facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή στις αγορές το 2014 εκφράζει η τρόικα

Ανησυχία για τον αργό ρυθμό αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών στο Δημόσιο, επαίνους για τη γενναία μείωση του δημοσιονομικού ελλεμματος και συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή στις αγορές το 2014 εκφράζει η τρόικα στην τελική αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας με βάση την τελευταία επιθεώρηση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις αυτές ίσως καταστήσουν ανέφικτο τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ:

«Διατηρούμε ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πάντως ότι εάν ο πρόοδος συνεχισθεί η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει για χρηματοδότηση στις αγορές την επόμενη χρονι κάνοντας λόγο για μερική επιστροφή .

Ωστόσο η πλήρης επιστροφή στις αγορές παραμένει δύσκολη υπόθεση αναφέρει η έκθεση.

«Οσον αφορά την πλήρη επάνοδο στις αγορές, αυτό είναι πιθανόν να παραμείνει πρόκληση για ένα διάστημα»

Ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την Επιτροπή είναι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, αλλά, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό,καθώς το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά.

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 το προσδιόρισε στο 1,8% του ΑΕΠ, ωστόσο ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό μπορεί να μεταβληθεί μέχρι το Σεπτέμβριο,που θα εξεταστεί το θέμα,δεδομένου ότι πολλά, όπως είπε, θα εξαρτηθούν από το βάθος της ύφεσης.

Εξ άλλου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Επιτροπή είναι, υπό όρους, θετική,στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά προϋπόθεση είναι να επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ωστόσο,η Επιτροπή είναι επιφυλακτική στην επέκταση της μείωσης των φόρων σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις επιχειρήσεις.

Για το σχέδιο κινητικότητας στο δημόσιο τομέα και ενόψει της επόμενης επίσκεψης της Τρόϊκά στις αρχές Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τους καταλόγους με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα μετακινηθούν.


Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης (αγγλικά)

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news