facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Απορρίπτουν οι ευρωβουλευτές το «κούρεμα» των καταθέσεων

«Όχι» στην πρόταση της Γερμανίας για ανάληψη του κόστους τράπεζας που βρίσκεται σε εκκαθάριση από τους μεγαλοκαταθέτες αναμένεται να... πουν οι ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση στην ανάληψη του κόστους μιας τράπεζας, μια πρόταση στην οποία συμφώνησε η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής με μεγάλη πλειοψηφία.

Από την πλευρά της η Γερμανία η οποία εμπλέκει σχεδόν εξ αρχής τους ανασφάλιστους καταθέτες,επιμένει στο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα πρέπει να επεμβαίνει τελευταίος, αφού προηγηθούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες. Το πρόβλημα έγκειται ουσιαστικά στην σειρά με την οποία θα επεμβαίνουν οι εμπλεκόμενοι στη διάσωση των τραπεζών. Σε αντίθεση με το Βερολίνο, άλλες χώρες θεωρούν ότι οι καταθέτες και γενικότερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επεμβαίνουν τελευταίοι, ενώ η Ισπανία, για παράδειγμα, υποστηρίζει πως θα πρέπει να μη συμμετέχουν καθόλου.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν έχει προτείνει ότι σε περίπτωση εξυγίανσης ή εκκαθάρισης ενός χρηματοπιστωτικών ιδρύματος, το κόστος θα επωμίζονται κατά σειρά οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, οι πιστωτές και στη συνέχεια οι ανασφάλιστοι καταθέτες, πέραν δηλαδή των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη θέση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, θα πρέπει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης να υπάρχει ρητή διάταξη που θα αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή ασφαλισμένων -μέχρι 100.000 ευρώ- καταθετών στη διάσωση ή στην εκκαθάριση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να παρεμβαίνουν τελευταίοι ως έσχατη λύση.

moneypost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news