facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Τη διεύρυνση των κριτηρίων για να μπορέσουν να λάβουν περισσότεροι την επιστροφή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν, εξετάζει η κυβέρνηση και αναμένει την έγκριση της Τρόικας.

Tο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει πως με το σημερινό καθεστώς αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης περισσότεροι πολίτες, από όσους υπολόγιζε όταν σχεδίαζε το μέτρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ότι ενώ έχει προβλεφθεί για φέτος να δοθούν 270 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης (αναλογούν δηλαδή περίπου 135 εκατ. για την χειμερινή περίοδο που τελειώνει και άλλα τόσα για μετά τον Οκτώβριο), από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους. Με άλλα λόγια, τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους. Για το λόγο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε χθες μιλώντας στη Βουλή πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να δικαιούνται περισσότεροι το «επίδομα».

Μια προφανής εξήγηση που δίνουν στο υπουργείο οικονομικών για ποιο λόγο έπεσαν τόσο έξω στους υπολογισμούς του το τους είναι πως λόγω της αύξησης του φόρου και της τιμής, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης φέτος μειώθηκε κατά 65% σε σχέση με πέρυσι. Άρα οι μισοί και παραπάνω από όσους αγόραζαν πέρυσι πετρέλαιο για να ζεσταθούν, απέφυγαν να το κάνουν φέτος για να μην επιβαρυνθούν.

Ωστόσο ο μηχανισμός της επιστροφής φόρου που στήθηκε, κάλυπτε για πολλά από αυτά τα νοικοκυριά (με χρονική καθυστέρηση 40 ημερών όμως) τη διαφορά από την αύξηση του ειδικού φόρου από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που αγόραζαν.

Έτσι στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν νέα “ελαστικότερα” κριτήρια χορήγησής του, από αυτά που ίσχυσαν φέτος και προέβλεπαν πως το επίδομα, δηλαδή:

- ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ για άγαμο ή 35.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων έως 150.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η επιστροφή φόρου κάλυπτε φέτος μόνο ποσότητες για την θέρμανσης της κύριας κατοικίας και με γεωγραφικούς περιορισμούς (περισσότερα λίτρα για βόρειες και ορεινές περιοχές, λιγότερα για τα νησιά κλπ).

forologikanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news