facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια στο 0,50% -

Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες - Ντράγκι: Οι κίνδυνοι παραμένουν
Θα δώσει «ανάσα» σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο -νέο- ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,50%, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναμενόταν ευρέως από τις αγορές.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου του ενιαίου νομίσματος θα δώσει «ανάσα» σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Κερδισμένες θα βγουν και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς θα αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και από τον ELA με πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το κόστος του χρήματος.

Συνέντευξη Ντράγκι

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν.

«Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη» εξήγησε.

«Το αδύναμο οικονομικά κλίμα συνεχίστηκε και την φετινή άνοιξη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «η νομισματική μας πολιτική παραμένει προσαρμοστική για όσο καιρό χρειάζεται».

Η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί πολύ στενά» όλα τα στοιχεία που ανακοινώνονται, δήλωσε ο Ντράγκι, φράση που συνήθως υποδηλώνει νέα μείωση επιτοκίων.

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ήταν σχεδόν ομόφωνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,2% τον Απρίλιο, αρκετά χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κάτω του 2%.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, κίνηση που πυροδότησε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο ιταλός τραπεζίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Υπό την πίεση της κρίσης, αρκετές χώρες ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο της αύξησης φόρων σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλής φορολόγησης» σημείωσε.

Κάλεσε επίσης τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να μην «καταστρέψουν την πρόοδο που έχουν πετύχει».

Έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις των χωρών.

Τέλος, ο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει στις τράπεζες όσα κεφάλαια χρειάζονται έως την 8η Ιουλίου 2014 με βάση τη διαδικασία των δημοπρασιών με σταθερό επιτόκιο.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με «ευρωπαϊκούς θεσμούς για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν μία λειτουργική αγορά για τιτλοποιημένα ομόλογα που θα έχουν ως ενέχυρο δάνεια σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news