facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Χωρίς απολύσεις η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέει η κυβέρνηση

Τα τρία στάδια του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ παρουσίασε επιγραμματικά, μιλώντας στη ΝΕΤ την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Το πρώτο αφορά στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή συστήματος, ΑΔΜΗΕ, το δεύτερο στη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και το τρίτο στην αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.

Ο κ. Κεδίκογλου, ανέφερε ότι τμήμα του προσωπικού της ΔΕΗ θα πάει στη νέα εταιρεία και διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Το σχέδιο, έχει διάρκεια τριών ετών και μέχρι τότε θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε να επιλεχθούν «οι βέλτιστες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ επίσης θα υπάρξει πλήρης μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόνισε, πάντως, ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλους παίκτες της διεθνούς ενεργειακής σκακιέρας».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι κάτι στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνητικοί εταίροι» και «αν υπάρξουν προτάσεις θα γίνουν βελτιώσεις».

«Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, έρχονται σε συνέχεια των προσπαθειών της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος των τελικών καταναλωτών», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου.

Διαφωνεί ο «Σπάρτακος»

«Όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε αποκρατικοποίηση στην Ενέργεια, έγινε μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος υπέστη κατακόρυφη αύξηση. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στην Ελλάδα», αναφέρει το Σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ, με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, θέτει επίσης προς την κυβέρνηση τα ερωτήματα:

-Με ποιον τρόπο θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους να μετακινηθούν στη νέα «μικρή ΔΕΗ» ή μήπως αντί μετακίνησής τους μεθοδεύει την απόλυσή τους;

-Με ποια διαδικασία θα υποχρεώσει τους Έλληνες καταναλωτές να προμηθεύονται ρεύμα από τη νέα εταιρεία;

-Ποιος θα παρέχει ρεύμα στο μη διασυνδεδεμένο Νησιωτικό Σύστημα/Σύμπλεγμα;

-Θα υποχρεώσουν τη «μικρή ΔΕΗ» να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή που θα της επιφέρει ζημίες, όπως γίνεται σήμερα με τη ΔΕΗ Α.Ε. και τις εταιρίες Αλουμίνιον, ΛΑΡΚΟ κλπ (που παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ);

«Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη θα πρέπει να γνωρίζει ότι στις τοπικές κοινωνίες, η ΔΕΗ δύναται να δραστηριοποιείται σε Ορυχεία και Σταθμούς Παραγωγής, ακριβώς επειδή είναι μια Δημόσια Επιχείρηση. Δεν αποδέχονται κοινωνίες να μετεγκατασταθούν και να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους προκειμένου να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες αεριτζήδες» υποστηρίζει τέλος ο Σπάρτακος.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news