facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Επιβεβαίωση από τον απίθανο Θεοχάρη για τον διπλό φόρο στους τόκους καταθέσεων!

Κάποιος πρέπει να συμμαζέψει τον απίθανο Χάρη Θεοχάρη, που κάθε μέρα είναι στα τηλεοπτικά κανάλια. Ο γενικός γραμματέας Εσόδων προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο λέγοντας ότι δεν θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος στους ήδη φορολογηθέντες τόκους των τραπεζικών καταθέσεων. Βέβαια οι τόκοι θα προστεθούν στο εισόδημα και εφόσον αυτό ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ τότε θα πληρωθεί για αυτό εισφορά αλληλεγγύης!

Χθες, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Θεοχάρης ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν δύο φορές για τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων. Οι τράπεζες έχουν ήδη παρακρατήσει φόρο 10% για τους τόκους των καταθέσεων που εισπράχθηκαν μέσα στο 2012. Ομως οι τόκοι των καταθέσεων θα συμπεριληφθούν και στην εφετινή φορολογική δήλωση με στόχο, όπως προαναφέραμε, να επιβληθεί και... εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή από 1% έως 4%.

Σύμφωνα με τη διάταξη που πέρασε το υπουργείο Οικονομικών στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, από φέτος όλα τα εισοδήματα, ακόμη και οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων, θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση.

Αυτό όμως που φρόντισε να αποκρύψει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, με τον τρόπο αυτόν, «παγιδεύονται» οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης για τους τόκους των καταθέσεων.

Ειδικότερα, στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 της φετινής φορολογικής δήλωσης πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα ποσά που φορολογήθηκαν αυτοτελώς (τόκοι, μερίσματα, ομόλογα κ.ά.), καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο (ΕΚΑΣ, επιδόματα κ.λπ.). Τα ποσά αυτά προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα, δηλαδή στους μισθούς ή συντάξεις, στα οποία έχει ήδη παρακρατηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (από τα λογιστήρια ή τα ασφαλιστικά ταμεία). Το συνολικό άθροισμα που θα προκύψει, εφόσον υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, από το πρώτο ευρώ!

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι οι τράπεζες θα στείλουν στις εφορίες (αν προλάβουν) τα στοιχεία των τόκων ώστε να καταχωρηθούν στο TAXISnet και να είναι πρoσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις.

Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε το φαινόμενο των συνεχών παρατάσεων».

dimokratianews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news