facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

«Η νέα τράπεζα από τις BRICS δεν θα είναι ανταγωνιστική»

Η τράπεζα που επιθυμούν να ιδρύσουν οι αναδυόμενες χώρες BRICS δεν πρόκειται να είναι ανταγωνιστική προς άλλους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, διαβεβαίωσε ο ινδός υπουργός Οικονομικών Π. Τσινταμπαράμ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των αναδυομένων οικονομικά κρατών, που ανήκουν σε μια ομάδα που αποκαλείται BRICS-αρκτικόλεξο από τα ονόματα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής-συνεδρίασαν στο Ντέρμπαν και αποφάσισαν την ίδρυση μίας κοινής αναπτυξιακής τράπεζας, με αποστολή να χρηματοδοτεί έργα υποδομής.

«Η τράπεζα των BRICS δεν πρόκειται να είναι ανταγωνιστική προς την Παγκόσμια Τράπεζα, ή την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (BAD). Θα τις συμπληρώνει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός από το Τόκιο, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

«Γιατί έχουμε ανάγκη από μία τράπεζα; Διότι τα διαθέσιμα κεφάλαια μέσω των πολύπλευρων θεσμών είναι ανεπαρκή. Η Παγκόσμια Τράπεζα και η BAD χορηγούν μεν χρήματα, αλλά όχι σε επάρκεια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Ινδός υπουργός επέμεινε στα εγγενή «προβλήματα διαχείρισης» στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, θεσμούς δυτικόστροφους, που αντίστοιχα διευθύνονται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς και στους οποίους οι BRICS θεωρούν ότι υποαντιπροσωπεύονται.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν αναβληθεί κατά σημαντικό βαθμό», επεσήμανε ο Τσινταμπαράμ, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υλοποιηθούν τα προγράμματα για αύξηση κεφαλαίου.

Οι λεπτομέρειες για την καινούργια τράπεζα απομένει ακόμη να προσδιορισθούν, όμως αναμένεται να διαθέτει αρχικό κεφάλαιο κίνησης 50 δισ. δολάρια –δηλ. μια συνεισφορά 10 δισ. δολαρίων από κάθε χώρα— όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της αντίστοιχης επιτροπής εργασίας που προηγήθηκε της συνόδου των ηγετών στο Ντέρμπαν.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news