facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Kαραμανλής: «Φοβάμαι κοινωνική έκρηξη»-«Ούτε με σφαίρες» δεν επανέρχομαι σε ρόλο ηγέτη της ΝΔ

Στις συζητήσεις του Κώστα Καραμανλή με τους στενούς συνεργάτες και φίλους του, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει αυτόν τον καιρό η εκδήλωση μίας ανησυχίας του, έντονης όσο ποτέ άλλοτε, για την πορεία των οικονομικών και κοινωνικών πραγμάτων μέσα στο 2013. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά, λένε, ότι έχει χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος για γρήγορες κινήσεις και πρωτοβουλίες στην τριετία και τώρα φοβάται κοινωνικές «εκρήξεις», αλλά και το πολιτικό «χάος» στο οποίο θα οδηγούσε μια επιδείνωση της κρίσης. 

Αποδίδει την εμμονή της κυβέρνησης στον σημερινό μονόδρομο, στην ελπίδα της για κάποιες «αλλαγές» της στάσης του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όμως, παραδέχεται ότι οι αντοχές της τρικομματικής μειώνονται διαρκώς και υποστηρίζει ότι «λιγοστεύει ο χρόνος» για αλλαγή κλίματος. Γενικότερα, οι προβλέψεις του Κ.Καραμανλή για το μέλλον είναι τώρα «μαύρες», λένε οι συνεργάτες του. Προβλέπει εκλογές ο Κ.Καρμανλής ; Όχι, καταρχήν δεν τις προβλέπει.«Ουδείς απολύτως τις επιθυμεί», λέει. Όπως αναφέρει σε συνομιλητές του, πιθανότερη θεωρεί, στην περίπτωση μιας «πτώσης» της σημερινής κυβέρνησης, την αναζήτηση νέου κυβερνητικού σχήματος από την ίδια «δεξαμενή», την τρικομματική. 

Μπορεί να σιωπά ο Κ. Καραμανλής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Και κάποιες σκέψεις και εκτιμήσεις του είναι γνωστές στον κύκλο των στενών συνεργατών του. Θεωρείται, λοιπόν, από αυτούς, ότι είναι ξεκάθαρη η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να μην επανέλθει («ούτε με σφαίρες» συνηθίζει να λέει) σε ρόλο ηγέτη της παράταξης του ή σε οποιονδήποτε άλλον «ηγετικό» ρόλο, καθώς εκτιμά ότι οι σύνηθες στη χώρα δεν αφήνουν περιθώρια για παραγωγική πολιτική δουλειά, ούτε και άνεση για μεγάλες στρατηγικές κινήσεις» που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητες. 

....Μη σχέσεις

Ας σημειωθεί πάντως εδώ, ότι σε ιδιαίτερες συζητήσεις του ο Κ. Καραμανλή, όταν αναφέρεται στη ΝΔ, δηλώνει ότι δεν έχει κακές σχέσεις με τον αρχηγό της Αντώνη Σαμαρά, αλλά μόνο....μη σχέσεις. Υποστηρίζει, δηλαδή, κατά μαρτυρία συνομιλιών του, ότι ο διάδοχός του δεν έχει έως σήμερα ζητήσει τη γνώμη του για κάτι μετά το 2009, ούτε και θέλησε ποτέ να υπερασπισθεί πολιτικές της πενταετίας 2004-2009. Από εκεί και πέρα δηλώνει με έμφαση, ότι, «ποτέ δεν θα υπομόνευε» το έργο του Α. Σαμαρά, διότι θεωρεί «πολιτικά ανήθικο» να το κάνει αυτό ένας πρώην αρχηγός στον διάδοχό του. 

Το άνοιγμα στη Μόσχα


Οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά ότι όλες οι επιλογές του στον τομέα αυτόν ήταν αποτέλεσμα ψυχρών στρατηγικών εκτιμήσεων. Η άρνησή του να στηρίξει το «ναι» στο σ΄χεδιο «Ανάν», η «κόντρα» στο Βουκουρέστι (ΝΑΤΟ) και το «άνοιγμα» προς τη Μόσχα για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας είναι γνωστό ότι προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, αλλά όπως και σήμερα εξηγεί ο Κ.Καραμανλής, δεν ήταν κινήσεις «αντι-αμρικανικές», ήταν επιλογές στηριγμένες στη διαπίστωση ότι ο στρατηγικός «αμερικανικός» μονόδρομος της Ελλάδας «δεν συμπίπτει πλέον σε πολλά σημεία του με δικά της στρατηγικά συμφέροντα» , άρα χρειάζονται κάποιες «αλλαγές». Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει φυσικά σήμερα ότι «πλήρωσε» εκείνες τις επιλογές του, αλλά δεν θεωρεί ότι ήταν λανθασμένες. Θεωρεί πολιτικά «φυσιολογική» την αποδοκιμασία της Ουάσινγκτον για τις επιλογές του, ιδιαίτερα το «άνοιγμά» του στον Βλάντιμιρ Πούτιν, αφού η αμερικάνικη ηγεσία εκτίμησε ότι από αυτές θίγοντας στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό ο Κ. Καραμανλής «δεν τα έχει με τους Αμερικανούς», όπως λέει.

Όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά με το «βρόμικο παιχνίδι» που «κάποιοι» του έπαιξαν. Ο Κ . Καραμανλής έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το «νόμισμα» με το οποίο «πλήρωσε» τις επιλογές του, γνωρίζει τη «γειτονιά» στην οποία έστησε το σύστημα των υποκλοπών ο «ξένος παράγων», ο οποίος έχει «και διεύθυνση και όνομα». Είναι επίσης πεπεισμένος ο πρώην πρωθυπουργός, λένε οι συνεργάτες του ότι οι «ενδιαφερόμενοι» τότε με τη «ρώσικη» πολιτική του παρακολουθούσαν και τα δρομολόγια του, ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν γύρω του ένα «δυσάρεστο κλίμα». 

«Πολύ τραβηγμένο»

Όταν ερωτάται αν οι υπηρεσίες των «ενδιαφερομένων» ήθελαν να τον δολοφονήσουν, ο Κ. Καραμανλής – που πολλά γνωρίζει και λίγα λέει- απαντά προσεκτικά: Λέει «μάλλον όχι», ότι θα ήταν «πολύ τραβηγμένο» κάτι τέτοιο στους καιρούς μας και στη δική μας χώρα – αλλά φυσικά «σε τέτοιες περιπτώσεις ποτέ δεν ξέρεις» συμπληρώνει στενός συνεργάτης του, καλά πληροφορημένος. 

Στο στενό περιβάλλον του Κ. Καραμανλή λέγεται ότι η στάση του ευρώ-ατλαντικού παράγοντα «επηρέασε» τότε και τις «συμπεριφορές» ουκ ολίγων εγχώριων «ελίτ». Περιλαμβάνονται και όλα αυτά στο πακέτο των «πικρών» αναμνήσεων του Κ. Καραμανλή, που ίσως εξηγούν σ’ έναν βαθμό και την αποστροφή του στην ιδέα περί «επανόδου» του

Για δύο λόγους δεν ξεχνά τον Γ.Παπανδρέου

Γενικώς δεν τρέφει αντιπάθειες με πολιτικούς αντιπάλους. Περιορίζεται στο να «μην εκτιμά» ορισμένους από αυτούς. Οι φήμες τον θέλουν να «συμπαθεί» προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα, αλλά πέραν αυτού...τίποτε! Οι συνομιλητές του ένα μόνο μπορούν να διακρίνουν καθαρά με΄σα από συζητήσεις σχετικά με το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν: ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν ξεχνά» τον Γ.Α. Παπανδρέου, πρώτον, διότι τον Μάρτιο του 2009 τον ενημέρωσε πλήρως για την κατάσταση της οικονομίας και εκείνος απάντησε με τη λογική «λεφτά υπάρχουν», δεύτερον, διότι σκέφτηκε μετεκλογικά να τον εμπλέξει σε «εξεταστικές». 


real ΠΗΓΗ: «6μέρες»


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news