facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΤΧΣ ο μεγαλύτερος τραπεζίτης

Σκηνικό αντίστοιχο με αυτό που εξελίχθηκε στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers διαμορφώνεται και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποκτά τον έλεγχο δυο εκ των συστημικών τραπεζών, της Εθνικής και της Eurobank στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους. Τώρα πλέον το ΤΧΣ ελέγχει τέσσερις τράπεζες καθώς έχει καταστεί ηδη πλειοψηφών μέτοχος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη Νέα Proton.

Οι επόμενες ημέρες, μέχρι τα τέλη Απριλίου, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου από όλες τις τράπεζες, θα κρίνουν τη μοίρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με δεδομένο ότι το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του €50 δισ. από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και έχει ήδη προκαταβάλει τα απαιτούμενα στις τράπεζες οι διαδικασίες φαίνεται να έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να καλύπτουν το όριο του 10% για ιδιωτική συμμετοχή ώστε να παραμείνουν ανεξάρτητες, ενώ Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν ότι αυτί δεν είναι βέβαιο, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να τεθούν κάτω από τον μανδύα του ΤΧΣ.

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι μικρομέτοχοι οι οποίοι αν δεν συμμετάσχουν στις αυξήσεις-μαμούθ θα δουν τις μετοχές τους να εξανεμίζονται καθώς θα εκδοθούν εκατομμύρια νέες υπέρ του νέου μεγαλομέτοχου του ΤΧΣ.

Από την άλλη πλευρά διασφαλίζονται οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι των τραπεζών καθώς η ανακεφαλαιοποίηση διεξάγεται με χρήματα που έχει δανειστεί η χώρα χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών κατά τα πρότυπα της Κύπρου (bail in).

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών το ΤΧΣ θα ελέγχει πλέον όσες τράπεζες δεν καλύψουν το μίνιμουμ του 10% της αμκ με ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στη Eurobank θα περιοριστεί αισθητά και τα κεφάλαια που δόθηκαν για την απόκτηση του 84% της τράπεζας μέχρι τώρα θα έχουν πέσει στο... πηγάδι.

Το ΤΧΣ θα μπορεί να ορίζει διοικήσεις -αν και δεν φαίνεται διατεθειμένο για κάτι τέτοιο- και να αποφασίζει αυτόνομα -σχεδόν- για τη μοίρα των τραπεζών που έχει ανακεφαλαιοποιήσει.

Όπερ σημαίνει ότι σε δεύτερη φάση μπορεί να συγχωνεύσει τράπεζες που έχει στην κατοχή του, να διασπάσει, να διαχωρήσει ή ακόμα και να πουλήσει. Το τελευταίο σενάριο, της πώλησης, θα υλοποιηθεί όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Το ΤΧΣ θα προκυρήξει διαγωνισμό για την πώληση πακέτου μετοχών από την κάθε τράπεζα, με διαιδικασία book building, αποκλειστικών προσφορών ή μπορεί ακόμα και να τα διαθέσει μέσω Χρηματιστηρίου.

Ετσι διατηρεί τη δυνατότητα μελλοντικά να επανεισπράξει μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε -και χρεώθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος- ή ακόμα και να βγάλει και κέρδος από την πώληση των συμμετοχών του στις τράπεζες, βελτιώνοντας τους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας.

Στην πραγματικότητα τώρα το ΤΧΣ διαθέτει τη δυνατότητα άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής καθώς και την ευχέρεια να θέσει νέους κανόνες λειτουργίας σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ελέγχοντας συνολικά το 50% της τραπεζικής δραστηριότητας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

sofokleousin

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news