facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Tι αλλάζει στον νόμο για τα αυθαίρετα

Εκατοντάδες σχόλια πολιτών και φορέων υποβλήθηκαν επί του νέου σχεδίου νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πέραν της αεροφωτογραφίας για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ή αλλαγής χρήσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης έληξε την Κυριακή 28 Απριλίου, με την κατάθεση 1.225 σχολίων στην κυβερνητική ιστοσελίδα. Το σ/ν αναδεικνύεται σε αληθινό πρωταθλητή για το 2013, ενώ κατατάσσεται στα πέντε πρώτα αν ληφθούν υπόψη οι διαβουλεύσεις νομοσχεδίων και του 2012.

Η επεξεργασία των σχολίων θα γίνει μέσα στο ερχόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε αμέσως μετά το νομοσχέδιο να συνυπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία και να μπορέσει να κατατεθεί στην επιτροπή της Βουλής κατά τις 20 Μαΐου.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε πως όλα τα σχόλια των πολιτών θα ληφθούν υπόψη, ωστόσο ενημερωμένες πηγές τόνιζαν χθες πως αποκλείεται να παραβιαστεί η πρόβλεψη πως ο χρόνος ανέγερσης του αυθαιρέτου (ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης) πρέπει να έχει συντελεστεί πριν από την 28 Ιουλίου 2011 και να αποδεικνύεται με δημόσιο έγγραφο. Ως δημόσιο έγγραφο θεωρούνται και οι αεροφωτογραφίες που θα εκδώσει το ΥΠΕΚΑ, οι οποίες θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Στη διαβούλευση κατατέθηκαν αιτήματα να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής με ένορκη βεβαίωση, όμως από το ΥΠΕΚΑ αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο.

Αεροφωτογραφίες
Σημειώνεται πως στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου σχετικά με την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών ορίζεται πως εντός αποκλειστικής προθεσμίας 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου το υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να εισαγάγει στο πληροφοριακό σύστημα που χειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αεροφωτογραφίες της 28.7.2011 για όλη την επικράτεια. Πέραν της αεροφωτογραφίας, για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ή αλλαγής χρήσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής.

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο για το θέμα της νομιμοποίησης με 500 ευρώ όλων των αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975, ρύθμιση που δέχθηκε αρκετή κριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η σχετική πρόβλεψη να ισχύσει μόνο για κατοικίες και όχι για μεγάλα κτίσματα όπως οι τουριστικές εγκαταστάσεις ή οι βιομηχανίες. Για τέτοιου είδους οικοδομές μπορεί να ισχύσει η καθιερωμένη διαδικασία νομιμοποίησης με την καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ δεν είναι να προκαλέσει με τη νομιμοποίηση έναντι χαμηλού ποσού μεγάλων εγκαταστάσεων. Αντίθετα, όπως τονίζεται, στόχος είναι να απεμπλακούν οι μεταβιβάσεις κτισμάτων που είτε ανεγέρθηκαν με γενικές διατάξεις νόμων (παραδείγματος χάριν σε σεισμόπληκτες περιοχές) ή κατασκευάστηκαν στην επαρχία κατά τη δεκαετία του 1960 και κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70 και οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν φάκελο οικοδομικής άδειας.

Από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται επίσης πως δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα για τα οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.

ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ!
Αδιαφορία των πολιτών για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο
Ελάχιστο ενδιαφέρον επέδειξαν πολίτες και φορείς απέναντι στις προβλέψεις περί περιβαλλοντικού ισοζυγίου, αφού μόνο ένα (!) σχόλιο «εισέπραξαν» τα δύο βασικά άρθρα του νομοσχεδίου που ρυθμίζουν το θέμα. Κάτι που προκάλεσε έκπληξη και απογοήτευση στο ΥΠΕΚΑ.

Το μοναδικό σχόλιο προέρχεται από την WWF Ελλάς και είναι αρκετά καυστικό. Η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα παράδοξη» την άποψη του υπουργείου Περιβάλλοντος περί περιβαλλοντικού ισοζυγίου, αφού, όπως αναφέρει, σε ήδη υποβαθμισμένες από αυθαίρετους οικισμούς περιοχές το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα αποκατασταθεί με πρόσθετες οχλούσες χρήσεις, όπως οι χώροι διαχείρισης απορριμμάτων, αμαξοστάσια μέσων μαζικής μεταφοράς, κοιμητήρια ή υπόγεια πάρκινγκ. «Οταν διαβάζουμε ένα άρθρο, καλό είναι να το διαβάζουμε ολόκληρο», απάντησαν παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Επισήμαναν πως προβλέπονται 15 βασικές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου (που θα χρηματοδοτηθούν από τα πρόστιμα), όπως κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, ανάδειξη παλαιών, ανακαινίσεις κτιρίων, αποκατάσταση διατηρητέων, δίκτυα κίνησης πεζών, δίκτυα πράσινων παρεμβάσεων στον αστικό ιστό, αναβάθμιση όψεων κτιρίων και αξιόλογων τουριστικών και πολιτιστικών κέντρων, καθαρισμός και οριοθέτηση ρεμάτων, ανάδειξη και προστασία περιοχών που χρήζουν ειδικής προστασίας μέσω αναπλάσεων.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news