facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Στουρνάρας: Δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Οι ενδεχόμενες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικού τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ανάλογη απάντηση και από την ΕΕΤ.

Οι ενδεχόμενες μειώσεις στα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικού διευκρινίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε επίκαιρη απάντηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά για το ενδεχόμενο μεγάλης μείωσης των επιτοκίων στις καταθέσεις με την εγκατάσταση των νέων Επιτρόπων στις Τράπεζες.

«Εκφεύγει των αρμοδιοτήτων εποπτείας του πιστωτικού συστήματος, που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών, η παρέμβαση σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις ή ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ανάλογη ήταν και η απάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προς τη βουλευτή. Με έγγραφο της η ΕΕΤ τονίζει ότι «η τυχόν μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αποτελεί επιχειρηματική απόφαση του κάθε πιστωτικού ιδρύματος», ενώ διευκρινίζει ότι η ίδια «δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των τραπεζών, μελών της».

Ειδικά για τις προθεσμιακές καταθέσεις, η ΕΕΤ υπενθυμίζει ότι «αυτά ουδέποτε μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συμφωνία του καταθέτη, εκτός αν άλλως προβλέπεται από τη σύμβαση κατάθεσης» και επισημαίνει ότι οι τράπεζες ενημερώνουν για τα επιτόκια καταθέσεων είτε με ανακοινώσεις στον τύπο είτε μέσω τιμοκαταλόγων που τηρούν στις ιστοσελίδες και στα καταστήματά τους.

Οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένες, διαβεβαίωσε στο μεταξύ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η λύση (για το κούρεμα των καταθέσεων) που επελέγη στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθούν αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτές θα καλυφθούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό του Δημοσίου και όχι με κούρεμα των καταθέσεων.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news