facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις στα δάνεια των νοικοκυριών

Το πράσινο φως ώστε το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων των νοικοκυριών να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή έδωσε τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος καθόλη την διάρκεια που τα νοικοκυριά θα έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα στη γνωμοδότηση της η ΕΚΤ δεν προβάλει ενστάσεις σε σχέση με τις ρυθμίσεις περί ενήμερων οφειλετών που βρίσκονται σε αδυναμία λόγω της μείωσης των εισοδημάτων του.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας καθώς και άνεργους που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως και 25.000 ευρώ εφόσον το εισόδημα αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με το 2009.

Η περίοδος χάριτος θα είναι 48 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και η μηνιαία δόση προς την τράπεζα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος ενώ θα περιλαμβάνει τόκους και μέρος του κεφαλαίου .Το επιτόκιο στην περίπτωση αυτή θα είναι το συμβατικό επιτόκιο του δανείου.

Τα δάνεια που θα ρυθμίζονται δεν θα πρέπει να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και θα πρέπει να είναι ενυπόθηκα για πρώτη κατοικία της.

Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη και η συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη ο οποίο για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις.

Ωστόσο πιο ευνοϊκές θα είναι οι ρυθμίσεις για νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ για τα οποία προβλέπεται ότι το επιτόκιο θα είναι 1,5% ( 0,75+ βασικό επιτόκιο ΕΚΤ).

Επίσης όσον αφορά τους άνεργους ( εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος .

Σε ότι αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην γνωμοδότηση της η ΕΚΤ σημειώνει ότι « επικροτεί το σχέδιο των διατάξεων» επισημαίνοντας όμως προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί και τη διάθεση επαρκών πόρων αλλά και τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών για την διευκόλυνση των εξωδικαστικων συμβιβασμών.

Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο στις ρυθμίσεις του περιλαμβάνει:

Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητα ς του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα Προβλέπει επίσης καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, με το καταβληθέν ποσό να συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο.

Τέλος, καταργεί τη διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού και θεσπίζει ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news