facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

«Απολύτως σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις», λέει το ΥΠΕΚΑ για το ν/σ για τα αυθαίρετα

«Οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές» αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την υπό δημοσίευση απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματικός ο νόμος 4014/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ηγεσία του υπουργείου είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του νόμου και για τον λόγο αυτόν επέλεξε να καταρτίσει ένα το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλονικό ισοζύγιο, το οποίο «κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ».

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει πως στο συγκεκριμένο ν/σ, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων.Στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές πως «οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλλει».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει ακόμη πως το ν/σ που παρουσίασε «αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας».

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι με τη νομοθετική του πρωτοβουλία αποτρέπεται «η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων».

Τονίζει, τέλος, ότι στο εξής θα γίνεται κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, καθώς, όπως αναφέρει, «απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το ν/σ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, εισάγοντας νέες ουσιαστικές διαδικασίες. Βάζει αντικειμενικά κριτήρια, καθορίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Κατευθύνει τους πόρους από τα πρόστιμα εκεί ακριβώς που υπάρχει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με ηλεκτρονικό αντικειμενικό τρόπο, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news