facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Γ. Στουρνάρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδύνευσε από την κυπριακή κρίση

Στη Βουλή η τροπολογία για τις κυπριακές τράπεζες στη χώρα μας

Τις ημέρες που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί σε υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «σηματοδοτεί την ένδειξη της συνεπούς στάσης και στήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις κρίσιμες ημέρες μετά το δραματικό Eurogroup της 15ης/16ης Μαρτίου, όταν ελήφθηκε η πρώτη απόφαση (που προέβλεπε κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις) για την Κύπρο.

«Με το που ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο κινηθήκαμε βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα», είπε.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα σε δύο ημέρες, οργανώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των υποκαταστημάτων από τις κυπριακές τράπεζες στις ελληνικές τράπεζες», προσέθεσε.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί κούρεμα οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε, ευτυχώς, αίσιο τέλος». 

Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε λέγοντας ότι «αποτέλεσμα ήταν όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανένα περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό Όμιλο, την τράπεζα Πειραιώς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

Όπως είπε, ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, «αλλά η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup». 

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, σημείωσε, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «λαμβανομένου υπόψη του εύρους των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και της ανάγκης να διασφαλιστούν τόσο οι καταθέσεις όσο και οι συμβάσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι τα κυπριακά υποκαταστήματα μεταφέρονται σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα και, στην περίπτωση αυτή, ισχύει ότι προβλέπεται ήδη με το ν. 2515/1997 και για την περίπτωση της "εισφοράς" υποκαταστημάτων».

Και κατέληξε, συμπληρώνοντας πως «προβλέπεται ότι αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news