facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η Κομισιόν αδειάζει τον Προβόπουλο για το κούρεμα καταθέσεων!

Διαβεβαίωνε για την απόλυτη ασφάλεια των ελληνικών καταθέσεων την ώρα που η Κομισιόν είχε έτοιμη την πρόταση για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε όσες τράπεζες είναι προβληματικές.

Πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες εγείρονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με το ρόλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου.

Μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, στο οποίο φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργούνται θέματα ηθικής τάξης αλλά και αξιοπιστίας του κ. Προβόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διαβεβαίωνε, λίγες μέρες πριν την κατάρρευση της συμφωνίας, πως «αυτή η συγχώνευση δεν μπορεί να αντιστραφεί».

«Ανατριχιάζω στην ιδέα ότι μπορεί να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο, ανησυχώ, αλλά δεν το πιστεύω. Ούτε η Τρόικα το θέλει, ούτε εμείς το θέλουμε. Αλίμονο αν λειτουργεί ως κρατική τράπεζα, θα μας έφερνε δεκαετίες πίσω», τόνιζε ο κ. Προβόπουλος διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι θα δινόταν παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση.

Χθες στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος γίνεται στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, στην κρατική τηλεόραση έλεγε ότι θα πάρει παράταση.

Ο κεντρικός Τραπεζίτης διαψεύστηκε σε όλες τις προβλέψεις του αλλά έριξε και τις ευθύνες στις διοικήσεις των Τραπεζών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κεφαλαιοποίηση σε ποσοστό 10% από ιδιώτες.

Μετά από αυτές τις «γκάφες» ο κ. Προβόπουλος συνεχίζει να διαβεβαιώνει, αυτή τη φορά , ότι όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται.

Λίγες μόλις ώρες μετά η Κομισιόν τον «αδειάζει» διαψεύδοντας τα λεγόμενά του.

Στο Eurogroup της Παρασκευής θα γίνει συζήτηση για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε όσες τράπεζες είναι προβληματικές. Το προσχέδιο νόμου που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters προέρχεται από την Κομισιόν και το είχαν προαναγγείλει τόσο ο Μπαρόζο όσο και ο Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Reuters στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή αυτός ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.

Αλήθεια, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν γνώριζε τίποτα για μια τόσο σημαντική συζήτηση, ή μήπως έπαιξε ένα ρόλο «λαγού»;

Αλήθεια, ποια θα είναι η στάση του κ. Στουρνάρα σε μια τέτοια πρόταση από πλευράς Eurogroup;

Θα σκύψει πάλι το κεφάλι, όπως έκανε στην περίπτωση της Κύπρου, ή θα βρει το θάρρος να πει επιτέλους «όχι»;

newsbomb

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news