facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πότε υποβάλετε φορολογικές δηλώσεις και πώς θα γλιτώσετε έξτρα φόρους

Τον Μάιο ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2012.

Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του επόμενου μήνα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και προσθέτουν πως δεν θα δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων (30 Ιουνίου).

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και φέτος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Για να αποφύγουν τις «παγίδες» που οδηγούν σε έξτρα φόρο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

- Από φέτος καθιερώνεται η υποχρέωση όλων των φορολογουμένων, που έχουν συμπληρώσει το 18οέτος ηλικίας, να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το εάν υπόκεινται ή όχι σε φόρο. Από την υποχρέωση αυτή αναμένεται να εξαιρεθούν οι νέοι ηλικίας 18 έως 23 ετών που δηλώνονται από τους γονείς τους ως προστατευόμενα τέκνα. Συνεπώς, οι νέοι αυτοί δεν θα χρεώνονται με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ ως υπόχρεοι υποβολής ξεχωριστής δήλωσης, καθώς θα εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις των γονέων τους ως «προστατευόμενα τέκνα».

- Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχων, τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκοι από καταθέσεις, REPOS, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον εισπράχθηκαν το 2012 πρέπει φέτος να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον οι δικαιούχοι τους απέκτησαν το 2012 συνολικά εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ με αποτέλεσμα να πληρώσουν περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική:
- Για όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

- Φορολογούμενοι που αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ, όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα τους, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε Ο.Ε. και Ε.E.

Τα εισοδήματα που απέκτησαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2012 θα φορολογηθούν όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011 . Δηλαδή, με βάση το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τη φορολογική κλίμακα με τα 8 φορολογικά κλιμάκια.

Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ
Το αφορολόγητο ποσό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογούμενου που τον βαρύνουν και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνουν.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news