facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Πιέζει έως το «παρά ένα» για απολύσεις η τρόικα

Σκλήρυνε στις απαιτήσεις της και κατέστησε σαφές ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση Μανιτάκη

Με το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει μεγάλο αγκάθι συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ απομένουν μόνο δύο ημέρες ώς τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο, όπου η κυβέρνηση στόχευε στην εξασφάλιση ενός κατ’ αρχήν θετικού σήματος για την εκταμίευση της δόσης.

Σκλήρυνε τη στάση της στο θέμα των απολύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένοντας να ξεκινήσουν από φέτος με περίπου 7.000 υπαλλήλους, περιλαμβανομένων των επίορκων και να φτάσουν τις 20.000 ώς το τέλος του 2014. Παράλληλα ζήτησε να τεθούν σε διαθεσιμότητα από τον Ιούνιο περίπου 12.500. Πρόκειται για μια αυστηρή ερμηνεία του «προαπαιτούμενου» όρου για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ, που μιλάει απλώς για απόλυση το 2014 ενός «μεγάλου μέρους» των 25.000 υπαλλήλων, οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά την πίεση αναμένεται αναστολή της κόντρας με την τρόικα στο θέμα αυτό για δύο μήνες και έγκριση της δόσης.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δεν δεσμεύθηκε ούτε για απολύσεις επιόρκων από φέτος. Οι πιέσεις της τρόικας έφεραν χθες σε δύσκολη θέση τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, που συμμετείχε για περίπου μία ώρα στην τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς κατέστη σαφές ότι από τη στάση του εξαρτάται αν θα εγκριθεί η δόση ή όχι. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σήμερα στοιχεία για την πορεία των πειθαρχικών συμβουλίων.

Κατά τα άλλα, η χθεσινή τρίωρη σύσκεψη επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά ταυτόχρονα ότι τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά. Η τρόικα επιμένει στην τακτική της να μη βγάζει κάτι από το τραπέζι αν δεν έχει εξασφαλίσει συμφωνία σε αυτά που την ενδιαφέρουν.

ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ. Μεταξύ άλλων, στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρόικα τείνει να αποδεχθεί τις 48 δόσεις, αν και δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα. Σε καλό δρόμο ανέφεραν χθες πηγές ότι βρίσκεται και το θέμα της μείωσης του φόρου στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα σε εκκρεμότητα. Δεν θα κλείσουμε ώς την Παρασκευή», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναχωρώντας χθες από τη σύσκεψη. Και πρόσθεσε: «Παραμένει αγκάθι το Δημόσιο. Γι' αυτό και καλέσαμε τον κ. Μανιτάκη».

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο να εμφανιστούν στο Eurogroup του Δουβλίνου την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της τρόικας και να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Στη συνέχεια, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, ίσως συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news