facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

"Iερή" κομπίνα με εικονικές δωρεές σε μοναστήρια και ναούς - "Λαδώνονταν" ιερείς κι εφοριακοί

Είναι γνωστό πως η νομοθεσία προβλέπει έκπτωση φόρου για όσους κάνουν δωρεές και φιλανθρωπίες. Με στόχο λοιπόν αυτήν την έκπτωση φόρου κάποιοι με υψηλά φορολογητέα βαλάντια έστησαν μεγάλες κομπίνες για να αποφύγουν να καταβάλουν υψηλούς φόρους στη εφορία.

Στην καλοστημένη κομπίνα συμμετείχαν ιερείς, ηγουμένοι αλλά και φοροτρεχνικοί, και λογιστές, όλοι με το αζημίωτο εννοείται!

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", η οικονομική επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών παρέλαβε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλόγους με χιλιάδες ονοματεπώνυμα φορολογουμένων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δηλώσει στην Εφορία μεγάλα ποσά δωρεών σε ναούς, μοναστήρια κι ενορίες. Τελικά διαπιστώθηκε πως μεγάλος αριθμός των επονομαζόμενων δωρεών ήταν “μαϊμού”!

Οι εικονικές δωρεές γίνονταν τόσο από επιχειρηματίες όσο και από δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων τις είχαν αναγάγει σε σπορ, σε συνεργασία βεβαία με ιερείς και εφοριακούς, αποφεύγοντας έτσι να καταβάλουν υψηλούς φόρους στην Εφορία.

Πώς γινόταν η κομπίνα;

Ο δωρητής κατέθετε ως δωρέα ένα μικρό ποσό υπέρ της ανέγερσης ή αποπεράτωσης ενός ναού, ή για κάποιο φιλανθρωπικό ποσό – πάντα για ιερό σκοπό με λίγα λόγια.

Με τη σειρά τους, ιερείς ναών ή ηγουμένοι μοναστηριών αναλάμβαναν να τους κόβουν αποδείξεις με ποσά όμως πολλαπλάσια από αυτά που καταβάλονταν στην πραγματικότητα, ώστε οι δωρητές να τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια καταλλήλως στη φορολογική τπυς δήλωση και να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

Οι “ιερές” κατά τ' άλλα δωρεές έκρυβαν και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι αφού ιερείς και ηγουμένοι που έκοβαν τις μεγάλες αποδείξεις έπαιρναν ποσοστά! Στο παιχνίδι της μίζας είχαν μπει φυσικά και εφοριακοί ακόμη και φορετοχνικοί.

Η "μίζα" για τους ιερείς έφτανε περίπου το 7% των πραγματικών ποσών των δωρεών ενώ περίπου 3% έπαιρνε ο λογιστής που μεσολαβούσε για τη δουλειά.

Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις είναι αυτή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων όπου 3 ιερείς, 7 εφοριακοί και 4 φοροτεχνικοί της περιοχής έχουν κριθεί υπόλογοι και αρκετοί από τους κρατικούς λειτουργούς τέθηκαν σε αργία για πάραβαση καθήκοντος και αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός κι εκτός υπηρεσίας.

Συνολικά, σε φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον "200" δωρητών από όλη τη Θεσσαλία, εμφανίζεται να δόθηκαν ως δωρεές "μαϊμού" τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ για φιλανθρωποικούς σκοπούς σε εκκλησίες.

Μόνο για έναν από τους εμπλεκόμενους ιερείς, τα ποσά που φαίνεται να κόπηκαν ως αποδείξεις δωρεών τη διετία 2007 - 2009, έφτασαν τις 400.000 ευρώ.

Στην κατάθεσή του, ένας από τους ιερείς παραδέχτηκε ότι το 2008 κάποιοι φορολογούμενοι τπου ζήτησαν αποδείξεις δωρεών για να τύχουν φορολογικής απαλλαγής και ότι εξέδωσε 23 αποδείξεις ύψους 138.650 ευρώ από μη θεωρημένο μλποκ. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι για όποιες αμφιβολίες είχε τον καθησύχασε η φοροτεχνικός κ. Κ πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί οι δωρητές που έλαβαν τις αποδείξεις ήταν γνωστοί και κάποιοι ήταν υπάλληλοι της ΔΟΥ Φαρσάλων.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news