facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς, τα δύο βασικότερα εμπόδια που καθυστερούσαν το εγχείρημα, δηλαδή οι δανειακές υποχρεώσεις και το πλάνο της αποκρατικοποίησης, φαίνεται να έχουν αρθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», μία βασική αλλαγή είναι η τύχη των δανείων της εταιρείας. Το δάνειο των 250 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς θα εξυπηρετείται από τον παραχωρησιούχο επενδυτή, ενώ ο υπόλοιπος δανεισμός από την Εγνατία Οδό ΑΕ η οποία παραμένει στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές της Εγνατίας Οδού από δανειακές συµβάσεις που είχε συνάψει µε τράπεζες, για την εξασφάλιση των οποίων έχουν συσταθεί εµπράγµατα δικαιώµατα επί του δικαιώµατος εκµετάλλευσης πριν από τη μεταβίβαση της εταιρείας στο Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δύνανται να αναλαµβάνονται από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης.

Η ρύθμιση επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ «στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιοποίησης του δικαιώµατος εκµετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, να συνάπτει κάθε αναγκαία σύµβαση».

«Από την ανάληψη των οφειλών από τον ανάδοχο της σύµβασης αξιοποίησης... οι κάθε είδους υποχρεώσεις της εταιρείας "Εγνατία Οδός ΑΕ", τόσο από τις δανειακές συµβάσεις όσο και από κάθε άλλη αιτία που συνδέεται µε αυτές, καθώς και οι εµπράγµατες ή προσωπικές εξασφαλίσεις για τις οφειλές αυτές αποσβέννυνται», αναφέρεται.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στο προσφερόμενο τίμημα θα ενσωματωθεί και η αξία του δανεισμού της Τράπεζας Πειραιώς και ο επενδυτής θα αναλάβει την εξυπηρέτησή του, καταβάλλοντας μικρότερο τίμημα σε μετρητά.

Το άλλο δάνειο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2008 με την εγγύηση του Δημοσίου, θα παραμείνει στην Εγνατία Οδό και θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από την επιστροφή ΦΠΑ της εταιρείας, ο οποίος πλέον αποδίδεται από το Δημόσιο.

Διόδια

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκαν προτάσεις των συμβούλων της αποκρατικοποίησης για υψηλά διόδια στον εθνικό αυτοκινητόδρομο.

Για τη χρέωση των διοδίων τελών θα εφαρμοστεί η ίδια τιμολογιακή πολιτική που υπάρχει και στις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

Δηλαδή, θα ξεκινά με βάση τα 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ και πληθωριστικής προσαρμογής) και θα έχει ανώτατο «πλαφόν» τα 6 λεπτά ανά χλμ.

Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ιδιώτης παραχωρησιούχος θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται 15 σταθμούς διοδίων στον κύριο άξονα και άλλους έξι στους κάθετους άξονες, συνολικά δηλαδή 21 σταθμούς.

Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη επενδυτή θα έχει διάρκεια έως και 40 έτη.

dealnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news