facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ριζική αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ζητά ο Μ. Ανδρουλάκης

Πρόταση για τη ριζική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία «νέου χρήματος», μη πληθωριστικού, αποκλειστικά δεσμευμένου σε «αναπτυξιακά ευρωομόλογα» ειδικού σκοπού, διατύπωσε... ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης.

Σε επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ανδρουλάκης επικαλείται το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία αποφάσισε πρόσφατα να ακολουθήσει επιθετική νομισματική πολιτική, ανακοινώνοντας το διπλασιασμό της νομισματικής βάσης.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει ριζικά η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ «η ύφεση και η ανεργία θα επιδεινώνονται, η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι ανέφικτη, η λεγόμενη τραπεζική ένωση θα εξελίσσεται σε φιάσκο, το χάσμα στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα διευρύνεται σε Βορρά και Νότο και η ντε φάκτο διάσπαση της Ευρωζώνης σε δύο ζώνες θα παγιώνεται».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν αρκεί η αναγκαία και επείγουσα μείωση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ» και πρόσθεσε ότι «στο κρίσιμο ερώτημα εάν υπάρχει ένα νέο σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ Βορρά - Νότου στο οποίο η επεκτατική αντι-υφεσιακή νομισματική πολιτική δεν οδηγεί σε νομισματικό πόλεμο υποτιμήσεων, σε νέες φούσκες και σε υπερπληθωρισμό ο οποίος αποτελεί τον ιστορικό φόβο της Γερμανίας, η απάντηση είναι θετική: Η ΕΚΤ δημιουργεί ‘νέο χρήμα’, εντός αυτών των ορίων, δεσμευμένο αποκλειστικά στην αγορά ‘αναπτυξιακών ευρωομολόγων’ ειδικού σκοπού για επενδύσεις σε δίκτυα - υποδομές - καινοτομία και στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών».

Σημείωσε, εξάλλου, πως η δυναμική της νέας παραγωγής και η δυνατότητα της ΕΚΤ να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας με την αγοραπωλησία των σχετικών τίτλων μπορεί να αποτρέψουν την εκτός ελέγχου αύξηση του πληθωρισμού.

iapopsi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news