facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Νέες περικοπές σε συντάξεις και ιστορική ύφεση

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες περικοπές σε συντάξεις καταγράφει με σαφήνεια η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με αφορμή την τριμηνιαία έκθεσή του για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013.

Τα μέλη της επιτροπής, αν και αναγνωρίζουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 άρχισε με καλύτερους όρους από το αντίστοιχο του 2012, διευκρινίζουν ότι «η ανεργία και η ύφεση αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων».

Αναγνωρίζουν μάλιστα, χωρίς να υιοθετούν προφανώς τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, ότι «στο τέλος του 2013 η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 3η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ».

Αιχμηρές ενστάσεις

Στους κινδύνους για την αποσταθεροποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής συγκαταλέγουν εξάλλου την πορεία των φορολογικών εσόδων, και συγκεκριμένα την υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα και στα πετρελαιοειδή.

Οι καθηγητές που υπογράφουν την πολυσέλιδη έκθεση στέκονται κριτικά και εκφράζουν σωρεία ενστάσεων συνολικά και για το μίγμα πολιτικής που εισήγαγε η τρόικα στη χώρα.

Σημειώνουν συγκεκριμένα ότι «η εσωτερική υποτίμηση που επιχειρήθηκε δεν επέφερε αντίστοιχες μειώσεις τιμών στα προϊόντα, ούτε και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Αιχμές αφήνουν, τέλος, προς τα ευρωπαϊκά όργανα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πρόσφατης κρίσης στην Κύπρο.

Την έκθεση υπογράφουν οι καθηγητές Παναγιώτης Λιαργκόβας, Παναγιώτης Καζάκος, Σπύρος Λαπατσιώρας, Ναπολέων Μαραβέγιας και Μιχάλης Ρηγίνος.

enet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news