facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Πούτιν: «Προς όφελος της Μόσχας η κυπριακή τραπεζική κρίση»

Η κυπριακή τραπεζική κρίση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Μόσχας, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενθαρρύνοντας τους Ρώσους να επενδύσουν στη χώρα τους, αφού, όπως είπε, η περιπέτεια της Κύπρου κατέδειξε την «αστάθεια» των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Οσο περισσότερο 'κουρεύετε' τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς» είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD παραμονές της επίσκεψής του στη Γερμανία και στην Ολλανδία, στις 7 και 8 Απριλίου.

«Επειδή εκείνοι που επηρεάζονται, που θίγονται ή φοβούνται (όχι όλοι, αλλά πολλοί) ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν στα δικά μας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και θα κρατήσουν τα χρήματά τους στις δικές μας τράπεζες», εξήγησε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υπολογίζει ότι οι ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 31 δισ. δολάρια. Οι Ρώσοι καταθέτες εκτιμάται ότι θα πληγούν σοβαρά από το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

«Μέχρι ενός ορισμένου σημείου είμαι ευχαριστημένος γιατί αυτό κατέδειξε την αναποτελεσματικότητα και την αστάθεια των αποταμιεύσεων στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» είπε ο Πούτιν σχολιάζοντας το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο σε άλλο σημείο είπε ότι θεωρεί άδικη την απόφαση «κατάσχεσης καταθέσεων» στην Κύπρο με την υποψία μεταξύ άλλων ότι προέρχονται από «ξέπλυμα», διότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να αποδειχθεί.

«Το γεγονός ότι γίνεται κατάσχεση χρημάτων καταθετών, μεταξύ των οποίων και Ρώσων, οπουδήποτε, είτε στην Κύπρο είτε σε άλλες περιοχές, αποτελεί υπονόμευση της εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Για εκείνους τους ανθρώπους που πήγαν και επένδυσαν ή απλώς κατέθεσαν εκεί προσωπικά τους χρήματα στις τράπεζες χωρίς να παραβιάζουν κανέναν νόμο, ούτε της Κύπρου ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τώρα έπιασαν και τους κούρεψαν μεμιάς το 60% των καταθέσεών τους, άραγε είναι αυτό δίκαιο;».

Ο ρώσος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της κρίσης στην ΕΕ κατηγορώντας την ότι έκανε τα «στραβά μάτια» στην υπόθεση.

«Μήπως δημιουργήσαμε εμείς αυτή την υπεράκτια ζώνη; Η Ευρωπαϊκή Ενωση τη δημιούργησε. Ή μάλλον τη δημιούργησαν οι Αρχές της Κύπρου και οι Αρχές της ΕΕ το επέτρεψαν», κατέληξε.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news