facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Σούρλας: Εισαγγελική έρευνα για επιδοτήσεις offshore

Να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις χορήγησης επιδοτήσεων, προμήθειες στο Δημόσιο με τιμολόγια offshore καθώς και με εταιρείες που συμβάλλονται με offshore μέσω καταπιστευμάτων, ζήτησε... ο Γεώργιος Σούρλας από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η αναγκαιότητα προκύπτει από το γεγονός ότι από ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ και τις εκθέσεις που συνέταξε διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις ακόμη και πάνω από 2000% καθώς και η έκδοση εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρείες και με βάση αυτών έγιναν επιδοτήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις:

• Εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα που η πραγματική του αξία ανερχόταν σε 4 εκατ. δρχ. Με τιμολόγιο όμως που εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκ. δρχ. Βάσει αυτού του τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκατ.δρχ. Δηλαδή πλήρωσε το μηχάνημα 4 εκατ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκατ., τόσο απλά!

• Επιχειρηματίας που εξέδωσε επ’ ονόματί του offshore εταιρεία τιμολόγιο για μηχάνημα αξίας 18 εκατ. δρχ. το οποίο ποτέ δεν αγόρασε, πήρε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ.

• Μηχανική βαλβίδα καρδιάς ενώ το πραγματικό κόστος αγοράς όπως προκύπτει από το τιμολόγιο ανέρχονταν σε 1.225 ευρώ η ίδια η βαλβίδα στη συνέχεια τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ. Το ίδιο έγινε και με εκατοντάδες άλλα μηχανήματα.

Εκτός από τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος οι offshore εταιρείες χρησιμοποιούνταν από επιχειρηματίες για υπερτιμολογήσεις και έκδοση εικονικών τιμολογίων προκειμένου να καρπωθούν με τις επιδοτήσεις πολλαπλάσια ποσά από αυτά που δικαιούνταν, υποστηρίζει ο κ. Σούρλας.

Μετά από όλα αυτά, τόνισε, επιβάλλεται να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που καταλήστεψαν το Δημόσιο, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν στο Δημόσιο.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news