facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Γ. Προβόπουλος στο Bloomberg: Ανάκαμψη της οικονομίας πριν από τα μέσα του 2014

Αισιόδοξος για την πορεία ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, εκτιμώντας ότι... η χώρα το αργότερο από τα μέσα του επομένου χρόνου θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ωστόσο προβλέπει ότι τα πρώτα θετικά σημάδια από το μέτωπο της ανάκαμψης θα εμφανιστούν πολύ νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, o διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι το σταθερό πολιτικό κλίμα έχει συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα μετά τις εκλογές.

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να εδραιώνεται στην ελληνική οικονομία, παρόλο που προς στιγμήν η κρίση στην Κύπρο -και ειδικότερα το "κούρεμα" των καταθέσεων- απείλησε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε, είναι πιθανό τον Απρίλιο να σημειωθεί μία εκροή καταθέσεων, η οποία όμως δεν θα αντιστρέφει την τάση που έχει παρατηρηθεί από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Μαρτίου. Όπως αποκάλυψε, στο παραπάνω διάστημα στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει καταθέσεις περίπου 20 δισ. ευρώ.

Ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε ότι μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου η ψυχολογία έχει βελτιωθεί καθώς περιορίστηκε η πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Σήμερα υπάρχει γενικότερα ένα βελτιωμένο κλίμα, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και συνεπώς οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν» επισήμανε ο κ. Προβόπουλος.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι αυτή ήταν αναπόφευκτη και αναγκαία εξαιτίας των μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών (έλλειμμα και χρέος) που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία. Επομένως, όπως ανέφερε, η δραστική προσαρμογή που ακολούθησε η χώρα ήταν επόμενο να προκαλέσει επώδυνες συνέπειες τόσο στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων όσο και στο μέτωπο της απασχόλησης με την αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά δεν «υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση» καθώς η χώρα είχε αποκοπεί από τις αγορές. «Αν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος προσαρμογής, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα ακολουθούσε ηπιότερη πορεία προσαρμογής, αυτό θα σήμαινε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν κληθεί να συνεισφέρουν περισσότερο. Και πολύ αμφιβάλλω αν θα ήταν διατεθειμένες να το πράξουν ώστε να έχουμε εμείς ένα πιο ήπιο πρόγραμμα» επισήμανε ο κ. Προβόπουλος.

Σχολιάζοντας τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις περιφερειακές αγορές ομολόγων, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι το περίφημο πρόγραμμα οριστικών νομισματικών συναλλαγών (ΟΜΤ) είχε τεράστια επιτυχία και συνέβαλε στην εξομάλυνση της γενικότερης κατάστασης. «Πιστεύω ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους έχουν περάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν όλες οι αδυναμίες ούτε ότι δεν θα συναντήσουμε στο δρόμο εμπόδια, όμως εκτιμώ ότι τα χειρότερα πέρασαν» εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ. Μάλιστα είναι πιθανόν, όπως προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην χρειαστεί τελικά να εφαρμόσει το πρόγραμμα ΟMT, δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ήδη κάποια σχετική σταθεροποίηση και επάνοδος των αγορών σε πιο ομαλές συνθήκες. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, είναι θετικό ότι απόφαση που ελήφθη από την ΕΚΤ σηματοδότησε τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτού του είδους τις συναλλαγές, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

e-typos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news