facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

1808 γιατροί έφυγαν μετανάστες το 2012

Δεν έχει προηγούμενο το κύμα φυγής των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό

Μαζική μετανάστευση (συνεχίζει να) καταγράφεται στον χώρο των Ελλήνων ιατρών. Το κύμα φυγής των γιατρών ολοένα δυναμώνει, καθώς σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), οι αιτήσεις που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερες από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Την τελευταία 5ετία το ποσοστό των γιατρών που έφυγε στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας έχει πενταπλασιαστεί, με τον κύριο όγκο των αποχωρούντων γιατρών να είναι εξειδικευμένοι. Το 2012 εξέδωσαν πιστοποιητικό αποχώρησης προς το εξωτερικό 642 ανειδίκευτοι και 1166 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ το 2007 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 243 οι ανειδίκευτοι και 292 οι ειδικευμένοι, στο σύνολο τους 535 γιατροί.

«Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία η μετανάστευση των νέων Ελλήνων δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες εργασίας στην αλλοδαπή επιβεβαιώνουν αυτήν την θλιβερή εικόνα.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για άνεργους γιατρούς μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜοbiPro-EU «Προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας νέων σε αναζήτηση επαγγελματικής κατάρτισης και ανέργων ειδικευμένων στελεχών της Ευρώπης» και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, παρακολούθησαν την εκδήλωση 270 γιατροί, εκ των οποίων οι 50 ζήτησαν ατομική συμβουλευτική βάσει ειδικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των γιατρών που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για εργασία στη Γερμανία ήταν άνεργοι ειδικευμένοι ή γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητα και αναζητούν στο επόμενο βήμα λύσεις στο αδιέξοδο της ανεργίας.

Το προαναφερθέν ευρωπαϊκό πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους γιατρούς ηλικίας άνω των 40, ειδικευμένους και ειδικευόμενους, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν και να κατοχυρώσουν συγκεκριμένη θέση εργασίας στη Γερμανία, γνωρίζοντας τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει σχετική πρόνοια για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας με επιδότηση από το γερμανικό κράτος.

Με στόχο να στηρίξει και να βοηθήσει τους νέους και άνεργους γιατρούς μέλη του, ο ΙΣΑ προέβη στη δημιουργία Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης για την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στα τηλέφωνα 210 3839770 εσωτ 211 και 213 καθώς και στο τηλέφωνο 6972 702589 από 11π.μ. έως 5μ.μ. ή στο email tkal@isathens.gr.

Σε ξένες χώρες μετανάστευσαν 3.923 γιατροί την τελευταία τριετία

Μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) την τελευταία τριετία έχουν φύγει στην αλλοδαπή 4.000 γιατροί. Μάλιστα, το 62,5% είναι ειδικευμένοι γιατροί, είναι λειτουργοί του Ιπποκράτη οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ειδικότητα και αναζητούν εναγωνίως επαγγελματική διέξοδο. Με την πόρτα του ΕΣΥ να έχει κλείσει αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να συρρικνώνεται οι επαγγελματικές επιλογές των γιατρών είναι πια περιορισμένες.

Τα στοιχεία του ΙΣΑ είναι αποκαρδιωτικά για τη φυγή των επιστημόνων: το 2010 ο ΙΣΑ «έχασε» 835 γιατρούς από τους οποίους οι 318 ήταν ανειδίκευτοι και 517 ειδικευμένοι. Το 2011 έφυγαν 1.280 γιατροί, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ειδικευμένοι (787). Το έτος 2012 έφυγαν 1.808 γιατροί εκ των οποίων οι 642 ανειδίκευτοι και οι 1.166 ειδικευμένοι.
Κατά την τριετία 2007 – 2009 συνολικά εγκατέλειψαν τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας 1.635 γιατροί

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news