facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Και πληρώνεις φόρους... και ταλαιπωρείσαι

Τουλάχιστον άλλους δυο μήνες θα ταλαιπωρούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο προκειμένου να εξοφλούν τις οφειλές τους. Ενώ οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί για τμηματική εξόφληση μπορούν πλέον να εξοφληθούν σε οποιαδήποτε τράπεζα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις οφειλές που έχουν ρυθμιστεί. Σε αυτές τις χιλιάδες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να εμφανίζονται στο ταμείο της εφορίας που υπάγονται προκειμένου να πληρώνουν τη δόση τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη του 2012 ανακοινώθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για κλείσιμο έως το τέλος Ιουνίου των ταμείων στις εφορίες. Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν οφειλές προς το δημόσιο μέσω των εφοριών και όλες οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτού του σχεδίου που αποσκοπεί στο να απελευθερωθεί προσωπικό από γραφειοκρατικές εργασίες και να ριχτεί στη μάχη των φορολογικών ελέγχων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ξεκίνησε η «κωδικοποίηση» κάθε είδους οφειλής.

Για κάθε είδους μη ρυθμισμένη οφειλή, δηλαδή αρχική βεβαίωση, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε έναν κωδικό αριθμό που ονομάστηκε Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ). Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που εμφανίζει μια μη ρυθμισμένη οφειλή από κάθε είδους φόρο (π.χ. εισοδήματος) πληροφορείται μέσω του taxisnet την ΤΟ και μπορεί με αυτήν να προσέλθει σε οποιαδήποτε τράπεζα προκειμένου να την εξοφλήσει μερικώς ή ολικώς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην πολύ πιο συχνή περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρά σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης της οφειλής του.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην οφειλή μια Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) με την οποία θα μπορεί να εξοφλήσει κάθε δόση σε οποιαδήποτε τράπεζα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει. Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα. Κάθε φορολογούμενος που ρυθμίζει την οφειλή (πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους) θα πρέπει κάθε μήνα να επισκέπτεται την εφορία του για να πληρώνει τη δόση. Μάλιστα, δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση ούτε σε άλλη εφορία, αλλά μόνο σε αυτήν στην οποία υπάγεται. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την απόδοση ΤΡΟ;

Η σύμβαση που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών σε εξωτερικούς ανάδοχους για το σχετικό έργο προχωρά με ρυθμούς χελώνας λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας εγκρίσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλες υπηρεσίες. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το πρόβλημα αναμένεται να έχει ξεπεραστεί πλήρως μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να αποσυμφορηθούν σημαντικά οι εφορίες.

Στο μεταξύ προχωρά το σχέδιο σύνδεσης των εφοριών με το νέο πληροφοριακό σύστημα taxis. Σταδιακά ενώνονται με το νέο σύστημα οι νέες εφορίες που έχουν προκύψει από τη συγχώνευση των προηγούμενων εφοριών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εκλείπει σταδιακά η απαράδεκτη εικόνα οι νέες εφορίες να διαθέτουν δυο ή τρία γκισέ για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων κάθε πρώην εφορίας ξεχωριστά. Για παράδειγμα, στην νέα εφορία Αγίας Παρασκευής (πρώην Χολαργού)συγχωνεύθηκαν οι εφορίες Χολαργού και Αγίας Παρασκευής. Πριν τη διασύνδεση της νέας εφορίας με το νέο taxisnet σε κάθε τμήμα υπήρχαν δυο γκισέ, ένα που έγραφε Αγία Παρασκευή και εξυπηρετούσε τους φορολογούμενους της Αγίας Παρασκευής και ένα που έγραφε Χολαργός. Με το νέο σύστημα η επικοινωνία της εφορίας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πλέον σε κεντρικό επίπεδο και κάθε εφορία έχει πρόσβαση στα στοιχεία κάθε φορολογούμενου που εξυπηρετεί. Στόχος είναι σύντομα όλες οι εφορίες να λειτουργούν όπως και τα τραπεζικά καταστήματα, δηλαδή να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο φορολογούμενος από κάθε εφορία και όχι μόνο από αυτήν στην οποία υπάγεται.

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news