facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Big Brother στο Δημόσιο! «Καρφώνεις» επίορκο; Παίρνεις bonus και προαγωγή!

- Υπάλληλοι που θα αποκαλύπτουν κακοδιαχείριση και διαφθορά στο δημόσιο, θα επιβραβεύονται
- Από μπόνους και προαγωγές μέχρι αυξήσεις και ειδικό καθεστώς εργασίας τα... κίνητρα
- Πως θα προστατεύονται όσοι «καρφώνουν» επίορκους συναδέλφους τους
- Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης στηρίζεται στο αμερικανικό μοντέλο και τους whistleblowers

Δημόσιοι υπάλληλοι εναντίων δημοσίων υπαλλήλων και νικητής –ελπίζει- πως θα βγει το κράτος! Πως; Με την καταπολέμηση της διαφθοράς εκ των έσω, βάζοντας δηλαδή τους μεν να «καρφώνουν» τους δε. Φυσικά, δίνονται κίνητρα και μάλιστα ισχυρά!

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να καταρτίσουν νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου του whistleblowing, που χρησιμοποιείται από τη 10ετία του ’70 στη Αμερική και σιγά σιγά «κατακτά» και την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, θα δίνονται κίνητρα σε όλους καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά σε υπαλλήλους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Για όσους αποφασίσουν να καταγγείλουν επίορκους συναδέλφους τους ή να αποκαλύψουν συμπεριφορές, τους λεγόμενους whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ή υπερασπιστές της υπηρεσίας θα ονομαστούν εδώ) θα υπάρχει και... ανταμοιβή.

Τα κίνητρα θα είναι από μπόνους ή προαγωγή μέχρι αύξηση μισθού και ειδικό καθεστώς εργασίας.
Εκτός από αυτό, θα προστατεύονται από εκδικητικές συμπεριφορές.

Όπως γράφει η Καθημερινή, εξετάζεται να προβλέπει η ρύθμιση την απαλλαγή του υπαλλήλου που κάνει την καταγγελία από τυχόν ευθύνες που θα αφορούν παραβίαση απορρήτων ή παραβίαση καθήκοντος εχεμύθειας, απαγόρευση άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του και παροχή εγγυήσεων για την υπηρεσιακή του κατάσταση.

Θα υπάρχει και πρόβλεψη για μη εναγωγή ή δίωξη για δυσφήμιση, υπό τον όρο η καταγγελία να έχει γίνει με καλή πίστη, αλλά και για την αποκατάστασή του σε περίπτωση που υπάρχουν μέτρα εκδίκησης εις βάρος του.

Οι... «υπερασπιστές της υπηρεσίας» θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας ή σπατάλης δημοσίου χρήματος.

Κομβικό ρόλο στη διερεύνηση των καταγγελιών θα έχει η Αρχή Επιθεώρησης Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης. Στους υπαλλήλους της θα καταλήγουν οι καταγγελίες και εκείνοι θα τις διερευνούν.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news