facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Economist: Η Κύπρος δεν σώθηκε ακόμα, θέλει κι άλλο πακέτο

Την πραγματικότητα που δημιουργούν οι λύσεις που εφαρμόζονται στην Κύπρο προσπαθεί να σκιαγραφίσει ο Economist αναγνωρίζντας ότι το πακέτο που εφαρμόστηκε ήταν καλύτερο από το αρχικό αλλά συνάμα τραγικό, σε βαθμό που εκτιμάται ότι θα στοιχειώσει αυτούς που το πρότειναν.

Όμως, με την οικονομία να οδεύει προς την καταστροφή και την κατάσταση να επιβάλει την εφαρμογή περιορισμών στις συναλλαγές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης, αυτό είναι κάθε άλλο παρά ένας θρίαμβος, προειδοποιεί το περιοδικό.

“Όμως, η κυπριακή λύση ίσως επιστρέψει για να στοιχειώσει εκείνους που την εμπνεύστηκαν”, τονίζει το άρθρο. Και εξηγεί ότι οι περιορισμοί στις συναλλαγές μάλλον θα είναι κάθε άλλο παρά προσωρινοί, όπως αποδείχθηκε στην Ισλανδία, όπου τα αντίστοιχα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν έως σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους.

“Εάν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων διατηρηθούν για καιρό, η Κύπρος θα είναι μόνο κατ΄ όνομα μέλος της νομισματικής ένωσης. Ένα κυπριακό ευρώ θα έχει την εμπιστοσύνη μέσα στα σύνορα του νησιού, όμως, δεν θα είναι το ίδιο με ένα ευρώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη”.

Και σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 20% στα επόμενα δύο χρόνια, προσθέτει ο Economist. Για να καταλήξει ότι μια τέτοια ύφεση θα ακυρώσει κάθε εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. “Η κυπριακή διάσωση μπορεί να έσωσε τους 'σωτήρες' από το να εκτεθούν, όμως, ίσως αναγκαστούν σύντομα να δώσουν και άλλη μία”, καταλήγει το περιοδικό.

sofokleousin

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news