριν το παιδάκι εισαχθεί με ασφάλεια στη Μονάδα Νεογνών του ΠαΓΝΗ.

«Δεν εκπλήσσομαι στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε» είπε στο Flashnews.gr η Μαρίνα η μητέρα του 22χρονου.

Αμέσως σκέφτομαι ότι βρισκόμαστε και στα Χανιά, από όπου ξεκίνησε ο Βενιζέλος για να αλλάξει την Ελλάδα. Τόσοι διοικητές, βουλευτές, βουλευτές που έγιναν Υπουργοί πώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών την ίδια στιγμή που στο Ηράκλειο, σε απόσταση λιγότερη από πέντε χιλιομέτρων υπάρχουν δύο μονάδες Εντατικής Νοσηλείας.

Επισκεφτήκαμε την Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων για να δούμε πού αλήθεια βρισκόμαστε.

Στην είσοδο της Μονάδας η ταμπέλα παραπληροφορεί. "Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών". Δεν είναι




Στη Μονάδα συναντήσαμε την Διευθύντρια κ Ελένη Αμπατζίδου που από το ξεκίνημα της Μονάδας δίνει το δικό της αγώνα για λειτουργήσει η Μονάδα κανονικά.

"Στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να γεννιούνται μωρά ευθραυστά εκτός περιγεννητικών κέντρων. Στον Καναδά υπάρχει νόμος που επισείει ποινικές διώξεις ότι κανένα νεογνό ηλικίας κύησης κάτω των 34 εβδομάδων, δεν πρέπει να γεννιέται εκτός περιγεννητικού κέντρου, εκτός δηλαδή Νοσοκομείου που να έχει μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Ένα παιδάκι το οποίο γεννιέται μέσα σε ένα τέτοιο περιγεννητικό κέντρο έχει πολύ καλύτερη έκβαση από ένα μωράκι που θα χρειαστεί να μεταφερθεί", τονίζει η κ Απατζίδου δίνοντας μας το στίγμα για το καθημερινό έγκλημα που διαπράττεται με ευθύνη του Κράτους.

"Πριν πέντε χρόνια ξεκινήσαμε με ένα επίπεδο Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας με την προοπτική να γίνει όλη η οργάνωση και όλη η εκπαίδευση του προσωπικού για να προχωρήσουμε στην δημιουργία Μονάδας Εντατικής θεραπείας. Σήμερα όχι μόνο δεν λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας αλλά ούτε ως ενδιάμεσης καθώς έχει επιστρέψει στο επίπεδο απλής νοσηλείας".

Ένα νεογνό δηλαδή που χρειάζεται παρακολούθηση θα χρειαστεί να διακομιστεί στο Ηράκλειο καθώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του.


Η θερμοκοιτίδα που χρησιμοποιείται στη διακομιδήτων νεογνών

Το ερώτημα είναι γιατί αυτό το πισωγύρισμα;

"Εδώ και πέντε χρόνια παλεύουμε να έχουμε τον ελάχιστο αριθμό γιατρών για να μην κλείσει η Μονάδα. Αυτό είναι κατάντια" σημειώνει η κ Απατζίδου δίνοντάς μας μια εικόνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να βοηθήσουν τα παιδιά μας.

"Η Μονάδα αποτελείται από ένα Διευθυντή, δύο Επιμελητές και θα πρέπει όλο το μήνα αυτά τα τρία άτομα να εφημερεύουν, να είναι στους τοκετούς, στην παιδιατρική στα εξωτερικά ιατρεία και να κάνουν διακομιδές στο Ηράκλειο. Υπάρχει εβδομάδα το μήνα που δεν μπορεί να εφημερεύει κανένας στη Μονάδα, και εφημερεύει αυτός που είναι στην παιδιατρική. Άρα δεν μπορούμε να κρατάμε περιστατικά τα οποία χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση".

και εξηγεί πώς χάνονται οι προσλήψεις στο Νοσοκομείο

"Υπάρχουν διορισμοί σε εκκρεμότητα από το 2010. Τον Ιούνιο τελειώνει την ειδίκευσή της νεογνολόγος στο ΠαΓΝΗ. Αν η συνάδελφος θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβρη για να βγει ένας πιθανός διορισμός, χωρίς να έχει κανένα εισόδημα το πιθανότερο είναι να ανοίξει ένα ιατρείο και να αρχίσει να εξασκεί την ειδικότητά της. Έτσι χάσαμε πολλούς νεογνολόγους".

Η κ. Απατζίδου σημειώνει ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα όσον αφορά τις προσλήψεις είναι οι θέσεις της Μονάδας Νεογνών όμως παρόλα αυτά
υπάρχει πρόβλημα στο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό. Στις υποειδικότητες που πρέπει να υποστηρίξουν τη Μονάδα. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μωράκι που να ζυγίσει 1000 γρ και να μην υπάρχει κανένας να του κάνει ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου για να ξέρουμε από την αρχή τι να κάνουμε με αυτό το παιδάκι. Ή να δει τα ματάκια του την συγκεκριμένη ημερομηνία που πρέπει και να απαιτείται η μεταφορά του στο Ηράκλειο.

Η Μονάδα χρειάζεται υποστήριξη από άλλες ειδικότητες του Νοσοκομείου.




Όσον αφορά τον εξοπλισμό, είχε ξεκινήσει να είναι καλός όμως από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη αντικατάσταση. Παλεύουμε τώρα μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και μου δείχνει μια στίβα με φακέλους.

Έχουμε φτάσει πάλι στο Αμήν.






Ελπίδα ενόψει της κατάρτισης του νέου υγειονομικού χάρτη της Χώρας

Η πρόταση του Νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι να υπάρχει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στα Χανιά παρόλα αυτά αυτό θα κριθεί από το Υπουργείο.

Θετική εξέλιξη που τη δεδομένη στιγμή μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική είναι όπως εξηγεί η κ. Απατζίδου ότι  η Ειδική Επιτροπή για την περιγεννητική φροντίδα που υπάγεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και που αποφασίζει για την οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας πανελλαδικά, έχει κατανοήσει το πρόβλημα και πρότεινε, με βάση τα στοιχεία που έχουν σταλεί από την Διευθύντρια της Μονάδας, ότι θα πρέπει να συσταθεί Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στα Χανιά.

Η ισχύουσα κατάσταση είναι παράλογη. Η πρώτη μονάδα στην Κρήτη δημιουργήθηκε στο Βενιζέλειο και στη συνέχεια λειτούργησε και δεύτερη στο ΠΑΓΝΗ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της Δ. Κρήτης.

Ο Νομός Χανίων συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια με βάση Διεθνή Πρωτόκολλα Ιατρικής κρίνεται πραγματικά επιβεβλημένη η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

"Για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι και να μην βρίσκουμε συνεχώς κωλύματα στο μισό βήμα που χρειάζεται να κάνουμε. Χρειάζεται βούληση" σημειώνει η κ Απατζίδου.

Φεύγοντας από τη Μονάδα ξανακοιτάω την ταμπέλα που βρίσκεται στην είσοδο.

"Απαγορεύεται αυστηρώς η στάση" και η στασιμότητα όσων θα έχουν κατανοήσει ότι η δημιουργία της Μονάδας είναι προτεραιότητα. Τί θα έλεγαν άραγε τα Νεογνά αν μπορούσαν να μιλήσουν για την ¨κακοποίηση¨που υφίστανται.

Ποιοί θα αποφασίσουν, εκτός από τους γονείς τους, να βάλουν πλάτη για αυτά;

flashnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news