facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

GUARDIAN: Οι Γερμανοί φοβούνται ότι η κρίση θα φτάσει στην πόρτα τους...

Ως επιτυχία χαρακτηρίζει την περίπτωση της Κύπρου η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς «κατάφερε μια δίκαιη κατανομή των βαρών" ανάμεσα σε πιστωτές και καταθέτες.

Όμως, ενώ η συμφωνία για την εξασφάλιση οικονομικής σανίδα σωτηρίας για την Κύπρο, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων αντιμετωπίστηκε με ένα μεγάλο ποσοστό επαίνων από τα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς στο Βερολίνο, υπήρξε όμως και ένα ένα σημαντικό ποσοστό σκεπτικισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Mετά τη συμφωνία, πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι, παρά την ισχύ της γερμανικής οικονομίας φοβούνται ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να φτάσει και στην πόρτα τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο οικονομολόγος Philip Faigle, στην Die Zeit,: «Το ταμπού της φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων έχει σπάσει για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη και οι αποταμιευτές έχουν πλέον αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά».

Είναι ενδεικτικό ότι αν και η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel παραμένει στο εντυπωσιακό 68%, εντούτοις υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό που φτάνει το 54%, που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, δεν πιστεύει ότι οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι ασφαλείς. Επίσης ένας στους τρεις δήλωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο ευρώ και θα ήθελε την επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα (γερμανικό μάρκο).

Τέλος υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες και άλλοι ότι έχουν ανοίξει και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να τις «μοιράσουν», για να μην πάθουν το ίδιο με τους Κύπριους, οι οποίοι είδαν τις καταθέσεις τους άνω των 100.000 ευρώ να υπόκεινται σε μεγάλο haircut.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news