facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Το «άγνωστο» BBC που θέλουμε να αντιγράψουμε

Να συμβάλει και το BBC στο στήσιμο της νέας δημόσιας τηλεόρασης εισηγούνται κάποιοι, χωρίς προφανώς να γνωρίζουν για τι πράγμα μιλούν. Γιατί μπορεί μεν να έχει την τεχνογνωσία, αλλά αν ακολουθήσει το δικό του σκεπτικό στα ελληνικά δεδομένα, το πιθανότερο είναι να βρεθούμε με μια εταιρεία υπερδιπλάσια της ΕΡΤ που να κοστίζει πολλά Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας «συστηθούμε» με το BBC, ώστε να γνωρίζουμε για τι πράγμα μιλάμε. Διαβάζουμε σχετικά: «H British Broadcasting Corporation (Βρετανική Εταιρεία Μεταδόσεων) που σχεδόν πάντα αποκαλείται (το) BBC (Μπι Μπι Σι) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο μεταδόσεων (τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών) του κόσμου. Η χρηματοδότησή του γίνεται μέσω των “τελών τηλεόρασης” που πληρώνουν όλοι όσοι διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Ιδρύθηκε το 1922 ως σύμπραξη έξι μεγάλων εταιριών μεταδόσεων εκείνης της εποχής και το 1927 έγινε δημόσια επιχείρηση, διατηρώντας όμως την αυτονομία στη διαχείρισή της από την κυβέρνηση

. Ξεκίνησε τις πρώτες πειραματικές μεταδόσεις τηλεοπτικού σήματος το 1932 και διατήρησε το μονοπώλιο στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις στη Βρετανία έως το 1950 και το 1970 αντίστοιχα. Σήμερα λειτουργεί τέσσερα εθνικά κανάλια τηλεόρασης, τα δυο από τα οποία ψηφιακά, πέντε εθνικά ραδιοφωνικά προγράμματα καθώς και πολλά τοπικά ή δευτερεύοντα. Το BBC είναι γνωστό και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του BBC World Service.

»Στην Ελλάδα το BBC World Service αναμεταδίδεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Από το 1939 στο BBC λειτουργούσε και ελληνική υπηρεσία ειδήσεων, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της στις 31 Δεκεμβρίου 2005, καθώς το κανάλι έκρινε ότι θα έπρεπε να γίνει ανακατεύθυνση των σχετικών χρηματικών πόρων για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στα αραβικά, γλώσσα που απευθύνεται σε χώρες με λιγότερη ελευθερία στον Τύπο, απ’ ό,τι η Ελλάδα και η Κύπρος».

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως πρόκειται για έναν ενημερωτικό κολοσσό με εξωστρεφή χαρακτήρα, που στόχο δεν έχει μόνο να ενημερώνει τους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά να παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό πρόγραμμα που απευθύνεται παγκοσμίως. Με σημαντικό βάρος στο διεθνές ρεπορτάζ, προχωρά σε αποκαλύψεις από κάθε χώρα χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος.

Προσωπικό

Ας επανέλθουμε στο BBC. Πόσο κόσμο τελικά απασχολεί; Την απάντηση τη δίνει επισήμως το ίδιο το BBC σε κάποιον πολίτη, ο οποίος διατυπώνει το ίδιο ερώτημα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του παρέχει η «Freedom of Information Act 2000» να ρωτάει και να παίρνει υποχρεωτικά απάντηση για ό,τι αφορά έναν δημόσιο οργανισμό από τον ίδιο τον οργανισμό.

Τι απαντά λοιπόν το BBC; Το σχετικό διάγραμμα που δείχνει την κατανομή των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης ανά μισθολογικό κλιμάκιο, όπως ήταν τον Μάιο του 2011. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει τον ετήσιο μισθό σε χιλιάδες λίρες, ενώ ο κάθετος τον αριθμό των υπαλλήλων που παίρνουν έναν συγκεκριμένο μισθό. Το ένθετο απλώς μεγεθύνει τα ανώτερα κλιμάκια, από 100.000 λίρες και πάνω. Από αυτό λοιπόν βγαίνει ότι:

1] Ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του BBC πλήρους απασχόλησης είναι 17.263. Φυσικά ο αριθμός αυτός είναι ένα κατώτατο όριο, διότι δεν περιλαμβάνει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και τους part-time.

2] Ο μέσος ετήσιος μισθός ανέρχεται στις £39.694 λίρες.

Βάρος στην ποιότητα

Το BBC βασίζεται πολύ στα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος το οποίο ανέρχεται στα 164 ευρώ τον χρόνο για έγχρωμες τηλεοράσεις και στα 55 ευρώ για την ασπρόμαυρη. Αυτό το ποσό επιβεβαιώνει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Sunderland Andrew Crisell, ο οποίος έχει κάνει πολυετείς μελέτες πάνω στο BBC, σε διάλεξη που έδωσε σε μεταπτυχιακό μάθημα Δομές και Λειτουργίες του ευρωπαϊκού επικοινωνιακού πεδίου, της καθηγήτριας Λίζας Τσαλίκη, και υπολόγισε το ανταποδοτικό τέλος της Αγγλίας στα 170 ευρώ. Το ανταποδοτικό τέλος είναι πολύ μεγαλύτερο στην Αγγλία (τριπλάσιο) και παρ’ όλα αυτά οι Βρετανοί δεν γκρινιάζουν, αλλά είναι περήφανοι για το πρόγραμμα του BBC.

Γενικά, το BBC έχει κάνει βήματα σε προγράμματα υψηλής τηλεθέασης, τα οποία το βοηθούν να συντηρεί την πολυσυλλεκτικότητά του και να έχει τη δυνατότητα να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του εκπομπές που ενδιαφέρουν μικρές ομάδες του πληθυσμού.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες. Αυτό εμπεριέχει μία αντίφαση, που δύσκολα εξισορροπείται. Κατ’ αρχάς, πρέπει να έχει προγράμματα που αρέσουν στους πολλούς. Αλλά, από την άλλη, πρέπει να περιέχει και προγράμματα που ενδιαφέρουν μικρές ομάδες του πληθυσμού –που επίσης πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη– και δεν τα βρίσκουν στην ιδιωτική τηλεόραση, με τα καθαρά εμπορικού προσανατολισμού προϊόντα. Ταυτόχρονα, τα σημαντικά ποσά του ανταποδοτικού τέλους στην Αγγλία επενδύθηκαν σε νέες τεχνολογίες κι έδωσαν στο BBC τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικό στα νέα δεδομένα, αλλά και να μπορεί να κάνει μακροχρόνιους προγραμματισμούς. Συνάμα, με τα χρήματα αυτά, μπορεί να χρηματοδοτεί ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με βάση το πραγματικό του κόστος και όχι με την τηλεθέαση (και τα χρήματα που θα φέρει από τη διαφήμιση). Έτσι, γίνονται πιο καλές δουλειές, έστω κι αν δεν είναι τόσο ανταποδοτικές οικονομικά.

Το υψηλό ανταποδοτικό τέλος δίνει ελευθερία από διαφημιστικές πιέσεις. Αλλά και κάτι ακόμα, που κάνει εντύπωση: Όπως δήλωσε ο Andrew Crisell, το BBC διαθέτει αντοχές και στις πολιτικές πιέσεις.

Ένα άλλο στοιχείο, που συνέβαλε στην επιτυχία του BBC, ήταν ότι το κράτος φρόντισε να το προστατεύσει, όταν αντιμετώπισε τον μεγάλο ανταγωνισμό από τα ιδιωτικά δίκτυα. Αυτό πίσω στο 1955. Το σπάσιμο του μονοπωλίου είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μεγάλη μερίδα του κοινού του το BBC. Κι όμως, τότε το κράτος αντιμετώπισε το πρόβλημα, φροντίζοντας τα δύο ανταγωνιζόμενα δίκτυα να έχουν διαφορετικές πηγές εσόδων, ώστε να μπορούν και τα δύο να επιβιώνουν, χωρίς να γίνεται ένας πόλεμος χωρίς έλεος και χωρίς κανόνες, για τις τηλεθεάσεις και τις ακροαματικότητες και κατ’ επέκταση για τα διαφημιστικά έσοδα.

Με δεδομένο ότι το BBC απολαμβάνει μεγάλου κύρους, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, κατορθώνει να πουλάει προγράμματα σε πολλές χώρες. Η πώληση τηλεοπτικών και άλλων προγραμμάτων βοηθάει στο να μειώσει σημαντικά αυτό το, έτσι κι αλλιώς υψηλό, όχι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τέλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος πως και στη Γηραιά Αλβιόνα ισχύει το εξής: μία δουλειά, που στον ιδιωτικό τομέα γίνεται από έναν, στον δημόσιο γίνεται από τέσσερις.

ΤΟ WHO IS WHO ΤΟΥ BBC

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδονται στην Αγγλία

BBC One

BBC Two

BBC Three

BBC Four

BBC Two HD (πρώην BBC HD)

BBC News

BBC Parliament

CBBC Channel

CBeebies

Άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί

S4C

BBC Alba

Διεθνείς τηλεοπτικοί σταθμοί

BBC World News

Τηλεοπτικοί σταθμοί BBC από τον κόσμο

BBC America

BBC Canada

BBC Kids

BBC Prime/BBC Entertainment

BBC Lifestyle

BBC Knowledge

UK.TV

UKTV


People+Arts

Animal Planet

BBC Persian

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν στην Αγγλία

BBC Radio 1

BBC Radio 2

BBC Radio 3

BBC Radio 4

BBC Radio 5 Live

BBC 1Xtra

BBC Radio 5 Live Sports Extra

BBC 6 Music

BBC Radio 7

BBC Asian Network

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν γύρω από την Αγγλία

BBC Radio Scotland

BBC Radio nan Gàidheal: Scottish Gaelic

BBC Radio Shetland

BBC Radio Orkney

BBC Radio Wales

BBC Radio Cymru

BBC Radio Ulster

BBC Radio Foyle

ΣΗΜ: Υπάρχουν και άλλοι 40 τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που καλύπτουν μικρότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το BBC των σκανδάλων

Υπάρχει όμως μια ακόμα πλευρά του ενημερωτικού αυτού κολοσσού. Τα σκάνδαλα…

«Το BBC είναι αγορασμένο από εμπόρους όπλων», υποστήριξε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, και ενδεχομένως κάτι θα ξέρει για να το λέει. Εκείνο που πάντως είναι βέβαιο είναι το γεγονός πως τα σεξουαλικά σκάνδαλα ταλαιπωρούν το δίκτυο.

Μάλιστα, νέες εξελίξεις ήρθαν στο φως στο δημοσιότητας για τα σκάνδαλα παιδεραστίας στο βρετανικό κανάλι BBC, που ήδη από πέρυσι έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ο Στούαρτ Χολ, ένας βετεράνος παρουσιαστής του καναλιού, φυλακίστηκε αφού βρέθηκε ένοχος, μετά την ομολογία του, για 14 κατηγορίες ασέλγειας εναντίον κοριτσιών κάτω της ηλικίας των 9 ετών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε κοινωνικό αλλά και εταιρικό επίπεδο, καθώς οι προσπάθειες του Τόνι Χολ –που είχε αναλάβει νέος γενικός διευθυντής πέρυσι τον Μάρτιο προκειμένου να φέρει το δύσκολο έργο της κάθαρσης από τα πολύκροτα σκάνδαλα που έχουν αμαυρώσει την εικόνα του δικτύου– φαίνεται πως δεν αποδίδουν καρπούς.

Ο Στούαρτ Χολ υπήρξε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στη βρετανική τηλεόραση τα τελευταία 50 χρόνια, έχοντας παρουσιάσει ποικίλες τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ ήταν γνωστός και ως αθλητικός σχολιαστής.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Χολ παραδέχτηκε τον Απρίλιο τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες αφορούν σε γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ 1967 και 1985 και περιλαμβάνουν 13 θύματα. Ο 83χρονος παρουσιαστής συνελήφθη τον Δεκέμβριο και αρχικά είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ολέθριες», «σκληρές» και «ψευδείς».

Το χρονικό των εξελίξεων είχε ξεκινήσει με τον Τζίμι Σαβίλ, ο οποίος συνέχιζε την παιδεραστία ενόσω εργαζόταν στο κανάλι, το οποίο συγκάλυπτε το γεγονός, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στα δικαστήρια. Έπειτα αποκαλύφθηκε ότι ένας δημοσιογράφος του καναλιού αυτοκτόνησε γιατί δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση από παρουσιάστρια.

iapopsi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news