facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τρόικα: Αν δεν βολεύουν οι διατάξεις για απολύσεις επίορκων, αλλάξτε τις

Σε νομικά και συνταγματικά θέματα επικεντρώνεται τώρα η διαμάχη τρόικας-κυβέρνησης σχετικά με τις απολύσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι όλα πρέπει να γίνουν με νομιμότητα, χωρίς να παραβιασθούν οι ισχύουσες διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του πειθαρχικού δικαίου ΔΥ. Ομως οι τροϊκανοί διαπιστώνουν ότι η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο καθυστερεί η απομάκρυνση ακόμη και υπόδικων ή καταδικασθέντων ΔΥ. Ζητούν λοιπόν αλλαγές, όχι στην ουσία των διατάξεων, αλλά στις διαδικασίες εφαρμογής τους, που είναι ξαιρετικά χρονοβόρες και αναποτελεσματικές.

Προασπαθώντας να κατανοήσουν το περίπλοκο σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα και να προτείνουν αλλαγές, ο Πολ Τόμσεν και άλλα στελέχη του κλιμακίου έχουν αρχίσει... ταχύρρυθμα σεμινάρια στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τα "μαθήματα" ξεκινησαν με λεπτομερή ενημέρωση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις διαδικασίες ελέγχου των επιόρκων.

Η τρόικα προσπαθεί να καταλάβει γιατί είναι τόσο χρονοβόρα η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η αποπομπή επίορκων υπαλλήλων, Στα Πειθαρχικά εκκρεμούν τώρα 3.900 υποθέσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να κλείσουν ούτε σε 5 χρόνια με τους ισχύοντες ρυθμούς, καθώς μάλιστα τους επόμενους μήνες θα προστεθούν εκατοντάδες υποθέσεις, που θα προκύψουν από τους εντατικούς ελέγχους για υπαλλήλους με πλαστά δικαιολογητικά.

Φρένο πάντως στα σενάρια περί αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου επιδιώκει να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αρνητική στο ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τους επιόρκους υπήρξε η απάντηση και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Να μην πάμε σε νομικές ακροβασίες γιατί είναι επικίνδυνο να καταπέσουν στα δικαστήρια και να τινάξουν όλο το σύστημα στον αέρα», σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προέκριναν ηπιότερες παρεμβάσεις, που θα οδηγούσαν σε επιτάχυνση της εξέτασης των υποθέσεων.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναφερόταν, από πλευράς υπουργείου, το ενδεχόμενο να μειωθούν οι χρόνοι διαφόρων προθεσμιών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πειθαρχικό δίκαιο.

Οπως επισημαίνεται οι προθεσμίες «μπορούν να συμπτυχθούν στο μισό ή ακόμη περισσότερο». Αναφέρονται μάλιστα ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Δίνεται τώρα περιθώριο τεσσάρων μηνών από την παραπομπή κάποιου υπαλλήλου μέχρι την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας, προθεσμία 60 ημερών για να υποβάλει ο υπάλληλος αίτηση ανάκλησης και προθεσμία 30 ημερών αν υπάρχει δικαίωμα ένστασης στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Αυτές οι προθεσμίες μπορούν να συντομευθούν αρκετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τους επιόρκους που ζητήθηκαν από την τρόικα, 3.900 εκκρεμείς υποθέσεις βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί 1.029 αποφάσεις αυτοδίκαιης αργίας ή οριστικής παύσης υπαλλήλων.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φτάσουν στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νέες περιπτώσεις επιόρκων. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Μαρτίου 2013.

sofokleousin

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news