facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Φέσι 528.000 € έβαλε στα ΕΑΣ ο έμπορος όπλων της «λίστας Λαγκάρντ» και γαμπρός του Παπακωνσταντίνου!

Βεβαιωμένος οφειλέτης του Δημοσίου και μάλιστα στον ευαίσθητο και επί ξύλου κρεμάμενο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας προκύπτει ο ελεγχόμενος για φοροδιαφυγή στη λίστα Λαγκάρντ Ανδρέας Ρωσσώνης, γαμπρός του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωσταντίνου!

Σύμφωνα με απόρρητη αναφορά εσωτερικού διοικητικού έλεγχου τον οποίο διέταξε κατεπειγόντως τον περασμένο Οκτώβριο ο απερχόμενος πρόεδρος της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ο γνωστός και... διαχρονικός έμπορος όπλων εμφανίζεται να έχει «φεσώσει» την προβληματική ΔΕΚΟ με 528.000 ευρώ, αρνούμενος να καταβάλει το τίμημα σύμβασης για τέσσερα πυροβόλα Α-30Χ173, τα οποία έχει παραλάβει εδώ και... δύο χρόνια η εταιρία Oto Melara. Πρόκειται για τον γνωστό ιταλικό οίκο ναυτικών πυροβόλων και βλημάτων που μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια τις προμήθειες του ΓΕΝ και εκπροσωπείται στην Αθήνα από τον ίδιο τον Ρωσσώνη καθώς και τον... 86χρονο συνεταίρο του Αλμπέρτο Μοντιάνο (μέλη της οικογένειας του οποίου, επίσης, φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ).

Η υπόθεση είναι εις γνώσιν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αφού ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και διευθύνων των ΕΑΣ Κωσταντίνος Πιλάλης (παραιτήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την προηγούμενη εβδομάδα), θορυβημένος ίσως από τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ και τον Ρωσσώνη, απαίτησε απόδοση ευθυνών για το «φέσι», φροντίζοντας ταυτόχρονα να ενημερώσει με διαδοχικά εμπιστευτικά σημειώματα το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Τα σημειώματα αυτά, που έχει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στην κατοχή της και παρουσιάζει σήμερα κάποια από αυτά, όπως επίσης και το πολυσέλιδο πόρισμα του διοικητικού ελέγχου για την υπόθεση Oto Melara, δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς στις εμπιστευτικές αναφορές του ο κ. Πιλάλης καταγγέλλει «σημεία και τέρατα» στα ΕΑΣ, ενώ αποδίδει το πρωτοφανές... μπαταχτσιλίκι του κ. Ρωσσώνη σε «απιστία» και «διαφθορά», επισημαίνοντας ότι η σχετική έρευνα οδήγησε στην άμεση απομάκρυνση δύο διευθυντικών στελεχών της πολύπαθης εταιρίας από τα καθήκοντά τους!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πόρισμα του ελέγχου, αλλά και τις επιμέρους μαρτυρίες στελεχών των ΕΑΣ, δημιουργείται η υπόνοια ότι ο Ρωσσώνης είχε βοήθεια «εκ των έσω» για να παρερμηνεύσει σκόπιμα τους όρους της σύμβασης και να αποφύγει προκλητικά την τήρηση των υποχρεώσεών του, επικαλούμενος «προφορικές συμφωνίες» με τον τότε διευθυντή ανάπτυξης και πωλήσεων της ελληνικής κρατικής εταιρίας. Συγκεκριμένα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των ΕΑΣ για την εξόφληση των σχετικών τιμολογίων, η πλευρά Ρωσσώνη αντιτείνει «ανεπισήμως» (χωρίς γραπτή δηλαδή τεκμηρίωση) ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό των 528.000 ευρώ, γιατί μαζί με τα πυροβόλα έπρεπε να έχουν δοθεί και 600 φυσίγγια των 30 ΜΜ, προκειμένου να δοκιμαστεί η επιχειρησιακή τους επάρκεια!

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα εσωτερικού ελέγχου των ΕΑΣ, που υπογράφεται από τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας Στέλιο Παπαδάκη, πουθενά στη σύμβαση δεν αναφέρεται τέτοια υποχρέωση της ελληνικής πλευράς και τα ΕΑΣ φαίνεται να έχουν τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, έχοντας λάβει ως προκαταβολή για την παραγγελία μόνο το 20% της συνολικής αμοιβής (από 50% που προέβλεπε η αρχική σύμβαση...) και ενώ εκκρεμεί το υπόλοιπο 80%, δηλαδή 528.000 ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση Παπαδάκη: «Το επιχείρημα της Oto Melara για τη διάθεση των φυσιγγίων 30 χιλ. ως προϋπόθεση για πληρωμή του τιμολογίου δεν επιβεβαιώνεται από τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Τα ΕΑΣ εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και δεν εντοπίσαμε από τα στοιχεία των φακέλων που μας δόθηκαν οιοδήποτε έγγραφο να δεσμεύει την εταιρία και να θέτει ως προϋπόθεση για την είσπραξη του τιμολογίου τη δωρεάν διάθεση 600 φυσιγγίων».

Η πλευρά Ρωσσώνη βασίζει τους ισχυρισμούς της σε προφορική πρόταση του τότε διευθυντή πωλήσεων, ο οποίος ενώ αρχικά η ιταλική εταιρία είχε γραπτώς εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει τα φυσίγγια αξίας περίπου 60.000 ευρώ για τα τέσσερα πυροβόλα, προθυμοποιήθηκε να τα χαρίσει! Οι ισχυρισμοί αυτοί ωστόσο δεν επαληθεύονται από κανένα επίσημο έγγραφο, πλην της μαρτυρίας τού εν λόγω εμπλεκόμενου στελέχους της ΕΑΣ, και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν νομική υποχρέωση για την εταιρία, ενώ αντιθέτως οι συμβατικοί όροι του συμβολαίου αφήνουν πλήρως ακάλυπτο τον Ρωσσώνη, δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά γιατί τα ΕΑΣ δεν έχουν ήδη στραφεί νομικά εναντίον του και επιχειρούν να τον συνετίσουν με επιστολές...

Η περίεργη στάση του τότε διευθυντή πωλήσεων των ΕΑΣ καταγράφεται στην έκθεση Παπαδάκη, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν ατυχείς χειρισμοί και άστοχες ενέργειες υψηλού κινδύνου από πλευράς ΕΑΣ, οι οποίες τροφοδότησαν τα επιχειρήματα τα οποία επικαλείται σήμερα ο αντιπρόσωπος της Oto Melara στην Ελλάδα για τη μη εξόφληση του εκδοθέντος τιμολογίου... Ο τότε γενικός διευθυντής του κλάδου ανάπτυξης και πωλήσεων κ. Αντάρτης συμφώνησε προφορικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τη δωρεάν διάθεση των 600 φυσιγγίων 30 mmX173, παρά το γεγονός ότι η Oto Melara είχε ενδιαφερθεί αρχικά για την αγορά τους»!

Την περίεργη αυτή προθυμία «μεταφράζει» ευθέως ως «διαφθορά και απιστία» ο τέως πρόεδρος των ΕΑΣ στην απόρρητη αναφορά του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ενώ σε κάθε περίπτωση οι υπεσχημένες «διευκολύνσεις» δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες στη σύμβαση και δεν δημιουργούν την παραμικρή πρόσθετη υποχρέωση για την ελληνική εταιρία.

Τα έδωσαν σε τιμή κόστους

Το εντυπωσιακότερο και... εξοργιστικότερο όμως της όλης υπόθεσης είναι ότι τα ΕΑΣ έδωσαν τα πυροβόλα σε τιμή κόστους, χωρίς να κερδίζουν ούτε ένα ευρώ από αυτή την περίεργη δοσοληψία! Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα Παπαδάκη: «Σύμφωνα με την εισήγηση 1089/06.07.2009 του Δ.Σ. των ΕΑΣ δεν προκύπτει κάποιο κέρδος από την πώληση των πυροβόλων Α-30Χ173, αφού το αναφερόμενο κόστος μονάδας για τα ΕΑΣ είναι 165.000 ευρώ και η προαναφερόμενη τιμή 165.000 ευρώ... Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάποιο κέρδος από τη σύμβαση, αντιθέτως αν συνυπολογισθεί η δωρεάν διάθεση των 600 φυσιγγίων θα επέλθει τελικό αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα».

Παρά το γεγονός δηλαδή ότι η σύμβαση ήταν ουσιαστικά χαριστική προς τον Ρωσσώνη, ο τελευταίος με αστεία προσχήματα αρνείται να καταβάλλει το 80% του τιμήματος για προϊόντα που έχει παραλάβει «ανεπιφύλακτα» (όπως αναφέρεται στα σχετικά πορίσματα) πριν από δύο ολόκληρα χρόνια. Την ίδια ώρα εκατοντάδες υπάλληλοι των ΕΑΣ παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η εταιρία αδυνατεί να καλύψει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά ακόμη και τις δαπάνες ιδιωτικής φύλαξης των εγκαταστάσεών της, αντιμέτωπη πλέον με το φάσμα του λουκέτου...

Ο κυρίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε αποκαλύψει όλο το άγνωστο παρασκήνιο των κινήσεων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Ρωσσώνη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα εξοπλιστικά προγράμματα εκείνης της εποχής και που οι αποφάσεις που ελήφθησαν φαίνεται να κόστισαν πάνω από 2 δισ. ευρώ στους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες, καθώς μόνον η παραγγελία δύο επιπλέον υποβρυχίων κλάσης «214» είχαν κόστος 1 δισ. ευρώ.

Ο Ανδρέας Ρωσσώνης είναι από τους κορυφαίους παράγοντες των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, με τεράστιες επιτυχίες στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων για το Οπλο. Απόφοιτος του πανίσχυρου Κολεγίου Αθηνών, με πολλές και σημαντικές διασυνδέσεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά διατηρώντας χαμηλό προφίλ, χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους που κινούνται στον σκοτεινό, και πολλές φορές βρόμικο, χώρο των εξοπλισμών ως ένας από τους ισχυρότερους παίκτες της Μεταπολίτευσης!

«Ηταν τόση η δύναμή του, που όποια εταιρία εκπροσωπούσε είτε κέρδιζε τον διαγωνισμό για την προμήθεια είτε αυτός δεν ολοκληρωνόταν, δηλαδή επί της ουσίας δεν έχανε ποτέ». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε τότε, μιλώντας στην εφημερίδα μας, κορυφαίος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει περάσει από θέσεις που σχετίζονται με την προμήθεια οπλικών συστημάτων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), τον κ. Ρωσσώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΝ, ο κ. Ρωσσώνης από τη δεκαετία του ’80 και μετά κυριαρχεί στις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας διάφορες αντιπροσωπείες, κατά βάση ιταλικές. Ωστόσο, η μεγάλη του επιτυχία στηρίζεται στην αντιπροσώπευση του ιταλικού οίκου πυροβόλων Oto Melara. «Δεν υπάρχει πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που να μην έχει επάνω τέτοιο πυροβόλο. Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, όλα. Ακόμη και τα αρματαγωγά κλάσης “Ιάσων” έχουν επάνω πυροβόλα Oto Melara» τόνιζε, επίσης, ο ίδιος αξιωματούχος του ΓΕΝ.

Στον κατάλογό των επιτυχιών του περιλαμβάνεται και η ναυπήγηση του νέου πετρελαιοφόρου του Ελληνικού Στόλου από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri, την αντιπροσώπευση του οποίου για την Ελλάδα είχε ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον, το 2004 ανέλαβε την αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Αlenia Westinghouse και προωθούσε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την τορπίλη βαρέως τύπου Blackshark απέναντι στο μεγάλο φαβορί, τη γερμανική τορπίλη DM2Α4 της STN Atlas. Παρά το γεγονός ότι χρειαζόταν πιστοποίηση η Blackshark, εν τούτοις ο κ. Ρωσσώνης «χτύπησε» την προμήθεια με όλη του τη δύναμη και μπορεί να μην την πήρε, αλλά «χάλασε» τον διαγωνισμό. Εως σήμερα τα υποβρύχια δεν έχουν τορπίλες…

Ο Σάφα, ο Χάλακ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται, αν και ο ίδιος το αρνείται, ο κ. Ρωσσώνης φέρεται να διατηρεί επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) Ισκαντάρ Σάφα. Ο κ. Ρωσσώνης, λόγω της εμπειρίας του στα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού, δραστηριοποιήθηκε και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προωθώντας το πρόγραμμα των κορβετών Benuna έναντι των γαλλικών φρεγατών FREMM. Αυτό είχε ως συνέπεια να έρθει πολύ κοντά με τον Ισκαντάρ Σάφα και να προστεθεί στην υπόλοιπη λιβανέζικη παρέα των Αθηνών, που απαρτίζεται από τους επιχειρηματίες Τζ. Χάλακ, γνωστό στην Ελλάδα ως διαχρονικό φίλο της οικογένειας Παπανδρέου, και Αl Houri, εκπρόσωπο της λιβανέζικης εταιρίας CCC με έδρα την Αθήνα, της οποίας νομικός σύμβουλος φέρεται ο Χάρης Παμπούκης…

Κάτι που εφόσον αληθεύει δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στον πρώην υπουργό Οικονομικών, επί των ημερών του οποίου αντί οι Γερμανοί να πληρώσουν ρήτρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την καθυστέρηση στην παράδοση των υποβρυχίων, κλάσης «214», πήραν μέσω του Ισκαντάρ Σάφα μία ακόμη παραγγελία για δύο επιπλέον υποβρύχια, που θα κοστίσουν στον σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνα πολίτη το ποσό του 1 δισ. ευρώ!

Φυσικά η ευθύνη δεν ανήκει μόνον στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας και εισηγητής της συγκεκριμένης λύσης!

Η εμπλοκή του στην παραλαβή των (προβληματικών) αεροσκαφών Spartan

Επιπλέον, ο κ. Ρωσσώνης, αφήνοντας για λίγο τη θάλασσα και τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, εμφανίζεται ξαφνικά και κυριολεκτικά από το πουθενά στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παραλαβή των μέσης μεταφορικής ικανότητας αεροσκαφών C-27J Spartan. Βρισκόμαστε στο 2010, επί υπουργίας στο Εθνικής Αμυνας του Ευάγγελου Βενιζέλου, και το 2011, επί Πάνου Μπεγλίτη, όπου διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της κατασκευάστριας εταιρίας για την παραλαβή των C-27J. Τα αεροσκάφη παρουσιάζουν διάφορα τεχνικά προβλήματα και η Πολεμική Αεροπορία αρνείται να τα παραλάβει. Ο τότε γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών Ε. Βασιλάκος επιβάλει ρήτρες καθυστέρησης, που κανείς δεν γνωρίζει αν σήμερα πληρώνονται, και το «ντουέτο» Ασημακόπουλου - Ρωσσώνη παρασκηνιακώς καταβάλλει προσπάθειες για να μην πληρωθούν οι ρήτρες, τα αεροπλάνα να παραληφθούν όπως όπως και να ενεργοποιηθεί η «οψιόν» αγοράς επιπλέον τριών αεροσκαφών! Κάτι που δεν έγινε τελικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κόστισε στους Ελληνες φορολογουμένους 273.200.000 ευρώ και υπεγράφη επί ημερών υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου. Και ενώ με την υπογραφή της σύμβασης δόθηκε ως προκαταβολή το 60%, περίπου, του συνολικού ποσού, μέχρι σήμερα η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει μόλις τρία, από τα οκτώ συνολικά, αεροσκάφη, εκ των οποίων συνήθως βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μόνον το ένα λόγω των σοβαρών και άλυτων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αυτά τα προβλήματα επιχείρησε να λύσει ο Ρωσσώνης μαζί με τον Θεόδωρο Ασημακόπουλο, στενό συνεργάτη και φίλο του διαχρονικού συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου Γρηγόρη Βαλλιανάτου. Ενα «παιδί» της ανανεωτικής Αριστεράς, παλιός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου, επικοινωνιολόγος του Φώτη Κουβέλη και από το 2009 σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ασημακόπουλος αντιπροσώπευε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 την ιταλική αεροναυπηγική εταιρία Alenia.

dimokratianews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news