facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κρυφές «αυξήσεις» και καταγγελίες για «παρατράπεζα» στο ΙΓΜΕ

Φαινόμενα που χρήζουν εξυγίανσης υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο τη θέση του προέδρου του Κέντρου, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα παράδοξα που ανακάλυψε το τελευταίο τρίμηνο. Όπως είπε, βρήκε συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική - υπογράφηκε το 1989 και αφορά ένα πρόσθετο εφάπαξ για τους εργαζομένους - το οποίο δημιούργησε πρόσθετη δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, υπήρχε όρος στο συμβόλαιο ο οποίος όριζε ότι οποιαδήποτε τροποποίησή του πρέπει να εγκριθεί από το συνδικάτο των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, το συνδικάτο αναφέρει ότι όλα έγιναν μέσω συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων και οι τροποποιήσεις έγιναν εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας. Όπως επισημαίνει, η αποτυχία του συμβολαίου προήλθε όχι από κακή διαχείριση αλλά από τη μεγάλη μείωση του προσωπικού του ΙΓΜΕ. Σύμφωνα με το συνδικάτο, δεν πρόκειται για συμβόλαιο συνταξιοδότησης, αλλά παροχή αντί αυξήσεων από τις οποίες παραιτήθηκαν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ.

Πάντως, ο κ. Κωστόπουλος στις 7 Μαΐου υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ενάντια στις διοικήσεις του Ινστιτούτου, στο συνδικάτο, στην Εθνική Ασφαλιστική και στις νομικές υπηρεσίες του τότε επιβλέποντος υπουργείου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒΑΑ κατήγγειλε ακόμη ότι στο ΙΓΜΕ βρήκε μια... παρατράπεζα η οποία έδινε άτοκα δάνεια στο προσωπικό από το ταμείο του Ινστιτούτου. Συνολικά είχαν δοθεί 120.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχει τοποθετήσει ορκωτό λογιστή αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει «να βγάλει άκρη». Επεσήμανε επιπλέον ότι βρήκε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν οφειλές των δήμων στο ΙΓΜΕ ύψους 2,3 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί.

Όσον αφορά το ΕΚΠΑΑ εντόπισε μια λογιστική «τρύπα» 500.000 ευρώ.

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στη σύμβαση για την κλιματική αλλαγή, την οποία έχει υπογράψει η χώρα μας. Όπως τόνισε, αυτή έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη μείωση των ρύπων, το οποίο όπως σημείωσε προχωρά καλά, όχι όμως και το δεύτερο που σχετίζεται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την υλοποίησή του δεύτερου σκέλους, ο πρόεδρος του ΕΚΒΑΑ επεσήμανε ότι, το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να δώσει 5 εκατ. ευρώ σε μελετητές προκειμένου να το ολοκληρώσουν, αν και το έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί από δημόσιες υπηρεσίες.

Αρνείται τις καταγγελίες για σκάνδαλα το συνδικάτο εργαζομένων ΙΓΜΕ

Την αντίδραση του Συνδικάτου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) προκάλεσαν οι χθεσινές καταγγελίες του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) κ. Β. Κωστόπουλου. Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου κκ. Χ. Σμυρνιώτης και Ε. Αραπογιάννης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΒΑΑ κύριος Β. Κωστόπουλος(απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας), σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε σε δημοσιογράφους στη Λέσχη Αξιωματικών, με δήλωσή του υπονόμευσε το έργο του ΙΓΜΕ (ίσως και του ΕΚΠΑΑ), κάνοντας αναφορά σε “σκάνδαλα” που “διαπιστώθηκαν” από ορκωτούς λογιστές ή αφήνοντας αιχμές και κατηγορίες για ποινικές ευθύνες και του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ. Ευθύνες που σχετίζονται με παροχές προς εργαζόμενους οι οποίες όμως διασφαλίζονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνήφθη στα πλαίσια υλοποίησης ΣΣΕ του 1987 και δόθηκαν έναντι αυξήσεων.

»Η όλη τακτική του προέδρου, τον οποίο διόρισε η ΔΗΜΑΡ με βάση την “ποσόστωση” 4-2-1 της τρικομματικής κυβέρνησης, από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασής του, βασίζεται στη λογική της ενοχοποίησης των εργαζόμενων και της ύπαρξης “λαμογιών” και σκανδάλων».

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί, «όσες κατακτήσεις πέτυχαν στις αμοιβές και παροχές τους, έγιναν μετά από αγώνες και ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με διοικήσεις ή υπουργούς».

Σημειώνεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ «δεν έχουν διστάσει να καταγγείλουν διοικήσεις και κυβερνητικές επιλογές, για τις ερευνητικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στο ΙΓΜΕ σε θέματα ορυκτού πλούτου, υπόγειων νερών, κατασκευαστικών έργων και περιβάλλοντος. Δεν κάλυψαν ποτέ ύποπτες διαχειριστικές επιλογές διοικήσεων».

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για να προασπίσουν την τιμή και την υπόληψή τους καθώς και του Ινστιτούτου. Καλούν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να δεχτεί το Συνδικάτο, που εδώ και καιρό ζητάει συνάντηση μαζί του και να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο Ινστιτούτο.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news