facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

"Τέρμα οι απειλές κατά της Κύπρου"- Έγγραφο της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί , ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, να εκμεταλλεύεται το Φυσικό της Αέριο,ανεξάρτητα από τις όποιες αμφισβητήσεις της Άγκυρας  απευθύνει η ΕΕ, σύμφωνα με το  Προσχέδιο του Εγγράφου για τις θέσεις της ΕΕ που θα παρουσιασθεί στην προσεχή συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις 27 Μαΐου.

Τέρμα οι απειλές
Παράλληλα στο Προσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα σε συνοπτική μορφή η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Τoday’s Zaman, καταγράφεται αυστηρή προειδοποίηση  στην Τουρκία  να αποφύγει οποιαδήποτε μορφή ενέργειας ή απειλής κατά κράτους μέλους της ΕΕ, όπως επίσης οποιαδήποτε μορφή προστριβών και δράσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν τη σχέση καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών - αναφορές που πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούν φυσικά και την Ελλάδα.

Άνοιγμα λιμένων - αεροδρομίων
Στο έγγραφό της, η ΕΕ καθιστά σαφές ότι η Kυπριακή Δημοκρατία  ( στο δημοσίευμα «ελληνοκυπριακή πλευρά»)  θεωρείται ότι, ως κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, διατηρεί το δικαίωμα στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Μεσόγειο, παρόλο που η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτό το δικαίωμα.
Αναμένεται ακόμα από την Τουρκία να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση τους λιμένες και αερολιμένες της σε μέσα μεταφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Να ανοίξει η Χάλκη
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επανάληψή με με σαφή τρόπο στο έγγραφο, της θέσης της ΕΕ ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα πρέπει να επαναλειτουργήσει, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί το οικουμενικό στάτους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
 Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενθαρρύνεται η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς επίσης στη Συρία και στις περιπτώσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Το Κουρδικό

Αναγνωρίζεται, επίσης, η πρόοδος της χώρας στην αντιμετώπιση του Κουρδικού ζητήματος και στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος.

Αιχμηρή κριτική ασκείται, ωστόσο, για την κατάσταση του Τύπου στην Τουρκία και την ελευθερία της έκφρασης, χωρίς όμως να παραβλέπεται η πρόοδος που σημειώθηκε με την έγκριση από τη Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση του 4ου πακέτου δικαστικών μεταρρυθμίσεων, βήμα θετικό προς την κατεύθυνση της προώθησης της ελευθερίας της έκφρασης.

Διαδεδομένη η διαφθορά

Επίσης, η διαφθορά εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη και καταγράφεται η απουσία αποτελεσματικής στρατηγικής για την καταπολέμησή της. Αν και αναγνωρίζεται η πρόοδος στην κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος προκειμένου το ισχύον νομικό πλαίσιο της Τουρκίας να συμμορφωθεί πλήρως προς τα κοινοτικά και διεθνή πρότυπα. «Η πρόοδος σχετικά με το θέμα αυτό εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για το άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση», αναφέρει το έγγραφο.

Θετικό η εποπτεία του Στρατού από το Σύνταγμα 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο προσχέδιο αναφέρονται ως θετικά τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία στον τομέα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου (θεσμοθέτηση Τούρκου Διαμεσολαβητή, σύσταση Εθνικού Ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόοδος στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών και στην ισότητα των δύο φύλων, πρόοδος στην επίτευξη του στόχου να τεθεί ο Στρατός υπό την εποπτεία του νέου Συντάγματος αναμένεται ως ευκαιρία για την εδραίωση της δικαστικής μεταρρύθμισης και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας.


onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news