facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Σε καναδικό fund το ποσοστό της Hochtief στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Η Hochtief AG ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει στην πώληση της μονάδας αεροδρομίου της στην καναδική Public Sector Pension Investment Board, σε μια συμφωνία που αναμένεται να αποφέρει στη γερμανική εταιρεία 1,1 δισ. ευρώ.

Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αεροδρόμια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αυτό των Αθηνών, της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σύδνεϋ και των Τιράνων.

Η συμφωνία καλύπτει assets που αποτιμώνται στα 1,5 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει δικαιώματα μειοψηφίας 0,4 δισ. ευρώ. Η Hochtief δεν αναμένει κάποια σημαντική επίπτωση στα κέρδη από τη συμφωνία, η οποία υπόκειται στην έγκριση των αρχών και αναμένεται να δοθεί κοντά στο β΄ εξάμηνο φέτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief, Marcelino Fernandez Verdes, δήλωσε πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα funds που θα απελευθερωθούν όπως σχεδιαζόταν, για να μειώσουμε το χρέος και να επενδύσουμε στις λειτουργικές δραστηριότητες υποδομών. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ανταγωνιστική θέση της Hochtief».

Από την πλευρά του ο οικονομικός διευθυντής Peter Sassenfeld, δήλωσε πως η Hochtief AirPort «περνάει στα χέρια ενός μακροπρόθεσμου και αξιόπιστου επενδυτή ο οποίος θα συνεχίσει να στηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες (αεροδρομίου) με έναν υπεύθυνο τρόπο. Έχουμε, επομένως, πετύχει το στόχο μας να προσφέρουμε μια προοπτική στους υπαλλήλους μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό».

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη κινητικότητα αναφορικά με την κατάληξη που μπορεί να είχε το ποσοστό των Γερμανών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων και από Κινέζους επενδυτές.

Αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση του ΔΑΑ, σημειώνεται ότι, μετά το Ελληνικό Δημόσιο που είναι μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 55%, ο αμέσως μεγαλύτερος μέτοχος ήταν η Hochtief Airport (26,7%) - θυγατρική της Hochtief AG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο ACS. Οι λοιποί μέτοχοι που κατέχουν το 13,3% είναι η Hochtief Airport Capital της οποίας κύριοι μέτοχοι είναι Καναδικά και Αυστραλιανά θεσμικά επενδυτικά σχήματα, καθώς και η οικογένεια Κοπελούζου με 4,99%.

Το Public Sector Investment Board είναι ένα κρατικά ελεγχόμενο συνταξιοδοτικό ταμείο. Παρέχει πρωτίστως τις υπηρεσίες του στο καναδικό δημόσιο, τον καναδικό στρατό και την Καναδική Βασιλική Έφιππη Αστυνομία. Επενδύει στα χρηματιστήρια παγκοσμίως αλλά και στις αγορές σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ και του Καναδά. Παράλληλα, πραγματοποιεί επενδύσεις στις αγορές private equity και real estate. Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και έχει έδρα την Οτάβα, ενώ διατηρεί επίσης γραφεία στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news