facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η Λετονία στην ευρωζώνη από το 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για να βγει από την οικονομική κρίση.

Η έκθεση της Επιτροπής για τη Λετονία θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα κοινοποιηθεί στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Αρμοδιότητα των τελευταίων είναι να λάβουν την τελική απόφαση για την ένταξη της Λετονίας στη ζώνη του ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει στη σύνοδό τους που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Λετονία πληροί τις προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επίσης εκφράσει τη συγκατάθεσή της στο να γίνει η Λετονία το 18ο μέλος της ευρωζώνης από το 2014.

«Η εμπειρία της Λετονίας δείχνει ότι μια χώρα μπορεί να υπερβεί τις μακροοικονομικές αστάθειες, ακόμη και τις σοβαρές, και να βγει ενισχυμένη», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Μετά τη βαθιά ύφεση που γνώρισε η Λετονία κατά τη διετία 2008-9, η οικονομία της άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει και το 2012 κατέγραψε ανάπτυξη +5,6%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξή της για φέτος θα πέσει στο 3,8% αλλά θα ανέβει ξανά στο 4,1% το 2014.

moneypost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news